Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

09 ноября 2021, вопрос №51113 150₴

Исковая давность за отопление

Добрый день. Пришла повестка в суд о стягнення за опалення. Как правильно в такой ситуации воспользоваться сроком (3 года) давности. Какой порядок? И мои действия?

Ответы юристов (12)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%

    Доброго дня, пані Оксано!

    Статтею 257 Цивільного кодексу України встановлено загальну позовну давність тривалістю у три роки.

    Період, за який кредитор має право стягувати заборгованість (в тому числі за житлово-комунальні послуги), визначається строком позовної давності. Тобто, якщо є заборгованість зі сплати комунальних послуг, наприклад за 5 років, то відповідна організація має право звернутися з позовом про стягнення з вас боргу тільки за останні три роки. Отже, всі намагання стягнути з вас борг, наприклад, за чотири чи п’ять років, є порушенням ваших прав.

    Відповідно до статті 263 Цивільного кодексу України перебіг позовної давності зупиняється:

    1. якщо пред’явленню позову перешкоджала надзвичайна або невідворотна за даних умов подія (непереборна сила);
    2. у разі відстрочення виконання зобов’язання (мораторій) на підставах, встановлених законом;
    3. у разі зупинення дії закону або іншого нормативно-правового акта, який регулює відповідні відносини;
    4. якщо позивач або відповідач перебуває у складі Збройних Сил України або в інших створених відповідно до закону військових формуваннях, що переведені на воєнний стан.

    Відповідно до статті 267 Цивільного кодексу України сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові, але заява про захист цивільного права або інтересу має бути прийнята судом до розгляду незалежно від спливу позовної давності. Якщо суд визнає поважними причини пропущення позовної давності, порушене право підлягає захисту.

    Вам потрібно при написанні відзиву на позовну заяву зазначити інформацію про пропущення позивачем строку позовної давності, якщо таке мало місце!

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Добрый день, Ксения!

    Для подачи заявление о применении исковой давности вы должны подготовить и подать суду мотивированное заявление о применении этих самых сроков.

    Как минимум, там должна быть ссылка на нормы ЦК Украины и расчет эти сроков.

    Уверены, что вам пришла именно повестка, а не судебный приказ (наказ)?

    Шишкин Алексей Юрьевич
    23.3%

    Чтобы правильно воспользоваться правилом применения срока исковой давности нужно подать в суд отзыв на исковое заявление. Отзыв подаётся в течении 15-ти дней с момента получения определения суда об открытии производства по делу. В отзыве необходимо изложить свои возражения на исковые требования и заявить о применении срока исковой давности. Такое заявление будет основанием для суда применить правило исковой давности и взыскать задолженность не более чем за три года, а по штрафам и пеням не более чем за год.

    Адвокат Евгений Александрович
    23.3%

    Здравствуйте, Ксения!

    Вам необходимо подать в суд вместе с отзывом на иск, заявление о применении исковой давности, только так суд может применить исковую давность, в связи с чем суд должен отказать в удовлетворении иска.

    Так, Европейский суд по правам человека, юрисдикция которого распространяется на все вопросы толкования и применения Конвенции (п. 1 ст. 32 Конвенции), отмечает, что исковая давность - это законное право правонарушителя избежать преследования или привлечения к ответственности по истечении определенного периода после совершения правонарушения. Применение сроков исковой давности имеет несколько важных целей, а именно: обеспечивать юридическую определенность и окончательность, защищать потенциальных ответчиков от просроченных исков и предотвращать несправедливость, которая может произойти в случае, если суды будут вынуждены решать дела о событиях, которые происходили в далеком прошлом, опираясь на доказательства, которые уже, возможно, потеряли достоверность и полноту с истечением времени (п. 51 решения от 22 октября 1996 по заявлениям № 22083/93, 22095/93 по делу «Стаббингс и другие против Соединенного Королевства»; п. 570 решения от 20 сентября 2011 года по заявлению по делу «ОАО «Нефтяная компания «ЮКОС» против России»).

    Исковая давность - это срок, в пределах которого лицо может обратиться в суд с требованием о защите своего гражданского права или интереса (ст. 256 Гражданского кодекса Украины, далее - ГК Украины).

    Основы применения исковой давности предусмотрены главой 19 ГК Украины. Исковая давность нормами ГК Украины разделена на общую и специальную.

    Общая исковая давность устанавливается продолжительностью в три года (ст. 257 ГК Украины).

    Всего доброго, удачи Вам!

    Русланович Давид
    26.7%

    Добрый день!

    Ксения коммунальное предприятие которое является поставщиком данной услуги, имеет право обратиться к Суду первой инстанции с иском, и заявлять свои требования на основании Договора заключённого с Вами либо же бездоговорное правоотношения. Если Вам пришла повестка на определённую дать и время это загальне позовне провадження) а не судебный приказ. А это значит, что Вы как ответчик имеете полное процессуальное право ( надати відзив на позовну заяву) в тексте которого можете учесть факт исковой давности за последние 3 года. Отзыв подаётся в суд в канцелярию, а втрой экземпляр почтой направляется истц

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Загальний термін позовної давності в Україні - 3 роки згідно ст. 257 Цивільного Кодексу України.

