Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 30 июня 2020, вопрос №23172 100₴

Податкова декларація про майновий стан і доходи

Добрый день. Подскажите пожалуйста, при наличии ФОП, на Едином налоге, 3-я группа, и параллельно с деятельностью ФОП, при получении инвестиционной прибыли из зарубежных активов, нужно ли подавать два разных вида деклараций:
1) Ежеквартальная декларация деяетельности связанной с ФОП, "ПОДАТКОВА ДЕКЛАРАЦІЯ ПЛАТНИКА ЄДИНОГО ПОДАТКУ – ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ – ПІДПРИЄМЦЯ"
2) "Податкова декларація про майновий стан і доходи".

В случае, если "Податкова декларація про майновий стан і доходи" должна подаваться отдельно, то в какие сроки должна просходить подача декларации, и когда должна происходить оплата?

Ответы юристов (11)

    Ковальчук Владимир

    Единщики ведут упрощённый учёт доходов. В дни, когда была выручка, вносите наличные и безналичные поступления в книгу учёта доходов. Потом переносите её в декларацию.А доходом считается вся ваша выручка, полученная наличными и на счёт. Расходы на закупку товаров, аренду, налоги вы не учитываете.

    Правда, есть поступления, которые не надо включать в налогооблагаемый доход на 3-й группе:

    1. Возвраты авансов, предоплаты или полной суммы покупки клиентам. Сначала отображаете как доход, но потом корректируете на сумму возврата.
    2. Возвратная финпомощь. Если вернули в течение 12 месяцев с даты получения.
    3. Положительная курсовая разница — может возникнуть, если у вас валютный доход. 70% выручки вы можете включить в налогооблагаемый доход по одному курсу, а реально продать дороже, эту разницу в доход не включают.
    4. Ошибочное поступление денег на счёт — но такие деньги надо вернуть и позаботиться о документах, чтобы подтвердить возврат.
    5. Транзитные деньги по посредническим договорам: когда принимаете оплату, всю сумму указываете в книге, а когда часть заказчика передадите ему, доход скорректируйте. В декларацию по ЕН попадает только ваше вознаграждение. Декларация по единому налогу. Подавать надо за каждый квартал — четыре раза в год. Срок подачи — в течение 40 дней после окончания отчётного квартала (пп. 49.18.2 НКУ).Если последний день подачи — выходной или праздничный, он переносится на следующий за ним рабочий день.Если наделали ошибок, можно подать уточнёнку и всё исправить.Штраф за неподачу или подачу декларации с опозданием — 170 грн, за каждую последующую в течение года просрочку будете платить уже 1020 грн (п. 120.1 НКУ).Отчёт по ЕСВ (форма Д5), в нём вы отчитываетесь об уплаченных суммах ЕСВ.Подаёте раз в год — до 10 февраля, за прошедший год отчитаться нужно в текущем. Уточнёнки по ЕСВ нет, так что заполняйте внимательно.За неподачу или несвоевременную подачу штраф 170 грн.Работаете сами — подаёте только эти два отчёта.
    Leonid Клиент 3 года назад

    Здравствуйте, Владимир Как вести отчетность по ФОП - я знаю. Но в НК есть отдельные пункты, описывающие налогооблажение доходов полученных от зарубежных активов. И вопрос был в том, как ПАРАЛЛЕЛЬНО с ФОП декларировать доходы полученные от ЗАРУБЕЖНЫХ активов. Из Вашего ответа следует, что "Податкова декларація про майновий стан і доходи" подавать не надо?

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    За якою формою подавати Декларацію

    Відповідно до п. 46.6 ПКУ нові форми декларацій (розрахунків) набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення. А до того є чинними форми декларацій (розрахунків), визначення, затверджені раніше. Тобто, оскільки оновлену форму податкової декларації оприлюднено 06.08.2019, уперше складати оновлену декларацію необхідно буде за підсумками 2020 року.

    Утім, податківці рекомендують подати декларацію за новою формою вже і за 2019 рік. Хоча відповідного роз’яснення поки що немає в Базі знань «ЗІР». Сподіваймося, незабаром ми дізнаємося офіційну позицію ДПСУ щодо цього. Однак уже зараз очевидно, що з великою часткою імовірності податківці вимагатимуть за підсумками 2019 року подавати декларацію вже за новою формою.

    Однозначно за новою формою декларації звітуватимуть у 2020 році за квартал новостворені ФОПи чи ті, які переходять зі спрощеної системи на загальну.

    Хто і в які строки декларує доходи

    Щороку подавати Декларацію про доходи до Податкових інспекцій за місцем проживання — конституційний обов’язок громадян (ч. 2 ст. 67 Конституції України).

