Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Защита прав потребителей, 06 августа 2020, вопрос №26029

Як грамотно оформити неоплату вартості комунальних послуг у разі їх невикористання згідно закону України "Про житлово-комунальні послуги"?

Доброго дня! Підкажіть, будь ласка:
Я є власником квартири, що придбана три роки тому в новобудові на стадії нульового циклу. В такому стані вона і перебуває на даний момент: голі стіни, підлога і стелі, жодних комунікацій всередині квартири. Тобто в квартирі ремонти не робилися, ніхто не проживав і не перебував. Директор управлінської компанії нараховує та вимагає оплатити послуги утримання будинку за тривалий термін часу(серед іншого: користування ліфтом, освітлення та прибирання місць загального користування і т.п.).
У Законі України "Про житлово-комунальні послуги" у розділі II статті 7. "Права і обов’язки споживачів" зазначено:
1. Споживач має право:
6) на неоплату вартості комунальних послуг (крім постачання теплової енергії) у разі їх невикористання (за відсутності приладів обліку) за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні (іншому об’єкті нерухомого майна) споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, за умови документального
підтвердження відповідно до умов договорів про надання комунальних послуг;
Як грамотно оформити таке документальне підтвердження?
Дякую.

Ответы юристов (1)

    Бобров Олександр Миколайович

    Доброго дня. Згідно з наданими роз’ясненнями Мінрегіону від 09.12.2014, реалізація цієї норми здійснюється згідно з Правилами та типовим договором, затвердженими постановою КМУ від 21 липня 2005 р. № 630, якими визначено (у пункті 29), що споживач має право на:

    • зменшення розміру плати у разі тимчасової відсутності споживача та/або членів його сім’ї на підставі письмової заяви споживача та офіційного документа, що підтверджує його/їх відсутність (довідка з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби, відбування покарання;
    • несплату вартості послуг за період тимчасової відсутності споживача і членів його сім’ї (у разі відключення виконавцем холодної та гарячої води і опломбування запірних вентилів у квартирі (будинку садибного типу) та відновлення надання послуг шляхом зняття пломб за свій рахунок протягом доби згідно з письмовою заявою.

    У зазначеному роз’ясненні вказано, що законодавством України не передбачено механізму зменшення розміру плати за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у разі тимчасової відсутності споживача. Тому власники квартир мають оплачувати послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, якщо вони фактично надаються обслуговуючою організацією.

    Факт не проживання можна підтвердити довідкою, що видана на підставі акту щодо підтвердження факту проживання без реєстрації/факту непроживання. Також, у разі, якщо людина зареєстрована, але не проживає за адресою реєстрації, їй доцільно підтвердити факт свого перебування за іншою адресою відповідною довідкою.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України