Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 12 августа 2020, вопрос №26431 100₴

Обвинение в психологическом насилии в семье

Что делать, если обвинили в психологическом насилии при скандале в семье. Притензий обе стороны не имеют. Составлен протокол участковым. Как избежать этого.

Ответы юристов (8)

    Адвокат Евгений Александрович
    25%
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Евгений!

    Кодекс Украины об административных правонарушениях:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10

    "Стаття 173-2. Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування

    Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, тобто умисне вчинення будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого, а так само невиконання термінового заборонного припису особою, стосовно якої він винесений, або неповідомлення уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про місце свого тимчасового перебування в разі його винесення, -

    тягнуть за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративний арешт на строк до семи діб.

    Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, -

    тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб".

    Протокол и материалы к нему рассматриваются судом.

    Чтобы суд закрыл дело одного факта неимения претензий недостаточно.

    Поэтому, сначала рекомендуую затягивать рассмотрение дела до 3 месяцев, подавая в суд ходатайства о переносе, в связи с болезнью, с приложением справки с больницы, чтобы как минимум у суда были основания для закрытия дела по статье 38 и пункту 7 части 1 статьи 247 Кодекса Украины об административных правоотношениях, в связи с окончанием срока наложения административного взыскания и тогда административной ответственности уже не будет.

    После чего, можно бороться в суде за закрытие дела за отсутствием события и состава административного правонарушения по пункту 1 частини статтьи 247 Кодекса Украины об административных правонарушениях.

    При подготовке к суду и даче объяснения в суде обеими и сторонами: лицом, котрое совершило правонарушение и потерпевшим необходимо говорить и указывать одинаковые обстоятельства дела, о том что психологического насилия не было, а заявление было подано на эмоциях и обратить внимание на следующие обстоятельства.

    "Згідно зі ст. 280 КУпАП, орган (посадова особа) при розгляді справи про адміністративне правопорушення зобов`язаний з`ясувати: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, а також з`ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

    За змістом диспозиції ч. 1 ст. 173-2 КУпАП об`єктивна сторона правопорушення полягає в умисному вчиненні будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров`ю потерпілого, а так само невиконання захисного припису особою, стосовно якої він винесений, не проходження корекційної програми особою, яка вчинила насильство в сім`ї.

    Таким чином обов`язковою умовою настання відповідальності за цією статтею є, зокрема, вчинення дій, внаслідок яких могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров`ю потерпілого.

    Впевнений, що у протоколі за стетатею 173-2 КУпАП та в приєднаних до нього матеріалах, не вказано, чи проводилось безпосереднє обстеження потерпілої лікарем-психіатром та психологом, не зазначено, яка саме шкода психічному здоров`ю потерпілої могла бути спричинена, яка психічна хвороба у неї могла розвинутись внаслідок дій, чи була потерпіла поставлена на облік лікаря-психіатра, не проведено комисійну судову психолого - психіатричну експертизу, а також чи було їй встановлено діагноз, тобто не вказано ознаки, які утворюють склад адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 173-2 КУпАП.

    При цьому, протокол не містить відомостей, яка саме шкода була, чи могла бути завдана потерпілій, оскільки вчинення домашнього насильства, внаслідок якого не була і не могла бути заподіяна шкода, не утворює складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 173-2 КУпАП.

    У відповідності до положень ч. 1 ст. 7 КУпАП України, ніхто не може бути підданий заходу впливу в зв`язку з адміністративним правопорушенням інакше як на підставах і в порядку, встановлених законом.

    Розгляд справи про адміністративне правопорушення відбувається в межах протоколу про адміністративне правопорушення відносно конкретної особи, суд не має права у будь-який спосіб конкретизувати пред`явлене посадовою особою адміністративне обвинувачення та його змінювати, оскільки це суперечить загальним засадам судочинства, які передбачені ст. 129 Конституції України".

    Такие данные должны быть положены в основу письменных объяснений правонарушителя и потерпевшего и поданы в суде.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрый день.

    Описанная Вами ситуация содержит признаки домашнего насилия в семье, а именно психического насилия со стороны родственников , за которое предусмотрена не только гражданско-правовая, но и административная и уголовная ответственность.

    Обидчик, который нарушил требования специальных мероприятий по противодействию домашнему насилию, несет ответственность в соответствии с законом (ст.29 Закона Украины «О предотвращении и противодействии домашнему насилию»). Статьей 15 Закона Украины «О предупреждении насилия в семье» установлено, что члены семьи, совершивших насилие в семье, несут уголовную, административную или гражданско-правовую ответственность в соответствии с законом.

    Согласно ст. 30 указанного закона, лицо имеет право на возмещение материального вреда, причиненного вследствие домашнего насилия, моральный вред возмещаетя независимо от материального ущерба, который подлежит возмещению, и не связан с его размером. Порядок возмещения материального ущерба и морального вреда, причиненных вследствие домашнего насилия, определяется Гражданским кодексом Украины и другими законодательными актами.

    Необходимыми элементами состава гражданского правонарушения, как основания деликтной ответственности является вред, противоправное поведение, причинная связь между вредом и противоправным поведением виновного лица, что Вам следует обосновать и доказать при обращении в суд с иском о возмещении морального вреда. Согласно общих оснований гражданско-правовой ответственности обязательному выяснению судом при решении спора о возмещении морального (неимущественного) вреда подлежат: наличие такого вреда, противоправность деяния ее причинителя, наличие причинной связи между вредом и противоправным деянием причинителя и вины последнего в ее нанесении.

    Простыми словами, обращаясь в суд с иском о возмещении морального вреда, Вам следует обосновать, а также подтвердить доказательствами, противоправность действий родственников мужа (а именно насилие в семье с их стороны), указать какой вред был нанесен такими деяниями, а также доказать причинно-следственную связь между их действиями и причиненным Вам вредом.

