Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

01 июля 2020, вопрос №23301 150₴

Диплом без квалификации

30.06.2020 был выпуск в КНУ им. Шевченка, Институт биологии и медицины, заочное отделение, бакалаврат.
1.07.2020 выдали дипломы, где пустая графа "квалификация". Хочу узнать, так нужно или это ошибка? Что делать в такой ситуации?

Ответы юристов (7)

    Савченко Олександр
    26.7%
    Общаться в чате Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день, Іванно!

    Це помилка, дана графа повинна бути заповнена.

    Вам необхідно звернутися до університету, щоб той вніс відповідні виправлення до виданого диплому.

    У разі відмови - подавайте скаргу до МОН України.

    ПЕРЕЛІК інформації, яка повинна міститися в документах про вищу освіту (наукові ступені) державного зразка, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 р. № 19 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/193-2015-%D0%BF#Text)

    Найменування документа:

    Диплом молодшого бакалавра (молодшого бакалавра з відзнакою), бакалавра (бакалавра з відзнакою), магістра (магістра з відзнакою);

    Інформація, яка повинна міститися в документі:

    найменування документа про вищу освітупрізвище, ім’я, по батькові випускниканайменування вищого навчального закладу (наукової установи), що видав (видала) диплом (у разі здобуття вищої освіти у відокремленому підрозділі вищого навчального закладу - найменування такого підрозділу)рік закінчення вищого навчального закладу, кваліфікація випускника (здобутий ступінь вищої освіти, спеціальність, спеціалізація (у деяких випадках - освітня програма, професійна кваліфікація) серія та реєстраційний номер диплома, що присвоюється під час проведення державної реєстрації в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, дата його видачінайменування посади, підпис, засвідчений печаткою, прізвище та ініціали керівника або іншої уповноваженої особи вищого навчального закладу (наукової установи)інформація про легалізацію документа про освіту та/або проставлення апостилю на документі про освіту (у разі потреби).

    Крім того, Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/392-20#Text) унормовано обов’язкову інформацію, яку повинен містити диплом (вказана вище).

    На виконання цього Закону кадровикам при прийомі на роботу спеціалістів доведеться перевірити, чи вказані в дипломі молодшого бакалавра, бакалавра, магістра: назва закладу вищої освіти (наукової установи), що видав цей документ (у разі здобуття вищої освіти у відокремленому підрозділі закладу вищої освіти (наукової установи), а також назва такого підрозділу); назва освітньої програми; кваліфікація, що складається з інформації про здобутий особою ступінь вищої освіти; спеціальність (спеціальності, галузь знань для міждисциплінарних освітніх програм); спеціалізація та професійна кваліфікація (у разі присвоєння).

    Всього доброго!

    Адвокат Евгений Александрович
    26.7%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день, Іванна!

    У дипломі молодшого бакалавра, бакалавра, магістра зазначаються назва закладу вищої освіти (наукової установи), що видав цей документ (у разі здобуття вищої освіти у відокремленому підрозділі закладу вищої освіти (наукової установи) - також назва такого підрозділу), а також кваліфікація, що складається з інформації про здобутий особою ступінь вищої освіти, спеціальність та спеціалізацію, та в певних випадках - професійну кваліфікацію.

    Див.:

    Національна рамка кваліфікацій

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1341-2011-%D0%...

    "1. Національна рамка кваліфікацій - системний і структурований за компетентностями опис кваліфікаційних рівнів.

    Національна рамка кваліфікацій призначена для використання державними органами та органами місцевого самоврядування, установами та організаціями, закладами освіти, роботодавцями, іншими юридичними та фізичними особами з метою розроблення, ідентифікації, співвіднесення, визнання, планування і розвитку кваліфікацій".

    "3. Для цілей Національної рамки кваліфікацій терміни вживаються у такому значенні:

    ...

    кваліфікація - визнана уповноваженим суб’єктом та засвідчена відповідним документом стандартизована сукупність здобутих особою компетентностей (результатів навчання);

    кваліфікаційний рівень - структурна одиниця Національної рамки кваліфікацій, що визначається певною сукупністю компетентностей (результатів навчання), які є характерними для кваліфікацій відповідного рівня;...".

    Таким чином, Ваш диплом не містить всіх необхідних реквізитів, тобто є таким що не відповідає вимогам закону.

    В зв'язку з цим, Вам треба звернутися до ВУЗу з дипломом та претензією щодо усунення порушень закону та видачі Вам диплому зі всіма необхідними даними.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Пуха Наталія ТендерОк
    16.7%
    Общаться в чате Пуха Наталія ТендерОк 3 года назад

    Адвокат, г. Ровно

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня

    Зазначенні вами недоліки є помилка (описка) . Інформація яка має бути розмішена на дипломі -найменування документа про вищу освіту прізвище, ім’я, по батькові випускника найменування вищого навчального закладу (наукової установи), що видав видала) диплом (у разі здобуття вищої освіти у відокремленому підрозділі вищого навчального закладу - найменування такого підрозділу) рік закінчення вищого навчального закладу кваліфікація випускника (здобутий ступінь вищої освіти, спеціальність, спеціалізація (у деяких випадках - освітня програма, професійна кваліфікація) серія та реєстраційний номер диплома, що присвоюється під час проведення державної реєстрації в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, дата його видачі найменування посади, підпис, засвідчений печаткою, прізвище та ініціали керівника або іншої уповноваженої особи вищого навчального закладу (наукової установи) інформація про легалізацію документа про освіту та/або проставлення апостилю на документі про освіту (у разі потреби) Вам необхідно терміново звернутися у навчальний заклад, що видав Вам диплом для його заміни.

