Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Податкове право, 23 січня 2021, питання №36799 150₴

Закрив фоп ...а начисляють просто космічні суми ...пені ...єсв ..ще якісь податки

Доброго вечора ..мене звати Микола ..10 років тому мав необережність відкрити фоп ...після того ці гандони з податкової мене доють і доють .Я нічим не замаюсь ...нічого не продаю , не виробляю ...я довший час не знав що я фоп ...вони мені нараховували єсв ...аж поки виконавча служба не заблокувала карту приват ..я оплатив ті всі штрафи ...всі пені ..разом 40000 ...після чого ще платив єсв ..Я працюю не офіційно і мав необережність сказати свому шеву що я фоп ..він швидко підметушився ..сказав принести паспортні дані ..десь там мене зареєстрував - і почалося ...космічні єсв ..космічні суми ...я закрив фоп в жовтні ...ізалишилось оплатити 3000 ...і тут відкриваю сьогодні - а там 6000 начислено ..3000 маю заплатити - 15 000 !!! якассь пеня ...люди поможіть я не знаю я цими підерами розірвати будь які контакти ..ці начисляють і начисляють ...поможіть хто знає що робити ..я не розумію звідки такі суми !! чому вони такі великі !! Скріншоти з кабінету податкової в файлах . Я нічого не розумію ...так як не займався діяльністю..! моя зарплата - 8 000 ..для мене це великі суми

Відповіді юристів (25)

    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 25 років досвіду

    Добрий день ! Згідно закону 1072 Ви маєте право на списання недоїмки з ЄСВ та нарахованих штрафних санкцій за порушення строків його сплати. Для цього Вам потрібно припинити підприємницьку діяльність (Ви це зробили) і подати до податкової звітність за 2017 2021 роки (на дату припинення ФОП),разом з заявою про списання недоїмки та штрафних санкцій. Все це можливо за умови ,що Ви перебували на загальній системі оподаткування та не отримували доходу. Заяву про списання недоїмки з ЄСВ та штрафних санкцій необхідно подати до податкової до 1 березня 2021 року. Скористайтесь цією можливістю. Необхідна допомога, звертайтеся.

    • Коля Клієнт 3 роки тому

      я здається на спрощеній системі оподаткування

      • Жупинский Николай Андреевич
        23.3%
        Жупинский Николай Андреевич 3 роки тому

        Адвокат, м. Харків, 25 років досвіду

        я здається на спрощеній системі оподаткування

        Зайдіть в реєстр платників єдиного податку і перевірте себе, чи є Ви в реєстрі платників єдиного податку чи ні. Якщо Ви не платили єдиний податок то податкова служба мала анулювати Вам свідоцтво платника єдиного податку та перевести на загальну систему оподаткування. Все таки я думаю, що це Вам нарахували пеню за несвоєчасну сплату ЄСВ, а тому звертайтесь до податкової з заявою про її списання, як я писав вище. Обов'язково подайте звіти з ЄСВ за попередні роки з 2017 року.

        Звертайтеся, допоможу скласти заяву на списання та звітність з ЄСВ. Ваша проблема вирішується.

    Кальницкий Георгий  Валериевич
    Кальницкий Георгий Валериевич 3 роки тому

    Юрист, м. Одеса, 32 роки досвіду

    Шановний Микола, ваша проблема в тому, що ви не контролювали податки, які ви були зобов'язані платити як ФОП.

    Будь-яка несплата вчасно податків (Єдиного податку та ЄСВ) веде до нарахування пені та штрафу. А ЄСВ ви платите навіть якщо не має дохід. Так, це ідіотизм, але так прописаний закон.Коли ви закрили ФОП, ви повинні були піти до податкової і заплатити всі податки за останній період на дату закриття і обнулити ваші податкові зобов'язання перед державою. З тим, що вам вже нарахували ви нічого не зробите, це треба заплатити і чим раніше, тим краще, оскільки пеня буде і далі зростати.

    • Коля Клієнт 3 роки тому

      дякую за відповідь ...але пеня в 15 000 це якась неадекватна сума ...я вже оплатив ...але переживаю щоб вони знову не начисляли !!! Просто місяць тому - було тільки 3000 нарахування - і все ..а вже сьогодні 18 000 !!! звідки ..!!

