Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, строительство, 13 июля 2021, вопрос №44968 100₴

Руйнується балкон, балкон ОСББ

Доброго дня
Мій будинок переданий на баланс ОСББ. В квартиирі руйнується балкона плита. Сусіди наполягають щоб ремонтував я за власний рахунок. В інернеті вичитав, що балкона плита є спільною власністю співмешканців. Я не проти відремонтувати за власний кошт, як правильно оформити це юридично?

Ответы юристов (5)

    Винограденко Антон Анатолійович
    30%

    Всі будь-які самовільні дії, що стосуються змін зовнішнього вигляду будинку, є формально незаконними. У разі якщо ви усе ж вирішили здійснити відповідне покращення своїх житлових умов, вам потрібно погодити ці дії з іншими співвласниками.

    Вам потрібно здійснити наступні дії:

    1. Звернутися до голови для ознайомлення зі статутом ОСББ, в якому передбачено процедуру ініцуювання загальних зборів членів ОСББ.

    2. Організувати ці збори і в порядку денгому передбачити "надання згоди членів ОСББ на ремонт балконної плити, яку здійснить" ваше ПІБ" за власний рахунок і власними силами".

    3. Скласти рішення членів ОСББ, де всі присутні члени поставлять свій підпис про надання такої згоди.

    4. Після отримання згоди ви можете вільно здійснити такий ремонт.

    Гончаренко Константин
    25%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Якщо в будинку створено ОСББ , то всі питання у тому числі ремонту вирішуються на загальних зборах співвласників - 70% власників квартир має взяти участь у голосуванні аби рішення мало юридичний факт. ЗУ "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку"

    Право голосу має власник квартири , також виключно власник квартири вирішує фактично чи бажає він вкладати кошти на ремонт.

    Власник має право заявити свою позицію на зборах ОСББ.

    Порядок ініціювання скликання загальних зборів має бути прописаний у статуті ОСББ( ВАМ ТРЕБА ОЗНАЙОМИТИСЬ зі статутом об єднання)

    направити на ім я голови ОСББ ЗАЯВУ наступного змісту( адаптуйте під вашу ситуацію)

    Голові ОСББ "Пролетарська -8

    Шевчуку Д.П.

    40030, м. Київ, вул. Київська, 48

    Шевченко Світлани Семенівни

    40031, м. Київ, вул. Смоленська, 4 офіс 2

    тел. 068 3444555

    ел. пошта: якщо є.

    Звернення

    Шановний Дмитре Петровичу!

    Звертаюсь до Вас з наступним питанням з проханням про допомогу та сприяння у вирішенні. Як Вам відомо я є користувачем / власником нежитлового приміщення , що знаходиться у житловому будинку , котрий обслуговує Ваше об єднання.

    Склалася така ситуація коли через значні опади у зв язку з тривалою експлуатацією покрівлі будинку з зовнішнього боку утворились тріщини , через які волога після рясних опадів потрапляє безпосередньо до приміщення мого офісу за вищевказаною адресою, таким чином створюються певні незручності як для мене особисто так і для відвідувачів. З огляду на той факт, що зазначний будинок обслуговується Вашим ОСББ та я особисто також перераховую платежі за утримання будинку в належному стані , відповідно до ЗУ Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" та ЗУ Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку прошу Вас:

    1. Сприяти у виділенні коштів на ремонт покрівлі у 2020 р

    2. Забезпечити обстеження покрівлі експертними фахівцями( з складанням кошторису першочергових робіт)

    3. Забезпечити контроль проведення ремонтних робіт покрівлі, безпосередньо у зоні розташування мого приміщення за рахунок коштів обєднання.

    4. Відповідь прошу надіслати у 15 -ти денний термін згідно ст.11 ЗУ Про звернення громадян , на мою поштову адресу вказану у зверненні.

    Заздалегідь вдячна!

    З повагою,

    23.07.20 підпис С. С. Шевченко

    Зареєструвати в канцелярії ОСББ З вхідним номером та штампом, або направити на адресу ОСББ рекомендованим листом з врученням

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Доброго дня, Олександр!

    Уточніть будь-ласка, а є факт фіксації стану розрушення та рекомендація з ремонтну?

    Це певно через Акт мало бути зафіксовано, в ньому ж мало бути визначено - у межах контролю та власності кого находиться ця конструкція.

    Якщо такого Акту не має, варто його скласти, і далі ви цілком можете впливати на суть як Акту, так і наслідків його ремонту для вас.

    Телефонуйте, залишаючи лід.

    Бондарь Владимир Борисович
    20%

    Олександре, добрий день!

