Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, строительство, 14 июня 2021, вопрос №43672

МЕЖА ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ВЛАСНИКА ЖИТЛА У БОГАТОКВАРТИРНОМУ БУДИНКУ ЗА ВОДОПРОВОД

В межах житлової квартири на 20 поверсі багатоповерхового будинку в санвузлі розміщені водопровідні стоякі. Хто є власником, а відповідно, и відповідальною юридичною особою за обслуговування та ремонт даних водопровідних стояків, які розташовані в житловій квартирі багатоповерхового будинку, який знаходиться на обслуговуванні ОСББ?
Згідно ДБН В. 2.2-15:201 в санвузлі безпосередньо на стояку холодної води передбачений пожежний кран, який розташований ДО точки приєднання житлового приміщення до внутрішньобудинкової системи водопостачання, ДО першої запірної арматури на відгалуженні від стояків у межах приміщення.
Хто має відповідати за техничний стан такого пожежного крана, в тому числі монтувати такий пожежний кран, здійснювати його технічне обслуговування, в тому числі ремонт?
Якими нормативними документами це визначено?

Ответы юристов (2)

    Юсько Іван Михайлович

    Доброго вечора, пан Юрій!

    Власник будинку, споруди, житлового комплексу абок омплексу будинків і споруд (далі - власник) - фізична або юридична особа, якій належить право володіння,користування та розпорядження приміщенням, будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд, зареєстроване ву становленому законом порядку. (Наказ Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17 травня 2005 р.№ 76 . «Про затвердження Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій»).

    Стаття 21 Кодексу цивільного захисту України визначає, що власне громадяни зобов'язані виконувати правила пожежної безпеки, забезпечувати будівлі, які їм належать на праві приватної власності, первинними засобами пожежогасіння (п. 7 ч. 2 цієї статті). Отже, чинне законодавство покладає на власників житлової будівлі обов'язки виконувати правила пожежної безпеки та забезпечувати будівлі первинними засобами пожежогасіння. Обов'язок щодо облаштування будинку повноцінною системою протипожежної автоматики покладено на замовників будівництва таких об'єктів, а виконання цього обов'язку має перевірятися уповноваженими органами при введенні будинку в експлуатацію.

    Юрій Клиент 2 года назад

    Не зовсім зрозуміло з відповіді, хто відповідає за ремонт СТОЯКА водопровода, який розміщений в межах квартири: Власник квартири або ОСББ чи Управляюча компанія? Також незрозуміло, хто має ремонтувати пожежний кран, який розташований ДО точки приєднання житлового приміщення до внутрішньобудинкової системи водопостачання.

    Як щодо цього: Відповідно до пункту 5 частини другої статті 4 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", Мінрегіон наказом № 219 від 15.08.2018 р. затвердив «Порядок обслуговування внутрішньобудинкових систем водопостачання багатоквартирного житлового будинку, забезпечення їх належного функціонування, технічного обслуговування і ремонту». Пунктом 4 цього порядку визначається, що «Обслуговування внутрішньобудинкових систем водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води багатоквартирного будинку (далі - внутрішньобудинкові системи) здійснюється виконавцем та включає комплекс робіт з технічного обслуговування та проведення поточного ремонту внутрішньобудинкових систем від зовнішньої поверхні стіни будинку до точки приєднання житлового (нежитлового) приміщення протягом усього періоду їх експлуатації». Точка приєднання внутрішньобудинкової системи водопостачання та системи постачання гарячої води багатоквартирного будинку до житлового (нежитлового) приміщення - перша запірна арматура на відгалуженні від стояків у межах приміщення (запірна арматура не належить до внутрішньобудинкової системи).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України