Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 27 октября 2021, вопрос №50322 100₴

Доброго дня! Потрібна консультація.

Нас цікавить процес оформлення і ввезення автомобіля як такого, що належить іноземній компанії. Так, наприклад, я хотіла б купити та зареєструвати автомобіль за кордоном на ім"я компанії, яка буде займатись виробітком та збутом меду та мед-продуктів. Значну частину роботи буде проводитись в Україні, тому автомобіль мені потрібен буде саме там. Мій брат буде зареєстрований працівником моєї компанії в Україні.

Запитання: які супроводжуючі документи потрібні будуть для того, щоб ввести та оформити автомобіль в Україну?

Чи можу я вписати брата в тех.паспорт автомобіля, чи, можливо, потрібно буде якимось іншим способом оформити його право на водіння автомобіля?

Чи можу я пізніше передати або продати автомобіль братові?

Ответы юристов (11)

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый день!

    1. Нерезиденты, согласно ч. 1 ст. 380 Таможенного кодекса, могут ввозить в Украину транспортные средства для личного пользования на срок до одного года. Обязательное условие при этом – регистрация авто в Украине в консульстве соответствующего государства. При этом резидент Украины также может ездить на автомобиле нерезидента. Для этого авто должно быть зарегистрировано за границей на резидента той страны, который выступил в роли “держателя“, а украинец вписан в техпаспорт как владелец. Главное, чтобы по истечении года иностранец-“держатель“ не забыл выехать и въехать на территорию Украины. Пересекать границу на авто может лишь он.

    Впрочем, есть и более простой способ не отмечаться в течение года на таможне. Для этого достаточно, чтобы автомобиль был оформлен за границей на украинца, который официально является работником иностранной фирмы. Тогда он сможет пользоваться транспортным средством в Украине без обязательного пересечения границы 12 месяцев.

    2. Автомобиль может быть ввезен на таможенную территорию Украины в таможенном режиме импорта (с уплатой таможенных платежей: пошлина, НДС, акцизный налог) и в режиме временного ввоза (с условным полным или частичным освобождением от обложения таможенными платежами).

    Временный ввоз - таможенный режим, согласно которому иностранные товары, транспортные средства коммерческого назначения ввозятся для конкретных целей на таможенную территорию Украины с условным, полным или частичным освобождением от обложения таможенными платежами и без применения мер нетарифного регулирования внешнеэкономической деятельности и подлежат реэкспорту к завершению установленного срока без каких-либо изменений, за исключением обычного износа в результате их использования. (ст. 103 Таможенного Кодекса Украины).

    Согласно Приложению С к Конвенции о временном ввозе, лицо ( в т.ч. юрлицо) имеет право на временный ввоз транспорта для использования в персональных целях при соблюдении ряда критериев:

    1. должно быть зарегистрированными на территории, которая не является территорией временного ввоза

    2. ввозится на имя лица, зарегистрированного за пределами территории временного ввоза,

    3. ввозится и используется лицами, которые постоянно проживают за пределами территории временного ввоза.

    При соблюдении вышеуказанных условий, представительство иностранной компании в Украине может оформить временный ввоз автомобиля в Украину.

    Конвенция о временном ввозе устанавливает, что авто для персональных целей имеет право временно находиться в Украине не более 6 мес. (в т.ч. накопительно) на протяжении каждого 12-и месячного периода с момента первого въезда.

    Возможность ввоза и его продолжительность устанавливается органами ГФС в каждом конкретном случае.

    Необходимо отметить, что указанный вопрос имеет неоднозначное трактование со стороны налоговых органов. Потому с точки зрения практической вопрос временного ввоза решается в каждом конкретном случае.

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Доброго дня, Юлія!

    Уточніть на яких умовах ви маєте намір ввезти авто? Тимчасово? І без оплати ввізного мита та ПДВ?

    Автомобіль належить до якої юрисдикції? Повністю перебуває у власності нерезидента?

    Телефонуйте.