    Неякісний ремонт балконів може стати причиною нещасних випадків з важкими наслідками. Тому ремонтувати балкони повинні професійні будівельні організації, які мають всі відповідні сертифікати і ліцензії. Балконна плита – загальнобудинкове майно, за її стан несе відповідальність керуюча компанія ( у Вашому випадку ОСББ) Все що знаходиться всередині балкона – власність власників квартири, тому тягар відповідальності за ремонт і утримання цих корисних площ лежить на ваших плечах.

    Звертайтеся з заявою до гоови ОСББ про створення комісії для обстеження балкону. Комісія складає акт і надає рекомендації щодо ремонту. Напишіть заяву з проханням робити ремонт за власний рахунок. При цьому бажано, що замовником виступило саме ОСББ, а Ви лише готові будете оплатити вартість виконаних робіт. Таким чином Ви убезпечите себе він можливих наслідків неякісного ремонту у вигляді нещасних випадків. Відповідальність буде у власника (ОСББ), він же й замовник робіт та у виконавця.

    В іншому випадку ви наражаєтеся на небезпеку обвинувачення Вас у самовільному ремонті з усіма негативними наслідками.

    Маю надію, що консультація буде Вам корисною. Залишайте відгук на сайті. Є питання - звертайтеся через сайт, допоможемо написати відповідні заяви. Всього Вам найкращого!

    Савченко Олександр
    25%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Згідно ст. 382 ЦКУ спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення.

    Але балкон, який прилягає до квартири житлового будинку, який користується та обслуговується особисто власником цієї квартири, не є приміщенням загального користування.

    Разом з тим, згідно Додатку Б до Державних будівельних норм ДБН В.2.2-15-2005, Балкон - виступаюча з площини стіни фасаду обгороджена площадка, що служить для відпочинку влітку.

    Згідно до ДК 018-2000, Будівлі - це споруди, що складаються з несучих та огороджувальних або сполучених (несуче-огороджувальних) конструкцій, які утворюють наземні або підземні приміщення, призначені для проживання або перебування людей.

    Тобто, балкон можна віднести до несуче-огороджувальної конструкції будинку, виступаючою з площини стіни фасаду будинку. Тобто , балкон- це частина фасаду будинку, та якщо це частина фасаду будинку-то є спільною власністю співвласників багатоквартирного будинку.

    Тому, у зверненнях до ОСББ вказуйте про те, що балкон є частиною фасаду будинку.

    Якщо розглядати балкон саме як частину фасаду будинку, то його ремонт має проводити за кошти ОСББ.

    Відповідно до ст. 369 ЦКУ, співвласники майна, що є у спільній сумісній власності, володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлено домовленістю між ними

    Згідно до статті 9 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками.

    За рішенням співвласників усі або частина функцій з управління багатоквартирним будинком можуть передаватися управителю або всі функції - об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку (асоціації об’єднань співвласників багатоквартирного будинку).

    Згідно до ст. 7 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" , співвласники багатоквартирного будинку зобовязані забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку.

    Порядок здійснення управлівння ОСББ, правила користування будинком, приміщеннями загального користування, утримання будинку, фасаду тощо, затверджується рішеннями співласників ОСББ, яке оформлюється у вигляді протоколів, або зафіксовано в Статуті ОСББ. Ви маєте право ознайомлюватися з усіма рішеннями, які приймаються ОСББ та Статутом.

    Згідно з Правилами Житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил.

    Балансоутримувач будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд (далі - балансоутримувач) - власникабо юридична особа, яка за договором з власником утримує на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичнута іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно ззаконом.

    У вашому випадку балансоутримувачем будинку є створений ОСББ, який бере на себе функцію забезпечення утримання майна будинку та фінансування витрат на проведення ремонтних робіт.

    Тому, інгорування проведення ремонту балкону який є частиною фасаду- є порушенням правил благоустрою, які затверджується міською ( сільською ) радою Вашого населенного пункту. За порушення правил благоустрою несе відповідальність голова ОСББ, якому делеговані співласниками будинку функції щодо утримання будинку в належному технічному та санітарному вигляді.

    Згідно до ст. 152 КУпАП, Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Так, штраф незначний, але по-перше, Ви зафіксуєте факт аварійного стану балкону-частину фасаду, звернете увагу на цю проблему та по-другє, простимулюєте ОСББ до вирішення Вашого питання.

    Питання про складання адміністративного протоколу за вказаною статтею віднесено до органів місцевого самоврядування ( це відділи житлово - комунального господарства районних міських адміністрацій).

    Якщо Ваші спроби вирішити проблему не призведуть до результатів, звертайтеся до суду з вимогою зобов'язати ОСББ провести ремонт балкону в судовому порядку.

    Якщо балкон впладе та це приведе до тяжків наслідків, постраждає людина, то відповідальність ( в залежності від тяжкості - кримінальну) має нести ОСББ ( в особі голови), який не виконує правила благоустрою будинку, належний його технічний та санітарний стан.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України