Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 01 вересня 2021, питання №48091 100₴

Тарифікація працівників школи

Доброго дня. Я працюю вчителем початкових класів в сільській школі більше 20 років. Маю вищу освіту, вищу категорію та звання «старший вчитель». Цього року склалася така ситуація, що з чотирьох початкових класів залишилося тільки два (в мене класу також немає). Скажіть, будь ласка, чи маю я право на те, щоб мені віддали один із класів, якщо жоден з трьох початківців не має вищої освіти? Мені пропонують «суміш годин» з різних класів, але мене це не влаштовує. Порадьте, будь ласка, чи маю я погоджуватися на таку пропозицію, чи все ж маю право на отримання класу. Дякую

Відповіді юристів (5)

    Карпенко Андрей Владимирович
    100%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрий вечір!

    1. Якщо інші працівники мають педагогічну освіту, то ви не маєте ніяких переваг.

    2. Рішення приймає директор школи.

    Це випливає з нижченаведенних нормативних актів.

    https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v2736915-20#n3

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    Наказ Міністерства розвиткуекономіки, торгівлі та сільськогогосподарства України23.12.2020 № 2736-20

    ПРОФЕСІЙНИЙ СТАНДАРТза професіями

    "Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти",

    "Вчитель закладу загальної середньої освіти",

    "Вчитель з початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста)"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0659-00#Text

    Затверджено

    Наказ Міністерства освіти і науки України 06.09.2000 N 434

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 26 вересня 2000 року за N 659/4880

    Положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти

    1.2. Класний керівник - це педагогічний працівник, який здійснює педагогічну діяльність з колективом учнів класу, навчальної групи професійно-технічного навчального закладу, окремими учнями, їх батьками, організацію і проведення позаурочної та культурно-масової роботи, сприяє взаємодії учасників навчально-виховного процесу в створенні належних умов для виконання завдань навчання і виховання, самореалізації та розвитку учнів (вихованців), їх соціального захисту.

    2.1. Обов'язки класного керівника покладаються на педагогічного працівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, який має педагогічну освіту або відповідну професійну освіту та професійно-педагогічну підготовку, здійснює педагогічну діяльність, фізичний та психічний стан здоров'я якого дозволяє виконувати ці обов'язки.

    2.2. Обов'язки класного керівника покладаються директором навчального закладу на педагогічного працівника або на досвідченого майстра виробничого навчання, за його згодою, і не можуть бути припинені до закінчення навчального року. У виняткових випадках з метою дотримання прав та інтересів учнів (вихованців) та їх батьків зміна класного керівника може бути здійснена протягом навчального року.

    Для ознайомлення: https://nus.org.ua/news/zatverdyly-try-profesijni-...

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    У Вашому випадку рішення ,щодо навантаження вчителів приймає директор закладу.

    Якщо працівники інші мають диплом вчителя не важливо якої категорії ,вони теж можуть претендувати на ведення класу. Це випливає з нормативного документу "Нового професійного стандарту вчителя"

    Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства затвердило професійний стандарт за такими вчительськими професіями:

    1. Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти.

    2. Вчитель закладу загальної середньої освіти.

    3. Вчитель з початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста).

    Професійний стандарт погоджено Національною академією педагогічних наук України та Профспілкою працівників освіти і науки України.

    Новий профстандарт - це втілення сучасного підходу НУШ до визначення переліку та опису загальних і професійних компетентностей вчителя.

    Розробка чітких стандартів мала на меті допомогти вчителям визначити орієнтири власного професійного розвитку. А в разі потреби прийнятий документ запобігатиме ризику необ’єктивного оцінювання професійних компетентностей вчителів під час їхньої атестації та сертифікації.

    З повним текстом нового професійного стандарту вчителя вже можна ознайомитись у Реєстрі професійних стандартів за посиланням (дата внесення - 24.12.2020).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго вечора, пані Ірино!

    Насправді колеги навели Вам свої думки, які в принципі є достовірними. Єдине, що хочу зазначити від себе.

    Дійсно, автономія закладів освіти, яка передбачена статтею 23 Закону України "Про освіту", інколи "грає злий жарт".

    Як, наприклад, у Вашому випадку.

    Ця норма щодо автономії наділяє по суті керівника закладу освіти самостійно визначати всі умови роботи працівників, призначати, кого забажає і так далі.

    Однак потрібно пам'ятати про тарифікацію і про наступні моменти!

