Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 30 квітня 2020, питання №18333 100₴

Лишение родительских прав

Ребёнок записан на отца в свидетельстве о рождении.Было 2 заявления в суд на алименты,на ребёнка и на мать до 3х лет.По истечению 3х лет выяснилось что исполнительный лист на ребёнка не подавался в исполнительную службу предыдущим адвокатом.так же имеется постановление суда об административном нарушении отца(нападение на мать)
Ребёнок прописан и проживает с матерью.
Есть ли возможность полностью лишить отца родительских прав,для выезда с ребёнком на ПМЖ за границу?
Ищу грамотного адвоката,который сможет вести данное дело!

Відповіді юристів (11)

    Пуха Наталія ТендерОк

    доброго дня

    Потрібно уточнення ситуації і однозначно подивитися документи, що ви маєте на руках, та що було за рішення і чи доцільно поновляти строк пред'явлення виконавчого листа, чи засветится за виконавчим написом до нотаріуса але однозначно вам необхідно звертатися до суду з позовами

    Беликов Олег  Александрович
    Беликов Олег Александрович 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 31 рік досвіду

    Добрый вечер. Есть,в судебном порядке. Лишение родительских прав происходит не только ввиду отсутствия материального обеспечения ребенка, но и по ряду других факторов - принятие участие в воспитании, обучении, времяпровождении и т.д. Чтобы в вашем случае лишить отца родительских прав, вам надо обратиться в суд.

    Чапурина Светлана Ивановна
    20%
    Чапурина Светлана Ивановна 4 роки тому

    Адвокат, м. Одеса, 17 років досвіду

    Сімейний кодек України ст. 164 передбачає вичерпний перелік підстав для позбавлення батьківських прав.

    1. Мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він:

    1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;

    2) ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти;

    3) жорстоко поводяться з дитиною;

    4) є хронічними алкоголіками або наркоманами;

    5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;

    6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

    2. Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав з підстав, встановлених пунктами 2, 4 і 5 частини першої цієї статті, лише у разі досягнення ними повноліття.

    3. Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав щодо усіх своїх дітей або когось із них.

    4. Під час ухвалення рішення про позбавлення батьківських прав суд бере до уваги інформацію про здійснення соціального супроводу сім’ї (особи) у разі здійснення такого супроводу.

    5. Якщо суд при розгляді справи про позбавлення батьківських прав виявить у діях батьків або одного з них ознаки кримінального правопорушення, він письмово повідомляє про це орган досудового розслідування, який в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, розпочинає досудове розслідування.

    6. Рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили суд надсилає органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

    Інших підстав для позбавлення батьківських правн не має. Під час вирішення питання судом про позбавлення батьківських прав в суд обовязково надається висновок органу опіки та піклування.

    Крикун Сергій  Павлович
    20%
    Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон Украины "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3857-12), ст.3:

    "Правила перетинання державного кордону України громадянами України встановлюються Кабінетом Міністрів України відповідно до цього Закону та інших законів України".

    "ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України " (ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. N 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 р. N 724) ( 724-2010-п https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF):

    "...4. Виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється:...

    2) без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків: ...

    якщо у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким перетинає державний кордон громадянин, який не досяг 16-річного віку, є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи МЗС;".

    "ПОРЯДОК провадження за заявами про оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання" (ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства внутрішніх справ України 16.08.2016 № 816) (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1241-16):

    "...ІІ. Прийом заяв...

    4. Разом із заявою заявник подає:...

    7) нотаріально засвідчену згоду законних представників, які залишаються в Україні, на виїзд за кордон на постійне проживання особи, законними представниками якої вони є (або копію свідоцтва про смерть чи рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання особи обмежено дієздатною, або недієздатною, або безвісно відсутньою, або оголошення її померлою). Письмова згода законних представників, які залишаються в Україні, може бути надана ними особисто під час подання заявником заяви щодо особи, законними представниками якої вони є;".

    Требование нотариального согласия второго из родителей для выезда ребенка за границу на ПМЖ, предусмотренное Порядком, противоречит Правилам, т.е. имеет место коллизия права, по правилам разрешения которой применению подлежит нормативный акт более высокой юридической силы - таковым является Правила; кроме того, Правила прямо предусмотрены вышеизложенным Законом - т.е. нотариального согласия второго из родителей при условии соблюдения подп.2) п.4. Правил не требуется.

    Что касается вопроса лишения родительских прав отца ребенка, исходя из обстоятельств, изложенных в вопросе, оснований не усматривается.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго вечора.