    З дати коли Ви дізналися або могли дізнатися про істотне порушення Ваших прав, що випливали з договору чи інших немайнових відносин.

    Якщо за цей час ніхто не звертався до суду з позовом про стягнення заборгованості, то не треба давати комунальним службам надію на поновлення строків позовної давності.

    Далі необхідно звернутися письмово із заявами до усіх служб ЖКГ про укладення договору реструктуризаії на послуги додавши копію .

    Штрафів не буде , бо для того аби їх стягнути необхідно було звертатись до суду з позовом про стягнення заборгованості.

    відповідно до ст.322 ЦК України, на власника покладається тягар утримання майна.

    Якщо підприємство подало позов до суду необхідно перевірити наявність інформпції про накладені обмеження у реєстрі боржників https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

    Якщо Ви там зазначені необхідно у судовому порядку списати борг за останні 3 роки з моменту подання позову , а інші суми визнавати безнадійною заборгованістю

    також разом з відзивом подаєте заяву суду про застосування строків давності., якщо комунальники не вчасно подали до суду

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый день!

    Понятие исковой давности определено положениями ст. 256 Гражданского кодекса Украины (далее – ГКУ). Это срок, в пределах которого лицо может обратиться в суд с требованием о защите своего гражданского права или интереса (ст. 256 ГКУ).

    Как видим, действие исковой давности напрямую связано с нарушением права, т.е. до тех пор, пока не состоялось такое нарушение права, вопрос о начале течения исковой давности возникать не может.

    Здесь следует сразу сделать оговорку: обратиться в суд лицо, чьи права были нарушены, может и по истечении срока исковой давности (ч. 2 ст. 267 ГКУ) – заявление о защите гражданского права или интереса может быть принято судом к рассмотрению независимо от истечения исковой давности. Ведь право предъявить иск в суд как элемент правоспособности у лица (как субъекта гражданского и хозяйственного права) существует всегда. И это закреплено Конституцией Украины (ст. 8). Такое право на иск не утрачивается, оно не связано с исковой давностью и на него не влияет ее окончание. Другое дело – возможность получить защиту нарушенного права в судебном порядке, а она может быть прекращена таким юридическим фактом, как истечение срока исковой давности.

    Поэтому если в ходе судебного разбирательства заинтересованная сторона заявит о пропуске срока исковой давности, это станет основанием для вынесения судом решения об отказе в иске (ч. 4 ст. 267 ГКУ). Таким образом, исковая давность применяется судом по заявлению стороны в споре, которое сделано до вынесения судом решения (ч. 3 ст. 267), а если такого заявления не было, то суд может вынести решение о защите права, даже если срок исковой давности нарушен.

    В случае если ответчик подал возражения против иска, сославшись на истечение исковой давности, такое заявление является подтверждением того, что ответчик сделал заявление о применении исковой давности.

    Костромина Виктория

    Вам нужно подать письменный отзыв и ходатайство о применении исковой давности

    Обращайтесь через сайт или найдите мои контакты - проконсультирую и при необходимости подготовлю документы

    С уважением Виктория Костромина

    Будаков Валерій Миколайович

    Добрий день, Ксенія. Згідно норм цивільного кодексу строк загальної позовної давності складає 3 роки, тобто у надавача послуг з опалення є право звертатися до суду про стягненя заборгованості за надані послуги, якщо така заборгованість виникла не більше ніж за 3 роки до дати звернення з відповаідним позовом до суду. У разі, якщо надавач послуг у позовній заяві просить стягнути заборгованість за послуги з опалення, яка виникла білше ніж за 3 роки, тобто після спливу позовної давності, то в такому випадку суд відповідно до положень цивільного кодексу може відмовити у задоволенні позову, якщо позивачем не буде подано заяву про визнання поважними причини пропущення позовної давності і судом ці причини не будуть визнані судом поважними. Стосовно отриманої Вами судової повістки хочу зазначити, що у Вас є право подати суду та позивачу свої заперечення на позовні вимоги у формі відзиву, крім того даний відзив надається протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Таким чином, суд разом з повісткою Вам повинен був надіслати ухвалу про відкриття у справі з зазначенням строку для надання відзиву. У Вашому випадку, якщо суд не надіслав Вам ухвали, потрібно написати заяву в суд для видачі ухвали про відкриття провадження і після отримання Вами даної ухвали написати відзив, в якому викласти свої заперечення проти позовних вимог, які заявлені позивачем з порушенням строку позовної давності та в прохальняй частині ваідзиву просити суд відмовити у задоволенні позову в повному обсязі. Бажаю Вам успіху, з повагою адвокат Валерій Будаков.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Процесуальний строк, що застосовується і у випадках суперечок з приводу надання житлово-комунальних послуг, стягнення заборгованості за їх несплату тощо, встановлюється тривалістю в три роки (стаття 257 Цивільного кодексу України). Період, за який кредитор має право стягувати заборгованість (в тому числі за житлово-комунальні послуги), визначається строком позовної давності.

