Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 06 июля 2020, вопрос №23690 150₴

Смена фамилии при разводе

Здравствуйте. Девушка при замужестве взяла фамилию мужа. Поменяла фамилию только во внутреннем паспорте. В остальных документах (загранпаспорт, водительские права, код) фамилия девичья. Сейчас развод. Будет ли достаточно поменять ей фамилию обратно на девичью во внутреннем паспорте. И будут ли какие-либо санкции, что она изначально не поменяла свою фамилию на фамилию мужа в других документах? Спасибо.

Ответы юристов (10)

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте.

    "Девушка при замужестве взяла фамилию мужа. Поменяла фамилию только во внутреннем паспорте. В остальных документах (загранпаспорт, водительские права, код) фамилия девичья. Сейчас развод. Будет ли достаточно поменять ей фамилию обратно на девичью во внутреннем паспорте. И будут ли какие-либо санкции, что она изначально не поменяла свою фамилию на фамилию мужа в других документах? Спасибо."

    Вполне достаточно поменять фамилию обратно. Никаких санкций не предусмотрено.

    Киншов Дмитрий Сергеевич

    За загальним правилом, при зміні прізвища (після вступу в шлюб або з інших причин) необхідно провести заміну документів, пов’язаних з особистістю громадянина. При цьому, для оновлення деяких паперів законодавець встановив обов’язковий термін, пропуск якого загрожує штрафом. Отже, обов’язковому обміну підлягають наступні документи:

    • український паспорт
    • ідентифікаційний код (ІПН)
    • паспорт для виїзду за кордон
    • водійське посвідчення (права)

    Щодо штрафів:

    1. Термін, відведений українським законодавством для обміну національного паспорта при зміні прізвища обумовленої заміжжям (одруженням), становить 1 місяць з дати укладення шлюбу (п. 24 гл. 2 розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні).

    Недотримання встановлених строків тягне за собою неможливість здійснення юридичних дій (укладати договори, оформляти доручення, приймати спадщину, здійснювати банківські операції). Крім того, згідно зі ст. 197 Кодексу про адміністративні правопорушення, використання недійсного паспорта або проживання без нього передбачає накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 грн.).

    2. Обов’язок заміни водійського посвідчення в разі зміни прізвища існує, а ось відповідальність за несвоєчасну заміну прав відсутня.

    Так, можливо буде змінити прізвище обратно.

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Алексей!

    После того, как девушка при замужестве взяла фамилию мужа, она обязана была кроме внутреннего паспорта гражданина Украины заменить паспорт гражданина Украины для выезда за границу, удостоверение водителя и ИНН).

    Учитывая то, что она это не сделала в отношении в течении 30 дней в отношении паспорта гражданина Украины для выезда за границу и ИНН, то эти наявные на руках документы являются недействительными, при этом срока для замены удостоверения водителя нет.

    Каких-либо санкций и ответственности за это нет.

    Учитывая то, что такие документы, как паспорт гражданина Украины для выезда за границу и ИНН, после замены фамилии девушки и получения внутреннего паспорта гражданина Украины стали недействительными, тотих нужно будет заменить, даже после смены фамилии на девичью.

    По поводу удостоверения водителя, то для уточнения необходимости его замены или оставления в прежнем виде, рекомендую обратиться в ТСЦ МВД Украины.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Костромина Виктория
    100%
    Если придираться к букве закона - то девушка должна была поменять все документы и по сут и - они не действительны. Но чаще всего на это никто не обращает внимание и не вносит их в базу как недействительные. Так что она может поменять только паспорт, а остальные - может не менять.
    • Алексей Клиент 3 года назад

      Огромное Вам спасибо! Всё доступно разъяснили! Всем рекомендую!

    Гончаренко Константин

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю:

    Согласно Семейного Кодекса при заключении брак надо было поменять документы,но так как этого не произошло, Вам достаточно вернуться к прежней фамилии - санкций не предусмотрено.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Ковальчук Владимир

    В соответствии со статьей 35 Семейного кодекса Украины молодожены имеют право выбрать фамилию одного из них как общую фамилию или в дальнейшем именоваться добрачными фамилиями. Невеста, жених имеют право присоединить к своей фамилии фамилию жениха, невесты. Если они оба желают иметь двойную фамилию, они согласовано определяют какая из фамилий будет первая. Таким образом, право поменять фамилию есть не только у невесты, а у жениха.

    Смена фамилии влечет за собой ряд обязательных правовых последствий, и в первую очередь это касается необходимости замены документов после замужества.При этом, для обновления некоторых документов закон установил обязательный срок, пропуск которого грозит штрафом. Обязательной замене подлежат следующие документы:

    • украинский (гражданский) паспорт;
    • водительское удостоверение (права);
    • идентификационный код (ИНН);
    • заграничный паспорт.Смена паспорта при смене фамилии после замужества (женитьбы) уже не желание, а необходимость. Хорошей новостью является то, что список необходимых документов для смены паспорта после замужества, а также строк их рассмотрения четко регламентирован законом.С 1 марта 2019 года документы для получения идентификационного номера можно подать через Электронный кабинет, именно такой сервис сейчас активно внедряет ДФС.Список необходимых документов для смены ИНН в связи со сменой фамилии после замужества небольшой, а именно:
      • заявление по форме 5ДР;
      • оригинал справки ИНН (форма № 1ДР);
      • паспорт гражданина Украины;
      • свидетельство о браке.
      ВАЖНО! Замена идентификационного кода производится после смены паспорта.С юридической точки зрения обмен водительского удостоверения необходим. Но обязанность смены водительского удостоверения в случае изменения фамилии существует, а вот ответственности за несвоевременную замену водительских прав законом не установлена. Наверное, именно поэтому многие женщины годами ездят с правами на старую (девичью) фамилию, возя с собой нотариально заверенную копию свидетельства о браке.Необходимые документы для оформления загранпаспорта после замужестваВ соответствии с требованиями Порядка оформления, выдачи, обмена, пересылки, изъятия, возвращения государству, уничтожения паспорта гражданина Украины для выезда за границу, его временного задержания и изъятия, утвержденного постановлением Кабинета Министров Украины от 07.05.2014 № 152, для оформления паспорта для выезда за границу в случае временного выезда за границу лицо подает:
      • заявление-анкета
      • паспорт гражданина Украины
      • загранпаспорт, подлежащий обмену
      • свидетельство о разторжении брак
      • документ об осуществлении установленных законодательством платежей (указанных выше).
    Крикун Сергій  Павлович

    "ПОРЯДОК оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/152-2014-п):

    "...89. Паспорт для виїзду за кордон визнається недійсним, вилучається, анулюється та знищується у разі:

    1) коли він підлягає обміну у зв’язку із зміною інформації, внесеної до паспорта для виїзду за кордон;...

    8) оформлення паспорта з порушенням вимог законодавства;...

    У разі неподання заявником протягом місяця з дати зміни інформації, внесеної до паспорта для виїзду за кордон, документів для його обміну за наявності у ДМС відомостей з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про зміну відповідної інформації паспорт для виїзду за кордон, який підлягає обміну, визнається недійсним засобами Реєстру...

    90. Про визнання паспорта для виїзду за кордон недійсним відповідно до підпунктів 6 і 8 пункту 89 цього Порядку територіальний орган/ територіальний підрозділ ДМС, закордонна дипломатична установа в установленому законодавством порядку протягом однієї доби інформують Адміністрацію Держприкордонслужби, Робочий апарат Українського бюро Інтерполу Національної поліції України."

    "ПОРЯДОК ведення Єдиного державного демографічного реєстру та надання з нього інформації, взаємодії між уповноваженими суб’єктами, а також здійснення ідентифікації та верифікації" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/784-2017-п):

    "24. Кожна особа, персональні дані якої (інформація про яку) внесені до Реєстру, має право на безоплатне отримання довідки про внесення інформації до Реєстру та видані документи (далі - довідка), а також від уповноважених суб’єктів повідомлення про кожен випадок звернення щодо передачі інформації про неї з Реєстру.

    25. Довідка формується засобами Реєстру у формі витягу з Реєстру згідно з додатком.

    Видача довідки здійснюється в паперовій формі на аркушах паперу форматом А4 (210 х 297 міліметрів) без використання спеціальних бланків або в електронній формі.

    Довідка видається розпорядником Реєстру, його територіальними органами/територіальними підрозділами або через уповноваженого суб’єкта незалежно від реєстрації місця проживання особи за її заявою, в якій зазначається прізвище, ім’я та по батькові особи, унікальний номер запису в Реєстрі, реквізити документа протягом трьох робочих днів з дня подання заяви.

    Особа або її законний представник під час подання заяви про видачу довідки у паперовій формі особисто пред’являє посадовій особі уповноваженого суб’єкта документ.

    Довідка, яка видається через уповноваженого суб’єкта, формується розпорядником Реєстру, його територіальними органами/територіальними підрозділами як комп’ютерний файл, що містить запитувану інформацію або у разі її відсутності відмітку про її відсутність, і надсилається уповноваженому суб’єкту із застосуванням електронного цифрового підпису посадової особи, яка її сформувала. Довідка відтворюється на паперовому носії та належним чином засвідчується посадовою особою уповноваженого суб’єкта...

    34. Суб’єктами взаємодії щодо внесення інформації до Реєстру є:...

    у разі оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон - розпорядник Реєстру, його територіальні органи/територіальні підрозділи; державне підприємство, що належить до сфери управління розпорядника Реєстру; центри надання адміністративних послуг;...".

    Подайте заявление распорядителю Реестра (органы Гос. миграционной службы) о выдаче справки об информации в Реестре (касательно действительной фамилии в Рестре), исходя и з чего принимать решение о замене паспорта для выезда за границу.

    Токмач Галина Николаевна
    Здравствуйте, Алексей.Ничего не будет. Главное в вашем случае - это смена фамилии во внутреннем паспорте.Никаких санкций по этому поводу законодательством не предусмотрено.

    Не усложняйте себе жизнь.

    С уважением, юрист Галина Токмач.

    Малик Олександр Володимирович

    Добрий день!

    У Вашому випадку достатньо змінити прізвище на дівоче при розірванні шлюбу.

    У рішенні суду про розірвання шлюбу зазначається про вибір прізвища тим з подружжя, який змінив прізвище під час державної реєстрації шлюбу, що розривається.

    При розгляді питання про розірвання шлюбу в порядку позовного провадження суд приймає рішення, в резолютивній частині якого зазначає висновок по суті заявлених позивачем вимог.

    Таким чином, належне вирішення судом питання про прізвище, яке бажає мати той з подружжя, який змінював його під час державної реєстрації шлюбу, залежить від зазначення відповідних вимог у поданих до суду заяві або позові.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України