    Своєю чергою, усіх громадян, які складають Декларацію, можна поділити на дві категорії, до яких належать особи, що:

    1) зобов’язані подавати річну Декларацію відповідно до ПКУ;

    2) мають право подавати Декларацію добровільно.

    основні випадки обов’язкового подання громадянами Декларації про майновий стан і доходи.

    Основні випадки обов’язкового подання громадянами Декларації про майновий стан і доходи

    Отримання протягом звітного року доходу:

    Підстава

    від підприємницької діяльності (на загальній системі оподаткування)

    п. 177.5 ПКУ

    від провадження незалежної професійної діяльності

    п. 178.4 ПКУ

    від особи, яка не є податковим агентом

    пп. 168.2.1 ПКУ

    з іноземних джерел

    пп.пп. 168.2.1, 170.11.1 ПКУ

    від операцій з інвестиційними активами

    п. 170.2.1 ПКУ

    від надання в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) нерухомості, якщо орендар — фізична особа, яка не є суб’єктом господарювання

    пп. 170.1.5 ПКУ

    від успадкування чи отримання в дарунок коштів, майна, майнових або немайнових прав від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення, крім спадкоємців-нерезидентів, а також інших спадкоємців-резидентів, які сплатили податок до моменту оформлення спадщини

    п. 174.3 ПКУ

    за ухвалою суду, згідно з якою прийнято рішення про зміну власника та перехід права власності на рухоме майно

    п. 173.4 ПКУ

    у вигляді суми заборгованості, за якою минув строк позовної давності у сумі, що перевищує 50% місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи станом на 1 січня звітного податкового року (у 2019 році — 960,50 грн)

    пп. 164.2.7 ПКУ

    у вигляді благодійної допомоги у сумі, що перевищує 500 розмірів мінімальної заробітної плати (у 2019 році — 2086500 грн)

    пп. «б» пп. 170.7.8 ПКУ

    у вигляді цільової благодійної допомоги, не використаної та не поверненої благодійнику в строки, визначені законодавством

    пп. 170.7.5 ПКУ

    у вигляді нецільової благодійної допомоги, якщо загальна сума такої допомоги перевищує у 2019 році 2690 грн

    пп. 170.7.3 ПКУ

    як додаткове благо у вигляді основної суми боргу (кредиту), прощеного (анульованого) кредитором у сумі, що перевищує 25% однієї мінімальної зарплати (у розрахунку на рік), установленої на 1 січня звітного податкового року (у 2019 році — 1043,25 грн)

    пп. «д» пп. 164.2.17 ПКУ

    від продажу власної сільськогосподарської продукції у випадках, передбачених пп. 165.1.24 ПКУ

    пп. 179.1, 179.2 ПКУ

    у вигляді винагород й інших виплат, нарахованих (виплачених) відповідно до умов ЦПД, які отриманні від фізосіб — платників єдиного податку 4 групи

    пп. 164.2.2 ПКУ

    До осіб, які мають право подати Декларацію добровільно, належать:

    — особи, які мають намір повернути зайво сплачений податок, у т.ч. у разі невчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору купівлі-продажу (міни) об’єкта нерухомості, за яким сплачено ПДФО (п.п. 176.1, 172.6 ПКУ);

    — особи, які воліють скористатися правом на податкову знижку за наслідками звітного податкового року (п. 176.1 і пп. 166.1.2 ПКУ).

    Загальний строк подання Декларації визначений пп. 49.18.4 ПКУ, згідно з яким Декларацію подають за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО), — до 1 травня року, що настає за звітним, окрім випадків, передбачених р. IV ПКУ. Тож, оскільки 1 травня цьогоріч припадає на п’ятницю, гранична дата подання Декларації за 2019 рік фізособами — 4 травня 2020 року.

    З іноземного доходу сплачуєте:

    ПДФО -18%

    ВЗ -1,5%

    потурбуйтесь про наявність договору про перерахунок доходу від неризедента з нотаріально посвідченим перекладом на державну мову та актом приймання - передачі до договору( можуть попросити у податковій) , також виписку з банку про зарахування коштів.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Leonid Клиент 3 года назад

    Константин, спасибо за копипаст статей НК. Пожалуйста, прочитайте внимательно мой вопрос. Необходимо подавать одну декларацию или две? Просто скопипастить статьи - это не консультация, Интернет у меня тоже есть.

    Есть одна декларация по ФОП и вторая про "про майновий стан і доходи", пусть даже она и обновленная. Подавать в течении года надо ОБЕ декларации, в описанной ситуации, и если да, то сколько раз в год и в какие числа подается декларация "про майновий стан і доходи" ??

