Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

17 октября 2020, вопрос №31038 100₴

Перерасчёт пенсии для работающего инвалида

Доброго времени суток.

Помогите разобраться:

мне 34 года, имею 2-ую рабочую группу инвалидности с детства.
Недавно умер отец и мне посоветовали обратится в ПФ для оформления пенсии по потере кормильца.
После переоформления получаю 2100 грн - по потере кормильца + 1700 грн в социальном фонде ежемесячно.

сейчас работаю - страховой стаж 10 лет (указано на сайте ПФ). Последние 6 лет работаю официально, зп белая 18 000 грн.

Подскажите пожалуйста имею ли я право на перерасчёт пенсии, если такое возможно?

Спасибо)

Ответы юристов (13)

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%

    Согласно ст. 25 Закона Украины «О пенсионном обеспечении» пенсии по инвалидности вследствие трудового увечья или профзаболевания назначаются независимо от стажа работы. В то же время для инвалидов первой, второй и третей группы общего заболевания обязательным условием для оформления пенсионных выплат по инвалидности является наличие определенного страхового стажа:

    tablica-stazha-pensiya-po-invalidnosti.png

    Величина пенсионных выплат для инвалидов 1, 2 и 3 группы определяется в процентном соотношении в соответствии с нормами ст. 33 ЗУ «Об общеобязательном государственном пенсионном страховании». Выплата пенсии осуществляется в следующем размере:

    • лицам с инвалидностью I группы – 100% пенсии по возрасту
    • лицам с инвалидностью II группы – 90% пенсии по возрасту
    • лицам с инвалидностью III группы – 50% пенсии по возрасту

    Неработающие пенсионеры второй и третьей групп имеют право на назначение пенсии по инвалидности в размере пенсии по возрасту при наличии такого страхового стажа:

    tablica-trudovoy-stazh-invalidov-2-3-gruppy.png

    Если коротко, то трудовую пенсию Вы сможете оформить только при наличии 25 лет страхового стажа.

    Гончаренко Константин
    15%

    Добрый день!

    Сообщаю следующее:

    изменениями в ч. 2 ст. 33 ЗУ О пенсионном обеспечении , предусмотрено, что инвалиды II группы по их выбору имеют право на назначение пенсии по инвалидности в размере пенсии по возрасту, исчисленной в соответствии со статьями 27 и 28 настоящего Закона, при наличии такого страхового стажа:

    у женщин - 20 лет, а у мужчин - 25 лет, если им впервые установлена инвалидность в возрасте до 46 лет включительно;

    у женщин - 21 год, а у мужчин - 26 лет, если им впервые установлена инвалидность в возрасте до 48 лет включительно;

    у женщин - 22 года, а у мужчин - 27 лет, если им впервые установлена инвалидность в возрасте до 50 лет включительно;

    у женщин - 23 года, а у мужчин - 28 лет, если им впервые установлена инвалидность в возрасте до 53 лет включительно;

    у женщин - 24 года, а у мужчин - 29 лет, если им впервые установлена инвалидность в возрасте до 56 лет включительно;

    у женщин - 25 лет, а у мужчин - 30 лет, если им впервые установлена инвалидность в возрасте до 59 лет включительно.

    До внесения этих изменений в ч. 2 ст. 33 предусмотрено выше указанное право на пенсию относительно неработающих инвалидов II группы.

    в соответствии с ч.1 ст. 33 Закона пенсия по инвалидности в зависимости от группы инвалидности назначается в таких размерах: инвалидам I группы - 100% пенсии по возрасту; инвалидам II группы - 90% пенсии по возрасту; инвалидам III группы - 50% пенсии по возрасту, исчисленной в соответствии со статьями 27 и 28 настоящего Закона.

    Перерасчет Вам могут сделать в ПФУ согласно прожиточного минимума. Обратитесь в ПФУ.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Ковальчук Владимир
    15%

    На перерасчет пенсии по инвалидности имеют право (ч. 4 ст. 42 Закона Украины "Об общеобязательном государственном пенсионном страховании"):

    1. Инвалиды, которые после назначения пенсии по инвалидности продолжали работать и приобрели не менее 24 месяцев страхового стажа после назначения пенсии независимо от перерывов в работе. Пересчитывать пенсию будут с учетом дополнительно полученного стажа после назначения пенсии, но исходя из зарплаты за тот год, когда была назначена пенсия.

    По желанию инвалида при перерасчете пенсии могут учесть зарплату за дополнительно приобретенный страховой стаж, но с применением показателя средней зарплаты, который учитывался во время назначения пенсии.

    2. Инвалиды, проработавшие после назначения пенсии менее 24 месяцев дополнительного страхового стажа. Пересчитывают пенсию в таком случае не ранее, чем через два года после назначения пенсии с учетом страхового стажа после ее назначения и зарплаты, с которой назначена пенсия.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Сергію!

    Я так розумію, що Ви отримуєте державну соціальну допомогу як особа з інвалідністю з дитинства (так звану "соціальну" пенсію) та пенсію по втраті годувальника. Розмір державної соціальної допомоги встановлений ст. 2 ЗУ "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю", та не залежить від вашого страхового стажу та розміру вашої заробітної плати (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2109-14/conv#n....).

