Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Защита прав потребителей, 05 февраля 2021, вопрос №37639 100₴

как вернуть деньги за товар

Я заказала обои в инстаграме, где раньше покупала моя дочь. оплатила 6 декабря, а с 9 декабря пошли всякого рода отписки: хозяева за границей лечат ребенка. не туда положили, не успеваем, машина уже ушла на почту ит. д. Имела 2 разговора с мужем хозяйки, есть переписка в вайбере и телеграмме. А обоие и денег нет

Ответы юристов (7)

    Марусяк Андрій Романович
    50%

    Доброго дня! все залежить від суми і статусу продавця.

    1) Якщо продавець це офіційний магазин (ФОП або ТОВ) то пишіть скаргу в держспоживслужбу та на офіційну адресу магазину.

    2) Якщо магазин просто фізична особа необхідно дізнатись хоча би ім'я, прізвище по батькові особи і звертатись до суду з позовом про стягнення коштів, 3% річних за користування коштами (рахуються по формулі), моральну шкоду, судові витрати. Також, якщо особа здійснює господарську діяльність без реєстрації, то можете поскаржити в ДФС на незаконну діяльність, ваших коштів не поверне, однак перевірка та штраф у продавців будуть.

    3) У поліцію не рекомендую звертатись, шахрайства тут скоріш за все немає. + Ніхто таку справу не розслідуватиме, крім випадків, якщо ви оспорюватимете дії слідчого до слідчого судді.

    4) Також можете писати заяву у банк про помилково переведені кошти і прохати перевести їх назад. У деяких випадках це спрацьовує.

    Висновок: примусово повернути кошти у вас вийде лише через суд.

    Щасти вам!

    Гончаренко Константин
    25%

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Вам необхідно сформувати та напрвити досудову вимогу про повернення cплачених коштів з обгрунтуванням причин у порядку ст. 530 ЦК Украіни ,рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення у тексті зазначити ,що в разі не надання відповіді у 30-ти денний термін ви залишаете за собою право позову до суду про стягнення коштів до вимоги додати: копію договору ( якщо є) рахунок -фактуру з пошти ,квитанціі з банку ,розрахунок боргу на папері та сум пені. Переписки з месенджерів роздрукувати ,завірити у нотаріуса і відправити ,як додані документи до претензіі.

    Відправити поштою документи продавцю . Збережіть квитанцію про відправку вимоги з доказами. Через 30-ть днів подаєте позов до суду з доказами ,копію вимоги з додатками (включаючи переписку) та квитанцію про відправку.

    Чекаєте повідомлення суду про відкриття провадження.

    А взагалі є всі ознаки шахрайства:

    Стаття 190. Шахрайство

    1. Заволодіння чужим майном або коштами або придбання/продаж права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) -

    карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2. Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, -

    карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

    3. Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

    4. Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, -

    карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

    {Стаття 190 із змінами, внесеними згідно із Законом № 270-VI від 15.04.2008}

    Вам необхідно подати детальну заяву з доказами ,зареєструвати іі в ЕРДР згідно ст.214 КПК, отримати витяг з реєстру та чекати виклику слідчого.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Беликов Олег  Александрович

    Добрый вечер. Истребование денег за оплаченный товар оформляется досудебным требованием. Составьте письмо и отправьте в адрес продавца свои законные требования, обязательно с почтовым уведомлением и описью вложения. Если это не сработает и в течении 3 дней вам деньги не вернут, то придется обращаться в суд.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго вечора, Валентино!

    Гроші можливо повернути на карту в разі неправомірних дій продавця навіть якщо товар придбаний онлайн. Щоб зробити чарджбек, потрібно подати заяву в банк на опротестування транзакцій. Деякі банки надають власні шаблони заяв.

    Гроші можна повернути у випадку, коли:

    • товар не доставлений,
    • є підробкою,
    • не відповідає тому, що було вказано на сайті.

    Інструмент чарджбеку надається тільки платіжними системами Visa або MasterCard, тому для повернення коштів важливо, щоб оплата була здійснена саме з цих карт.

