Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Защита прав потребителей, 24 февраля 2021, вопрос №38596 250₴

При каких обстоятельствах клиент имеет право получить возврат денег за инфопродукт, а при каких ему можно отказать?

На сайте планируется реализация моих авторских видеокурсов. После оплаты клиент получает ссылки на видеофайлы, хранящиеся на файлобменнике. (Для справки: тематика видеокурсов: психология, личностный рост. В каждом комплекте лекции и несколько видео-практикумов. Спрос на видеокурсы есть)

При каких обстоятельствах клиент имеет право получить возврат денег за инфопродукт, а при каких ему можно отказать? (тут важен факт, что при скачивании инфопродукта покупатель автоматически становится владельцем нематериального актива, который нельзя "вернуть" назад, как, например, товар в магазин).

P.s. Многие указывают на своих сайтах, что клиент запросить возврат денег за ифнопродукт в течение суток (двух-трёх) после приобретения при условии, что он не скачивал и не запускал видеокурс. Но даже в этом случае как определить, что клиент запускал видеокурс (и, соответственно, доказать)?

Ответы юристов (7)

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый день!

    1. У себя на сайте разместите публичную оферту, в которой укажите, что возврат средств за Ваш продукт, после оплаты и получения ключей для пользования им, не предусмотрен (человек посмотрел в кинотеатре фильм и остался не удовлетворен, он не имеет право требовать возврата средств).

    2. Сделайте подробное описание продукта у себя на сайте, а также по возможности разместите проморолик.

    УДАЧИ!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Онлайн-курсаи належить до категорії послуг. Цивільний кодекс надає замовникові (учневі) право у будь-який момент відмовитися від послуг (навчання на курсі).

    При цьому він повинен відшкодувати виконавцеві (авторові або організаторові курсу) понесені витрати.Це загальне правило, але в його застосуванні є нюанси, які залежать від спрямованості навчання.Регулюватимуться ваші стосунки законом про захист прав споживачів або ні - залежить від змісту курсу і цілей його придбання.

    Тому рекомендую вам все ж передбачити можливість повернення коштів, у разі технічної неможливості скористатись онлайн ресурсами, тощо, проте зазначити на сайті інформацію, що курс являється...а тому повернення коштів, у повному або частковому розмірі за умови повного або часткового використання відеоматеріалів розмішених на ... не передбачено.

    А у разі отримання скарг, ви будете всеодно обгрунтовувати причину неможливості повернення сплачених коштів в індивіуальному порядку.

    Успіхів

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Дмитро!

    Раджу все таки попередньо зазначити таке положення, що після надання особі доступу (посилання) на відеофайли, вона не має права вимагати повернення коштів. Це дуже важливо, адже якщо передбачити, що особа може вимагати повернення коштів на будь-якому етапі, то повірте таким чином можуть скористатися велика кількість людей. Будуть просто купувати, а потім вимагати повернення коштів.

    Раджу зазначити, що особа має право вимагати повернення коштів до моменту, коли вона отримала посилання на файли. Доказом надіслання посилання є відповідно лист електронної пошти, направлений на відповідну адресу.

    У всіх інших випадках складно говорити про доказову базу.

    Сергеев Артем
    40%
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате
    При каких обстоятельствах клиент имеет право получить возврат денег за инфопродукт,

    В случае некачественного товара.

    а при каких ему можно отказать?

    При качественном товаре. ( Перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню) ... аудіо-, відеокасети, диски для лазерних систем зчитування із записом https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/172-94-%D0%BF#...).

    В контексте вышеизложенного нужно грамотно составить публичный договор (оферту). Например не продавать, а предоставлять услуги доступа.

    Гончаренко Константин
    60%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Вам необхідно розробити публічну оферту згоду з наданням послуг, та при реєстрації клієнт має погодитись з нею натиснувши на відповідну кнопку.

    У ній необхідно прописати , що до отримання ключів до продукту можна відмовитись від продукту та отримати свої кошти , але після того як отримають ключі від продукту , кошти не повертаються, послуга вважається наданою, а за враження клієнта Ви не несете відповідальність , послугу Ви надали , а далі клієнт вирішує, що йому з матеріалами робити.

    Також буде доречним детальний опис курсу та презентаційний ролик.

    також зазначте, що Ви не продаєте курси, а надаєте оплачуваний доступ до них

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Глебова Екатерина Юрьевна

    Поддержу коллег, Вам необходимо разработать оферту, с посыланиями на действующее законодательство и в этой оферте оговорить невозможность возврата средств при скачивании файла. Я бы ещё оговорила невозможность перепродажи полученных материалов, т. к. с видео уроками / лекциями такое часто случается. Если необходима помощь в составлении оферты - обращайтесь в личные. Удачи в развитии бизнеса

    Ряба Світлана

    Добрий день!

    Вам необхідно скласти Договір оферти про надання послуг. Відповідно до ст. 638 Цивільного кодексу України, в разі прийняття викладених в Оферті умов і оплати послуг, фізична або юридична особа, яка приймає умови цієї Оферти, стає Користувачем онлайн-сервісу електронного документообігу.

    Предметом Договору у Вашому випадку буде надання Оператором доступу Користувачу до Сервісу , що забезпечує передачу та обмін між Користувачем і його Контрагентами електронними документами, доступ до збережених за допомогою Сервісу електронних документів, оброблення даних, які розміщені на сайті.

    При оплаті Ваших послуг Користувач погоджується з умовами і зобов’язується виконувати Політику конфіденційності сайту, Правила користування Сервісом, які є невід’ємною частиною Договору і своєю реєстрацією за посиланням підтверджує свою безумовну згоду на їх дотримання. Ви зможете прописати в даному договорі всі умови аби убезпечити себе від неприємних ситуацій.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України