Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 31 марта 2021, вопрос №40455 100₴

Военный призыв,с 18 или 20 лет?

Добрый день)Подскажите пожалуйста)У меня сын 18 лет,просрочил приписное,идти в военком боится,а хочет поступать в вуз...Как быть в этой ситуации?Со скольки и как сейчас происходит призыв?

Ответы юристов (10)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    доброго дня, Катерино!

    На жаль, Вашому сину точно потрібно йти до військомату та отримувати приписне свідоцтво, адже це ключовий документ для молодої людини. Без нього син не зможе навіть вступити до ВУЗу.

    Призов зараз йде з квітня до червня, призивають осіб віком від 18 до 27 років.

    У тому році осіб віком до 20 років брали до лав зсу тільки за його згодою.

    Як буде в цьому році, невідомо.

    Але потрібно йти до військомату, говорити що збираєтесь вступати до вузу, і просити надати відстрочку!

    Станислав Геннадиевич
    20%

    Добрий день, відповідно до ч. 1 ст. 15 закону України «Про військову службу та військовий обов’язок», на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).

    Тобто з 18 років особа може бути призвана до армії.

    Придписне свідоцтво повинно бути при вступі у вищий навчальний заклад.

    Марусяк Андрій Романович
    40%
    Марусяк Андрій Романович 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 7 лет опыта

    Доброго дня! завтра розпочинається призов.

    https://www.president.gov.ua/news/prezident-pidpis... з даного питання вже є Указ президента.

    Так, минулого року в аналогічних указах, особам, що не досягли 20 років автоматично надавалась відстрочка. В зазначеному указі таке положення відсутнє, тому призиватимуть осіб з 18 річного віку.

    Якщо ваш син вчиться в школі, то до закінчення школи він має право на відстрочку.

    Ви даремно затягуєте, оскільки без приписного до ВУЗУ не поступити.

    Висновок: призив у 2021 році з 18 років, весняний призив 1 квітня - 30 червня включно. Що вам робити, вступ відбувається в липні, тому рекомендую іти у військомат з липня, або йти зараз і ігнорувати повістки на червень.також дослідіть питання відстрочки. https://kyivcity.gov.ua/bezpeka_ta_pravoporiadok/v...

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Екатерина!

    Призывной возраст 18-27 лет. Призыв есть весенний и осенний каждый год.

    В военкомат все же лучше сыну сходить, чтобы не было просроченного приписного. Приемная комиссия ВУЗа может придраться к просроченному приписному.

    В военкомате сын пройдет медкомиссию, обновит приписное. Возьмете также справку с приемной комисии, что подали документы в ВУЗ (являетесь абитуриентом). Весной не заберут, а осенью предъявите справку, что сын является студентом и ему по закону на весь период обучения положена острочка.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Добрый день)Подскажите пожалуйста)У меня сын 18 лет,просрочил приписное,идти в военком боится,а хочет поступать в вуз...Как быть в этой ситуации?Со скольки и как сейчас происходит призыв?

    ПРИЗЫВ С 18 ЛЕТ

    но если он поступит в институт - у него будет от строчка на весь период обучения

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Катерино!

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text):

    Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу

    1. На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).

    8. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    у закладах загальної середньої освіти III ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;

    у закладах фахової передвищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття початкового рівня (короткого циклу) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступеневої системи освіти;

    у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти;

    у закладах середньої або вищої духовної освіти з денною формою навчання;

    в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

    Якщо ваш син досі навчається у школі, то незважаючи на те, що він досяг призовного віку, призвати на строкову військову службу його не можуть, так як він має право на відстрочку для здобуття освіти на весь період навчання. Обліково-персональні дані вашого сина (дата народження, вік, початок та місце навчання тощо) розміщені в його особовій справі у військкоматі.

    Тепер по вашим питанням:

    1)У меня сын 18 лет,просрочил приписное - чому Ви вирішили, що посвідчення про приписку до призовної дільниці просрочене? Адже, в ньому взагалі не вказується строк чинності.

    ПОЛОЖЕННЯ про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/352-2002-%D0%B...):

    28. Громадянам, приписаним до призовних дільниць, видається посвідчення про приписку до призовної дільниці (додаток 8). Посвідчення про приписку до призовної дільниці видається за особистим підписом призовника у відомості видачі.

    У разі втрати посвідчення про приписку призовнику видається дублікат. Видача дубліката посвідчення про приписку проводиться за письмовою заявою призовника, в якій зазначаються обставини втрати. Підставою для видачі дубліката посвідчення є рішення районного військового комісара, яке приймається після з'ясування обставин втрати призовником посвідчення про приписку.

    2) Как быть в этой ситуации?Со скольки и как сейчас происходит призыв? - призивають 18-річних юнаків, які не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

    На 2021 рік визначені такі строки проведення чергових призовів громадян України на строкову військову службу (http://www.president.gov.ua/documents/712021-36821):

    квітень – червень;

    жовтень – грудень.

    Тобто, вручати повістки в липні-серпні не мають права. У разі вручення - така повістка буде незаконною, а тому з'являтися по ній до військкомату непотрібно, і така неяка не спричинить ніяких наслідків та не стане підставою для притягнення вашого сина до юридичної відповідальності.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Екатерина!

    Призыв с 18 лет, начинается с 01 апреля текущего года.

    Чтобы получить приписное, ему необходимо обратиться в военкомат и пройти медкомиссию.

    Если не будет оснований для получения отсрочки от призыва на срочную воинскую службу и освобождения от призыва на срочную воинскую службу, то его могут призвать на срочную воинскую службу, в период с 01 апреля по июль текущего года включительно и с 01 сентября по декабрь текущего года включительно.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу. 1. На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку)".

