Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Бухгалтерский учет, 22 мая 2021, вопрос №42696 100₴

Чи можуть з мене стягнути нараховані мені кошти

Чи можуть з мене стягнути нараховані мені кошти (помилка бухгалтера що нарахував більшу суму) вже після мого звільнення. трудова угода закрита звільнений за власним бажанням.Погрожують що передадуть справу в суд

Ответы юристов (8)

    Адвокат Евгений Александрович
    40%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день, Назар!

    Вам треба повернути кошти.

    Згідно зі ст. 1212 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ), грошові кошти, безпідставно набуті будь-якою особою, мають бути повернені їх належному власнику.

    Це загальне «канонічне» правило, а за детальнішою інформацією слід звертатися до інших нормативно-правових актів, зокрема, до Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2346-III (далі — Закон № 2346), Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 р. № 22 (далі — Інструкція № 22).

    У іншому випадку, відносно Вас можуть подати позовну заяву до суду.

    Всього доброго!

    Винограденко Антон Анатолійович
    Общаться в чате Винограденко Антон Анатолійович 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Згідно ч. 1 статті 1212 ЦК України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобовязана повернути потерпілому це майно. Особа зобовязана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

    Не підлягають поверненню безпідставно набуті заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, аліменти та інші грошові суми, надані фізособі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача (ст. 1215 Цивільного кодексу України).

    Тобто ви повинні повернути такі гроші. У разі відмови повернути помилково перераховані кошти, вони може стягнути ці кошти, звернувшись до суду. Якщо діло дійде до суду то така сума буде більша за ту, яку ви помилково отримали (як мінімум за рахунок додаткового стягнення судових витрат з вас, а потім, якщо ви не будете виконувати таке судове рішення добровільно, ця сума збільшиться ще за рахунок збору для відкриття виконавчого провадження у виконавчій службі).

    • Тому раджу краще повернути ці гроші. Якщо будете повертати, то обов'язково попросіть у колишнього роботодавця письмову вимогу про повернення з підписом та печаткою в якій вказані реквізити на які потрібно повернути кошти.
    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Цивільний Кодекс Украііни

    Стаття 1215. Безпідставно набуте майно, що не підлягає поверненню

    1. Не підлягає поверненню безпідставно набуті:

    1) заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров´я або смертю, аліменти та інші грошові суми, надані фізичній особі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача;

    2) інше майно, якщо це встановлено законом.

    Із загального правила, відповідно до статті 1213 ЦК, безпідставно набуте майно підлягає поверненню потерпілому. Законодавець передбачає винятки. У відповідності з ч.І статті, не підлягають поверненню в якості безпідставно набутого майна: заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров´я або смертю, аліменти та інші грошові суми, надані фізичній особі як засіб до існування,

    якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутністю рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача. Такий виняток із загального правила встановлено для відносин, в зв´язку з якими утворюється джерело постійного існування даної особи. Така заборона діє при умові добросовісності громадянина-набувача. Якщо буде доведено недобросовісність громадянина-набувача або наявність рахункової помилки, вказані грошові суми підлягають поверненню. Обов´язок доведення недобросовісності громадянина-набувача, який отримав вказані суми, або наявність рахункової помилки, покладений на потерпілого, який вимагає повернення сплачених грошових сум.

    У інших випадках передбачено можливість подачі позову до суду про повернення коштів.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день!

    Излишне выплаченная заработная плата по причине арифметической ошибки.

    Излишне выплаченные суммы за счет арифметических ошибок, руководитель может издать приказ об отчислении не позднее одного месяца со дня окончания срока со дня выплаты неправильно исчисленной суммы. Для отчисления таких сумм согласие работника не требуется. Его возражения также не могут препятствовать отчислению.Пропуск указанного срока означает невозможность не только издания приказа об отчислении из заработной платы, но и взыскание суммы задолженности работника перед предприятием вообще, поскольку владелец в этом случае лишен права обратиться с иском в суд.

    Более подробно смотрите Письмо Министерства труда и социальной политики Украины от 23.10.2009 № 248/06/186-09 .

    https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v248_203-09#Te...

    Излишне выплаченная заработная плата по причине ошибки бухгалтера, который начисляет заработную плату (за исключением арифметической ошибки).

    Как нам утверждает статья Кодекса Законов о труде – вернуть излишне выплаченные средства можно только с разрешением работника. В противном случае перерасчет произведен не может быть.

    Посмотрите так же по этому поводу письмо Главного контрольно-ревизионного управления Украины от 08.07.2010 № 08-18/1428.

    https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v1428501-10#Te...