    Такими доказательствами могут быть постановления о привлечении к административной ответственности за совершение административного правонарушения, предусмотренного ст.173-2 ч.1 КоАП Украины, то есть, за совершение насилия в семье - умышленного совершения действий психологического или физического характера в отношении члена своей семьи; высновки инспекторов полиции о рассмотрении Ваших сообщений о домашнем насилии касательно Вас; свидетельские показания и прочее.

    Собрать необходимо также справки, назначения врачей, выписки из медицинской карты, свидетельствующие об обращении за медицинской помощью из-за перенесенного стресса, а также назначенного лечения, квитанции, чеки о покупке необходимых медикаментов.

    Если указанных оснований и доказательств нет и это не зафиксировано в протоколе полиции, то и состава админ. правонарушения не наблюдается , таким образом Вам необходимо четко зафиксировать этот факт в письменных обьяснениях (и обидчика и потерпевшего) , что нет факта правонарушения и подать пояснения на бумаге с датой и подписью сторон инспектору.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Хандрыга Татьяна Вадимовна
    20%
    Хандрыга Татьяна Вадимовна 3 года назад

    Юрист, г. Днепр, 7 лет опыта

    Добрый день. Протокол об административном правонарушении можно обжаловать в судебном порядке. Есть 2 варианта:

    1) подать административный иск об отмене даного протокола;

    2) дождаться когда дело будет назначено к рассмотрению в суде, и подать свои возражения.

    Для того, чтобы более детально проконсультировать - нужно смотреть сам протокол. Возможно там имеются нарушения его составления , и тогда отменять его по этим причинам. Если нет - тогда обосновывать отсутсвие состава правонарушения.

    Малик Олександр Володимирович
    15%
    Малик Олександр Володимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Добрий день! Вас будуть викликати до суду. де ви можете надати пояснення в обгрунтування своєї позиції.

    Задля того, аби Вас не притягнули відповідальності рекомендую, щоб ваша дружина разом з вами з'явилася до суду та сказала, що претензія до Вас жодних немає.

    Також дружина має сказати. що їй не завдано жодної шкоди ні моральної, ні фізичної, ні психологічної.

    В такому разі у суду буде підстава для закриття справи відносно вас за відсутністю в ваших діях складу адміністративного правопорушення, а у вас можливість уникнути адміністративної відповідальності.

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Евгений.

    Во-первых, нужно смотреть протокол. Он должен быть правильно составлен и соответствовать требованиям п. 9 раздела ІІ ІНСТРУКЦІЇ з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення в органах поліції

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1496-15#Text

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Добрий день, Євгеній!

    Відповідно до статті 173-2 КУпАП вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі - це умисне вчинення будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого, а так само невиконання термінового заборонного припису особою, стосовно якої він винесений, або неповідомлення уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про місце свого тимчасового перебування в разі його винесення.

    Згідно зі ст. 1 Закону України "Про запобігання та протидію домашньому насильству" пихологічне насильство - форма домашнього насильства, що включає словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров’ю особи (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2229-19#Text).

    Склад проступку:

    Об'єктом даного адміністративного проступку є суспільні відносини у сфері захисту прав громадян.

    Об'єктивна сторона правопорушення виражається в умисному вчиненні будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого.

    Суб'єктом є фізична осудна особа, яка досягла 16- річного віку.

    Суб'єктивна сторона правопорушення визначається ставленням до наслідків і характеризується наявністю вини у формі умислу.

    Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі карається накладенням штрафу від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин, або адміністративний арешт на строк до семи діб.

    Увага! Стягнення може бути накладено не пізніш як через три місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через три місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення

    Розгляд справи у суді:

    Дана категорія справ про адміністративні правопорушення є підвідомчою судам загальної юрисдикції (районні, міські, міськрайонні, районні у містах суди).Суд при розгляді справи про адміністративне правопорушення зобов’язаний з’ясувати:

    1. чи було вчинено адміністративне правопорушення;
    2. чи винна дана особа в його вчиненні;
    3. чи підлягає вона адміністративній відповідальності;
    4. чи є обставини, що пом’якшують і обтяжують відповідальність;
    5. чи заподіяно майнову шкоду;
    6. з’ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

    Всього доброго!

    Луговой Борис  Владленович
    Луговой Борис Владленович 3 года назад

    Адвокат, г. Запорожье, 4 года опыта

    Добрый день!

    Вина лица в совершении административного правонарушения, предусмотренного указанной статьей будет устанавливаться судом.

    При этом, суд может привлечь лицо к ответственности только при наличии доказательств ( ст. 251 КУоАП). Трудно судить какие в данном случае могут быть доказательства вины, но скорее всего это ранее данные вами пояснения, рапорт участкового и сам протокол.

    Поэтому для разрешения ситуации необходимо ознакомится с материалами дела и подать в суд пояснения в оправдательном ракурсе. Согласно современной практике КАС/ВС в основу привлечения лица к административной ответственности могут быть положены только показания свидетелей данные в судебном заседании.

    Также протокол может содержать формальные недостатки, которые сделают невозможным привлечение к ответственности.

    По результатам необходимо добиваться закрытия дела на основании п. 1 ч.1 ст.247 КУоАП, то есть в связи с отсутствием состава административного правонарушения.

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    "Что делать, если обвинили в психологическом насилии при скандале в семье. Притензий обе стороны не имеют. Составлен протокол участковым. Как избежать этого."

    Не совсем понятен вопрос. Избежать чего? Признания виновным? Тогда нужно обжаловать протокол.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України