Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, строительство, 05 мая 2020, вопрос №18776

Чи може один із співвласників квартири здавати в оренду свою частку квартири?

У меня есть 1/2 часть квартиры, в которой проживаю я и мой 8-ми летний сын. Бывший муж подарил свою часть (1/2) квартиры своему брату когда мы были в браке. Покупали квартиру до брака. Теперь брат хочет заселить квартирантов в свою половину квартиры. Подскажите пожалуйста, имеет ли он право так сделать или нет? Спасибо

Ответы юристов (3)

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вы имеете право на первоочередное аренду помещения.

    Если Вы не согласны с суммой аренды, то собственник имеет полное право распоряжаться своим имуществом на свое усмотрение.

    Единственное при сдачи своей комнаты в аренду он должен придерживаться коммунальных и санитарных норм. Т.е. он на 15 м.кв. не может заселить табор или людей ведущих ассоциальный образ жизни. В этом случае обращайтесь в полицию и в суд.

    Костромина Виктория

    если часть не выделена - то с согласия второго собственника

    Крикун Сергій  Павлович

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    ст.358 - "1. Право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою.";

    ст.364 - "1. Співвласник має право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності.";

    ст.365 - "1. Право особи на частку у спільному майні може бути припинене за рішенням суду на підставі позову інших співвласників, якщо:...

    2) річ є неподільною;...";

    ст.367 - "1. Майно, що є у спільній частковій власності, може бути поділене в натурі між співвласниками за домовленістю між ними.";

    ст.228 - "1. Правочин вважається таким, що порушує публічний порядок, якщо він був спрямований на порушення конституційних прав і свобод людини і громадянина, знищення, пошкодження майна фізичної або юридичної особи, держави, Автономної Республіки Крим, територіальної громади, незаконне заволодіння ним.

    2. Правочин, який порушує публічний порядок, є нікчемним.".

    Пост. Пленуму ВСУ "Про практику застосування судами законодавства, що регулює право приватної власності громадян на жилий будинок" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0007700-91) (с учетом изменения законодательных актов - прим.авт.):

    "...6. При вирішенні справ про виділ в натурі часток жилого будинку, що є спільною частковою власністю, судам належить мати на увазі, що,иходячи зі змісту ст.115 ЦК, це можливо, якщо кожній із сторін може бути виділено відокремлену частину будинку з самостійним виходом (квартиру). Виділ також може мати місце при наявності технічної можливості переобладнати приміщення в ізольовані квартири.

    Якщо виділ частки будинку в натурі неможливий, суд вправі за заявленим про це позовом встановити порядок користування відособленими приміщеннями (квартирами, кімнатами) такого будинку.

    У цьому разі окремі підсобні приміщення (кухня, коридор тощо) можуть бути залишені в загальному користуванні учасників спільної часткової власності. Порядок користування жилим будинком може бути встановлено також і між учасниками спільної сумісної власності.

    При неможливості виділу частки будинку в натурі або встановлення порядку користування ним, власнику, що виділяється, за його згодою присуджується грошова компенсація. Розмір грошової компенсації визначається за угодою сторін, а при відсутності такої угоди - судом по дійсній вартості будинку на час розгляду справи.".

    Жилищный кодекс Украинской ССР (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5464-10):

    ст.50 - "Не допускається також заселення квартири, збудованої для однієї сім'ї, двома і більше сім'ями або двома і більше одинокими особами, за винятком випадку, передбаченого частиною п'ятою статті 54 цього Кодексу.";

    ст.54 - "...Якщо в квартирі, в якій проживає два або більше наймачі, звільнилося неізольоване жиле приміщення, воно надається наймачеві суміжного приміщення....

    Правила, передбачені частинами першою і другою цієї статті, застосовуються незалежно від належності жилого будинку.".

    Пост. Пленуму ВСУ "Правові позиції щодо розгляду судами окремих категорій судових справ (Житлове право)" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/n0004700-01):

    "20. Відповідно до ст. 54 ЖК ( 5464-10 ) право вимагати надання ізольованого жилого приміщення, що звільнилось у квартирі, де проживають два наймачі і більше, мають ці наймачі. Члени їх сім'ї самостійно таким правом не користуються.

    21. За змістом ст. 54 ЖК ( 5464-10 ) право наймача на вивільнене жиле приміщення в квартирі, в якій проживало декілька наймачів, виникає й у тому разі, коли це приміщення було самовільно переобладнане в ізольовану квартиру".

    Уголовный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14), ст.36:

    "...5. Не є перевищенням меж необхідної оборони і не має наслідком кримінальну відповідальність застосування зброї або будь-яких інших засобів чи предметів для захисту від нападу озброєної особи або нападу групи осіб, а також для відвернення протиправного насильницького вторгнення у житло чи інше приміщення, незалежно від тяжкості шкоди, яку заподіяно тому, хто посягає."

    Во-первых, пока квартира не поделена в натуре, муж не вправе был распорядится своей долей самостоятельно. Во- вторых, раздел квартиры в натуре требует возможности отдельного, самостоятельного выхода в каждой части квартиры. В третьих, пока квартира квартира не поделена в натуре с самостоятельным выходом, не допускается и является невозможным заселение квартиры двома и более семьями, более того чужими людьми.В-четвертых, сдача братом в аренду части квартиры нарушает публичный характер, нарушает Ваши с сыном конституционные права на жилье, неприкосновенность жилья (ст.30 Конституции Украины), личной и семейной жизни (ст.32), поэтому такая аренда является ничтожной, не имеет юридической силы. В-пятых, согласно ст.36 УК Украины Вы имеете право защиты любыми средствами от насильного противоправного вторжения в квартиру. В-шестых, договор дарения, как также нарушающий Ваши жилищные прав, также представляется нарушающим публичный порядок, т.е. ничтожным.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України