    Якщо Ви хочете виїхати за межі України для того, щоб постійно проживати в іншій державі, Вам необхідно отримати дозвіл на виїзд на постійне місце проживання з України.

    У разі отримання дозволу на виїзд на постійне місце проживання з України, територіальний орган ДМС проставляє в паспорті громадянина України для виїзду за кордон штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання, який скріплюються печаткою

    Саме наявність такого запису у закордонному паспорті дитини дозволить перетнути кордон без нотаріальної згоди її батька.

    Однак, на жаль, одним з документів, який необхідно подати до територіального підрозділу ДМС для оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання, є нотаріально засвідчена згода законних представників (тобто, одного з батьків), які залишаються в Україні, на виїзд за кордон на постійне проживання особи, законними представниками якої вони є (або копію свідоцтва про смерть чи рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання особи обмежено дієздатною, або недієздатною, або безвісно відсутньою, або оголошення її померлою).

    А тому, щоб виїхати на ПМЖ, Вам необхідно або отримувати нотаріальну згоду батька на виїзд за кордон, або позбавляти його батьківських прав.

    Всього доброго.

    Адвокат Евгений Александрович
    15%
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброї ночі!

    Вам треба подавати позовну заяву про позбавлення батьківських прав, на підставі статті 164 Сімейного кодексу України, зібравши для подачі позовної заяви достатні докази, які треба подавати разом з позовом до суду.

    Позбавлення батьківських прав спрямоване, перш за все, на захист прав і інтересів дитини. Для несумлінних батьків така відповідальність настає за умови:

    • винної поведінки батьків (чи одного з них),
    • свідомого нехтування ними своїх обов’язків.

    1. Підстави Позбавлення батьківських прав

    Позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу на недобросовісних батьків і це можливо тільки у наступних випадках:

    1) батьки без поважної причини залишили дитину у пологовому будинку або лікарні і протягом 6 місяців не цікавилися її подальшою долею;

    2) ухилення від виконання обов’язків по вихованню дитини. Це поняття широке, але довести таке ухилення насправді не просто. Ознаками такої поведінки може бути: свідома і навмисна відсутність турботи про розвиток дитини, її навчання, ігнорування потреб дитини, систематична невиплата аліментів. Це мають бути не одиничні випадки, а системна поведінка. Те, що хтось з батьків не може піклуватися про дитину через свою хворобу, чи з інших поважних причин, не є підставою для позбавлення батьківських прав;

    3) жорстоке поводження з дитиною. Це насильство над дитиною як кимось із батьків, так і їхніми співмешканцями, якщо батьки цьому не перешкоджають;

    4) хронічний алкоголізм або наркоманія. Це обов’язково потрібно підтвердити медичним висновком;

    5) експлуатація дитини, – примушування до жебракування, залучення до важкої праці;

    6) засудження за умисний злочин щодо дитини. Для цього необхідно отримати вирок суду.

    Кожну із цих підстав потрібно доводити і підтверджувати окремими доказами.

    Поширеною причиною звернення є те, що після позбавлення батьківських прав жінці більше не треба буде просити у чоловіка дозвіл на виїзд дитини за кордон.

    Збір доказів. Чи не найважливіший етап. Всі докази потрібно одразу подати з позовною заявою. Тому потрібно отримати всі можливі підтвердження несумлінної поведінки іншого із батьків, отримати всі довідки, характеристики.

    Складання позовної заяви. У позові необхідно викласти детальну інформацію про конкретну ситуацію з батьком або матір’ю, вказати конкретні підстави позбавлення батьківських прав і навести докази, які підтверджують існування таких обставин. Також важливо обґрунтувати чому таке позбавлення буде відповідати інтересам дитини.

    Подача позову. У суд позовна заява подається вже разом з усіма підготовленими доказами. Позов подається до суду за зареєстрованим місцем проживання відповідача. Не забутьте обов’язково залучити до справи орган опіки та піклування в якості третьої особи.

    Звернення до органів опіки та піклування. Ці органи повинні надати до суду письмовий висновок про можливість позбавлення батьківських прав. Висновок органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав ще не гарантує перемогу в суді, суд може і не погодитися з цим висновком.

    Судовий розгляд позовної заяви про позбавлення батьківських прав.

    Рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили суд надсилає органу державної реєстрації актів цивільного стану. Однак, можна самостійно звернутися до органів РАЦСу з рішенням, щоб пришвидшити процес його виконання.

    Перелік необхідних документів для позбавлення батьківських прав.

