Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Адвокатура, 22 января 2021, вопрос №36732 100₴

прописка зятя в доме

я являюсь владелицей дома по праву дарения. мой зять хочет, чтобы я его прописала, а я боюсь. Есть ли для меня какой то риск, если я его пропишу

Ответы юристов (12)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Доброго дня, Антоніно!

    1. Прописка не створює для Вас жодних побоювань щодо права власності, тобто претендувати на дім ця людина не зможе.

    2. Єдиний ризик, по суті, в тому, що потім цю людину можна буде виписати тільки за її згодою, або в судовому порядку.

    Десятник  Володимир  Олексійович

    Цивільний кодекс України

    Стаття 405. Право членів сім'ї власника житла на користування цим житлом

    1. Члени сім'ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону.

    Житлове приміщення, яке вони мають право займати, визначається його власником.

    2. Член сім'ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім'ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

    Марусяк Андрій Романович
    35%

    Доброго дня! прописка офіційно надає право проживання і лише проживання. Ваші права власника жодним чином не зменшуються.

    Для вас єдиний реальний ризик, що вам примусово доведеться його виселяти через суд у разі його розлучення із дружиною;

    побічний ризик - якщо зять набереться кредитів, то вас пресуватимуть колектори. Їх дії будуть незаконними, жодних наслідків не принесуть, однак лишній стрес та незручності у вас будуть.

    Висновок: приписувати особу у житло можливо, жодних негативних наслідків для вас це не несе, крім зазначених.

    Савоста   Ірина   Михайлівна

    Доброго дня. Якщо не буде проблем з випискою, то права власності на будинок ( квартиру) Ваш зять таким чином не набуде. Можливо питання будуть, якщо Ви користуєтесь субсидією, оскільки порядок призначення субсидії постійно змінюється.

    Савченко Олександр
    40%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    1) Якщо Ви пропишите зятя у своїй квартирі, то його доходи та доходи членів його сім'ї будуть враховуватися при призначенні субсидії (про його прописку Ви повинні повідомити УСЗН).

    ПОЛОЖЕННЯ про порядок призначення житлових субсидій (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/848-95-%D0%BF#...):

    24. Житлова субсидія розраховується на всіх членів домогосподарства.

    До складу домогосподарства включаються всі особи, що зареєстровані в житловому приміщенні (будинку) (для орендарів, внутрішньо переміщених осіб - особи, які фактично проживають). На таких осіб розраховуються соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування і їх доходи враховуються під час призначення житлової субсидії.

    Під час призначення житлової субсидії враховуються також доходи членів сім’ї особи із складу домогосподарства у разі, коли їх зареєстроване (фактичне) місце проживання відмінне від адреси домогосподарства (крім доходів одного з подружжя, якщо обом більше 60 років і вони проживають у сільській місцевості або селищах міського типу, доходів батьків у разі призначення субсидії студентам, які зареєстровані у гуртожитку за місцем навчання, та доходів одного з батьків дитини у разі призначення субсидії другому з батьків з дитиною у разі, коли батьки розлучені або не перебували у шлюбі, а також осіб, які вважаються безвісно відсутніми за рішенням суду або мають правовий статус осіб, зниклих безвісти). При цьому соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-ком

    2) Прописка зятя жодним чином на ваше право власності не впливає.

    Однак, якщо Ви вирішите виписати свого зятя, то без його згоди це буде можливо здійснити лише у судовому порядку (і то за певних умов).

    Відповідно до ст. 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання» зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.

    Втрата права користування житлом:

    1. відсутність наймача або членів його сім’ї в жилому приміщення без поважних причин понад 6 місяців (стаття 71 Житлового кодексу Української РСР);
    2. відсутність членів сім’ї власника жилого приміщення без поважних причин понад 1 рік (стаття 405 Цивільного кодексу України).

    Перелік осіб, які є членами сім’ї власника житла визначено в статті 64 Житлового кодексу УРСР, зокрема, до членів сім’ї наймача належать дружина наймача, їх діти і батьки. Членами сім’ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство.

    Всього Вам доброго!

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Антонина!

    Риск заключается в том, что у зятя возникнет право проживать по месту регистрации ("прописки") и выселить его через суд будет непросто. Если у него нет другого жилья суд может отказать в выселении зятя, даже если на то будут основания по законодательству Украины, применив практику Европейского суду по правам человека.

