Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 12 февраля 2021, вопрос №37969 150₴

Які наслідки, якщо виконавча служба хоче стягнути майно/доходи, яких немає, так як боржник за кордоном?

Я випусник медичного університету, що не відпрацював 3 роки за направленням. Верховний суд винес рішення сплатити кошти за навчання. Прийшла "постанова про відкриття виконавчого провадження ".
На даний момент я проживаю за кордоном, та в Україні немаю майна, ні доходів.
1. Як в такому випадку вчиняє виконавча служба?
2. Чи можу я мати проблеми при перетині кордону (у випадку якщо відвідуватиму родичів)?
3. Окрім того, якщо "постанова про відкриття виконавчого провадження" вказано на прізвище до оджуження (хоча в рішенні верховного суду дійсне прізвище ), чи можна в такому випадку рахувати таку постанову "не дійсною"?

Ответы юристов (13)

    Беликов Олег  Александрович

    Добрий вечір. Виконавча служба відкриває виконавче провадження на підставі Закону про виновче провадження. Вони буде відкрито, доки ви не погасите заборгованість. Перетинати кордон вам не бажано, так як в України ви вїдите без перепон, а ось обратно виїхати не зможите. Щодо третього питання, щоб визнати постанову недійсною, то треба звернутися до суду. Виконавець сам це зробить, коли у нього будуть складнощі.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрий вечір!

    1. Відомості про боржника включаються до Єдиного реєстру боржників.

    2. В Україну пустять, за кордон ні, поки не сплатити борг, якщо Ви в Реєстрі.

    3. Хто буде рахувати недійсною? Вам потрібно оскаржити цю постанову, якщо Ви вважаєте її недійсною.

    ВДАЧІ!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Умови і порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку визначені Законом України "Про виконавче провадження" від 21.04.99 № 606-XIV, із змінами та доповненнями.

    Виконавче провадження - це сукупність дій органів і посадових осіб, зазначених у цьому Законі, спрямованих на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які здійснюються на підставах, у спосіб та в межах повноважень, визначених цим Законом, іншими нормативно-правовими актами, виданими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню (далі - рішення).

    Примусове виконання рішень в Україні покладається на Державну виконавчу службу, яка входить до системи органів Міністерства юстиції України.

    Одним із заходів примусового виконання рішень є звернення стягнення на майно боржника, яке полягає в його арешті (опису), вилученні та примусовій реалізації.

    Під поняттям "майно" боржника слід розуміти як окремі речі та їх сукупність, так і всі майнові права боржника, що на момент вчинення виконавчого провадження є у нього.

    Складові елементи арешту майна, визначені в даному Законі як опис, оголошення заборони розпоряджатися майном, обмеження в праві користування ним або його вилучення у боржника та передача на зберігання іншим особам – це сукупність дій, які мають бути чітко регламентовані та мати певні підстави для застосування.

    Арешт на майно боржника може накладатися державним виконавцем шляхом:

    винесення постанови про відкриття виконавчого провадження, якою накладається арешт на майно боржника та оголошується заборона на його відчуження;

    винесення постанови про арешт коштів та інших цінностей боржника, що знаходяться на рахунках і вкладах чи на зберіганні в банках або інших фінансових установах;

    винесення постанови про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження;

    проведення опису майна боржника і накладення на нього арешту.

    Державним виконавцем за постановою про відкриття виконавчого провадження або за постановою про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження може бути накладений арешт у межах суми стягнення за виконавчими документами з урахуванням витрат, пов’язаних з проведенням виконавчих дій на виконання на все майно боржника або на окремо визначене майно боржника. У разі потреби постанова, якою накладено арешт на майно боржника та оголошено заборону на його відчуження, надсилається державним виконавцем до органу нотаріату та інших органів, що здійснюють реєстрацію майна або ведуть реєстр заборони на його відчуження.

    Копія постанови державного виконавця про арешт коштів чи майна боржника не пізніше наступного після її винесення дня надсилається боржнику та відповідно до банків чи інших фінансових установ або органів, зазначених у частині другій цієї статті. Постанова державного виконавця про арешт коштів чи майна боржника може бути оскаржена боржником начальнику відповідного органу державної виконавчої служби, якому він безпосередньо підпорядкований, або до суду у 10-денний строк.