    Наведу приблизний перелік документів, необхідних для позбавлення батьківських прав. У кожному конкретному випадку він може різнитися, але ось основні документи:

    • копія паспорта заявника;
    • довідка про місце проживання дитини разом з матір’ю (батьком) та підтвердження факту утримання дитини;
    • копія свідоцтва про народження дитини;
    • копія свідоцтва про розірвання шлюбу (за наявності);
    • письмовий висновок органів опіки та піклування;
    • характеристика з місця навчання дитини із зазначенням участі батьків у вихованні;
    • довідки з медичних закладів, дошкільних закладів, спортивних секцій, тощо;
    • довідка з місця роботи матері (батька), дані про доходи (того з батьків, хто звертається з позовом про позбавлення батьківських прав);
    • характеристика матері (батька) з місця роботи або проживання;
    • висновок психолога після бесіди з дитиною (психолог установи, в якій навчається дитина чи психолог органу опіки та піклування);
    • докази, що свідчать про аліментну заборгованість;
    • висновки лікарів, які підтверджують залежність одного з батьків від наркотиків або алкоголю;
    • докази вчинення насильства стосовно Вас та дитини тощо.

    Більш точний перелік документів для позбавлення батька або матері батьківських прав залежить від індивідуальних особливостей справи.

    Успіхів Вам!

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    15%
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрий ранок.

    Для позбавлення батьківський прав необхідні відповідні підстави.

    Відповідно до ст. 164 СКУ - Мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він:

    1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;

    2) ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти;

    3) жорстоко поводяться з дитиною;

    4) є хронічними алкоголіками або наркоманами;

    5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;

    6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

    Тобто, для позбавлення батьківських прав Вам необхідно звертатися до суду із позовом за ст. 164 СКУ.

    Але, тут також потрібно розуміти, що існування заборгованності за аліментами та не відвідування закладів освіти - не можуть свідчити про ухилення батька від виконання батьківських прав (до такого висновку дійшов ВС справа № 465/3694/14-ц).

    Також, за несплату аліментів до особи можливо застосувати відповідальність (адміністративна, кримінальна).

    Зверніть увагу ще й на те, що Ви маєте право виїхати за межі країни з дитиною без згоди батька строком на 1 місяць, якщо у Вас є рішення про встановлення місця проживання дитини з Вам (ршення суду чи органу опіки та піклування).

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Здравствуйте! Алена, учитывая, что отец не платит алименты на ребенка и так же имеется постановление суда об административном нарушении отца (нападение на мать), есть возможность подать иск о лишении его отцовских прав на ребенка. При этом нужно будет заключение органа опеки и оценив все доказательства уже суд будет принимать решение лишать или нет отца прав касательно ребенка. Обращайтесь!

    Гончаренко Константин
    10%
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Вважаю, що у Вас достатньо підстав для позбавлення батьківських прав, виходячи з суті питання проте Вам необхідно буде отримати офіційний висновок органу опіки - це буде Вагомим доказом для суду в питанні позбавлення прав.

    Серед іншого треба буде подати заяву про поновлення виконавчого листа , або видачу нового про призначення та стягнення аліментів на дитину з направленням до органу ДВС за місцем майна боржника та його реєстрації.

    Вам необхідно звертатися до суду з вказаними заявами , адже поки батько не позбавлений прав на дитину для виїзду за кордон тим паче на ПМЖ ВАМ НЕОБХІДНА БУДЕ: його нотаріально посвідчена згода( виходячи з ситуації її отримання ускладниться)

    Рекомендую звернутися до адвоката за місцем Вашого проживання для більш детального вивчення справи та формування правової позиції Вашого захисту!

    Така позиція є оптимальною для Вас адже необхідна практична допомога Вам у вирішенні питання.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Нешик Татьяна
    Нешик Татьяна 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 23 роки досвіду

    добрый день, лишить родительских прав через суд отца маловероятно, если он не алкоголик или не наркоман, попробуйте договориться, обсудить график встреч с ребёнком, подписать соответствующий договор (у нотариуса).

    Токмач Галина Николаевна
    Токмач Галина Николаевна 4 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті
    Здравствуйте, Анастасия. Обычно исполнительный лист в службу подают взыскатели, кроме случаев, если эти полномочия были переданы адвокату по доверенности.Для лишения прав достаточно двух пунктов: неуплаты алиментов в срок 6 месяцев и отсутствие отца в жизни ребенка по крайней мере год.Если эти условия есть, можно подавать в суд.Я являюсь юристом по семейным спорам. Помогла многим женщинам.Для более детальной консультации обращайтесь ко мне напрямую

Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України