Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Защита прав потребителей, 16 апреля 2021, вопрос №41220

Незаконное отключение газа

Здравствуйте! Из-за соседа-должника отключили весь газовый стояк. Акт отключения на руки не выдают. Хотя отключение аргументируют утечкой. Якобы "утечка" уже устранена, однако газ подключать отказываются до тех пор, пока должник не уплатит долг, либо не допустит газовую службу в квартиру. С должником никакой связи нет. Он не живет в данной квартире. Жильцы ее покинули больше двух лет назад. Где они сейчас мы не знаем. Контактов никаких нет. Мы, соседи, звонили в полицию, оставляли заявление. Но бестолку. Полнейший беспредел. Как правильно поступить в данной ситуации?

Ответы юристов (2)

    Нарбут Тетяна  Миколаївна

    Що робити у випадку, якщо незаконно відключили газ?

    Якими можуть бути підстави для відключення газу споживачам?

    Газопостачання споживачу може бути припинено в випадках, передбачених Законом України «Про ринок природного газу», Кодексом газотранспортної системи, Кодексом газорозподільних систем, Правилами безпеки систем газопостачання.

    Оператор має право припинити/обмежити розподіл природного газу Споживачу у випадках:

    несвоєчасної або неповної оплати послуг;

    подання письмової заяви про припинення газопостачання;

    самовільного підключення

    несанкціонованого відбору газу

    аварійного стану газорозподільної системи (витік газу, несправність, відсутність тяги)

    необхідності ліквідації наслідків аварій

    відмови споживача від встановлення лічильника газу

    відмови в доступі на об’єкти або земельну ділянку Споживача

    не забезпечення власником (балансоутримувачем та/або орендарем (наймачем)) технічного обслуговування

    тощо

    Чи можливе відключення газу за борги?

    Відповідно до пункту 17 розділу ІІІ Правил постачання природного газу, затверджених постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2496 , якщо побутовий споживач не здійснив оплату за спожитий природний газ протягом 10 днів після строку, визначеного договором постачання природного газу, постачальник має право здійснити заходи з припинення постачання природного газу споживачу шляхом направлення споживачу письмового повідомлення (з відміткою про вручення) з вимогою самостійно припинити споживання природного газу за рахунок перекриття запірного пристрою перед газовим приладом та допустити представника постачальника за пред'явленням службового посвідчення на об'єкт для пломбування запірних пристроїв, що має здійснюватися з дотриманням техніки безпеки. При цьому в повідомленні про припинення споживання природного газу постачальник має зазначити підстави та дату припинення газоспоживання, яка не може бути раніше ніж через 3 дні після дати отримання повідомлення.

    Яким чином має відбуватись відключення газу?

    Якщо у людини наявна заборгованість представники газорозподільної компанії зобов’язані надати споживачам повідомлення (з позначкою про вручення) про необхідність припинення/обмеження газоспоживання - у строк не менше ніж за 3 дні до дати припинення газопостачання.

    Якщо газорозподільна організація не може отримати доступ до об’єкта споживача, вона може здійснити механічне від’єднання від системи розподілу, тим самим не допускаючи залишення інших споживачів без газопостачання.

    Якщо споживач справно сплачував і не порушував правил безпеки користування газом, а також не був попереджений про відключення, то таке відключення є незаконним. Попередження має бути письмовим з позначкою про його вручення.

    Якщо мешканцями зафіксовано витік газу, то для недопущення аварії, усунення витоків та причин аварії треба викликати аварійну службу (104). Якщо встановлено, що витік газу відбувається у певній квартирі, доступ до якої не надано власником, складається акт про недопуск за підписами незацікавлених осіб, зокрема сусідів.

    Порада: попросіть представників служби газу пред’явити посвідчення і зафіксуйте для себе ПІБ відповідального працівника.

    Якщо газовики при відключенні газу роблять акцент на витоку газу у конкретній квартирі, а місце перебування власників невідомо – є порядок несанкціонованого доступу до житла відповідно до ст.29 Закону України «Про житлово-комунальні послуги». Це можливо у випадку, якщо аварійна ситуація може зашкодити іншим мешканцям. Витік газу, на який посилаються газовики, і є такою аварійною ситуацією. Застосовуючи цей порядок, газовики можуть обмежити постачання газу шляхом механічного від’єднання конкретного споживача.

    Слід зазначити, що мова має йти про від’єднання конкретного споживача, а не про весь будинок або під’їзд, де він мешкає.

