Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Защита прав потребителей, 16 июля 2020, вопрос №24460 100₴

Как вернуть деньги от туроператора

Добрый день. В декабре 2019г нами было забронировано тур в Турцию на май 2020г и внесено 17 тыс.грн. В связи с Covid-19, с Турагентом подписано доп.соглашение о переносе денежных средств на депозит. 10.07.2020 нами был забронирован тур с вылетом 17.07.2020г. Вечером 10.07.2020 у ребенка поднялась высокая температура. Сначала в устной форме, а 14.07.2020 по єлектронной почте Турагенту направлено письмо со справками от доктора с просьбой перенести тур на поздние даты без штрафных санкций. До сих пор письменного ответа нет. Ведут переговоры. Устно говорят что будут штрафы. 16.07.20. повторно отправлено письмо заявление туроператору и турагенту. Но сегодня 16.07.2020 тур анулирован Туроператором Анекстур, поскольку не внесена полная оплата. И наш Турагент говоррит что это 100% штраф, но они еще пытаються договорится. Но Турагент забронировала тур без подписания с нами договора, мы не подписывали ни договор, ни заявку на новый тур, которая является дополнением к договору. Турагент прислал договор на е-mail 11.07.2020, после того как ей сообщили о болезни ребенка. Подскажите, пожалуйста, какие наши действия в данной ситуации? Есть ли возможность оспорить выставление штрафа 100%. Спасибо заранее

Ответы юристов (7)

    Петренко Евгений
    Петренко Евгений 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 8 лет опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте, если Вы не подписывали договор, то какие факты есть, подтверждающие Вашу заявку на тур?

    Для полного ответа нужно видеть подписанные (принятые) Вами документы.

    Из описанной Вами ситуации шансы на возврат денежных средств есть, но все упирается в Ваши договоренности с турагентом.

    При более подробно общении готов предоставить полную консультацию.

    Адвокат Евгений Александрович
    25%

    Здравствуйте, Наталия!

    Чтобы ответить на все Ваши вопросы необходимо ознакомиться с документами, видеть условия договоров, условий и сроки из выполнения, что подписано турагентством, когда именно, а что и когда Вами.

    Так, необходимо ознакомиться со следующими документами, а именно: договор об оказании услуг с турагентством от декабря 2019 года; дополнительный договор о переносе денежных средств на депозит; о забронировании 10.07.2020 нами был тура, с вылетом 17.07.2020 года; документы о заболевании ребёнка; письмо со справками в турагентство от 14.07.2020 года, которое отправлено по электронной почте с просьбой перенести тур на поздние даты без штрафных санкций; повторное письмо от 16.07.2020 года в турагентство; документы, которые подтверждают аналуривание тура; документы подтверждающие оплату за тур (частичную оплату); не подписанные Вами, присланные на электронную почту в Ваш адрес: договор, заявка на новый тур, которая является дополнением к договору.

    Задолженность, пеня и штрафные санкции, могут возникнуть только если заключен договор и об этом указано в его условиях, опредены сооки, периоды и суммы оплаты, пени и штрафные санкции.

    Если между Вами и турагентством не подписанно договор и заявка на новый тур, то каких либо сум штрафных санкций, пени не может быть выставлено в Ваш адрес.

    При этом, Вы со своей стороны имеете право подать претензию в адрес турагенства и требовать возарата денежных средств, которые перенесенв на депозит, а если не будет результата, то подать иск в суд о защите прав потребителей и взыскании денежных средств, без оплаты судебного сбора.

    При наличии вопросов обращайтесь!

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Гончаренко Константин
    30%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Вам слід письмово звернутися до туроператора із заявою про розірвання договору у зв'язку з істотною зміною обставин (виникнення епідемічної ситуації внаслідок поширення територією України та країнами світу коронавірусу та скасування авіаперевезень).У разі, якщо туроператор відмовиться розірвати договір в повернути кошти потрібно буде звернутися до нього з вимогою про досудове врегулювання спору. (Додаєте , докази про сплату коштів,виписку з банку,докази про неможливість здійснити подорож у зв язку зі станом здоров я та пандемією).