    Статтею 257 Цивільного кодексу України встановлено загальну позовну давність тривалістю у три роки.

    Період, за який кредитор має право стягувати заборгованість (в тому числі за житлово-комунальні послуги), визначається строком позовної давності. Тобто, якщо є заборгованість зі сплати комунальних послуг, наприклад за 5 років, то відповідна організація має право звернутися з позовом про стягнення з вас боргу тільки за останні три роки. Отже, всі намагання стягнути з вас борг, наприклад, за чотири чи п’ять років, є порушенням ваших прав.

    Відповідно до статті 263 Цивільного кодексу України перебіг позовної давності зупиняється:

    якщо пред’явленню позову перешкоджала надзвичайна або невідворотна за даних умов подія (непереборна сила);

    у разі відстрочення виконання зобов’язання (мораторій) на підставах, встановлених законом;

    у разі зупинення дії закону або іншого нормативно-правового акта, який регулює відповідні відносини;

    якщо позивач або відповідач перебуває у складі Збройних Сил України або в інших створених відповідно до закону військових формуваннях, що переведені на воєнний стан.

    У разі виникнення вищенаведених обставин перебіг позовної давності зупиняється на весь час існування цих обставин. Від дня припинення обставин, що були підставою для зупинення перебігу позовної давності, перебіг позовної давності продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення.

    Статтями 264 та 265 Цивільного кодексу України визначено, що перебіг позовної давності переривається вчиненням особою дії, що свідчить про визнання нею свого боргу або іншого обов’язку. Позовна давність переривається у разі пред’явлення особою позову до одного із кількох боржників, а також якщо предметом позову є лише частина вимоги, право на яку має позивач. Після переривання перебіг позовної давності починається заново. Час, що минув до переривання перебігу позовної давності, до нового строку не зараховується. Залишення позову без розгляду не зупиняє перебігу позовної давності.

    Відповідно до статті 267 Цивільного кодексу України сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові, але заява про захист цивільного права або інтересу має бути прийнята судом до розгляду незалежно від спливу позовної давності. Якщо суд визнає поважними причини пропущення позовної давності, порушене право підлягає захисту.

    Строк позовної давності застосовується лише за заявою сторони, тому вам необхідно до суду подати відзив на позовну заяву та долучити клопотання про застосування строків позовної давності зразок https://www.mak-mel.com/service/zayava-pro-zastosu...

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ксенія!

    Позовна давність – це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу, а не період за який кредитор має право на пред’явлення вимоги до боржника щодо погашення заборгованості. Відповідно до ч. 3 ст. 267 Цивільного кодексу України позовна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення ним рішення. Отже, поки судом не встановлено, що до вимог кредитора настали наслідки спливу позовної давності, кредитор має право вимагати у боржника погашення всієї суми заборгованість навіть понад 3-ох років.

    Висновок: Вам потрібно подати до суду заяву про застосування позовної давності.

    Цивільний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15/conv#n...):

    Стаття 182. Заяви, клопотання і заперечення

    1. При розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань.

    2. Заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі.

    3. Заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлено - він встановлюється судом.

    Стаття 183. Загальні вимоги до форми та змісту письмової заяви, клопотання, заперечення

    1. Будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити:

    1) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву чи клопотання або заперечення проти них, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України);

    2) найменування суду, до якого вона подається;

    3) номер справи, прізвище та ініціали судді (суддів), якщо заява (клопотання, заперечення) подається після постановлення ухвали про відкриття провадження у справі;

    4) зміст питання, яке має бути розглянуто судом, та прохання заявника;

    5) підстави заяви (клопотання, заперечення);

    6) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви (клопотання, заперечення);

    7) інші відомості, що вимагаються цим Кодексом.

    Вимога вказати в заяві по суті справи, скарзі, заяві, клопотанні або запереченні ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України стосується лише юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України. Іноземна юридична особа подає документ, що є доказом її правосуб’єктності за відповідним іноземним законом (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру тощо).

    2. Письмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником.

    До заяви, скарги, клопотання чи заперечення, які подаються на стадії виконання судового рішення, в тому числі в процесі здійснення судового контролю за виконанням судових рішень, додаються докази їх надіслання (надання) іншим учасникам справи (провадження).

    3. Учасник справи має право додати до письмової заяви, клопотання проект ухвали, постановити яку він просить суд.

    4. Суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через контакти (пошту) в моєму профілі.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Крикун Сергій  Павлович

    Применением срока исковой давности ответчик фактически признает сумму долга в пределах срока давности, т.е. в течение последних трех лет. Для применения судом срока давности ответчик, кроме заявления о его применении в отзыве на иск, должен изложить расчет суммы долга в пределах срока давности, которую он фактически признает. В таком случае есть вероятность применения судом срока исковой давности.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України