Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Бухгалтерский учет, 22 июля 2021, вопрос №45621 100₴

Для каких целей ФОПу на едином налоге требуется вести учет расходов?

Доходы это понятно - них оплачивается налог,
- какой толк от учет расходов?
- что будет если учет расходов не вести?

Ответы юристов (2)

    Винограденко Антон Анатолійович
    50%

    Доброго дня!

    На думку податківців первинні документи на придбаний товар мають зберігатися підприємцями не менш як 1095 днів з дня подання декларації або іншої податкової звітності, для складення якої вони використовуються.

    Підстави для цього вони вбачають у пп. 44.1 — 44.3 ПКУ. За недотримання цієї вимоги фіскали обіцяють накласти на підприємця-єдиноподатника штраф згідно з п. 121.1 ПКУ. (1020 грн.).

    Крім того, на думку фіскалів, єдиноподатника може чекати також додаткова відповідальність. А саме: за відсутності первинних документів на товари (роботи, послуги), придбані платником ЄП, у разі виявлення факту неутримання ПДФО при виплаті доходу громадянам до єдиноподатника застосовуються:

    (1) штрафні санкції як до податкового агента (п. 127.1 ПКУ);

    (2) на суму грошового зобов’язання з ПДФО, визначеного контролюючим органом за результатами податкової перевірки, нараховується пеня (п.п. 129.1.1 ПКУ).

    Цієї позиції фіскали послідовно дотримуються починаючи з 2016 року (див. лист ДФСУ від 17.05.2016 р. № 10714/6/99-99-13-04-02-15, лист ГУ ДФС в Одеській обл. від 04.04.2018 р. № 1362/ІПК/15-32-13-01-09, а також роз’яснення ГУ ДФС у Рівненській обл. від 02.02.2017 р. і роз’яснення ДПІ у Дарницькому р-ні м. Києва від 02.02.2018 р.2). Вважаю така позиція є нічим не обґрунтованим припущенням. А презумпцію правомірності рішень платника (п.п. 4.1.4 ПКУ) ще ніхто не скасовував.

    Для більшості ФОП-єдиноподатників навіть не передбачено ведення обліку витрат. Тож вважати документи на закупівлю товарів документами, які пов’язані із виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на фіскалів, не можна. До складу документів, які фіскали мають право перевіряти на підставі п.п. 20.1.6 ПКУ, документи на придбання товару підприємцями-єдиноподатниками не належать. А отже, і штрафувати їх за відсутність цих документів на підставі п. 121.1 ПКУ теж немає підстав.

    Карпенко Андрей Владимирович
    50%

    Добрый вечер!

    Изменения относительно формы ведения учета доходов и расходов не отменяют обязанность для всех налогоплательщиков относительно ведения учета доходов, расходов и других показателей, связанных с определением объектов налогообложения и/или налоговых обязательств, на основании первичных документов (документов на приобретенные товары) и их надлежащее хранение. Потому информация о месячных объемах дохода, которую предприниматели с 1 января 2021 года заносится в произвольной Книге учета доходов/расходов, должна отвечать содержанию первичных документов за соответствующий период.

    В идеале нужно вести и хранить всю первичную документацию. Как минимум, она пригодится для управленческого учёта, вы сможете точно посчитать свои расходы, сделать правильные расчёты прибыли, подтвердить покупку, вернуть некачественный или бракованный товар поставщику, упростите себе ведение складского учёта, сможете делать сверку с поставщиками.

    Наличие первички выручит вас, если налоговики аннулируют регистрацию единщика задним числом. Нередко из-за небольшой недоимки по налогам ФЛП сбрасывают с упрощёнки, узнают они об этом случайно, через полгода, год. Выходит, что всё это время предприниматель был на общей системе, а значит, должен подтвердить расходы документально, чтобы не платить 18% НДФЛ и 1,5 % ВС со всей суммы дохода.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України