    Надсилаєте документи рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення. Якщо за 30-ть днів відповідь письмово не надійде,звертаєтесь до суду з позовом про стягнення коштів та понесених збитків( додавши : договір, копію вимоги та документів ,що додані до неіі ,квитанцію з пошти про відправку листа ,всі відповіді турагента- переписки з пошти чи вайбера перенести на папір та завірити нотаріально ,аби вони мали статус доказів по справі.

    Агентські відносини (між туроператором та турагентом) регулюються главою 31 ГК України, відповідно до статті 297 ГК якого за агентським договором одна сторона (комерційний агент) зобов`язується надати послуги другій стороні (суб`єкту, якого представляє агент) в укладенні угод чи сприяти їх укладенню (надання фактичних послуг) від імені цього суб`єкта і за його рахунок. Агентський договір повинен визначати сферу, характер і порядок виконання комерційним агентом посередницьких послуг, права та обов`язки сторін, умови і розмір винагороди комерційному агентові, строк дії договору, санкції у разі порушення сторонами умов договору, інші необхідні умови, визначені сторонами.

    Згідно з ч.1, п.2 ч.2, ч.4 ст.23 ЦК України особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Моральна шкода полягає у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім`ї чи близьких родичів. Моральна шкода відшкодовується незалежно від майнової шкоди, яка підлягає відшкодуванню, та не пов`язана з розміром цього відшкодування.

    Відповідно до статті 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

    За змістом статті 611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; відшкодування збитків та моральної шкоди.

    Згідно зі статтею 653 ЦК України, якщо договір змінений або розірваний у зв`язку з істотним порушенням умов договору однією зі сторін, друга сторона може вимагати відшкодування збитків, завданих зміною або розірванням договору.

    Статтею 901 ЦК України визначено, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов`язання.

    Згідно зі статтею 902 ЦК України виконавець повинен надати послугу особисто. У випадках, установлених договором, виконавець має право покласти виконання договору про надання послуг на іншу особу, залишаючись відповідальним у повному обсязі перед замовником за порушення договору.

    Згідно ч.1 ст.1167 ЦК України моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини, крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті.

    Ви маєте право на повне відшкодування витрачених коштів на білети у зв язку з форс-мажорними обставинами.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    45%

    Применению подлежит, как я считаю, ст.652 Гражданского кодекса Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 652. Зміна або розірвання договору у зв'язку з істотною зміною обставин

    1. У разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання.

    Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

    2. Якщо сторони не досягли згоди щодо приведення договору у відповідність з обставинами, які істотно змінились, або щодо його розірвання, договір може бути розірваний, а з підстав, встановлених частиною четвертою цієї статті, - змінений за рішенням суду на вимогу заінтересованої сторони за наявності одночасно таких умов:

    1) в момент укладення договору сторони виходили з того, що така зміна обставин не настане;

    2) зміна обставин зумовлена причинами, які заінтересована сторона не могла усунути після їх виникнення при всій турботливості та обачності, які від неї вимагалися;

    3) виконання договору порушило б співвідношення майнових інтересів сторін і позбавило б заінтересовану сторону того, на що вона розраховувала при укладенні договору;

    4) із суті договору або звичаїв ділового обороту не випливає, що ризик зміни обставин несе заінтересована сторона.

    3. У разі розірвання договору внаслідок істотної зміни обставин суд, на вимогу будь-якої із сторін, визначає наслідки розірвання договору виходячи з необхідності справедливого розподілу між сторонами витрат, понесених ними у зв'язку з виконанням цього договору...".

    Ваш вопрос не новый и не первый, отвечался много раз (например: https://uristy.ua/ua/question/23818) со своими особенностями и обстоятельствами, но суть одна. Опять же, оценка ситуации и алгоритм решения вопроса каждым из принявшим участие в вопросе юристом свои и отличаются если не до наоборот. Принимая консультацию юриста Вы принимаете на себя риск решения вопроса по существу, точнее алгоритм решения, поскольку само решение находится и таится совсем в других кабинетах.