    Вывод:

    - потребовать выплаты излишне начисленной зарплаты работодатель не имеет права, если с момента выплаты прошло более одного месяца.

    Костромина Виктория
    30%
    Общаться в чате Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вам нужно вернуть деньги или бухгалтерия их сможет вернуть в судебном порядке но уже со всеми судебными издержками.

    Згідно зі ст. 1212 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ), грошові кошти, безпідставно набуті будь-якою особою, мають бути повернені їх належному власнику.

    Крикун Сергій  Павлович
    Общаться в чате Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    (з одного боку)

    "Стаття 1212. Загальні положення про зобов'язання у зв'язку з набуттям, збереженням майна без достатньої правової підстави

    1. Особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов'язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

    2. Положення цієї глави застосовуються незалежно від того, чи безпідставне набуття або збереження майна було результатом поведінки набувача майна, потерпілого, інших осіб чи наслідком події...

    Стаття 1215. Безпідставно набуте майно, що не підлягає поверненню

    1. Не підлягає поверненню безпідставно набуті:

    1) заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, аліменти та інші грошові суми, надані фізичній особі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача;";

    (з іншого боку)

    "Стаття 1166. Загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду...

    2. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини...".

    Отже, має місце колізія права, за правилами вирішення якої в даному випадку (нормативні акти однакової юридичної сили - закон) до застосування підлягає спеціальна норма, якою є, як я вважаю, норма про відповідальність особи у випадку її вини - без вини не може бути відповідальності.

    Крім того, має місце пост. ВСУ "Про судову практику в справах про відшкодування шкоди, заподіяної підприємствам, установам, організаціям їх працівниками" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0014700-92):

    "6. Роз'яснити судам, що на підставі п.2 ст.133 КЗпП ( 322-08 ) за шкоду, заподіяну зайвими грошовими виплатами,...несуть винні в цьому директори, начальники і інші керівники підприємств, установ, організацій та їх заступники; керівники та їх заступники будь-яких структурних підрозділів, передбачених статутом підприємства, установи, організації чи іншим відповідним положенням.

    До зайвих грошових виплат відносяться, зокрема, суми стягнення штрафів, заробітної плати, виплачені звільненому працівникові у зв'язку з затримкою з вини службової особи видачі трудової книжки, розрахунку, неправильним формулюванням причин звільнення, тощо. При виявленні безпосередніх заподіювачів шкоди, викликаної виплатою зайвих сум, знищенням чи зіпсуттям матеріальних цінностей, вони зобов'язані відшкодувати шкоду в межах, встановлених законодавством. Зазначені вище службові особи в цих випадках несуть матеріальну відповідальність в межах свого середньомісячного заробітку за ту частину шкоди, що не відшкодована безпосередніми заподіювачами її. При цьому загальна сума, що підлягає стягненню, не повинна перевищувати заподіяну шкоду. На них самих покладається матеріальна відповідальність у зазначених межах, якщо з їх вини не було своєчасно вжито заходів до стягнення шкоди з безпосередніх заподіювачів її й таку можливість підприємство втратило..." -

    отже Верховний Суд України жодним словом не обмовлюється про відповідальність звільненого працівника за виплату йому зайвих грошових сум. Подайте на ім'я керівника заяву (під реєстрацію її вручення на Вашому екземплярі про наведене роз'яснення ВСУ, в тому числі про належних винних осіб (бухгалтера та керівника).

    Мєньков Андрій Васильович
    30%
    Общаться в чате Мєньков Андрій Васильович 2 года назад

    Юрист, 18 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня Назаре!

    Суд має стягнути кошти тільки у разі якщо підприємство доведе, що було допущено рахункову помилку або мала місце недобросовісність з Вашого боку (наприклад кадровик навмисно невірно заповнив табель обліку робочого часу). Не можуть вважатися рахунковими помилками не пов'язані з обчисленнями помилки в застосуванні закону та інших нормативно-правових актів, у тому числі колективного договору. Тобто якщо бухгалтер невірно зрозуміла норми законодавства і саме це стало причиною виплати надмірних коштів, вони не підлягають повернення (ст. 1215 Цивільного кодексу України). Отже, помилка має бути або механічною або аріфметичною, а це підприємству ще треба довести.

    Крижановська Єлізавета Сергіївна
    Общаться в чате Крижановська Єлізавета Сергіївна 2 года назад

    Юрист, г. Херсон, 19 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня! в судовому порядку вказані кошти буде з Вас стягнуто адже відсутні будь - які правові підстави з Вашого боку утримуватии помилково зараховані на Ваш рахунок кошти. Бажаю Вам як найшвидшого вирішення ситуації!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України