      • Ковальчук Владимир

        дякую за відповідь ...але пеня в 15 000 це якась неадекватна сума ...я вже оплатив ...але переживаю щоб вони знову не начисляли !!! Просто місяць тому - було тільки 3000 нарахування - і все ..а вже сьогодні 18 000 !!! звідки ..!!

        Был переращет по ЭСВ Вам нужно списать все долги если вы не вели деятельность.Обращайтесь в личном кабинете поможем решить вопрос.

    Кальницкий Георгий  Валериевич
    23.3%
    Кальницкий Георгий Валериевич 3 роки тому

    Юрист, м. Одеса, 32 роки досвіду

    треба взяти розрахунок пені в податковій і його перевірити, та подивитися де тіло боргу (власне податки), а де пеня. Згоден з вами, що 15000 грн пені за місяць ніяк не може бути. Тут, щоб щось конкретне сказати, де вас намагаються оманути, треба бачити розрахунок. Податкова зобов'язана вам його надати у вигляді податкового повідомлення.

    Вимагайте це повідомлення від них.

    Букалов Сергій Сергійович
    20%
    Букалов Сергій Сергійович 3 роки тому

    Юрист, м. Херсон, 10 років досвіду

    Доброго дня! Під час закриттям ФОП ви мали сплатити всі податки передбачені законодавством. Якщо вони не були сплачені то відповідно були нараховані штрафна санкції. Щодо їх розмірів та розрахунків, то вони повинні бути вказані у податковому повідомленні-рішенні. Якщо вони вам його не надали то вимагайте це він них. Не згодні з розміром штрафу, його можна оскаржити

    Ковальчук Владимир
    20%

    ФЛП (кроме упрощенцев) и лица, осуществляющие независимую профдеятельность, которые за период с 1 января 2017 года по 1 декабря 2020 года не получали доход (прибыль) от деятельности, имеют право на списание суммы недоимки ЕСВ, а также штрафов и пени, начисленные на эти суммы недоимки. Для этого указанным категориям самозанятых лиц необходимо до 1 марта 2021 года обратиться в налоговый орган с соответствующим заявлением. Шаблон такого заявления также предоставили налоговики.Однако плательщикам ЕСВ, которые обратились с заявлениями о списании недоимки, штрафных санкций и пени в срок до 31.08.2020 года (на основании Закона № 592), но их деятельность на момент обращения уже была приостановлена в период с 01.01.2017 года до 03.06.2020 года, обращаться с заявлением повторно не нужно.

    При наличии в указанной категории плательщиков долгов по ЕСВ, которые возникли после 03.06.2020 года и позже, они обязаны повторно подать заявления о списании.

    В то же время, все остальные субъекты (которые не обращались ранее, или которым было отказано в списании из-за несоблюдения требований обязательных документов, необходимых для списания) могут обратиться с соответствующим заявлением о списании в налоговый орган, в котором они находятся (находились) на учете в качестве плательщиков ЕСВ.

    Списание задолженности относительно недоимки по уплате ЕСВ, неуплаченной по состоянию на 01.12.2020 года будут осуществлять за период с 01.01.2017 года до 01.12.2020 года, а по штрафам и пени, начисленной на эти суммы недоимки - за период с 01.01.2017 года вплоть до даты подачи заявления о списании недоимки. Напишите нам мы поможем .Еще есть время до 1 марта 2021 предоставим заявление и что делать.

    • Коля Клієнт 3 роки тому

      дякую за відповідь ...в понеділок поїду в податкову ...я просто взагілі в цих податках не розбираюсь для мене це темний ліс .. я як звернутись ..скільки це буде коштувати ..?? ..я би так і зробив

      • Ковальчук Владимир

        дякую за відповідь ...в понеділок поїду в податкову ...я просто взагілі в цих податках не розбираюсь для мене це темний ліс .. я як звернутись ..скільки це буде коштувати ..?? ..я би так і зробив Найдите нашу компанию в интернете там есть тел или на этом сайте здесь писать контакты нельзя.Мы поможем там нет проблем звоните или в фейсбуке страница юридичкские консультации

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый вечер.

    Предполагаю, что Вам насчитали ЕСВ за 3 года.

