Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

03 травня 2020, питання №18546 100₴

Законны ли полномочия судьи, находящимся на больничном.

Здравствуйте! Судья официально находился на больничном, но вышел на работу и вынес приговор.Это законно или можно добиться отмены приговора в апелляционном суде?

Відповіді юристів (14)

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Якщо суддя, будучи на лікарняному виніс рішення, вирок чи ухвалу, підписав їх і відправив до Єдиного державного реєстру судових рішень, їх можна просити скасувати у апеляційному суді, оскільки під час перебування на лікарняному він не міг це робити.

    .............................................

    Адвокат Евгений Александрович
    30%
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    Если судья официально находился на больничном, но вышел на работу и вынес приговор, то такой приговор однозначно незаконный и должен быть отменен судом апелляционной инстанции, по поданной апелляционной жалобе.

    Удачи Вам!

    Беликов Олег  Александрович
    Беликов Олег Александрович 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 31 рік досвіду

    Добрый день. Как понятно из вашего вопроса, судья вынес приговор уже после того, как вышел на работу после больничного. Он выполняет свои функциональные обязанности, поэтому приговор вынес законно. Это не может послужить основанием для апелляционной жалобы, поищите другие причины.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Пропонуную звернути увагу на пункт 2 частини 2 статті 412, пункт 1 частини 1 статті 415 КПК України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

    "Стаття 412. Істотні порушення вимог кримінального процесуального закону:

    1. Істотними порушеннями вимог кримінального процесуального закону є такі порушення вимог цього Кодексу, які перешкодили чи могли перешкодити суду ухвалити законне та обґрунтоване судове рішення.

    2. Судове рішення у будь-якому разі підлягає скасуванню, якщо:

    ...

    2) судове рішення ухвалено незаконним складом суду;...".

    "Стаття 415. Підстави для призначення нового розгляду в суді першої інстанції:

    1. Суд апеляційної інстанції скасовує вирок чи ухвалу суду і призначає новий розгляд у суді першої інстанції, якщо:

    1) встановлено порушення, передбачені пунктами 2, 3, 4, 5, 6, 7 частини другої статті 412 цього Кодексу;...".

    Вказане знайшло своє відображення у Узагальненні Вищого спеціалізованого суду України з питань розгляду цивільних і кримінальних справ "Про практику здійснення апеляційним судом процесуального повноваження щодо призначення нового розгляду в суді першої інстанції" та у листі Вищого спеціалізованого суду України з питань розгляду цивільних і кримінальних справ от 01.01.2017 року

    http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/VRR002... :

    "Важливою умовою забезпечення швидкого, повного та неупередженого судового розгляду є передбачена кримінальним процесуальним законом можливість перевірки законності та обґрунтованості судових рішень судами вищих інстанцій.

    Забезпечення апеляційного та касаційного оскарження судових рішень згідно з ст.129 Конституції є одним із принципів судочинства.

    Відповідно до стст.8 та 9 Кримінального процесуального кодексу кримінальне провадження здійснюється з додержанням засад законності та верховенства права, згідно з якими людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями й визначають зміст та спрямованість діяльності держави.

    Законність, як загальна засада кримінального провадження, полягає в забезпеченні єдиного порядку кримінального провадження в усіх кримінальних провадженнях, неухильному дотриманні процесуальної форми та передбаченої процедури, однаковості застосування закону і поширюється на всі стадії та інститути кримінального процесу, всіх його суб’єктів, усі дії та процесуальні рішення.

    Обов’язковою умовою прийняття законного, обґрунтованого та справедливого судового рішення є неухильне дотримання вимог кримінального процесуального законодавства в процесі судового розгляду.

    Законодавець передбачив у КПК відповідні правові інститути, зокрема: оскарження прийнятих рішень, їх скасування та зміну, вони, у свою чергу, є гарантіями дотримання засади законності, оскільки дають змогу своєчасно виправити допущені порушення норм процесуального і матеріального права.

