Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 05 мая 2021, вопрос №41968

Чи можна аналювати заповіт?

Доброго дня! Така ситуація: один із членів подружжя (чоловік) склав заповіт на користь онучки (половину будинку заповів), дружини в цей момент не було, відповідно без її згоди. Чоловік помер, ви може дружина аналювати даний заповіт?

Ответы юристов (4)

    Винограденко Антон Анатолійович

    Доброго дня.

    Заповіт - це односторонній правочин, який вважається дійсним після того, як заповідач в установленому порядку і в належній формі виявить свою волю. Про складення заповіту заповідач може сповістити своїх спадкоємців чи інших зацікавлених осіб, а може і не знайомити їх із своєю останньою волею, що ніяк не впливає на дійсність заповіту.

    Звернутися до суду можливо, але підставами визнання недійсним заповіту є:

    • складання заповіту особою, яка не мала на це права, тобто недієздатною особою (відповідно до статті 1234 ЦКУ право на складання заповіту має фізична особа з повною цивільною дієздатністю, тобто повнолітня особа, яка досягла вісімнадцяти років, а у деяких випадках – шістнадцяти років.);
    • складання заповіту з порушенням вимог щодо його оформлення та посвідчення (вимоги до форми заповіту визначені статті 1247 ЦКУ, відповідно до якої заповіт має бути складений у письмовій формі, із зазначенням місця та часу його складення, дати та місця народження заповідача та має бути особисто підписаний заповідачем);
    • при складанні заповіту волевиявлення заповідача не було вільним і не відповідало його волі, тобто якщо суд прийде до переконання, що документ складено людиною, не здатною усвідомлювати значення своїх дій або керувати ними або заповідач перебував під чиїмось тиском, впливом обману, погрози насильства, якщо оформлення його було вимушеним, написаним під час небезпечної для життя хвороби або внаслідок важких обставин, тоді цей заповіт буде визнано недійсним.

    Костромина Виктория

    Доброго дня! Така ситуація: один із членів подружжя (чоловік) склав заповіт на користь онучки (половину будинку заповів), дружини в цей момент не було, відповідно без її згоди. Чоловік помер, ви може дружина аналювати даний заповіт?

    согласия жеі на составление завещания - не нужно

    кроме того даже если дом является совместным имуществом супругов - муж оставил завещание на 1\2 часть дома

    так что по этому обстоятельству - вряд ли Вы признаете его недействительным

    нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов ( заявы, иски т .п.) - обращайтесь через сайт, с ув Виктория Костромина

    Ряба Світлана

    Добрий день. Так можна, але через суд. Вам необхідно буде доводити, причину скасування заповіту. Згідно закону це є тиск на спадкодавця, неусвідомлені своїх дій тощо. Якщо необхідна буде консультація звертайтеся через профіль.

    Костюк Любовь Тарасовна

    Що значить анулювати заповіт ? По-друге за законодавством України кожен громадянин має право на свій розсуд вирішувати долю належного йому майна, а також заповідати його. Так, відповідно до ст. 534 Цивільного кодексу кожен громадянин може залишити за заповітом усе своє майно або частину його (не виключаючи предметів звичайної домашньої обстановки і вжитку) одній або кільком особам, як тим, що входять, так і тим, що не входять до кола спадкоємців за законом, а також державі або окремим державним, кооперативним та іншим громадським організаціям.

    Згода другого з подружжя на складання заповіту не потрібна, не плутайте це з договором купівлі-продажу. Однак існує така норма як обовязкова частка, не залежно від змісту заповіту, і якщо ви потряпляєте під цю норму тоді вам дістанеться половина тієї частки яка б належала вам по закону. Звичайно оскаржити можна все що завгодно, але для цього треба знати всі обставини справи.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України