    Если так, то есть возможность списания долга по ЕСВ, но при условии, что Вы не были зарегистрированны на упрощенной системе налогообложения.

    Так, Закон №592-IX от 13 мая 2020 года "О сборе и учете единого взноса на общеобязательное государственное социальное страхование" по устранению дискриминации по кругу плательщиков " (см. по ссылке: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/592-IX#Text ) содержит пположение- пункт 5 раздела 1, который вступает в силу с дня, следующего за днем его опубликования (т.е. с 02.06.2020года).

    В соответствии с указанным п.5 Закона , по заявлению плательщика и в порядке, определенном Законом, можно списать суммы недоимки, начисленные плательщикам единого взноса( ЕСВ) за период с 1 января 2017 года до дня вступления в силу Закона (т.е. до 02.06.2020г.), а также штрафы и пеню, начисленные на эти суммы, в случае если такими плательщиками не получено доход (прибыль) от их деятельности, подлежащей обложению налогом на доходы физических лиц.

    Для того, чтобы Вам списали сумму недоимки по ЕСВ за период с 01.01.2017г., Вам в течение 90 дней необходимо подать соответствующее заявление в налоговую. Но, если Вы становились на учет как плательщик единного налога любой группы-1, 2, 3, Вы не имеете такого права.

    Поэтому, если Вам насчитали недоимку, пеню и штрафы по ЕСВ, а также Вы не регистрировались на упрощенной системе налогообложении (как плательщик единого налога 1, или- 2, 3 групп), Вам необходимо подать отчеты по ЕСВ за период 2017-2020г. и показать доходы 0, подать в налоговую заявление.

    Образец Заявления:

    Начальнику ДПІ___ ___

    Від Фізичної особи-підприємця___

    Код РНОКПП:

    Адреса/тел

    Заява

    На виконання підпункту 9-15 пункту 5 Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників" внесеними до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" до пункту 9-15 Розділу VIII "Прикінцеві та перехідні положення", прошу списати мені станом на день набрання чинності відповідних змін, суму недоїмки по ЄСВ, штрафних санкцій та пені, нараховані на суму недоїмки з 01.01.2017 року до дня набрання чинності вказаних вище законів.

    Підтверджую, що за період з 01.01.2017 року до дня набрання чинності вказаних вище законів, мною не було отримано дохід (прибуток) від діяльності, що підлягає оподаткуванню доходів физичних осіб та відповідно були подані Звіти за 2017-2020 роки.

    Дата Підпис ФОП___

    Наразі Вам необхідно вимагати у податкової аби вони надали Вам податкове повідомлення - рішення , де буде вказано з яких підстав виник такий борг.

    Вище заява про списання боргу з ЄСВ.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    • Коля Клієнт 3 роки тому

      та ні - за 3 роки я вже заплатив 40 000 - за борг і пеню ..вийшов майже в ноль ..платив єсв ..а потім цієї осені ..стали начисляти не 1200 ..а по 3 -4 тисячі ..і більше ..я в жовтні закрив фоп ..і висіло 3 тис ..а вже сьогодні - 18 000

    Коля Клієнт 3 роки тому

    тут ще є нюанс - можливо , що вони нарахували пеню за борг ...який я оплатив ще того року ...)) їду завтра в податкову ..дякую за консультацію ...ці суки за мене зубами вчепились ..хочу від них відчепитись ..

    • Гончаренко Константин
      13.3%
      Гончаренко Константин 3 роки тому

      Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

      Про всі оплати є фіксація у кабінеті платника на сайті ДФС , Роздрукуйте всі квитанції про сплату, аби у Вас були докази. Беріть у них всі письмові документи - це дуже допоможе Вам у суді , напевно в подальшому.

      З повагою,

      Костянтин Гончаренко

      ---

      тут ще є нюанс - можливо , що вони нарахували пеню за борг ...який я оплатив ще того року ...)) їду завтра в податкову ..дякую за консультацію ...ці суки за мене зубами вчепились ..хочу від них відчепитись ..

      • Ковальчук Владимир

        Про всі оплати є фіксація у кабінеті платника на сайті ДФС , Роздрукуйте всі квитанції про сплату, аби у Вас були докази. Беріть у них всі письмові документи - це дуже допоможе Вам у суді , напевно в подальшому.