    • Віктор Клиент 2 года назад

      Автомобіль хочемо ввезти, без оплати ввізного мита та пдв, автомобіль хочемо, щоб був у власності компанії

    Віктор Клиент 2 года назад

    Запитання: які супроводжуючі документи потрібні будуть для того, щоб ввести та оформити автомобіль в Україну?

    Чи можу я вписати брата в тех.паспорт автомобіля, чи, можливо, потрібно буде якимось іншим способом оформити його право на водіння автомобіля?

    Чи можу я пізніше передати або продати автомобіль братові?

    Гончаренко Константин

    Добрый день!

    Сообщаю следующее:

    Вам достаточно заехать на территорию Украины в режиме "временного ввоза" транспортного средства.

    - временный ввоз гражданами-нерезидентами транспортных средств с иностранной регистрацией разрешается на срок до одного года без внесения денежного залога. (ч.1, ч.2 ст.380 Таможенного кодекса).

    ---

    Громадяни держав з безвізовим порядком в'їзду можуть тимчасово перебувати на території України не більше ніж 90 днів протягом 180 днів, якщо інший строк не визначено міжнародними договорами України

    Было бы хорошо ,если бы при выезде Вы оформили справку в консульстве о том ,что Вы постоянно проживаете во ЗАГРАНИЦЕЙ с проставлением апостиля работником консульства.

    По приезде в Украину ,нужно сделать нотариальный перевод на Украинский язык

    через рік власнику авто треба буде перетнути кордон України туди та назад

    ---

    Для громадян-резидентів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку в консульській установі України за кордоном, статтею 380 Митного кодексу України (Кодекс) встановлено окремий порядок тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування, а саме: громадяни-резиденти, які перебувають на тимчасовому консульському обліку в консульській установі України за кордоном, мають право тимчасово ввозити на митну територію України під письмове зобов’язання про зворотне вивезення за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, один ТЗОК, що класифікується за товарною позицією 8703 (крім товарної підпозиції 8703 10) згідно з УКТЗЕД, та причіп до нього, що класифікується за товарною підпозицією 8716 10 згідно з УКТЗЕД (за умови ввезення разом із транспортним засобом), на строк, що не перевищує 60 днів протягом одного календарного року (який може бути як безперервним, так і з перервами), без сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів. Зазначені транспортні засоби можуть бути тимчасово ввезені на митну територію України за умови подання органу доходів і зборів документів, що підтверджують право власності громадянина на такі транспортні засоби та їх реєстрацію на території відповідної країни.

    якщо строки буде пропущено , Вам необхідно документально підтвердити поважну причину пропуску строків перебування авто на іноземній реєстрації. Такими документами можуть бути лікарняний лист та інші документи з лікарні, які підтверджують хворобу. І у разі накладання штрафу - вам необхідно такий штраф оскаржувати в суді та додавати до позовної заяви документи, які підтверджували вашу хворобу.

    Брат зможе користуватись авто , якщо вписаний в тех паспорт, або за довіреністю від власника авто, якщо іноземна компанія продасть авто вашому братові, йому доведеться самостійно її розмитнити потім після договору купівлі продажу.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо ваших питань необхідні наступні документи для здійснення дій

    Для реєстрації транспортного засобу:

    заява встановленого зразка (заповнюється в ТСЦ);

    копія установчих документів (рішення про утворення юридичної особи, засновницький договір, статут, положення, установчий акт, установчий договір тощо);

    довідку (або інший відповідний документ), форма якої визначається Міноборони, з відміткою військового комісара про зняття з обліку (якщо попередній власник – юридична особа) та постановку транспортного засобу на військовий облік;

    копія наказу про призначення відповідальної особи/доручення відповідальній особі на отримання відповідної послуги;

    виписка платника податків та свідоцтво ЄДРПОУ;

    квитанції про сплату збору на обов’язкове державне пенсійне страхування (у разі реєстрації нового легкового автомобіля)

    документ, що посвідчує відповідальну особу (паспорт);

    документ, що підтверджує правомірність придбання, отримання, ввезення, митного оформлення транспортного засобу;

    копія документа, що підтверджує відповідність конструкції і технічного стану даної марки (моделі) транспортного засобу, обов’язковим вимогам правил, нормативів і стандартів України (сертифікат відповідності або свідоцтво про визнання іноземного сертифіката).