    По этому если не доверяете ему, то лучше не прописывать, пусть проживает просто с Вашего согласия.

    Как для собственника жилья "прописка" зятя никак не повлияет на Ваши права на дом.

    Только не давайте письменное согласие зятю на улучшение дома (например капитальный ремонт и прочее). Такое согласие бывает редко, но тем не менее может стать основанием зятю обратится в суд и требовать вернуть вложенные в ремонт деньги.

    Гончаренко Константин

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Сейчас в Украине существует регистрация места проживания, отмеченная штампом в паспорте-книжечке или в приложении к ID-карте (сама информация о регистрации находится в чипе ID-карты) .

    Регистрация места проживания нужна, например, для составления списков избирателей (актуально сейчас) или для определении подсудности судебных дел. Для получения или выбора медицинских или образовательных услуг место регистрации не является важным.

    Отличается современная регистрация от советской прописки тем, что гражданин сам выбирает место проживания и просто уведомляет о нем государство через регистрацию в ЦНАПах (центри надання адміністративних послуг). При этом, регистрация возможна только при наличии согласия собственника жилья.

    Регистрация места проживания никаким образом не влияет на наличие или отсутствие у человека права собственности на жилье ни в настоящем, ни в будущем. Такая регистрация дает лишь право проживания в квартире/доме, не является правоустанавливающим документом на недвижимость и не дает право “претендовать” на жилье.

    Вы как владелец в любой момент можете решить вопрос о снятии с регистрации через суд.

    Если доверия нет , то пусть живет по согласию с владельцем.

    На что же все-таки влияет зарегистрированное место проживания:

    • на возможность получить ряд административных услуг (например, оформить первую ID-карту можно только по зарегистрированному месту проживания);
    • на возможность реализовать право голоса на местных выборах (если преждевременно не изменить место голосования);
    • если к вам подадут иск, то все повестки из суда будут направляться по зарегистрированному месту проживания. Последствия - Вы не узнаете (или узнаете, когда к Вам уже будут применены меры по исполнению решения) о рассмотрении судебного дела в отношении Вас и будете лишены возможности изложить свою позицию;
    • если Вы зарегистрированы как физическое лицо-предприниматель, то Вы также рискуете не получить решения государственных органов (например, налоговой) в отношении Вас. Последствия - пропуск срока на обжалование решений, поскольку получение почтовой корреспонденции по зарегистрированному месту проживания является ❕Вашей обязанностью.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Малик Олександр Володимирович

    Доброго дня!

    Ви являєтеся власником житла, тому особа, яку ви припишете не матиме права на частину житла, не зможе її продати або подарувати.

    Разом з тим, якщо між вами виникнуть неприязні стосунки, потрібно буде подавати позов про виселення, а це додаткові витрати для вас.

    Букалов Сергій Сергійович

    Доброго дня! Прописка не створює будь яких прав власності, тому тут ризиків немає. Однак виписати особу можна тільки за її згодою або за рішенням суду, тому на це необхідно зважати. Також це можу вплинути на призначення субсидії, тому якщо це для вас важливо, зверніть на це увагу.

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Антонина!

    Понятия «регистрация места жительства (прописка)» и «право собственности» являются абсолютно разными, достаточно часто их путают, но на самом деле это не одно и то же.

    Определение понятия «регистрация» дано в статье 3 Закона Украины «О свободе передвижения и свободном выборе места проживания в Украине». В соответствии с этой статьей, регистрация – это внесение информации в Единый государственный демографический реестр о месте жительства или месте пребывания лица с указанием адреса, по которому с лицом может вестись официальная переписка или вручение официальной корреспонденции.

    Кроме того, статьей 6 этого же Закона предусмотрено, что Гражданин Украины, а также иностранец или лицо без гражданства, постоянно или временно проживающих в Украине, обязаны в течение десяти дней по прибытию на новое место жительства зарегистрировать место жительства. Регистрация места жительства осуществляется в день подачи лицом документов.

    В свою очередь правом собственности является право лица на вещь (имущество), которое оно осуществляет в соответствии с законом по своей воле, независимо от воли других лиц; собственнику принадлежат права владения, пользования и распоряжения своим имуществом. Также Гражданским кодексом Украины предусмотрено, что собственник жилого дома, квартиры имеет право использовать помещение для собственного проживания, проживания членов своей семьи, других лиц и не имеет права использовать его для промышленного производства.

