Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

25 червня 2020, питання №22836 100₴

Чи може департамент житло комунальної інфраструктури бути голивним розпорядником коштів для здійснення медичного страхування працівників житлово комунальної сфери?

Чи може департамент житло комунальної інфраструктури бути голивним розпорядником коштів для здійснення медичного страхування працівників житлово комунальної сфери?

Відповіді юристів (11)

    Ковальчук Владимир

    Ні.

    • програма добровільного медичного страхування це – додаток до Договору добровільного медичного страхування, в якому зазначені: перелік медичних послуг, які можуть-бути надані вразі необхідності; перелік медичних закладів, залучених до обслуговування договору страхування та загальна страхова сума на одного Застрахованого;
    • страхова медицина — це надзвичайно мобільна система товарно-ринкових відносин в галузі охорони здоров'я, де товаром виступає оплачувана конкурентоспроможна гарантована якісна і достатня за обсягом медична послуга, провокована ризиком для здоров'я, а «покупцем» її може бути держава, група людей (виробничі колективи, заклади та установи різних форм власності) або фізичні особи, які знаходяться в умовах ризику для здоров'я;
    • медичне страхування — це система організаційних та фінансових заходів щодо забезпечення діяльності страхової медицини. В Україні ще не прийнято закону про медичне страхування, хоча в Законі «Про страхування» (додаток 9) воно назване першим у переліку обов'язкових видів страхування. (Очікується, що обов'язкове медичне страхування в Україні набуде ознак соціального страхування і ґрунтуватиметься на принципі «багатий платить за бідного, здоровий — за хворого, молодий — за особу похилого віку»).Програма впровадження медичного страхування працівників бюджетних галузей об’єднаної територіальної громади на 2019-2020 роки (далі-Програма) спрямована на реалізацію Концепції розвитку добровільного медичного страхування громаді, дозволить створити умови для найбільш повного задоволення потреб працівників бюджетної сфери та комунальних підприємств ОТГ в одержанні доступної і високоякісної медичної допомоги.Фінансове забезпечення реалізації Програми буде здійснюватись за рахунок коштів міського бюджету, в межах кошторису та інших коштів не заборонені чинним законодавством України. Програма передбачає фінансування мінімальної базової програми добровільного медичного страхування на користь застрахованого працівника, запропонованою страховою компанією, яка буде переможницею процедури закупівлі. За бажанням застрахованої особи отримати більш повну дорожчу програму страхування, страхова компанія надає можливість за власні кошти застрахованої особи сплатити різницю між вартістю бажаної програми та суми гарантованої Програмою й отримувати більший обсяг послуг та страхового покриття.
    • Олена Клієнт 3 роки тому

      Питання в тому чи має право департамент бути розпорядником коштів для закупівлі цього медичного страхування? і чому

    Ковальчук Владимир
    25%

    відповідно до частини першої статті 22 Бюджетного Кодексу України для здійснення програм та заходів, які реалізуються за рахунок коштів бюджету, бюджетні асигнування надаються розпорядникам бюджетних коштів. За обсягом наданих прав розпорядники бюджетних коштів поділяються на головних розпорядників бюджетних коштів та розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня.

    Визначення понять “головні розпорядники бюджетних коштів”, “розпорядник бюджетних коштів” та “одержувач бюджетних коштів” наведені у пунктах 18, 47 та 38 частини першої статті 2 Бюджетного Кодексу України відповідно.

    Відповідно до пунктів 3 і 7 частини п’ятої статті 22 Бюджетного Кодексу України головний розпорядник бюджетних коштів отримує бюджетні призначення шляхом їх затвердження у законі про Державний бюджет України (рішенні про місцевий бюджет); приймає рішення щодо делегування повноважень на виконання бюджетної програми розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня та/або одержувачами бюджетних коштів, розподіляє та доводить до них у встановленому порядку обсяги бюджетних асигнувань; здійснює управління бюджетними коштами у межах встановлених йому бюджетних повноважень та оцінку ефективності бюджетних програм, забезпечуючи ефективне, результативне і цільове використання бюджетних коштів, організацію та координацію роботи розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня та одержувачів бюджетних коштів у бюджетному процесі.

    Згідно з пунктом 9 частини першої статті 1 Закону замовникиоргани державної влади, органи місцевого самоврядування та органи соціального страхування, створені відповідно до закону, а також юридичні особи (підприємства, установи, організації) та їх об’єднання, які забезпечують потреби держави або територіальної громади, якщо така діяльність не здійснюється на промисловій чи комерційній основі, за наявності однієї з таких ознак: юридична особа є розпорядником, одержувачем бюджетних коштів; органи державної влади чи органи місцевого самоврядування або інші замовники володіють більшістю голосів у вищому органі управління юридичної особи; у статутному капіталі юридичної особи державна або комунальна частка акцій (часток, паїв) перевищує 50 відсотків.