    По-перше, Ви повинні пам'ятати, що згідно згідно із статтею 24 Закону України "Про повну загальну середню освіту" тарифна ставка становить 18 годин і педагогічне навантаження педагогічного працівника закладу освіти обсягом менше норми, передбаченої цією статтею, встановлюється за його письмовою згодою.

    Тобто, оцініть Ваше навантаження минулого року, і не погоджуйтесь на його зменшення, без Вашої згоди його не мають право зменшити!

    Ще нюанс, про який Ви повинні пам'ятати!

    Згідно із Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. N 102 за погодженням з Мінпраці, ЦК профспілки працівників освіти і науки України, Мінфіном:

    63. Навчальне навантаження між вчителями, викладачами та іншими педагогічними працівниками розподіляється керівником установи за погодженням з профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склались у закладі.

    Тобто, тарифікацію має погоджувати профспілка!

    Якщо є питання, звертайтесь через індивідуально!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Ірино!

    У цьому питанні потрібно виходити з існуючого на даний момент педагогічного навантаження кожного вчителя, адже разом із класами передаються і навчальні години. Повне педагогічне навантаження вчителя на одну тарифну ставку повинно складати не менше 18 навчальних годин на тиждень (підпункт 1 частини 3 статті 24 Закону України “Про повну загальну середню освіту”).

    Навантаження менше 18 годин директор може встановити педагогові тільки за письмовою згодою працівника (частина 5 статті 24 Закону України “Про повну загальну середню освіту”). Тому якщо ви не надавали письмової згоди працювати на неповну ставку, керівник закладу не має права встановлювати вам навантаження менше 18 годин. У цьому разі ви маєте повне право звернутися до керівника закладу освіти й наполягати, щоб вам встановили повне навантаження.

    Педагогічний працівник може мати навантаження менше 18 годин у разі роботи за сумісництвом або роботи з погодинною оплатою.

    Навчальне навантаження між педагогічними працівниками розподіляє керівник закладу освіти, погоджуючи його з профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склалися у закладі (пункт 63 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти).

    У кінці навчального року, до надання педагогічним працівникам відпустки, керівник закладу освіти зобов’язаний повідомити їм, яке педагогічне навантаження вони отримають у наступному навчальному році (підпункт Е пункт 20 Розділу IV Типових правил внутрішнього розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів України). Але законодавство не визначає форму повідомлення працівника про педагогічне навантаження: усне це чи письмове повідомлення.

    Водночас відповідно до пункту 4 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, тарифікаційний список вчителів та інших працівників закладу освіти затверджується за погодженням із профспілковим комітетом не пізніше 5 вересня і подається вищому органу управління. Саме у тарифікаційному списку зазначається тарифний розряд, розмір ставки на місяць та її підвищення, кількість годин на тиждень, види та розмір доплат.

    Упродовж навчального року можливий перерозподіл годин педагогічного навантаження. Він допускається, якщо навчальний план закладу передбачає зміни кількості годин з окремих навчальних предметів (інтегрованих курсів) або якщо педагогічний працівник надає письмову згоду на зміну навантаження, і при цьому важливо дотримуватися законодавства (частина 5 статті 24 Закону України “Про повну загальну середню освіту”).

    Проте, якщо у закладі освіти зменшилася загальна кількість педагогічного навантаження (ВАШ ВИПАДОК!), і педагог не надає письмової згоди на зменшення навантаження, тоді керівник закладу освіти повинен зменшити чисельність штату педагогічних працівників, застосувавши норми статті 42 Кодексу законів про працю України.

    Ця стаття передбачає, що при скороченні чисельності чи штату працівників через зміни в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці.

    Про будь-які істотні зміни умов праці педагогічного працівника (систему та розміри оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення, скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад тощо) керівник закладу має повідомити педагогічного працівника не пізніше, ніж за два місяці до цих змін (стаття 32 Кодексу законів про працю України).

    Оцініть консультацію юриста, яка Вам найбільше допомогла.

    У разі необхідності - звертайтеся через контакти в моєму профілі або через Звернутися біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання привілеювати Вас відносно ваших колег у разі наявності у них такої ж освіти підстав немає.