    Арешт застосовується:

    1. для забезпечення збереження майна боржника, що підлягає наступній передачі стягувачеві або реалізації;
    2. для виконання рішення про конфіскацію майна боржника;
    3. при виконанні ухвали суду про накладення арешту на майно, що належить відповідачу і знаходиться у нього чи в інших осіб.

    Особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до суду з позовом про визнання права на майно і про звільнення майна з-під арешту.

    У разі прийняття судом рішення про звільнення майна з-під арешту або сплати боржником повної суми боргу за виконавчим документом до реалізації арештованого майна боржника, майно звільняється з-під арешту за постановою державного виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини.

    Майно боржника може бути звільнено з-під арешту за постановою начальника відповідного відділу державної виконавчої служби, якому підпорядкований державний виконавець, якщо під час розгляду відповідної скарги боржника виявлено порушення встановленого цим Законом порядку накладення арешту.

    За наявності письмового висновку експерта щодо неможливості чи недоцільності реалізації арештованого майна боржника у зв’язку із значним ступенем його зносу, пошкодженням або коли витрати, пов’язані із зверненням на нього стягнення, перевищать грошову суму, за яку воно може бути реалізовано, майно боржника може бути звільнено з-під арешту за постановою державного виконавця, яка затверджується начальником відповідного органу державної виконавчої служби, якому він безпосередньо підпорядкований.

    Розмір винагороди за надані послуги з реалізації арештованого майна не повинен перевищувати з урахуванням податку на додану вартість 15 відсотків від вартості майна.

    Спеціалізована організація проводить аукціон за заявкою державного виконавця, у якій зазначається початкова ціна майна, що виставляється на аукціон.( це державне підприємство з торгів.)

    Враховуючи зазначене, можна стверджувати, що арешт може накладатися стільки, скільки це буде необхідно для повного виконання боржником своїх обов язків для задоволення інтересів стягувача.

    Перетинати кордон Вам не рекомендую, адже не зможете виїхати назад.

    Для скасування постанови необхідно звернутись до суду в Україні

    Виконавчий документ повертається стягувачу згідно Стаття 37. ЗУ Про виконавче провадження

    Повернення виконавчого документа стягувачу

    1. Виконавчий документ повертається стягувачу, якщо:

    1) стягувач подав письмову заяву про повернення виконавчого документа;

    2) у боржника відсутнє майно, на яке може бути звернено стягнення, а здійснені виконавцем відповідно до цього Закону заходи щодо розшуку такого майна виявилися безрезультатними;

    {Пункт 2 частини першої статті 37 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1798-VIII від 21.12.2016}

    3) стягувач відмовився залишити за собою майно боржника, нереалізоване під час виконання рішення, за відсутності іншого майна, на яке можливо звернути стягнення;

    4) стягувач перешкоджає проведенню виконавчих дій або не здійснив авансування витрат виконавчого провадження, передбачене статтею 43 цього Закону, незважаючи на попередження виконавця про повернення йому виконавчого документа;

    5) у результаті вжитих виконавцем заходів неможливо встановити особу боржника, з’ясувати місцезнаходження боржника - юридичної особи, місце проживання, перебування боржника - фізичної особи (крім випадків, коли виконанню підлягають виконавчі документи про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров’я, у зв’язку з втратою годувальника, про відібрання дитини, а також виконавчі документи, за якими мають бути стягнуті кошти чи інше майно, та інші виконавчі документи, що можуть бути виконані без участі боржника);

    6) у боржника відсутнє визначене виконавчим документом майно, яке він за виконавчим документом повинен передати стягувачу в натурі;

    7) боржник - фізична особа (крім випадків, коли виконанню підлягають виконавчі документи про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров’я, у зв’язку із втратою годувальника, а також виконавчі документи про відібрання дитини) чи транспортні засоби боржника, розшук яких здійснювався поліцією, не виявлені протягом року з дня оголошення розшуку;

    8) відстрочка виконання рішення, надана судом, яким постановлено рішення, не закінчилася;

    9) законом встановлено заборону щодо звернення стягнення на майно чи кошти боржника, якщо в нього відсутнє інше майно чи кошти, на які можливо звернути стягнення, а також щодо проведення інших виконавчих дій стосовно боржника, що виключає можливість виконання відповідного рішення;

    10) відсутня його згода на заміщення приватного виконавця у випадках, передбачених Законом України "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів";

    11) запроваджено тимчасову адміністрацію банку-боржника, крім рішень немайнового характеру.