        З повагою, Не надо никакого суда Списание ЭСВ спящим ФОП закон 1074 от 04.12.20 Все списывается уже списывают с 03.06 20 закон 592

        • Кальницкий Георгий  Валериевич
          Кальницкий Георгий Валериевич 3 роки тому

          Юрист, м. Одеса, 32 роки досвіду

          Человеку надо для начала понять за какой период ему насчитали и за что именно. А потом уже да, смотреть попадает ли он в период списания и что из долга можно списать. А может оказаться так, что цифры вообще с потолка или сбой системы и она затроила или задесятерила штрафы, поскольку суммы неадекватные

    Ковальчук Владимир

    тут ще є нюанс - можливо , що вони нарахували пеню за борг ...який я оплатив ще того року ...)) їду завтра в податкову ..дякую за консультацію ...ці суки за мене зубами вчепились ..хочу від них відчепитись .. Да нет просто переращет был вы же не платили ЭСВ .Просто они ничего не бьясняют просто.Вам нужно было давно проконсультироваться и решит вопрос.Не надо ни с кем ругаться подавайте заявление в моем ответе есть и справку о доходах закажите и донесете и все спишут по закону 1074

    • Коля Клієнт 3 роки тому

      дякую ..будем пробувати ...просто для мене це шок ..для мене це великі кошти

    • Коля Клієнт 3 роки тому

      я 3 роки не платив єсв ..так як я не знав що я фоп )) потім заплатив 40 000 ..цей рік платив єсв аж до жовтня ..тоді закрився і все ..

    Ковальчук Владимир

    тут ще є нюанс - можливо , що вони нарахували пеню за борг ...який я оплатив ще того року ...)) їду завтра в податкову ..дякую за консультацію ...ці суки за мене зубами вчепились ..хочу від них відчепитись ..

    дякую ..будем пробувати ...просто для мене це шок ..для мене це великі кошти

    а другим по 50 тыс насчитали и больше .

    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 25 років досвіду

    я 3 роки не платив єсв ..так як я не знав що я фоп )) потім заплатив 40 000 ..цей рік платив єсв аж до жовтня ..тоді закрився і все ..

    З наданих Вами скріншотів у кабінету платника податків видно, що Вам нараховано пеню за несвоєчасну сплату ЄСВ, так що можете до податкової нп йти . Перевіряйте себе в реєстрі платників єдиного податку, а я впевнений, що Ви на загальній системі оподаткування, і подавайте заяву про списання штрафних санкцій на підставі закону 1072. І обов'язково разом з заявою подайте звіти з ЄСВ за 2017 -2020 роки, по місяць припинення ФОП (ліквідаційний звіт). На даний час іде масове списання ЄСВ та штрафів, не гайте часу. Це за умови, до Ви не отримували доходу від підприємницмької діяльності, звісно. Ви про цей момент нічого не говорите.

    • Коля Клієнт 3 роки тому

      перевірив . в реєстрі єдиного податку мене нема

    Коля Клієнт 3 роки тому

    я не отримував кошти від підприємницької діяльності ...формально ...але по моїй картці в приват - гроші були ...2 -й момент - мене мій шеф міг оформити як фоп і проганяти через мене якісь кошти ..я не знаю ...я просто не вмію ніякі звіти складати ..нічого не вмію ..з цим ніколи не стикався ...якби ви мені помогли це зробити ..скільки б це коштувало ??

    Жупинский Николай Андреевич
    Жупинский Николай Андреевич 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 25 років досвіду

    не отримував кошти від підприємницької діяльності ...формально ...але по моїй картці в приват - гроші були ...2 -й момент - мене мій шеф міг оформити як фоп і проганяти через мене якісь кошти ..я не знаю ...я просто не вмію ніякі звіти складати ..нічого не вмію ..з цим ніколи не стикався ...якби ви мені помогли це зробити ..скільки б це коштувало

    Звичайно, що допоможу. Звертайтесь до мене через мій профіль або форму Звернутися. Отримання коштів на карту для виплат не від підприємницької діяльності не є перешкодою для списання недоїмки та штрафних санкцій з ЄСВ


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України