    Шишкин Алексей Юрьевич

    Я бы рекомендовал Вам обратиться к Турагентству с письменной претензией. Из фабулы вашего вопроса усиатривается, что есть два договора о бронировании тура на апрель и о переносе денег на депозит. Далее никаких туров вы не заказывали и идет инициатива от Турагентству, который вам присылает предложения, которые вы не акцептовали. Из этого надо исходить, пишите претензию с требованием вернуть деньги. Штрафы и невозврат денег может быть только в одном случае, если поездка не состоялась по вашей вине.

    Киншов Дмитрий Сергеевич

    Добрий день.

    Потрібно дивитися договір який Ви підписували. Там вказуються штрфи, пені та інші санкції, що можуть застосовуватися до особи.

    Якщо штраф виник за договором, що Ви не підписали - то відповідно Ви не порушили свої зобов'язання, а отже - плачувати санкції не повинні.

    Вам потрібно зараз звернутися із претензією до Тур оператора щодо повернення грошей. Якщо буде відмова, то потрібно буде звертатися до суду та розривати договір за ст. 652 ЦКУ.

    Відповідно до ст. 652 ЦКУ - У разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання. Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах. Якщо сторони не досягли згоди щодо приведення договору у відповідність з обставинами, які істотно змінились, або щодо його розірвання, договір може бути розірваний, а з підстав, встановлених частиною четвертою цієї статті, - змінений за рішенням суду на вимогу заінтересованої сторони за наявності одночасно таких умов: 1) в момент укладення договору сторони виходили з того, що така зміна обставин не настане; 2) зміна обставин зумовлена причинами, які заінтересована сторона не могла усунути після їх виникнення при всій турботливості та обачності, які від неї вимагалися; 3) виконання договору порушило б співвідношення майнових інтересів сторін і позбавило б заінтересовану сторону того, на що вона розраховувала при укладенні договору; 4) із суті договору або звичаїв ділового обороту не випливає, що ризик зміни обставин несе заінтересована сторона. У разі розірвання договору внаслідок істотної зміни обставин суд, на вимогу будь-якої із сторін, визначає наслідки розірвання договору виходячи з необхідності справедливого розподілу між сторонами витрат, понесених ними у зв'язку з виконанням цього договору...".

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий вечір, Наталія!

    Без ознайомлення з умовами підписаних Вами документів - оцінювати ваші шанси на уникнення штрафних санкцій досить складно.

    Для початку Вам необхідно письмово звернутися до туроператора, і залежно від його відповіді - вирішувати, що робити далі.

    ЗУ "Про звернення громадян" (https://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/393/96-%D0%B2%D1%80#Text):

    Стаття 5. Вимоги до звернення

    Звернення адресуються органам державної влади і органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям незалежно від форми власності, об’єднанням громадян або посадовим особам, до повноважень яких належить вирішення порушених у зверненнях питань.

    Звернення може бути подано окремою особою (індивідуальне) або групою осіб (колективне).

    Особливою формою колективного звернення громадян до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування є електронна петиція, яка подається та розглядається в порядку, передбаченому статтею 23-1 цього Закону.

    Звернення може бути усним чи письмовим.

    Усне звернення викладається громадянином на особистому прийомі або за допомогою засобів телефонного зв’язку через визначені контактні центри, телефонні "гарячі лінії" та записується (реєструється) посадовою особою.

    Письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення).

    У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

    Звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається заявнику з відповідними роз’ясненнями не пізніш як через десять днів від дня його надходження, крім випадків, передбачених частиною першою статті 7 цього Закону.

    Звернення про надання безоплатної правової допомоги розглядаються в порядку, встановленому законом, що регулює надання безоплатної правової допомоги.

    Стаття 20. Термін розгляду звернень громадян

    Звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п'яти днів.

    На обгрунтовану письмову вимогу громадянина термін розгляду може бути скорочено від встановленого цією статтею терміну.

    Звернення громадян, які мають встановлені законодавством пільги, розглядаються у першочерговому порядку.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України