    2. Про наявність обставин, зазначених у пунктах 2-6 частини першої цієї статті, виконавець складає акт.

    3. У разі повернення виконавчого документа з підстав, передбачених частиною першою цієї статті, стягувачу повертаються невикористані суми внесеного ним авансового внеску. На письмову вимогу стягувача виконавцем надається звіт про використання авансового внеску. У разі повернення виконавчого документа стягувачу на підставі пунктів 1, 3, 11 частини першої цієї статті арешт з майна знімається.

    4. Про повернення стягувачу виконавчого документа та авансового внеску виконавець виносить постанову.

    5. Повернення виконавчого документа стягувачу з підстав, передбачених цією статтею, не позбавляє його права повторно пред’явити виконавчий документ до виконання протягом строків, встановлених статтею 12 цього Закону.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория

    1. Як в такому випадку вчиняє виконавча служба?

    будут пытаться взыскать средства - искать счета в банках и имущество и аресты накладывать при нахождении

    2. Чи можу я мати проблеми при перетині (у випадку якщо відвідуватиму родичів)?

    могут наложить запрет на выезд

    3. Окрім того, якщо "постанова про відкриття виконавчого провадження" вказано на прізвище до оджуження (хоча в рішенні верховного суду дійсне прізвище ), чи можна в такому випадку рахувати таку постанову "не дійсною"?

    она действительна - а пробивать инфу будут по Вашему коду

    Марусяк Андрій Романович

    Доброго вечора!

    1. Як в такому випадку вчиняє виконавча служба?

    можуть арештувати всі ваші рахунки, які ви відкриєте у майбутньому. У найгіршому випадку є варіант відкривати на вас провадження про ухилення від виконнання рішення суду і вас подадуть у міжнародний розшук (цей варіант можливий при активній позиції кредитора та лояльності держ виконавця)

    у порядку міжнародного співробітництва у вас можуть арештувати кошти в іноземних банках;

    2. Чи можу я мати проблеми при перетині кордону (у випадку якщо відвідуватиму родичів)?

    вас можуть впустити, однак якщо на вас буде накладено заборону на виїзд, ви не покинете межі України;

    3. Окрім того, якщо "постанова про відкриття виконавчого провадження" вказано на прізвище до оджуження (хоча в рішенні верховного суду дійсне прізвище ), чи можна в такому випадку рахувати таку постанову "не дійсною"?

    постанова дійсна.

    Щасти вам!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо ваших питань:

    Виконавче провадження буде відкрите, виконавцем будуть здійснені дії по розшуку майна, коштів для стягнення заборгованості (у т. ч. не позбавлені права оголошення міжнародний розшук)

    З навідуванням родичів в Україні у вас проблем не буде, а от з виїздом з України за кордон будуть, скоріше за все ви не зможете це зробити після внесення вас у реєстр боржників.

    Постанова дійсна і немає підстав (зміна прізвища не підстава) вважати її недійсною, а відповідно немає підстав не проводити стягнення на її виконання.

    Тому зважайте, можливо доцільно сплачувати частково вашу заборгованість, бо у разі виникнення у вас проблеми з документами буде необхідність повернення в Україну, а виїхати буде складно.

    Успіхів

    Шульга Светлана Леонидовна

    Закон України «Про виконавче провадження» встановлює, що державний виконавець по рішеннях суду немайнового характеру повинен провести виконавчі дії у двомісячний термін, а по інших виконавчих документах – протягом шести місяців з дня винесення постанови про відкриття виконавчого провадження (стаття 25 Закону).

    У Порядку розшуку боржника - фізичної особи (Документ z1078-08, чинний, поточна редакція — Прийняття від 27.08.2008)4. Закриття розшукової справ 4.1. Розшукова справа закривається в разі:

    якщо зарезультатами розшукових заходівустановлено,що боржник понад шістьмісяців відсутній замісцемпроживанняі фактичноперебуває за кордоном (свідчення родичів або інших осіб, які підтверджуються надходженням поштової кореспонденції, грошових переказів,таповідомленняАдміністрації Державної прикордонної служби України або компетентних органівдержави,девстановлено місцеперебування боржника).