    Порушення, які перешкоджають суду повно та всебічно з’ясувати обставини кримінального провадження і постановити рішення, яке відповідає вимогам, встановленим КПК, визнаються істотними та тягнуть за собою його зміну або скасування.

    Суд апеляційної інстанції при виявленні відповідних порушень повинен виходити не тільки з того, що вони фактично перешкодили суду ухвалити законне та обґрунтоване рішення, а й з потенційної можливості такого перешкоджання. Тобто для зміни або скасування вироку чи ухвали від суду апеляційної інстанції не вимагається встановлення наслідків, допущених судом першої інстанції порушень і причинного зв’язку між допущеними порушеннями і прийняттям незаконного та/або необґрунтованого рішення.

    Рішення про скасування або про зміну судового рішення приймається судом апеляційної інстанції з урахуванням характеру допущених судом першої інстанції порушень та фактичних обставин справи в межах перегляду судом апеляційної інстанції.

    Апеляційні суди, як суди факту і права, повинні враховувати, що на стадії апеляційного перегляду має закінчуватися кримінальне провадження.

    Відповідно до рішення Європейського суду з прав людини у справі «Васильєв проти України» від 21.06.2007 (заява №11370/02) «повноваження судів вищої інстанції переглядати справи повинне використовуватись для виправлення судових помилок та неправильності в здійсненні правосуддя, а не для проведення нового розгляду справи. Перегляд справи не повинен розглядатися як замаскована апеляція, а сама лише можливість існування двох точок зору на предмет не є підставою для повторного розгляду справи. Відхилення від цього принципу виправдане тільки в тому випадку, коли воно здійснене як зумовлене обставинами значного та непереборного характеру».

    1. Правове регулювання підстав для призначення апеляційним судом нового розгляду в суді першої інстанції

    Відповідно до вимог пп.2—7 ч.2 ст.412, ст.415 КПК суд апеляційної інстанції скасовує вирок чи ухвалу суду і призначає новий розгляд у суді першої інстанції, якщо:

    1) судове рішення ухвалено незаконним складом суду;...

    2. Особливості тлумачення окремих, передбачених ч.1 ст.415 КПК, підстав для призначення нового розгляду в суді першої інстанції

    2.1. Ухвалення судового рішення незаконним складом суду або суддею, якому було заявлено відвід

    Ухвалення судового рішення незаконним складом суду є поширеною підставою для скасування вироків і ухвал суду першої інстанції з призначенням нового розгляду, що передбачена п.2 ч.2 ст.412 КПК.

    ....

    7. Аналізована підстава скасування констатувалась і в тих випадках, якщо розгляд кримінального провадження було здійснено суддею під час його перебування у відпустці або на лікарняному.

    Так, ухвалою Апеляційного суду Дніпропетровської області від 15.09.2015 скасовано вирок Красногвардійського районного суду м.Дніпропетровська від 22.06.2015 стосовно П., оскільки кримінальне провадження щодо нього було розглянуто суддею Г. в період його перебування на лікарняному (провадження №204/3591/15-к).

    Суддя офіційно був на лікарняному, тому не мав право виносити вирок, при цьому те, що він фактично вийшов на роботу, без закриття листка непрацездатності та виніс вирок, це не свідчить про законність дій судді та винесення законного, обгрунтованого та справедливого судового рішення.

    Рекомендую подавати апеляційну скаргу, де зазначити вказані обставини, інші порушення вимог КПК України, КК України, які є у кримінальному провадженні, разом з подачею клопотання про витребування копії лікарняного листка непрацездатності.