    Зазначені у вас переваги визначені внутрішніми документами навчального закладу, зазначу лише що наявність у вас стажу та вислуги надає вам можливість отримувати надбавки до зп, а саме Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2001 № 78 «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту» (зі змінами). До стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років педагогічних та науково-педагогічних працівників зараховується час роботи на посадах, визначених в Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України 14 червня 2000 р. № 963 «Про затвердження переліку посад педагогічним та науково-педагогічних працівників». Основним документом для визначення стажу педагогічної роботи є трудова книжка та інші документи (витяги з наказів, відомостей про виплату заробітної плати тощо), що відповідно до чинного законодавства підтверджують стаж роботи. Відповідальність за обчислення стажу покладається на роботодавця. Розміри надбавки у відсотках та періоди роботи, що зараховуються до відповідного спеціального стажу для працівників освітянської галузі: до 3 років – 0%; від 3 до 10 років – 10%; від 10 до 20 років – 20%; більше 20 років – 30%. Розмір надбавки за вислугу років у зв'язку зі збільшенням спеціального стажу підвищується:

    з місяця, що настає за тим, у якому виникло таке право, якщо документи, необхідні для обчислення стажу, знаходяться в цьому закладі (установі);

    з дня подання працівником відповідних документів про стаж, що дають право на таке підвищення.

    Отже, якщо вказані документи знаходяться в установі, закладі, організації, то контроль за зміною тривалості спеціального стажу роботи покладається на адміністрацію цих закладів, тобто на роботодавця.

    Стаж роботи за спеціальністю особам, яким встановлюється надбавка за вислугу років, обчислюється сумарно за час роботи на всіх посадах, зазначених у Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників» від 14.06.2000 № 963. Виплачується надбавка за вислугу років на підставі наказу чи іншого розпорядчого документа, виданого керівником відповідного закладу, установи.

    До стажу роботи, що дає право на надбавку за вислугу років, зараховується не лише стаж, набутий на посадах, визначених у Переліку № 963, а також й періоди, передбачені пунктом 2 Порядку № 78, іншими нормативними актами України. До таких періодів слід віднести:

    час перебування громадян на військовій службі (ст. 8 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 № 2011 -XII);

    військова служба в Службі безпеки (ч. 2 ст. 27 Закону України «Про Службу безпеки України» від 25.03.1992 № 2229-ХІІ);

    Відповідно до Порядку № 78 до стажу педагогічної роботи зараховується час перебування громадянина України на військовій службі (незалежно від того, коли працівник проходив службу).

    З 01.01.2009 відповідно до змін, внесених постановою Кабміну «Про доповнення пункту 2 Порядку виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти» від 11.06.2008 № 535 до Порядку № 78, до стажу педроботи викладачів професійно-теоретичної підготовки, старших майстрів та майстрів виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів (далі — ПТНЗ), зараховується час роботи за відповідною професією (спеціальністю) на виробництві та у сфері послуг. Особливістю обчислення стажу роботи для вказаної категорії працівників є те, що час роботи за робітничою професією зараховується за умови, що кваліфікаційний розряд, клас, категорія, група, за якою вони працювали (і це все документально підтверджено), є вищим від планового кваліфікаційного розряду, класу, категорії, групи, які присвоюються випускникам ПТНЗ. Щодо зарахування до стажу педагогічної роботи часу навчання в аспірантурі зауважимо, що період навчання в аспірантурі чи ад'юнктурі за денною (очною) формою та перебування в докторантурі (ст. 22-3 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 13.12.1991 № 1977-ХИ; далі — Закон № 1977) зараховується до стажу наукової роботи, що дає право встановлювати науковим працівникам надбавки за цей стаж (п. 2 Порядку виплати надбавки за стаж наукової роботи, затвердженого постановою Кабміну від 14.04.2004 № 494). До такого стажу також включається і час роботи на посадах наукових працівників, визначених у статті 22-1 Закону № 1977, у т. ч. докторантів. Порядок № 78 не передбачає зарахування до педагогічного, науково-педагогічного стажу роботи часу служби в органах надзвичайних ситуацій. Отже, час навчання в аспірантурі (ад'юнктурі) та перебування в докторантурі, а також час служби в органах надзвичайних ситуацій до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років не зараховується. Надбавка за вислугу років педагогічним працівникам виплачується як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. Працівникам, які обіймають посади, зазначені у Переліку № 963, і одночасно займаються викладацькою роботою, надбавка нараховується на посадовий оклад, установлений за основною посадою, і за години навчального навантаження.

    Успіхів


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України