    Таким образом, регистрация места жительства не является предоставлением права собственности, а дает лишь право пользоваться жильем. Собственник с момента прописки в помещение третьего лица, по прежнему остается собственником данного помещения, и может быть лишен этого права исключительно по собственному желанию (путем продажи, дарения и т.д.).

    Что касается кредита, то в случае его невыплаты человеком, прописанным в жилье, но не имеющего на это жилье права собственности, то банк не сможет забрать жилье, в котором человек прописан, так как право собственности на это жилье принадлежат другому лицу.

    Кроме того, Гражданским кодексом Украины предусмотрен принцип недопустимости лишения права собственности. Владелец может быть лишен права собственности исключительно в случаях предусмотренных законодательством. Так как законодательством не предусмотрена ответственность собственника жилья за невыполнение лицом, прописанным в его жилье, договорных обязательств, то собственник не может быть лишен права собственности (в случае если он не является поручителем по кредитному договору).

    Костромина Виктория

    я являюсь владелицей дома по праву дарения. мой зять хочет, чтобы я его прописала, а я боюсь. Есть ли для меня какой то риск, если я его пропишу

    если Вы пропишите зятя - он будет иметь право там проживать - фактически

    если он не захочет добровольно сняться с регистрации - снимать с регистрации Вы будете только в судебном порядке

    Крикун Сергій  Павлович

    Закон Украины "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1382-15):

    "Стаття 2. Свобода пересування та вільний вибір місця проживання в Україні...

    Реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження." -

    другими словами, регистрация места жительства не создает для зарегистрированного по месту жительства каких-либо прав на это жилье, а у владельца жилья - каких-либо обязанностей этому лицу своим жильем;

    "Стаття 6. Реєстрація місця проживання особи...

    За адресою зареєстрованого місця проживання з особою ведеться офіційне листування та вручення офіційної кореспонденції...

    Стаття 7. Зняття з реєстрації місця проживання

    Зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі:

    заяви особи або її представника, що подається до органу реєстрації;

    судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою;

    свідоцтва про смерть;

    паспорта або паспортного документа, що надійшов з органу державної реєстрації актів цивільного стану, або документа про смерть, виданого компетентним органом іноземної держави, легалізованого в установленому порядку;

    інших документів, які свідчать про припинення:

    підстав для перебування на території України іноземців та осіб без громадянства;

    підстав для проживання або перебування особи у спеціалізованій соціальній установі, закладі соціального обслуговування та соціального захисту;

    підстав на право користування житловим приміщенням..."

    "ПРАВИЛА реєстрації місця проживання" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%B...):

    "Зняття з реєстрації місця проживання

    26. Зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі:

    заяви особи або її представника за формою згідно з додатком 11;

    рішення суду, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про зняття з реєстрації місця проживання особи, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою;

    свідоцтва про смерть;

    повідомлення територіального органу або підрозділу ДМС із зазначенням відповідних реквізитів паспорта померлої особи або документа про смерть, виданого компетентним органом іноземної держави, легалізованого в установленому порядку;

    інших документів, які свідчать про припинення:...

    Зняття з реєстрації місця проживання

    26. Зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі:

    заяви особи або її представника за формою згідно з додатком 11;

    рішення суду, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про зняття з реєстрації місця проживання особи, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою;

    свідоцтва про смерть;

    повідомлення територіального органу або підрозділу ДМС із зазначенням відповідних реквізитів паспорта померлої особи або документа про смерть, виданого компетентним органом іноземної держави, легалізованого в установленому порядку;

    інших документів, які свідчать про припинення:..

    підстав на право користування житловим приміщенням (закінчення строку дії договору оренди, найму, піднайму житлового приміщення, строку навчання в навчальному закладі (у разі реєстрації місця проживання в гуртожитку навчального закладу на час навчання), відчуження житла та інших визначених законодавством документів).

    Зняття з реєстрації місця проживання на підставах, визначених в абзацах восьмому та дев’ятому цього пункту (пункт с выделенным шрифтом является девятым абзацем - прим. авт), здійснюється за клопотанням уповноваженої особи спеціалізованої соціальної установи, закладу соціального обслуговування та соціального захисту або за заявою власника/наймача житла або їх представників." -

    другими словами, в случае развода зятя с дочкой свидетельство ЗАГС(а) или решение суда о разводе являются определенными законодательством документами и снятие с регистрации зятя орган регистрации должен совершить по Вашему (владельца жилья) заявлению, без суда


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України