    Але якщо сталось в інший спосіб, а газовики посилаються на борги інших мешканців або витік газу у конкретній квартирі і відключають весь будинок або стояк від газу, то справні споживачі, які опинились без газу внаслідок таких дій, можуть звернутись до суду для оскарження відключення та стягнення компенсації за недовідпущений природний газ.

    Що варто зробити для захисту прав споживачів газу у випадку незаконного відключення газу?

    Якщо постачальник або газорозподільна організація безпідставно відключили споживача від газопостачання, споживач має право звернутись до суду, у тому числі - щодо стягнення компенсації за недоотриманий об’єм природного газу.

    Крок 1

    Уважно прочитайте свої договори на постачання і розподіл природного газу.

    Якщо такого договору на руках немає, то зверніться з інформаційним запитом про видачу завіреного договору, на підставі якого відбувається постачання та розподіл газу. Можна взяти до уваги і типовий договір, який є у відкритому доступі.

    Крок 2

    Потрібно звернутись із письмовим запитом до газопостачальної та газорозподільної компаній та дізнатись причини, через які відключено газ.

    Запит направляйте наступним чином:

    1. Скановану копію листа (з датою, підписом) направте електронною поштою.

    2. Паперовий варіант: або під проставлення відмітки про отримання (нарочно), або поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

    Крок 3

    Для складання акта-претензії потрібно викликати представників газопостачальної/газорозподільної компаній, з ініціативи яких було відключено газ. Робіть це письмово, повідомивши про бажання скласти акт-претензію. У зверненні обов’язково зазначається прізвище, ім’я та по батькові, місце фактичного проживання споживача, а також найменування ненаданої, наданої не в повному обсязі або неналежної якості послуги.

    Якщо не пізніше ніж протягом однієї доби з моменту отримання претензії споживача представники газопостачальної компанії не прибули для складання-акта-претензії, то скласти такий акт можуть самі мешканці: споживач та двоє його сусідів.

    В акті-претензії зазначаються дата і час проведення перевірки, виявлені факти невідповідності якості надання комунальних (відсутності газу), передбаченим договором про надання відповідних послуг, інформація про дату відключення газу.

    Акт-претензія складається у двох примірниках і підписується споживачем та виконавцем комунальної послуги (його представником). Один примірник акта-претензії передається споживачеві, другий - зберігається у виконавця комунальної послуги. Акт-претензія у разі складання її без участі представника надавача послуги направляється на підприємство рекомендованим листом.

    Виконавець комунальних послуг або управитель багатоквартирного будинку протягом п’яти робочих днів вирішує питання щодо задоволення вимог, викладених в акті-претензії, або надає споживачу обґрунтовану письмову відмову.

    Форма акта-претензії та порядок складання передбачені постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2018 №1145 «Про затвердження Порядку проведення перевірки відповідності якості надання деяких комунальних послуг та послуг з управління багатоквартирним будинком параметрам, передбаченим договором про надання відповідних послуг».

    Крок 4

    Якщо реакції на акт-претензію немає, то варто звернутись зі скаргою до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сф

    ерах енергетики та комунальних послуг. Адреса: 03057 м. Київ, вул. Смоленська, 19 вебсайт: www.nerc.gov.ua; e-mail: box@nerc.gov.ua.

    Інформаційно-довідкова телефонна лінія: (044) 204-70-72.

    Крок 5

    Отримані відповіді та відсутність реагування на акт-претензію можуть стати підставою для звернення до суду. До суду може звернутись особа, яка є власником або користувачем житла, є споживачем газу, справно сплачує за отримані послуги і права якої як споживача були порушені. Наголошуємо на тому, що за подання позовів до суду, які стосуються захисту прав споживачів, не стягується судовий збір.

    Де можна отримати правову допомогу?

    Для того, щоб зорієнтуватись у проблемі, правильно обрати правовий механізм захисту своїх прав - звертайтесь на консультацію

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день!

    1. Обращайтесь с письменным запросом к поставщику газа о причинах отключения газоснабжения. В заявлении указывайте на факт отсутствия каких-либо аварийных ситуаций и отсутствия у Вас лично задолженности по оплате за поставленный газ и его транспортировку.

    Такое заявление желательно подать от каждой квартиры по стояку либо коллективное обращение.

    2. После получения ответа на запрос либо одновременно с подачей вышеуказанного запроса обращайтесь в НКРЕКП - необходимые контакты по следующей ссылке https://www.nerc.gov.ua/ (можно подавать электронное обращение). В заявлении указывайте на противоправное отключение в связи с отсутствием у жильцов задолженности и отсутствия аварийной ситуации.

    В случае необходимости подготовки указанных документов - обращайтесь. С уважением, адвокат татьяна Власенко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України