    Щоб повернути кошти, потрібно подати заяву, докази (листування з продавцем до виникнення конфліктної ситуації, переписка у соціальних мережах, договір, скріншоти), листування з продавцем після виникнення конфліктної ситуації (докази того, що власник карти намагався вирішити ситуацію із продавцем), банківська виписка.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Костромина Виктория
    25%

    1. отправьте претензию продавцу в письменном виде - о возврате средств

    2. подайте заяву в банк о мошеннических действиях

    3. подайте заяву в полицию о мошеннических действиях

    4. проверьте их на сайте -https://kap.minjust.gov.ua/ - зарегистрировані ли они как предприниматели - и если да - то подайте жалобу в госпотребслужбу

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Юрист, г. Киев

    Общаться в чате

    Доброго дня! Ознайомившись із запитом, та інформацією, й фото, що ви надали, не вистачає інформації для того, щоб дати вам якісну та вичерпну консультацію з даного питання. Одностороння переписка із нік.неймом - що ніяк не пов'язаний із особою, на користь якої вами напевно виконано перерахунок грошей.

    Для того, щоб допомогти вам й надати консультацію з приводу дій спрямованих на захист ваших прав, прошу вас надати інформацію додатково таку:

    а) на чиє ім'я було виконано платіж (реквізити отримувача) ПІБ, ІПН, чи є він приватним підприємцем?

    б) платіжний документ (призначення платежу), яке було вами позначено про сплаті?

    в) чи укладався хоч якийсь договір щодо поставки, де б обумовлювались строки доставки товару після оплати?

    Після отримання інформації та підтверджувальних документів - будемо раді надати рекомендації для вас, як діяти в ситуації, що склалась.

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте!

    За нарушение законодательства по защите прав потребителей, Вы имеете право подать:

    1) Претензию администрации магазина о защите прав потребителей, возврате денежных средств.

    2) Жалобу в Госпродпотребслужбу Украины (бывшая Инспекция по защите прав потребителей), для проведения проверки и принятия мер реагирования, как через Укрпочту, так и на адрес электронной почты.

    "Держпродспоживслужба утворена відповідно до постанови КМУ від 10 вересня 2014 року № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади».

    Постановою КМУ від 02 вересня 2015 року № 667 затверджено Положення про Держпродспоживслужбу. Територіальні органи Держпродспоживслужби утворені постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1092. Наказом Міністерство аграрної політики та продовольства України від 12.04.2017 № 209 затверджено Положення про Головне управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в області, в місті Києві.

    Відповідно до розпорядження Кабінету міністрів України від 6 квітня 2016 року № 260-р «Питання Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів» Держпродспоживслужба офіційно розпочала роботу і приступила до виконання функцій.

    Положення про Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

    Відповідно до ст.5 Закону України "Про звернення громадян", письмове звернення надсилається поштою, передається громадянином особисто або через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства.До письмових звернень відносяться також електронні звернення, які можна надіслати до:

    Держпродспоживслужби України:

    http://www.consumer.gov.ua/Contact/

    3) Иск в суд о защите прав потребителей, возмещении причиненного материального и морального ущербов, взыскании денежных средств, в порядке Гражданского процессуального кодекса Украины, Гражданского кодекса Украины.

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    "Стаття 15. Право на захист цивільних прав та інтересів

    1. Кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

    2. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства".

    "Стаття 16. Захист цивільних прав та інтересів судом

    1. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

    2. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:

    1) визнання права;

    2) визнання правочину недійсним;

    3) припинення дії, яка порушує право;

    4) відновлення становища, яке існувало до порушення;

    5) примусове виконання обов'язку в натурі;

    6) зміна правовідношення;

    7) припинення правовідношення;

    8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди;

    9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

    10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

    Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

    3. Суд може відмовити у захисті цивільного права та інтересу особи в разі порушення нею положень частин другої - п'ятої статті 13 цього Кодексу".

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

    "Стаття 4. Право на звернення до суду за захистом

    1. Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

    2. У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи суспільних інтересах.

    3. Відмова від права на звернення до суду за захистом є недійсною.

    4. Угода сторін про передачу спору на розгляд третейського суду допускається. До третейського суду за угодою сторін може бути переданий будь-який спір, який виникає з цивільних правовідносин, крім випадків, передбачених законом.

    5. Жодна особа не може бути позбавлена права на участь у розгляді своєї справи у визначеному цим Кодексом порядку".

    "Стаття 175. Позовна заява

    1. У позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

    2. Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

    3. Позовна заява повинна містити:

    1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

    2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв’язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

    3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

    4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

    5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

    6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов’язковий досудовий порядок урегулювання спору;

    7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

    8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

    9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв’язку із розглядом справи;

    10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

    4. Якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

    5. У разі пред’явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення.

    6. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору".

    Споживачі звільняються від сплати судового збору в усіх судових інстанціях за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав (частина третя статті 22 Закону України "Про захист прав споживачів").

    Всего доброго!

    Удачи Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України