    Гончаренко Константин
    13.3%
    Общаться в чате Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Скоріше за все виникла помилка при заповненні диплому, проте освітньо - кваліфікаційний рівень "бакалавр " у Вас має бути вказано - це Ваш ступінь вищої освіти, згідно затвердженого "переліку інформації, яка повинна міститися в документах про вищу освіту " відповідно до постанови КМУ № 19 від 31.03.2015 р.

    Зверніться до закладу освіти котрий видав документ з заявою аби внесли відповідні виправлення та затвердили їх встановленим порядком

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Сергеев Артем
    Общаться в чате Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    "30.06.2020 был выпуск в КНУ им. Шевченка, Институт биологии и медицины, заочное отделение, бакалаврат.

    1.07.2020 выдали дипломы, где пустая графа "квалификация". Хочу узнать, так нужно или это ошибка? Что делать в такой ситуации?"

    Прежде чем заказать диплом, выпускник расписывается на копии, что все данные верны. Вы расписывались?

    У дипломі молодшого бакалавра, бакалавра, магістра зазначаються назва закладу вищої освіти (наукової установи), що видав цей документ (у разі здобуття вищої освіти у відокремленому підрозділі закладу вищої освіти (наукової установи) - також назва такого підрозділу), назва освітньої програми, а також кваліфікація, що складається з інформації про здобутий особою ступінь вищої освіти, спеціальність (спеціальності, галузь знань - для міждисциплінарних освітніх програм), спеціалізацію та професійну кваліфікацію (у разі присвоєння).

    Ковальчук Владимир
    10%
    Общаться в чате Ковальчук Владимир 3 года назад

    Адвокат, г. Киев

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Перечень аккредитованных и неаккредитованных образовательных программ, по которым осуществляется прием в каждый ВУЗ, указывается в Правилах приёма на обучение в это высшее заведение. Аккредитация образовательных программ подтверждается сертификатами об аккредитации соответствующих специальностей и направлений подготовки.

    Формы и правила оформления документов о высшем образовании государственного образца утверждены постановлением Кабинета Министров Украины от 31 марта 2015 года № 193 «Про документы о высшем образовании (научные степени) государственного образца» и приказу Министерства образования и науки Украины № 525 от 12.05.2015 «Про утверждение форм документов о высшем образовании (научные степени) государственного образца и дополнения к ним, образца академической справки». Этими нормативными актами утверждён перечень информации, которая должна быть указана в дипломах о высшем образовании и приложениях к ним, бланки документов ВУЗ изготовляет самостоятельно. Поэтому внешний вид (дизайн, размещение информации, полиграфическое исполнение, параметры бумаги и прочее) диплома государственного образца одного ВУЗа, будет отличаться от диплома другого.

    Реализация академических и профессиональных прав лица, получающего документ о высшем образовании негосударственного образца по завершении обучения по неаккредитованной специальности и прохождения аттестации, определяется высшим учебным заведением, при условии обучения на следующем уровне высшего образования, или работодателем.Установлен определенный перечень информации, обязательный при оформлении документов о высшем образовании государственного образца. Содержание его следующее:

    • Наименование документа о высшем образовании;
    • Фамилия, имя и отчество выпускника;
    • Название высшего учебного заведения, выдавшего документ, либо в случае обучения в обособленном структурном подразделении учебного заведения – название этого подразделения;
    • Год окончания обучения;
    • Квалификация выпускника, состоящая из информации о присвоенной ему степени высшего образования, специальности и специализации, а в некоторых случаях - профессиональной квалификации;
    • Серия и регистрационный номер диплома, который присваивается документу после процедуры регистрации в Единой государственной электронной базе по вопросам образования, а так же дата его выдачи;
    • Должность руководителя или уполномоченного лица, подписавшего документ, его фамилия и инициалы, подпись, а так же печать, скрепившая подпись;
    • Изображение малого Государственного Герба Украины и надпись «Украина» и «Ukraine»;
    • Информация о легализации документа об образовании или проставления на нем апостиля (в случае необходимости).Согласно Закону Украины «О высшем образовании», высшие учебные заведения получили право предлагать абитуриентам аккредитованные и неаккредитованные образовательные программы с сентября 2014 года. После успешного завершения аккредитованной образовательной программы выпускнику выдаётся документ об образовании государственного образца. После успешного завершения неаккредитованной образовательной программы выпускнику выдаётся документ собственного образца ВУЗа (утверждается учёным советом ВУЗа).
    Костромина Виктория
    6.7%
    Общаться в чате Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Скорее всего это ошибка - опечатка , точнее недопечатка. Квалификация должна быть указана в дипломе .

    обратитесь письменно в ВУЗ в связи с заменой диплома из-за неточности

    в соответствии с постановлением Кабинета Министров Украины от 31.03. 2015 № 193 «О документах о высшем образовании (научные степени) государственного образца» и приказа Министерства образования и науки Украины от 12.05.2015 № 525 «Об утверждении форм документов о высшем образовании (научные степени) государственного образца и приложений к ним, образца академической справки»)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України