    • Гончаренко Константин

      Декларація про майновий стан та доходи подається переважно фізичними особами, котрі мали дохід від передачі майна в оренду, отримували коштовні подарунки чи спадок , або інший дохід від іноземних держав у вигляді інвестицій , такий дохід підлягає оподаткуванню по ставці ПДФО - 18% ТА ВЗ -1,5% ДЛЯ ФІЗИЧНИХ ОСІБ без ФОП , НЕОБХІДНО ПОДАТИ ДЕКЛАРАЦІЮ ПРО МАЙНОВИЙ СТАН І ДОХОДИ ТА ЗАЗНАЧИТИ У НІЙ ОТРИМАННЯ ВКАЗАНИХ ВИДІВ ДОХОДІВ ДОДАВШИ ДОКАЗИ ПРО ЇХ ОТРИМАННЯ( ДОГОВІР ПРО ПЕРЕКАЗ ІНВЕСТИЦІЙ ТА ВИПИСКУ З БАНКУ. Подати вказані документи разом з декларацією за місцем реєстрації в податкову для розрахунку сум податків.

      Якщо Ви отримували інвестиції як ФОП на ФОПівський рахунок то необхідно відобразити вказаний дохід у декларації ФОП(ІНШУ ПОДАВАТИ НЕ ТРЕБА.)

      АЛЕ якщо Ви паралельно з діяльністю ФОП , ОТРИМАЛИ ІНВЕСТИЦІЙНУ ДОПОМОГУ ЯК ФІЗ. ОСОБА ТО НЕОБХІДНО ПОДАВАТИ ВКАЗАНІ ДЕКЛАРАЦІЇ ОКРЕМО: ФОП окремо , фіз особа окремо і сплачувати також окремо.

      З повагою,

      Костянтин Гончаренко

    Ковальчук Владимир
    15%

    Для отражения доходов из иностранных источников предназначена строка 10.6«Доходи, отримані з джерел за межами України» декларации.

    В графе 3 этой строки следует указать сумму иностранных доходов, пересчитанную в гривни по валютному курсу НБУ, действовавшему на момент начисления (получения) таких доходов (п.164.4 ст.164 НКУ). К таким доходам в соответствии с пп.14.1.55 ст.14 НКУ относятся, в частности:

    • проценты, дивиденды, роялти и любые другие виды пассивных доходов;

    • наследство, подарки, выигрыши, призы;

    • доходы от выполнения работ (предоставления услуг) по гражданско-правовым и трудовым договорам;

    • доходы от предоставления резидентам в аренду (пользование) имущества, расположенного за пределами Украины;

    • доходы от продажи имущества, расположенного за пределами Украины;

    • доход от отчуждения инвестиционных активов, в том числе корпоративных прав, ценных бумаг и т.п.

    В графе 4 строки 10.6 теоретически должна была бы указываться сумма налога, уплаченного физлицом за границей, то есть в стране получения дохода. Но заполнение данной графы плательщиком налога не предусмотрено. Также не заполняется графа 5 этой строки.

    В графе 6 строки 10.6 указывается сумма НДФЛ, исчисленная по ставке 18 процентов, которую физлицо должно самостоятельно уплатить в бюджет.

    Обратите внимание! Иностранные доходы, полученные в виде дивидендов, облагаются налогом по ставке 9 процентов(пп.167.5.4 НКУ).

    В графе 7 строки 10.6 указывается сумма военного сбора по ставке 1,5 процента, которую плательщик должен самостоятельно уплатить в бюджет.

    Кроме того, в графе 2 строки 10.6 в названии строки следует также указать название страны, из которой получены иностранные доходы, и название валюты. Вы получали доход как ФОП или физ лицо ?

    Leonid Клиент 3 года назад

    Константин, теперь совсем другое дело!!

    И в вопросе было уточнение, по поводу сроков подачи. Правильно ли я понимаю что в отличии от декларации по ФОП, которая подается ЕЖЕКВАРТАЛЬНО, декларация "Податкова декларація про майновий стан і доходи", подается всего лишь раз в год, до 1 мая года следующего за отчетным?

    • Гончаренко Константин
      30%

      так . Ви все вірно зрозуміли - саме так, до 1 травня року, що є наступним звітному.

      ---

      И в вопросе было уточнение, по поводу сроков подачи. Правильно ли я понимаю что в отличии от декларации по ФОП, которая подается ЕЖЕКВАРТАЛЬНО, декларация "Податкова декларація про майновий стан і доходи", подается всего лишь раз в год, до 1 мая года следующего за отчетным?

      З повагою,

      Костянтин Гончаренко

    Щур Романа Євгеніївна
    15%

    Доброго дян,

    у описаній Вами ситуації йдеться, на мою думку, потрібно подавати 2 види декларацій: як ФОП на спрощеній системі оподаткування та як фізична особа, що отримала інвестиційний прибуток.