    Відповідно до пункту 20 частини першої статті 1 Закону публічна закупівля (далі – закупівля) – придбання замовником товарів, робіт і послуг у порядку, встановленому цим Законом.

    Таким чином, у разі якщо замовником у розумінні Закону передбачено здійснення придбання товарів, робіт і послуг, така закупівля здійснюється відповідно до вимог Закону, шляхом застосування однієї із процедур, передбачених статтею 12 Закону, керуючись вартісними межами, визначеними Законом.

    Адвокат Евгений Александрович
    25%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Олена!

    Так, це можливо, так як відповідає вимогам:

    "Конституції України, де встановлено, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...

    "Стратегією сталого розвитку "Україна - 2020", схваленою Указом Президента України від 12 січня 2015 року N 5/2015, передбачено, що одним із пріоритетних напрямків розвитку країни є реалізація реформи системи охорони здоров'я".

    "Стратегією розвитку міста Києва до 2025 року, як головним документом, що визначає найважливіші пріоритети розвитку столиці, визначено, що одним із пріоритетних секторів Стратегії розвитку міста Києва до 2025 року є сектор "Охорона здоров'я", що передбачає забезпечення доступної, якісної та ефективної системи охорони здоров'я, яка спрямована на збереження і відновлення здоров'я і продовження тривалості життя киян".

    Основи законодавства України про охорону здоров'я:

    https://ips.ligazakon.net/document/T280100?ed=2017...

    "Закону України"Про місцеве самоврядування в Україні":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/280/97-%D0%B2%...

    Рішення Київради від 14.12.2017 року за # 692/3699 "Про затвердження розвитку системи охорони здоров'я в м.Києві":

    https://ips.ligazakon.net/document/MR171887?an=12&...

    Да, это соответствует Закону Украины

    Это на данный момент имеет место в проекте Решения 5 сессии 8 созыва Киевского городского совета от 19.06.2020 года за # 08/231-1569/ПР (є формат PDF).

    При наявності запитань звертайтеся!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    • Олена Клієнт 3 роки тому

      Дякую за відповідь але хіба ж департамент житлово комунальної інфраструктури буде головним розпорядником коштів а не інший орган,мова йдейтесь про працівників з прибирання комунальниї власностей.

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Олена!

        Будь ласка!

        Так, є обгрунтування в поясювальніц записці до цього роекту Решения 5 сессии 8 созыва Киевского городского совета от 19.06.2020 года за # 08/231-1569/ПР (є формат PDF), де зазначено про те, що працівники житлово-комунального господарства працють на вулицях в потребують належного медичного забезпечення та медичного страхування працівників житлово комунальної сфери, за рахунок бюджету міста Києва.

        Звертайтеся особисто!

        Всього доброго!

        Успіхів Вам!

    Ковальчук Владимир

    Так, ст. 91 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) містить вичерпний перелік видатків місцевих бюджетів, що можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів, зокрема, видатки на місцеві програми розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою населених пунктів, а також на інші програми, пов’язані з виконанням власних повноважень, затверджені відповідною місцевою радою згідно із законом.

    До власних (самоврядних) повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать повноваження з управління об’єктами житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, транспорту і зв’язку, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, забезпечення їх належного утримання та ефективної експлуатації, необхідного рівня та якості послуг населенню. Це зафіксовано у ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР.

    Відповідно до п.п. 3 п. 5 ст. 22 БКУ головний розпорядник бюджетних коштів приймає рішення щодо делегування повноважень на виконання бюджетної програми розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня та/або одержувачами бюджетних коштів, розподіляє та доводить до них у встановленому порядку обсяги бюджетних асигнувань.

    Гончаренко Константин
    25%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Відповідно до статті 22 Бюджетного Кодексу України головний розпорядник бюджетних коштів отримує бюджетні призначення шляхом їх затвердження у законі про Державний бюджет України (рішенні про місцевий бюджет); приймає рішення щодо делегування повноважень на виконання бюджетної програми розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня .

    Згідно з пунктом 9 частини першої статті 1 Закону замовникиоргани державної влади, органи місцевого самоврядування

    Я б рекомендував Директору департаменту звернутися з листом на ім я голови постійної депутатської комісії з питань бюджету Вашої міської ради з проханням розглянути можливість використання коштів для замовлення таких послуг.

    Як мені відомо департамент інфраструктури є головним розпорядником коштів, виключно у сфері своїх повноважень відповідно до положення про діяльність цього виконавчого органу, тому якщо у положенні не передбачено повноважень на закупівлю вказаних послуг , то на це потрібна згода вищестоящого органу міської ради, , шляхом прийняття відповідного рішення про надання згоди на проведення окремих видів закупівель послуг.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Олена!