    Розмір пенсії по втраті годувальника залежить від розміру пенсії за віком померлого годувальника (вашого батька), враховуючи його стаж та заробіток, і також не залежить від вашого страхового стажу та розміру вашої заробітної плати.

    Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15):

    Стаття 37. Розмір пенсії у зв'язку з втратою годувальника

    1. Пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається в розмірі: на одного непрацездатного члена сім'ї - 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника; на двох та більше непрацездатних членів сім'ї - 100 відсотків пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками.

    2. Дітям-сиротам пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається в розмірах, визначених частиною першою цієї статті, виходячи з розміру пенсії за віком кожного з батьків.

    Подскажите пожалуйста имею ли я право на перерасчёт пенсии, если такое возможно? - на жаль, ні.

    Всього Вам доброго!

    Сергей Клиент 3 года назад

    Дякую за відповідь! Але ж я маю право відмовитись від пенсії призначеної по втраті годувальника? І розраховувати на відрахування які перераховуються в пенсійний фонд із моєї заробітньої плати

    • Савченко Олександр
      Савченко Олександр 3 года назад

      Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

      Общаться в чате

      Будь ласка, Сергію!

      А навіщо Вам відмовлятися від пенсії по втраті годувальника. Адже, за чинним законодавством право на пенсію за віком у Вас виникне лише після досягнення 60 років та за наявності необхідного страхового стажу (не менше 35 років).

      Тим паче, після відмови від пенсії відрахування з вашої заробітної плати і надалі щомісячно перераховуватимуться в Пенсійний фонд, адже ці відрахування є єдиним внеском на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) та здійснюються в обов'язковому порядку, і від них залежить ваш страховий стаж, а відповідно і право на призначення пенсії за віком у майбутньому.

      Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15):

      Стаття 1. Визначення термінів

      страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню, якою або за яку сплачувався збір на обов'язкове державне пенсійне страхування згідно із законодавством, що діяло раніше, та/або підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню згідно із цим Законом і за який сплачено страхові внески;

      страхові внески - кошти відрахувань на соціальне страхування, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування та страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені (які підлягають сплаті) згідно із законодавством, що діяло раніше; надходження від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що спрямовуються на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування;

      Стаття 24. Періоди, з яких складається страховий стаж

      1. Страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

      Стаття 27. Розмір пенсії за віком

      1. Розмір пенсії за віком визначається за формулою:

      П = Зп Кс, де:

      П - розмір пенсії, у гривнях;

      Зп - заробітна плата (дохід) застрахованої особи, визначена відповідно до статті 40 цього Закону, з якої обчислюється пенсія, у гривнях;

      Кс - коефіцієнт страхового стажу застрахованої особи, визначений відповідно до статті 25 цього Закону.

      Всього доброго!

      • Сергей Клиент 3 года назад

        Навіть якщо встановлена 2-га група інвалідності також потрібно 35 років стажу

        • Савченко Олександр
          Савченко Олександр 3 года назад

          Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

          Общаться в чате

          Сергію!

          Якщо Ви хочете отримувати пенсію за віком, то так Вам знадобиться не менше 35 років страхового стажу (відповідно до ст. 26 ЗУ "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування").

          Якщо ж Ви хочете отримувати пенсію по інвалідності, то у Вас вже є необхідний страховий стаж - 5 років (відповідно до ст. 32 ЗУ "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та ст. 25 ЗУ "Про пенсійне забезпечення").

          Однак, тоді Вам необхідно буде переоформити вашу "соціальну" пенсію на пенсію по інвалідності та відмовитися від пенсії по втраті годувальника. Так як особі, яка має одночасно право на різні види пенсії (за віком, по інвалідності, у зв'язку з втратою годувальника), призначається один із цих видів пенсії за її вибором.

          ЗУ "Про пенсійне забезпечення" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1788-12/conv#n...):

          Стаття 29. Розміри пенсій по інвалідності

          Пенсії по інвалідності призначаються в таких розмірах:

          інвалідам I групи - 70 процентів;

          інвалідам II групи - 60 процентів;

          інвалідам III групи - 40 процентів заробітку (стаття 64).

          Якщо у інвалідів є трудовий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, то пенсія по інвалідності призначається в розмірі пенсії за віком при відповідному стажі роботи.

          Всього доброго!

          • Сергей Клиент 3 года назад

            Тобто маючи робочий стаж більше 10 років, а також середню заробітню плату за останні 60 місяців приблизно 18 000 грн я можу звернутися в ПФ і оформити пенсію по інвалідності і отримувати 60% від середньої зп, а це приблизно 10800 грн. Якось дуже багато виходить

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вы сможете сами себе выбрать, какую пенсию получать.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Я Вам выше привел таблицу. Пенсию по возрасту Вы сможете получать после 50 лет, имея 27 лет страхового стажа.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вы не имеете сейчас права на перерасчет пенсии. Вы будете иметь такое право только имеючи страховой стаж более 25 лет(а это произойдет после Вашего 50-летия, если Вы будете официально работать).

    Адвокат Евгений Александрович
    30%

    Здравствуйте, Сергей!

    Для получения пенсии по возрасту не достаточно страхового стажа.

    Поэтому нет оснований для перерасчёта пенсии как для работающего инвалида.

    На данный момент, Вы имеете право оформить пенсию по инвалидности.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України