    Успіхів Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Уголовный процессуальный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17):

    "Стаття 319. Незмінність складу суду

    1. Судовий розгляд у кримінальному провадженні повинен бути проведений в одному складі суддів. У разі якщо суддя позбавлений можливості брати участь у судовому засіданні, він має бути замінений іншим суддею, який визначається у порядку, встановленому частиною третьою статті 35 цього Кодексу. Після заміни судді судовий розгляд розпочинається спочатку, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті та статтею 320 цього Кодексу.";

    "Стаття 320. Запасний суддя

    1. У кримінальному провадженні, для проведення якого потрібен значний час, повинен бути призначений запасний суддя, який перебуває в залі судового засідання протягом судового розгляду. Рішення про необхідність призначення запасного судді приймає суд, що здійснюватиме судове провадження, одночасно з призначенням підготовчого судового засідання. Про призначення запасного судді робиться відмітка в журналі судового засідання.

    2. Якщо під час судового засідання суддю замінює запасний суддя, судовий розгляд продовжується. Судовий розгляд у такому разі закінчує суд у новому складі.";

    ст.405 - "1. Апеляційний розгляд здійснюється згідно з правилами судового розгляду в суді першої інстанції з урахуванням особливостей, передбачених цією главою.";

    ст.409 - "1. Підставою для скасування або зміни судового рішення при розгляді справи в суді апеляційної інстанції є:...

    3) істотне порушення вимог кримінального процесуального закону;...";

    "Стаття 35. Автоматизована система документообігу суду...

    2. Матеріали кримінального провадження, скарги, заяви, клопотання та інші передбачені законом процесуальні документи, що подаються до суду і можуть бути предметом судового розгляду, в порядку їх надходження підлягають обов’язковій реєстрації в автоматизованій системі документообігу суду, яка здійснюється працівниками апарату відповідного суду в день надходження таких матеріалів. До автоматизованої системи документообігу суду в обов’язковому порядку вносяться: дата надходження матеріалів, скарги, клопотання, заяви або іншого процесуального документа, прізвище особи, стосовно якої подані документи, та їх суть, прізвище (найменування) особи (органу), від якої (якого) надійшли документи, прізвище працівника апарату суду, який здійснив реєстрацію, інформація про рух судових документів, дані про суддю, який здійснював судове провадження, та інші дані, передбачені Положенням про автоматизовану систему документообігу суду,...

    3. Визначення судді...здійснюється автоматизованою системою документообігу суду під час реєстрації відповідних матеріалів,...який враховує...перебування суддів у відпустці, на лікарняному, у відрядженні...".

    Таким образом, имеет место существенное нарушение требований процессуального закона, есть основания для подачи апелляционной жалобы и отмены приговора.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    Якщо суддя під час перебування на лікарняному виніс вирок, то це є порушенням вимог кримінального процесуального закону.

    А тому Ви можете подати апеляційну скаргу та добитися скасування цього вироку судом апеляційної інстанції.

    Однак, після цього справу буде передано на новий розгляд суду першої інстанції (відповідно до ст. 439 КПК України).

    Тобто, суд апеляційної інстанції не буде закривати кримінальне провадження, а лише скасує вирок та передасть справу на новий розгляд.

    А тому, якщо у Вас немає доказів, які б могли довести невинуватість обвинуваченого, скасовувати вирок лише через те, що він був винесений суддею під час перебування на лікарняному, немає сенсу.

    Адже, при повторному розгляді справи в суді першої інстанції скоріш за все знову буде винесений обвинувальний вирок.

    Всього доброго.

    • Пользователь не активен Клієнт 4 роки тому

      Дякую за зрозумілу та розвернуту відповідь.Знаю про лікарняний зі слів секретаря суду. А куди треба звертатися, щоб видали письмове підтвердження наявності лікарняного? В апеляційний суд, я так рахую, потрібен доказ письмовий. А бухгалтерія суду першої інстанціі вряд чи видасть таку довідку.

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 4 роки тому

        Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

        До апеляційної скарги необхідно додати документи, які б могли підтвердити те, що суддя дійсно перебував з такого по таке число 2020 року на лікарняному і не мав права розглядати вищевказане кримінальне провадження.

        Це передбачено п.4 ч.2 ст.396 КПК України,

        Якщо цього не зробити, суд апеляційної інстанції залишить скаргу без руху та надасть Вам строк для усунення виявлених недоліків (зазвичай п'ять днів з дня отримання копії ухвали про залишення апеляційної скарги без руху).