    Президент Украины Владимир Зеленский подписал Указ №71/2021 «Об увольнении в запас военнослужащих срочной военной службы, сроках проведения очередных призывов и очередных призывах граждан Украины на срочную военную службу в 2021 году»:

    https://www.president.gov.ua/ru/news/prezident-pid...

    "... Согласно документу, призыв граждан Украины на срочную военную службу будет проведен в течение апреля – июня и в течение октября – декабря 2021 года.

    Призывные комиссии начнут работу 1 апреля и 1 октября 2021 года соответственно.

    Подготовительные мероприятия к проведению призыва будут начаты с 1 марта и 1 сентября 2021 года...

    В соответствии с требованиями законодательства Украины, не подлежат призыву и предоставляется отсрочка для получения образования на весь период обучения гражданам призывного возраста, которые обучаются:

    - в учреждениях общего среднего образования III степени и профессионального (профессионально-технического) образования с дневной формой обучения;

    - в учреждениях профессионального предвысшего образования с дневной формой обучения, в том числе во время получения начального уровня (короткого цикла) и первого (бакалаврского) уровня высшего образования по программам многоступенчатой системы образования;

    - в учреждениях профессионального предвысшего и/или высшего образования с дневной формой обучения, в том числе во время получения очередной степени образования;

    - в учреждениях среднего или высшего духовного образования с дневной формой обучения;

    - в интернатуре, аспирантуре либо докторантуре с отрывом или без отрыва от производства.

    Кроме того, отсрочка от призыва на срочную военную службу предоставляется гражданам по семейным обстоятельствам, для продолжения профессиональной деятельности и по состоянию здоровья... ".

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Зарез призов йде з квітня до червня, призивають осіб віком від 18 до 27 років.

    Також зазначу, що вашому сину для вступу до Вузу необхідна наявність призовного, а тому щоб його отримати він має з'явитися до військкомату - пройти медогляд та отримати призовне, так як призовне видає тільки воєнккомат, а без призовного він не зможе подати повний пакет документів необхідних для вступу та зарахування до лав студентів.

    Тому Вашому сну необхідно набратися хоробрості з'явитись в військкомат та отримати призовне

    Успіху

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Згідно з текстом указу Президента ,до служби призиватимуть юнаків, яким до дня відправлення у військову частину виповнилося 18 років, та чоловіків, які не досягли 27 років і не мають права на відстрочку.

    З 18-ти років призов можливий за письмовоіі згоди особи.

    Вашому сину можливо навіть разом з Вами необхідно з'явитись до комісаріату та пройти комісію ВЛК та отримати обліковий документ (військовий квиток) в якому буде зазначено ступінь придатності до військовоіі служби.

    Також зберіть свіжі довідки про стан здоров'я від лікарів, для можливоіі відстрочки від призову.

    У разі вступу до ВНЗ необхідно до 1 жовтня подати до комісаріату довіду про вступ установленоіі форми для відстрочки. Згідно ЗУ 'ПРО ВІЙСЬКОВИЙ ОБОВ'ЯЗОК ТА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 3 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Цитирую свой ответ из похожего вопроса (https://uristy.ua/ua/question/40217):

    Закон Украины "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12):

    "Стаття 14. Приписка громадян України до призовних дільниць...

    3. До призовних дільниць щороку протягом січня - березня приписуються допризовники, яким у рік приписки виповнюється 17 років. Приписка проводиться районними (міськими) військовими комісаріатами за місцем проживання...

    6. Для приписки до призовної дільниці громадяни України зобов'язані особисто прибути до районного (міського) військового комісаріату в строк, зазначений у повістці, та подати необхідні документи, перелік яких установлюється Міністерством оборони України...

    9. На районні (міські) комісії з питань приписки покладаються:

    організація і проведення медичного огляду допризовників, які викликаються на комісію, визначення їх придатності для військової служби;...

    11. Громадянам України, приписаним до призовних дільниць, видаються посвідчення про приписку, роз'яснюються права та обов'язки, правила військового обліку та відповідальність за порушення цих правил.

    Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу

    1. На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку)...

    3. Призов громадян України на строкову військову службу включає проходження ними призовної комісії та відправлення їх до військових частин...

    6. Строки проведення призову (призовів) громадян України на строкову військову службу визначаються Указом Президента України. Такий указ публікується в засобах масової інформації не пізніш як за місяць до закінчення року, що передує року призову (призовів) громадян України на строкову військову службу, крім указу про призов (призови) громадян України на строкову військову службу в особливий період, який публікується не пізніш як за місяць до початку проведення призову (призовів) громадян України на строкову військову службу...".

    Указ Президента Украины "Про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2021 році" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/71/2021):

    "2. Визначити на 2021 рік такі строки проведення чергових призовів громадян України на строкову військову службу:

    1) квітень - червень;

    2) жовтень - грудень.

    3. Призвати на строкову військову службу громадян України чоловічої статі, які відповідають вимогам частини першої статті 15 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу":

    1) у квітні - червні 2021 року;

    2) у жовтні - грудні 2021 року..

    7. Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування, крім пункту 1 статті 3, який набирає чинності з 1 березня 2021 року, та пункту 2 статті 3, який набирає чинності з 1 вересня 2021 року....".

    Таким образом, медкомиссию для приписки Ваш сын должен пройти, а вот повестка о призове (на случай ее выдачи (вручения) до 01.09.2021г является (будет) незаконной.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України