    У такому випадку стягувачеві рекомендується подати відповідні документидоорганудержавноївиконавчоїслужби для вирішення питання щодо стягнення боргу за кордоном відповіднодоКонвенції про стягнення аліментів за кордоном ( 995_425 ) від 20 червня 1956 року,Конвенціїпроправовудопомогуіправовівідносиниу цивільних,сімейнихікримінальнихсправах(997_009)від 22.01.93 або інших міжнародних актів із зазначених питань.

    Я не думаю, що стягував ( мед університет буде збирати документи (свідчення родичів або інших осіб, які підтверджуються надходженням поштової кореспонденції, грошових переказів,таповідомленняАдміністрації Державної прикордонної служби України або компетентних органівдержави,девстановлено місцеперебування боржника), а нерухомості і майна в Україні не має, тому виконавець може закрити провадження через шість місяців, якщо мед університет не буде писати заяву у виконавчу про поновлення строк до 3 років.

    Приїдете в Україну, до 3 років не відкривайте на себе рахунки, майна немає, стягувати нічого.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день!

    "Я випусник медичного університету, що не відпрацював 3 роки за направленням. Верховний суд винес рішення сплатити кошти за навчання. Прийшла "постанова про відкриття виконавчого провадження ".

    На даний момент я проживаю за кордоном, та в Україні немаю майна, ні доходів.

    1. Як в такому випадку вчиняє виконавча служба"?

    - Виконавча служба накладає арешт на все наявне майно боржника.

    "2. Чи можу я мати проблеми при перетині кордону (у випадку якщо відвідуватиму родичів)"?

    - Заборона у перетені кордну може мати місце лише на підставі рішення суді, за поданням виконавчої служби.

    У іншому випадку. проблем при перетені кодону не буде.

    "3. Окрім того, якщо "постанова про відкриття виконавчого провадження" вказано на прізвище до оджуження (хоча в рішенні верховного суду дійсне прізвище ), чи можна в такому випадку рахувати таку постанову "не дійсною""?

    - Це свідчить про помилку, а не про незаконність постанови про відкриття виконавчого провадження.

    Всього доброго!

    Савченко Олександр
    100%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Karim!

    По вашим питання повідомляю наступне.

    1) Якщо у Вас відсутнє майно, на яке може бути звернено стягнення, а здійснені виконавцем заходи щодо розшуку такого майна виявилися безрезультатними, то виконавчий документ повертається стягувачу на підставі п. 2 ч.1 ст.37 ЗУ "Про виконавче провадження".

    Крім того, ваша заборгованість може бути визнана безнадійною.

    Так, у разі відсутності майна у боржника — фізичної або юридичної особи для повного погашення заборгованості, — визнання такої заборгованості безнадійною згідно з пп. «є» пп. 14.1.11 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу можливе за умови, що здійснені виконавцем відповідно до ЗУ «Про виконавче провадження» заходи щодо розшуку такого майна виявилися безрезультатними, а інше майно у боржника — відсутнє, що підтверджується постановою державного виконавця про повернення виконавчого документа у порядку і на умовах, визначених зазначеним Законом.

    У разі якщо постановою про повернення виконавчого документа встановлено термін повторного пред’явлення для виконання виконавчого документу, тобто виконавче провадження у справі не закрито, дії щодо примусового стягнення майна боржника тривають, то відсутні підстави для визнання такого боргу безнадійним згідно пп. «є» пп. 14.1.11 п.14.1 ст.14 Кодексу.

    Крім того, заборгованість визнаватиметься безнадійною за умови відповідності такої заборгованості одній з інших ознак, наведених у пп. 14.1.11 п. 14.1 ст. 14 Кодексу.

    2) Відповідно до п. 19 ч. 3 ст. 18 Закону України «Про виконавче провадження» виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право у разі ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов'язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів.

    Відповідно до ч.3 ст. 441 Цивільного процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), якщо така особа ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на неї відповідним рішенням, на строк до виконання зобов'язань за рішенням, що виконується у виконавчому провадженні.