        Найкраще звернутися до адвоката, який подасть за місцем роботи судді адвокатський запит про його перебування на лікаряному у відповідні числа (тобто, коли лікарняний був відкритий, на які числа виданий та чи був він закритий на дату винесення обвинувального вироку).

        Всього доброго.

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Доброго вечора!

        Вам треба у апеляційній скарзі зазначити що: "як повідомив секретар судді, що суддя перебуває на лікарняному, в зв'язку з цим мною подається клопотання про витребування доказів щодо витребування з суду 1 інстанції інформації щодо перебування судді на лікарняному.

        Тому, разом з апеляційною скаргою, подати до апеляційного суду клопотання про витребування доказів щодо витребування з суду 1 інстанції інформації щодо перебування судді на лікарняному, тільки таким чином.

        Ви можете особисто звернутися до суду 1 інстанції за отриманням інформації щодо перебування судді на лікарняному, але наврядчи Ви отримаєте необхідну інформацію, тим більше до подання апеляційної скарги.

        У Вас на руках не може бути лікарняного листка, чи його копії, будь-якої офіційної інформації, але за Вашим клопотанням такі докази може витребувати суд апеляційної інстанції.

        Не надання цих документів, не є підставою для залишення апеляційної скарги без руху та її повернення, згідно до вимог ст.ст.396, 399 КПК України.

        Якщо є запитання звертайтеся особисто.

        Успіхів Вам!

    Костромина Виктория
    20%
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    если приговор был постановлен датой когда судья был на больничном - такой приговор можно апеллировать но если приговор сам по себе справедлив - его опять постановят но только правильно согласно процесса

    Гончаренко Константин
    25%
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Вам необхідно подати апеляційну скаргу до апеляційного суду .

    У заяві вказати підстави оскарження такі як: діючий лікарняний судді з долученням доказів терміну дії такого лікарняного та неможливість ухвалювати рішення.

    Однак після розгляду скарги справу буде скеровано на новий розгляд в порядку ст. 439 КПК України - вирок суду буде скасовано та призначено повторний розгляд.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    25%
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрий день.

    У тому випадку, якщо дійнос суддя був у відпустці, про що є відповідні накази, то зрозуміло, що такий суддя не мав права бути присутнім на судовому засіданні, а отже - приймати рішення по справі.

    Це є підставою для оскарження такого рішення в судовому порядку.

    Також, можете написати скаргу до ВРП з описом цієї ситуації.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Згідно до вимог ст 21 Закону України "Про інформацію", при зверненні особисто Вам для отримання інформації щодо перебування судді на лікарняному, Вам судом 1 інстанції може бути відмовлено, з мотивів, що дана інформація, є нформацією з обмеженим доступом є конфіденційна, таємна та службова інформація.

    Так само, у разі звернення адвоката з адвокатським запитом, йому може бути відмовлено з цих же підстав, так як згідно до вимог ч.2 ст.24 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність": "Орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи, керівники підприємств, установ, організацій, громадських об’єднань, яким направлено адвокатський запит, зобов’язані не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту надати адвокату відповідну інформацію, копії документів, крім інформації з обмеженим доступом і копій документів, в яких міститься інформація з обмеженим доступом".

    Крім того, згідно до вимог ч.1 ст.24 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність": "Надання адвокату інформації та копій документів, отриманих під час здійснення кримінального провадження, здійснюється в порядку, встановленому кримінальним процесуальним законом", а КПК України не передбачено подання адвокатських запитів.

    Таким чином, на звернення особисто чи на адвокатський запит, наврядчи Ви зможете отримати інформацію щодо перебування судді на лікарняному, а ти більше копії документів з цього приводу.