    Як ФОП Ви подаєте квартальну декларацію.

    Як Фізична особа, що отримала інвестиційний прибуток - річну податкову декларацію. Йдеться про особливий вид доходу, тому необхідно застосовувати пункт 170.2 "Оподаткування інвестиційного прибутку" ПКУ, де визначено порядок його оподаткування.

    Так, підпункт 170.2.1. ПКУ визначає, що облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Для цілей оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважається календарний рік, за результатами якого платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію, в якій має відобразити загальний фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток), отриманий протягом такого звітного року.

    Декларацію слід подати до 01 травня року, що настає за звітним, а сплатити ПДФО у розмірі 18% та військовий збір у розмірі 1,5 % до 1 серпня року, що настає за звітним.

    Тобто, якщо Ви отримали інвестиційний прибуток у 2020 році, то подати декларацію маєте до 01 травня 2021 року, а податок сплатити до 01 серпня 2021 року.

    Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих від операцій з інвестиційними активами, здійснюється у Додатку Ф1 до декларації. Форма податкової декларації та інструкція по заповненню тут - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1298-15#Text

    Марусяк Андрій Романович
    25%

    Доброго дня! ви маєте подавати дві декларації.

    Декларація про майновий стан і доходи подається у 2021 році до 1 травня 2021 року, якщо у 2020 році ви отримали наступні доходи:

    • від операцій з інвестиційними активами (пп. 170.2.1 ст. 170 ПКУ);
    • з іноземних джерел (пп. 168.2.1 ст. 168 та пп. 170.11.1 ст. 170 ПКУ)

    Ставка податку буде залежати від того, як кваліфікувати ваші доходи з іноземних джерел, якщо це девіденди, то п.п. 167.5.4 ПКУ, 9% і військовий збір 1.5%.

    Якщо фізична особа отримує інвестиційний прибуток то сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та 1.5% військовий збір.

    Оплата податкових зобов'язань за 2020 рік до 31 липня 2021 року. Військовий збір сплачують у ті ж самі строки, що і ПДФО.

    Платник податку – фізична особа, який зобов’язаний подати декларацію, визначити та сплатити свої податкові зобов’язання, сплачує за кодами бюджетної класифікації:

    • «11010500» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»;
    • «11011001» – «військовий збір, що сплачується за результатами декларування».

    Інформація про реквізити банківських рахунків для сплати податків відповідно до адміністративно-територіального устрою України оприлюднена на офіційному веб-порталі вашої ДПС.

    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день!

    Вам потрібно подавати дві декларації.

    1) Ежеквартальная декларация деяетельности связанной с ФОП, "ПОДАТКОВА ДЕКЛАРАЦІЯ ПЛАТНИКА ЄДИНОГО ПОДАТКУ – ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ – ПІДПРИЄМЦЯ"

    Згідно із п.296.3 та п. 49.18.2. ПК України, 3-тя група подає щоквартальні звіти (декларації).

    Податковий кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#n3858):

    Стаття 296. Ведення обліку і складення звітності платниками єдиного податку

    296.1. Платники єдиного податку першої - третьої груп ведуть облік у порядку, визначеному підпунктами 296.1.1-296.1.3 цього пункту.

    296.3. Платники єдиного податку третьої групи подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду.

    Стаття 49. Подання податкової декларації до контролюючих органів

    49.18. Податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює:

    49.18.2. календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя).

    Терміни подачі:

    - за IV квартал 2019 - до 10 лютого 2020 (включно)

    - за І квартал 2020 року - до 12 травня 2020 (включно)

    - за II квартал 2020 року - до 10 серпня 2020 (включно)

    - за ІІІ квартал 2020 року - до 09 листопада 2020 (включно)

    Форма подачі звітів:

    Звіти за єдиним податком можуть подаватися на паперових носіях та в електронному вигляді.

    Відповідно до п. 49.4 ПК, в електронному вигляді зобов'язані подавати звіти виключно великі і середні підприємства (обіг від 70 млн. грн на рік)

    Форма декларації для ФОП за посиланням

    Способи подачі звітів:

    Відповідно до п. 49.3 ПК, податкова декларація подається за вибором платника податків і один із таких способів:

    - особисто підприємцем або уповноваженою на це особою;

    - надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

    - засобами електронного зв'язку в електронній формі.

    2) Податкова декларація про майновий стан і доходи"

    Фізична особа, яка протягом звітного календарного року отримує доходи від іншої фізичної особи, зобов’язана включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року, а також нарахувати і сплатити до бюджету податок з таких доходів за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%.

    Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб – до 1 травня року, що настає за звітним.

    Податок на доходи фізичних осіб та військовий збір сплачуються фізичною особою самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним.

    Форма податкової декларації за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1298-15#n17

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України