    Ви можете самостійно перевірити наявність відносно Вас можливого існування тимчасового обмеження на право виїзду за межі України.

    Державна прикордонна служба України надає таку інформацію за письмовим зверненням із зазначенням таких реквізитів: прізвище, ім’я та по батькові, місце проживання (місце перебування), реквізити документа, що посвідчує особу, яка подає звернення (для фізичної особи-заявника), а у разі звернення представника фізичної особи — за наявності письмової згоди від особи, стосовно якої запитується інформація. Звернення з вищевказаних питань необхідно подавати особисто та/або направляти письмово (запечатане у конверт) на адресу головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України (поштова адреса: вул. Володимирська, 26, Київ, 01601).

    3) Ні, така постанова не буде вважатися недійсною.

    Звичайно, бажано бачити саме рішення ВСУ та постанову про відкриття виконавчого провадження.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога (через звернутися біля фото).

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    • Karim Клиент 3 года назад

      Дуже вдячна за вашу розгорнуту відповідь.. в мене є невелике уточнення:

      якщо я зараз виплачу суму боргу унівеситету, чи є шанс не виплачувати 10% від суми ще виконавчій службі?

      • Шульга Светлана Леонидовна

        Закон України «Про виконавче провадження» встановлює, що державний виконавець по рішеннях суду немайнового характеру повинен провести виконавчі дії у двомісячний термін, а по інших виконавчих документах – протягом шести місяців з дня винесення постанови про відкриття виконавчого провадження (стаття 25 Закону).

        У Порядку розшуку боржника - фізичної особи (Документ z1078-08, чинний, поточна редакція — Прийняття від 27.08.2008)4. Закриття розшукової справ 4.1. Розшукова справа закривається в разі:

        якщо зарезультатами розшукових заходівустановлено,що боржник понад шістьмісяців відсутній замісцемпроживанняі фактичноперебуває за кордоном (свідчення родичів або інших осіб, які підтверджуються надходженням поштової кореспонденції, грошових переказів,таповідомленняАдміністрації Державної прикордонної служби України або компетентних органівдержави,девстановлено місцеперебування боржника).

        У такому випадку стягувачеві рекомендується подати відповідні документидоорганудержавноївиконавчоїслужби для вирішення питання щодо стягнення боргу за кордоном відповіднодоКонвенції про стягнення аліментів за кордоном ( 995_425 ) від 20 червня 1956 року,Конвенціїпроправовудопомогуіправовівідносиниу цивільних,сімейнихікримінальнихсправах(997_009)від 22.01.93 або інших міжнародних актів із зазначених питань.

        Я не думаю, що стягував ( мед університет буде збирати документи (свідчення родичів або інших осіб, які підтверджуються надходженням поштової кореспонденції, грошових переказів,таповідомленняАдміністрації Державної прикордонної служби України або компетентних органівдержави,девстановлено місцеперебування боржника), а нерухомості і майна в Україні не має, тому виконавець може закрити провадження через шість місяців, якщо мед університет не буде писати заяву у виконавчу про поновлення строк до 3 років.

        Приїдете в Україну, до 3 років не відкривайте на себе рахунки, майна немає, стягувати нічого.

        • Karim Клиент 3 года назад

          Дякую Вам, ваша відповідь вселяє надію, проте моє ім"я залишиться назавжди в реєстрі боржників, навіть якщо справу закриють, і може трапитися що суд постановить заборону виїзду.. Хочу я і проживаю постійно за кордоном і планую залишатись, проте не можу не відвідувати родичів.. Тому думаю в мене немає шансів не виплачувати борг.. постає питання по відсоткам, чи вдасться домовитися з університетом, повернувши лиш суму боргу, щоб той відкликав справу у виконавчої служби.

          Ще раз вам вдячна..

    Шульга Светлана Леонидовна

    Відомості про боржника виключаються з Єдиного реєстру боржників одночасно з винесенням постанови про закінчення виконавчого провадження, повернення виконавчого документа стягувачу на підставі пунктів 1, 3, 11 частини першої статті 37 Закону України «Про виконавче провадження» .

    В основном не выпускают по алиментам, у Вас через полгода закроет исполнительная производство. Никто искать и сообщать пограничникам не будет.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України