    Так, є обгрунтування в поясювальніц записці до цього роекту Решения 5 сессии 8 созыва Киевского городского совета от 19.06.2020 года за # 08/231-1569/ПР (є формат PDF), де зазначено про те, що працівники житлово-комунального господарства працють на вулицях в потребують належного медичного забезпечення та медичного страхування працівників житлово комунальної сфери, за рахунок бюджету міста Києва.

    Звертайтеся особисто!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    25%
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Бюджетный кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2456-17):

    ст.2 - "1. У цьому Кодексі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:...

    18) головні розпорядники бюджетних коштів - бюджетні установи в особі їх керівників, які відповідно до статті 22 цього Кодексу отримують повноваження шляхом встановлення бюджетних призначень;...

    47) розпорядник бюджетних коштів - бюджетна установа в особі її керівника, уповноважена на отримання бюджетних асигнувань, взяття бюджетних зобов'язань, довгострокових зобов’язань за енергосервісом та здійснення витрат бюджету;...";

    ст.8 - "1. Бюджетна класифікація використовується для складання і виконання державного та місцевих бюджетів, звітування про їх виконання, здійснення контролю за фінансовою діяльністю органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших розпорядників бюджетних коштів, проведення фінансового аналізу в розрізі доходів, організаційних, функціональних та економічних категорій видатків, кредитування, фінансування і боргу, а також для забезпечення загальнодержавної і міжнародної порівнянності бюджетних показників. Бюджетна класифікація є обов'язковою для застосування всіма учасниками бюджетного процесу в межах бюджетних повноважень.";

    ст.10 - "1. Видатки та кредитування бюджету класифікуються за:...

    2) ознакою головного розпорядника бюджетних коштів (відомча класифікація видатків та кредитування бюджету);

    3) функціями, з виконанням яких пов'язані видатки та кредитування бюджету (функціональна класифікація видатків та кредитування бюджету)...";

    3. Відомча класифікація видатків та кредитування бюджету містить перелік головних розпорядників бюджетних коштів для систематизації видатків та кредитування бюджету за ознакою головногорозпорядника бюджетних коштів. При цьому відомча класифікація видатків та кредитування державного бюджету додатково містить перелік головних розпорядників коштів державного бюджету для систематизації загальнодержавних видатків та кредитування бюджету (що передбачають насамперед виконання заходів з реалізації державної політики за участю інших органів влади) за ознакою головного розпорядника коштів державного бюджету.

    На основі відомчої класифікації видатків та кредитування бюджету Казначейство України складає та веде єдиний реєстр розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів...";

    ст.22 - "2. Головними розпорядниками бюджетних коштів можуть бути виключно:...

    3) за бюджетними призначеннями, визначеними іншими рішеннями про місцеві бюджети, - місцеві державні адміністрації, виконавчі органи та апарати місцевих рад (секретаріат Київської міської ради), структурні підрозділи місцевих державних адміністрацій, виконавчих органів місцевих рад в особі їх керівників. Якщо згідно із законом місцевою радою не створено виконавчий орган, функції головного розпорядника коштів відповідного місцевого бюджету виконує голова такої місцевої ради...

    4. Головні розпорядники коштів місцевих бюджетів визначаються рішенням про місцевий бюджет відповідно до пунктів 2 і 3 частини другої цієї статті.

    5. Головний розпорядник бюджетних коштів:..

    7) здійснює управління бюджетними коштами у межах встановлених йому бюджетних повноважень, забезпечуючи ефективне, результативне і цільове використання бюджетних коштів, організацію та координацію роботи розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня та одержувачів бюджетних коштів у бюджетному процесі;...".

    Таким чином: по-перше, головні розпорядники бюджетних коштів мають бути визначені рішенням про місцевий бюджет Вашого органу влади (місцевого самоврядування); по-друге, відповідно до класифікації видатків та бюджетних повноважень головним розпорядником щодо медичного страхування працівників житлово комунальної сфери має бути, як я вважаю, не департамент житлово-комунальної інфраструктури, а департамент охорони здоров'я.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Олена!

    ПОСТІЙНА КОМІСІЯ КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ З ПИТАНЬ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА ТА ПАЛИВНО-ЕНЕРГЕТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ: ПРОЕКТИ НА РОЗГЛЯДІ:

    https://kmr.gov.ua/uk/comisii/29/proekt

    "Проект рішення Київської міської ради №1569 - Про запровадження в місті Києві обов’язкового медичного страхування окремих працівників житлово-комунального господарства

    24.06.2020":

    Сам проект Рішення, з пояснювальній записці про причини та підставі в форматі PDF, дивіться на сторінці Київської міської ради:

    https://kmr.gov.ua/uk/content/proekt-rishennya-kyy...

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України