Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, строительство, 01 мая 2020, вопрос №18355 100₴

вопрос касательно норм ДБН

Здравствуйте, вопрос касательно норм ДБН.
можно ли убрать перегородку между кухней с газвой плитой и котлом(с закрытой камерой) и вместо неё возвести стеклянную перегородку или раздвижную систему.
Тем самым объеденить кухню с гостиной. Квартира 1-комнатная,но спальная зона отделена как отдельное помещение.
В ДБН вроде нет четкой формулировки, что перегородка должна быть капитально.
И можно ли двигать мокрую зону, если вся площадь квартиры, кроме с. у. и кухни, указана как жилая(без наличия коридоров)

Ответы юристов (6)

    Царьов Роман  Валерійович
    Общаться в чате Царьов Роман Валерійович 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 21 год опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    "Тем самым объеденить кухню с гостиной. Квартира 1-комнатная,но спальная зона отделена как отдельное помещение.

    В ДБН вроде нет четкой формулировки, что перегородка должна быть капитально." Главное что бы вы не додумались убрать КАПИТАЛЬНУЮ СТЕНУ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Адвокат Евгений Александрович
    50%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброї ночі!

    Постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1024 «Про внесення змін до Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків», було спрощено механізм отримання власниками або наймачами (за згодою власників) дозвільної документації на проведення ремонту у житлових приміщеннях.

    Так з Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 1992 р. № 572 виключено норму щодо необхідності отримання від органу місцевого самоврядування дозволу на переобладнання і перепланування житлових і підсобних приміщень у житлових будинках і гуртожитках у тому випадку, коли такі роботи не передбачають втручання в несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування.

    З приводу основних питань:

    ДБН В.2.5-201Х “Газопостачання” щодо проектування газових побутових теплогенераторів в нових житлових будинках.

    Зокрема, новими ДБН посилено безпекові вимоги та передбачено, що в багатоквартирних житлових будинках вище трьох поверхів не можна розміщувати побутові газові теплогенератори з закритими і відкритими камерами згоряння.

    Водночас, допускатиметься їх розміщення в багатоквартирних житлових будинках, які мають не більше трьох поверхів, а також в індивідуальних житлових будинках. Для таких будинків, з введенням в дію нових ДБН, допускається установка теплогенераторів з потужністю до 30 кВт для забезпечення потреб опалення та гарячого водопостачання.

    Водночас визначаються і обов’язкові умови для установки:

    – приміщення кухні висотою не менше ніж 2,2 м з наявністю природного освітлення (незалежно від наявності плити);

    - внутрішній об’єм кухні при застосуванні теплогенераторів з закритою камерою згоряння повинен бути на 6 куб. м. більше передбаченого п. 9.27 ДБН;

    – площа припливного пристрою повинна становити не менше 0,025 кв. м;

    – в приміщеннях кухонь, інтегрованих в структуру житлової кімнати, допускається установка тільки теплогенераторів з закритою камерою згоряння.

    Разом із цим, теплова потужність конвекторів, що встановлюються в житлових приміщеннях, не повинна перевищувати 7,5 кВт. При цьому зазначені приміщення повинні бути обладнані контролем довибухових концентрацій газу на рівні 20% нижньої концентраційної межі поширення полум’я.

    З приводу "мокрої зони":

    По-перше, житлові нормативи забороняють встановлювати мокрі зони над житловим простором. Якщо під вашою квартирою житлова кімната, то перенесення просто не узгодять.

    По-друге, для постачання води потрібно встановити інженерні комунікації. І якщо водопостачальні труби можна подовжити, то для нормального зливання каналізаційною трубою треба передбачити нахил на 2 градуси. Інакше стічні води не стечуть. Щоб зробити такий нахил і приховати каналізаційну трубу, треба підняти рівень підлоги.

    Успіхів Вам!

    Кодолов Олександр Володимирович
    25%
    Общаться в чате Кодолов Олександр Володимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 21 год опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Лиза, добрый день,

    1. можно ли убрать перегородку между кухней с газвой плитой и котлом(с закрытой камерой) и вместо неё возвести стеклянную перегородку или раздвижную систему?

    Да, если будет перегородка, то такая перестройка возможна с точки зрения газовой безопасности.

    В то же время, нужно понимать, что стенка между кухней и жилой комнатой не является несущей стеной (обычно это видно на плане в техпаспорте - несущие стены рисуют толще, но это не 100% показатель, лучше уточнить это заранее). Если все же эта стена является несущей - такую перепланировку как вы хотите (со стеклянной перегородкой) нельзя будет сделать с точки зрения безопасности (чтобы дом не обрушился).

    2. Можно ли двигать мокрую зону, если вся площадь квартиры, кроме с. у. и кухни, указана как жилая(без наличия коридоров)?

    Можно, если это первый этаж или под вами находятся нежилые помещения (магазин, например), в противном случае, это запрещено будет делать на жилыми зонами соседей.

    Удачи Вам!

    Малик Олександр Володимирович
    Общаться в чате Малик Олександр Володимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Ліза, доброго дня!.

    1. Якщо квартира знаходиться на 1 поверсі, то мокру зону можна змістити, а в разі, якщо квартира на інших поверхах, то ні.

    2. Перегородку можливо замінити на скляну або розсувну систему, якщо стіна не є капітальною.

    Гончаренко Константин
    25%
    Общаться в чате Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    1 . Виходячи з положень ДБН В.2.2-15-2005:

    Пункт 2.28:

    Не допускається розміщення вбиральні та ванної (або душової) над

    житловими кімнатами і кухнями. Ці приміщення допускається розміщувати

    над кухнею квартир, розташованих у двох рівнях. Не допускається

    кріплення приладів і трубопроводів безпосередньо до міжквартирних стін і

    перегородок, які огороджують

    житлові кімнати.

    2 . Перегородку можливо замінити на скляну , якщо стіна не є несучою конструкцією.

    У разі інших перепланувань вони вносять істотні зміни у конструктивні елементи будинку та мають бути погоджені з архітектурно - будівельним управлінням Вашого міста та отримано згоду всіх власників суміжних квартир.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Токмач Галина Николаевна
    Общаться в чате Токмач Галина Николаевна 3 года назад

    Юрист, г. Мирноград, 12 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте, Лиза)

    Главное в вашем вопросе, чтобы стена не была несущей, а с перегородками вы вообще, можете делать, что хотите, хоть убрать вовсе.

    Нужно посмотреть по техпаспорту, что это за стена, несущая или нет.

    С уважением, юрист Галина Токмач


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України