    Для перереєстрації транспортного засобу на нового власника (відновлення документів та зміни анкетних даних):

    заява встановленого зразка (заповнюється в ТСЦ);

    розпорядчі документи (в тому числі згода або дозвіл відповідних суб’єктів управління майном, рішення чи розпорядження власника, завірена в установленому порядку копія наказу (або витягу з наказу) про отримання даної адміністративної послуги тощо);

    копія установчих документів (рішення про утворення юридичної особи, засновницький договір, статут, положення, установчий акт, установчий договір тощо);

    свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу;

    договір фінансового лізингу та акт приймання-передачі транспортного засобу (надаються лізингоотримувачем після виконання договору фінансового лізингу);

    документи, що встановлюють право власності на транспортний засіб, та акт приймання-передачі,засвідчені підписами сторін – для перереєстрації транспортних засобів (об’єктів права державної власності) у разі їх безоплатної передачі із сфери управління міністерств, інших органів виконавчої влади, національної академії наук, інших самоврядних організацій, яким передане в користування державне майно,до сфери управління органів, уповноважених управляти державним майном – за умови дотримання вимог щодо відчуження, які визначені нормативно-правовими актами Фонду державного майна та іншими актами законодавства;

    акт приймання-передачі транспортного засобу, свідоцтво про реєстрацію, засвідчена у встановленому порядку копія рішення власника ТЗ про реорганізацію – при реорганізації юридичної особи;

    свідоцтво про реєстрацію ТЗ, засвідчена в установленому порядку копія прийнятого власником або судом рішення про ліквідацію юридичної особи – у зв’язку з ліквідацією юридичної особи передаються іншій юридичній особі;

    свідоцтво про реєстрацію ТЗ, засвідчена в установленому порядку копія рішення господарського товариства про повернення транспортного засобу його учаснику – при поверненні транспортного засобу, що є внеском учасника до статутного фонду господарського товариства, учаснику у зв’язку з його виходом із товариства;

    заява члена фермерського господарства (за наявності кількох членів господарства – їх спільної заяви), довідка виконавчого органу відповідної ради про склад фермерського господарства і про перебування транспортних засобів у спільній сумісній власності його членів, свідоцтво про реєстрацію ТЗ, копія свідоцтва про смерть – у разі смерті осіб, на яких було зареєстровано транспортні засоби, що є спільною сумісною власністю осіб, які ведуть фермерське господарство;

    довідку (або інший відповідний документ), форма якої визначається Міноборони, з відміткою військового комісара про зняття з обліку транспортного засобу;

    номерні знаки (номерний знак);

    номерні знаки (номерний знак) для разових поїздок;

    документ, що посвідчує відповідальну особу (паспорт);

    виписка платника податків та свідоцтво ЄДРПОУ.

    Успіхів

    Карпенко Андрей Владимирович

    Автомобіль хочемо ввезти, без оплати ввізного мита та пдв, автомобіль хочемо, щоб був у власності компанії.

    Запитання: які супроводжуючі документи потрібні будуть для того, щоб ввести та оформити автомобіль в Україну?

    Чи можу я вписати брата в тех.паспорт автомобіля, чи, можливо, потрібно буде якимось іншим способом оформити його право на водіння автомобіля?

    Чи можу я пізніше передати або продати автомобіль братові?

    Ххххххххх

    Согласно Приложению С к Конвенции о временном ввозе, лицо ( в т.ч. юрлицо) имеет право на временный ввоз транспорта для использования в персональных целях при соблюдении ряда критериев:

    1. должно быть зарегистрированными на территории, которая не является территорией временного ввоза

    2. ввозится на имя лица, зарегистрированного за пределами территории временного ввоза,

    3. ввозится и используется лицами, которые постоянно проживают за пределами территории временного ввоза.