    При цьому, згідно до вимог ст.401 КПК України: Підготовка до апеляційного розгляду: "1. Суддя-доповідач протягом десяти днів після відкриття апеляційного провадження за скаргою на вирок або ухвалу суду першої інстанції:...2) пропонує учасникам судового провадження подати нові докази, на які вони посилаються, або витребовує їх за клопотанням особи, яка подала апеляційну скаргу;...", тобто ця стадія йде вже після відкриття провадження у справі (справа вже буде відкрита) в суд апеляційної інстанції обов'язково повинен вирішити клопотання про витребування доказів - у Вашому випадку про витребування доказів з суду 1 інстанції - щодо інформації про перебування судді на лікарняному.

    У свою чергу, вимоги ст.ст.396, 399 КПК України, не містять як підставу для залишення без руху та повернення апеляційної скарги - не надання доказів, які особа не має можливості витребувати та надати до суду апеляційної інстанції, а ведеться мова про обгрунтування, тобто записати та розписати, звідки та яким чином стало відомо про порушення вимог КПК України таиамсому саме вони виразилися.

    Так, у ст.399 КПК України зазначено: Залишення апеляційної скарги без руху, її повернення або відмова відкриття провадження:

    1. Суддя-доповідач, встановивши, що апеляційну скаргу на вирок чи ухвалу суду першої інстанції подано без додержання вимог, передбачених статтею 396 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення апеляційної скарги без руху, в якій зазначаються недоліки скарги і встановлюється достатній строк для їх усунення, який не може перевищувати п’ятнадцяти днів з дня отримання ухвали особою, яка подала апеляційну скаргу. Копія ухвали про залишення апеляційної скарги без руху невідкладно надсилається особі, яка подала апеляційну скаргу".

    А у ст.396 КПК України вказано про те, що: "Вимоги до апеляційної скарги:

    1. Апеляційна скарга подається в письмовій формі.

    2. В апеляційній скарзі зазначаються:

    1) найменування суду апеляційної інстанції;

    2) прізвище, ім’я та по батькові (найменування), місце проживання (перебування) особи, яка подає апеляційну скаргу, а також номер засобу зв’язку, адреса електронної пошти, якщо такі є;

    3) судове рішення, яке оскаржується, і назва суду, який його ухвалив;

    4) вимоги особи, яка подає апеляційну скаргу, та їх обґрунтування із зазначенням того, у чому полягає незаконність чи необґрунтованість судового рішення;

    5) клопотання особи, яка подає апеляційну скаргу, про дослідження доказів;

    6) перелік матеріалів, які додаються.

    3. Якщо особа не бажає брати участь у апеляційному розгляді, вона зазначає це в апеляційній скарзі.

    4. Якщо в апеляційній скарзі зазначаються обставини, які не були досліджені в суді першої інстанції, або докази, які не подавалися суду першої інстанції, то в ній зазначаються причини цього.

    5. Апеляційна скарга підписується особою, яка її подає. Якщо апеляційну скаргу подає захисник, представник потерпілого, то до неї додаються оформлені належним чином документи, що підтверджують його повноваження відповідно до вимог цього Кодексу.

    6. До апеляційної скарги та доданих до неї письмових матеріалів надаються копії в кількості, необхідній для їх надіслання сторонам кримінального провадження та іншим учасникам судового провадження, інтересів яких стосується апеляційна скарга. Цей обов’язок не поширюється на обвинуваченого, який перебуває під домашнім арештом або тримається під вартою.

    Тому, разом з апеляційною скаргою, Вам слід подати до апеляційного суду клопотання про витребування доказів щодо витребування з суду 1 інстанції інформації щодо перебування судді на лікарняному, тільки таким чином.

    Не надання цих документів, не є підставою для залишення апеляційної скарги без руху та її повернення, згідно до вимог ст.ст.396, 399 КПК України.

    Якщо є запитання звертайтеся особисто.

    Успіхів Вам!

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Для того, щоб підтвердити, що суддя перебував на лікарняному на момент підписання вироку слід звернутися до суду з заявою про надання відповідної інформації, у якій слід обгрунтувати необхідність надання такої інформації.

    ..........


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України