    При соблюдении вышеуказанных условий, представительство иностранной компании в Украине может оформить временный ввоз автомобиля в Украину.

    Нерезиденты, согласно ч. 1 ст. 380 Таможенного кодекса, могут ввозить в Украину транспортные средства для личного пользования на срок до одного года. Обязательное условие при этом – регистрация авто в Украине в консульстве соответствующего государства. При этом резидент Украины также может ездить на автомобиле нерезидента. Для этого авто должно быть зарегистрировано за границей на резидента той страны, который выступил в роли “держателя“, а украинец вписан в техпаспорт как владелец. Главное, чтобы по истечении года иностранец-“держатель“ не забыл выехать и въехать на территорию Украины. Пересекать границу на авто может лишь он.

    Если в итоге брат захочет оформить авто на себя в Украине, то ему придется заплатить все таможенные платежи.

    Віктор Клиент 2 года назад

    Дуже прошу ще коротко дати мені відповідь на ще пару запитаннь - коротко, дуже прошу - і я від Вас відчеплюся - обіцяю!

    Я резидент Великобританії. Хочу відкрити компанію тут, в Англії, купити автомобіль і перевезти його в Україну.

    Запитання:

    1. Чи можу я оформити працівниками фірми мого сина (резидент Великобританії) і мого брата (резидент Украіїни) з правом керування ТЗ в Україні?

    2. Чи можу я вписати мого брата (резидент Украіїни) як працівника моєї компанії в техпаспорт ТЗ? Для мене це запитання є приорітетним: як оформити авто щоб брат і син могли їздити на ньому на протязі року в Україні без проблем.

    3. В майбутньому, я думаю, що є ризики, що компанія може закритись. В такому випадку, чи можу я продати автомобіль своєму братові?

    Карпенко Андрей Владимирович

    1. Брат должен быть вписан, как совладелец в Великобритании.

    Ввезти может только совладелец, проживающий в Великобритании.

    2. При оформлении в дальнейшем авто на Вашего брата в Украине, он будет обязан пройти всю процедуру растаможки и сертификации авто.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечір, Юлія Петрівна!

    "1. Чи можу я оформити працівниками фірми мого сина (резидент Великобританії) і мого брата (резидент Украіїни) з правом керування ТЗ в Україні"?

    - Так, маєте право, з укладенянм з ними контрактів.

    "2. Чи можу я вписати мого брата (резидент Украіїни) як працівника моєї компанії в техпаспорт ТЗ? Для мене це запитання є приорітетним: як оформити авто щоб брат і син могли їздити на ньому на протязі року в Україні без проблем"?

    - Якщо автомобіль належить компанії, буде по роботі закріплений за Вашим сином та братом, як працівниками компанії, то їх можна включити до свідоцтва на транспортний засіб (техпаспорт).

    Цей спосіб передбачає необхідність перетинати державний кордон України лише раз на рік. Щоб мати можливість його використовувати, українські громадяни повинні офіційно працювати на організацію, яка зареєстрована за межами України. При цьому нашим громадянам видається доручення на керування транспортом. Крім того, при перетині кордону необхідно написати декларацію, в якій буде зобов’язання про вивезення автомобіля у встановлені строки. Врахуйте, що у такій ситуації власником автомобіля формально залишається іноземна фірма. При цьому вважається, що транспортний засіб використовується не в особистих, а в комерційних цілях.

    "3. В майбутньому, я думаю, що є ризики, що компанія може закритись. В такому випадку, чи можу я продати автомобіль своєму братові"?

    - Якщо Ви будете власником такого автомобіля, то можете ним розпоряджатися, у тому числі продати його братові.

    Всього доброго!

    Малик Олександр Володимирович
    100%

    Добрий день!

    Вам потрібно укласти договори з працівниками фірми, після чого вписати працівників у свідоцтво про реєстрацію транспортного засобі і вже після цього вказані працівники можуть користуватися транспортним засобом і керувати ним.

    Якщо у вас буде право власності на автомобіль, то ви зможете його відчужувати.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України