Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 22 ноября 2021, вопрос №51906 100₴

Наследование и последующие операции с квартирой, в которой прописан несовершеннолетний

Добрый день. Умер брат. Родители отказались от наследства в пользу невестки (вдовы), которая унаследовала в том числе часть родительской квартиры, в которой был прописан брат. На тот момент в квартире были прописаны 6 человек - 5 взрослых, которые участвовали в приватизации квартиры, и несовершеннолетний ребенок. Нотариус при определении части квартиры, которую унаследовала вдова, не учитывал ребенка, так как он не участвовал в приватизации. При этом, когда сейчас вдова хочет сделать дарственную на свою часть в пользу родителей (такая была договоренность), якобы это нельзя сделать, пока в квартире прописан несовершеннолетний. Т.е. ребенка нужно выписать. Насколько это правомерно? Т.е. при вступлении ею в наследство несовершеннолетний ребенок не мешал, а при, в общем-то, возврещении части квартиры это является препятствием. Спасибо.

Ответы юристов (8)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    100%
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 года назад

    Юрист, г. Николаев, 4 года опыта

    Вітаю, пані Ірино!

    Відповідно до ч.1 ст.361 ЦК України співвласник має право самостійно розпорядитися своєю часткою у праві спільної часткової власності.

    Не розумію, яким чином може впливати наявність зареєстрованої в нерухомому майні дитини на можливість вільно відчуджувати свою частку. Місце реєстрації не є тотожним праву власності, а лише дає можливість користуватися (проживати в цій квартирі). Положення про переважне право перед іншими особами на купівлю частки майна, яке знаходиться у спільній власності також стосується лише договору купівлі-продажу майна, тобто на договір дарування не поширюється. Тим більше, що в даному випадку немає загроз щодо права дитини вільно користуватися таким майном (в деяких випадках саме з цим виникають проблеми та є необхідність отримувати згоду/дозвіл органу опіки та піклування на вчинення правочинів).

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Якщо Ви даруєте свою частку згідно документів , то інтереси дитини не порушуються.

    Проте , якщо це едине ціле приміщення (квартира) і Ваша частка не виділена в визначених межах , нотаріус може вважати , що інтереси дитини порушуються , адже дитина зареєстрована в квартирі без виділення меж.

    Вам необхідно, або виділити вашу частку в натурі через суд , де буде зазначено чітке розмежування власності, або хтось з батьків дитини має отримати у органі опіки письмовий дозвіл на вчинення правочину дарування і , що таким чином права дитини не порушуються - письмове рішення органу.

    зняти з реєстрації дитину так просто неможливо. У іншому випадку орган опіки не надасть дозволу. (зняття реєстрації без подальшої постановки на реєстрацію за новою адресою не допускається ЗУ Про охорону дитинства)

    Щоб довести нотаріусу , що права дитини не порушуються треба довести , що на вашій частині майна прописані лише Ви і майно до дитини не має відношення є вашим приватним згідно свідоцтва на спадщину і виділено у окреме майно згідно меж судовим рішенням.

    Нотаріус наразі встав на захист дитини.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Медвідь Дарья Артурівна
    Медвідь Дарья Артурівна 2 года назад

    Юрист, г. Киев, 11 лет опыта

    Доброго дня. Згідно чинного законодавства ( ст. 12 Закону України «Про основи соціального захисту бездомних громадян та безпритульних дітей) при будь-яких діях з квартирою в якій прописана малолітня дитина до 14 років необхідно отримати згоду органів опіки та піклування.

    Комплект документів для отримання згоди органів опіки

    По суті єдиного переліку для отримання дозволу немає, оскільки потрібно виходити з кожного конкретного випадку. До нього входять:

    1. заяви батьків та дитині;
    2. копія та оригінал Свідоцтва про народження дитини;
    3. копія та оригінал Свідоцтва про шлюб (розірвання шлюбу) або документи, що підтверджують статус матері-одиначки або свідоцтво про смерть одного з батьків;
    4. копія та оригінал правовстановлюючого документу на майно, яке планується подарувати дитині;
    5. копія та оригінал технічного паспорта на нерухомість;
    6. довідка про місце реєстрації дитини;
    7. паспорти батьків та неповнолітньої дитини та їхні копії;
    8. ідентифікаційні коди.
    9. Тому для початку Вам необхідно звернутися до органів опіки та піклування тільки після їх згоди нотаріус має право оформити договір дарування.
    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий вечір, Ірина!

    Так, відповідно до статті 12 цього Закону держава охороняє і захищає права та інтереси дітей при вчиненні правочинів щодо нерухомого майна.

    Неприпустимо зменшення або обмеження прав і охоронюваних законом інтересів дітей при вчиненні будь-яких правочинів стосовно жилих приміщень.

    Органи опіки та піклування здійснюють контроль за дотриманням батьками та особами, які їх замінюють, житлових прав і охоронюваних законом інтересів дітей.

    Для здійснення будь-яких правочинів стосовно нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти, потрібна попередня згода органів опіки та піклування. Посадові особи органів опіки та піклування несуть персональну відповідальність за захист прав і охоронюваних законом інтересів дітей при наданні згоди на вчинення правочинів щодо належного дітям нерухомого майна.

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго вечора, Ірино!

    1) Позиція нотаріуса - неправомірна. Для оформлення дарування виписувати дитину з квартири непотрібно. Ви даруватимете лише частину тієї частки, що належить Вам на праві власності, в тому числі після прийняття спадщини. Крім того, малолітня дитина повинна бути прописана разом з одним із батьків. Тому її ніхто не випише, якщо Ви також прописані в цій квартирі і не збираєтеся змінювати місце реєстрації.

    ПРАВИЛА реєстрації місця проживання (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/207-2016-%D0%B...):

    18. У разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами місце проживання дитини, яка не досягла 14 років, реєструється разом з одним із батьків за письмовою згодою другого з батьків у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування).

    26. У разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами зняття з реєстрації місця проживання дитини, яка не досягла 14 років, разом з одним із батьків здійснюється за письмовою згодою другого з батьків у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування).

    2) Дозвіл органу опіки та піклуванння Вам також непотрібен. Адже, повторюсь: Ви даруватимете лише частину тієї частки, що належить Вам на праві власності, в тому числі після прийняття спадщини. Тобто, відповідна частина квартири і надалі залишатиметься у вашій власності. Тому оформлення дарування ніяким чином не порушує житлові права вашої дитини.

    3) У Вас є два варіанти: оскаржувати відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії або знайти іншого нотаріуса.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через контакти (пошту) в моєму профілі або через Звернутися біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#n5895):

    "Стаття 1261. Перша черга спадкоємців за законом

    1. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки...

    Стаття 1268. Прийняття спадщини..

    3. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї...

    3. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї...

    3. Неповнолітня особа віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років може відмовитися від прийняття спадщини за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальника і органу опіки та піклування...

    Стаття 1274. Право на відмову від прийняття спадщини на користь іншої особи...

    2. Спадкоємець за законом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-кого із спадкоємців за законом незалежно від черги...

    Стаття 1297. Обов'язок спадкоємця звернутися за свідоцтвом про право на спадщину...

    1. Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, зобов’язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно...".

    Закон Украины "Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2623-15#top):

    "Цей Закон визначає загальні засади соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей,...".

    Закон Украины "Про охорону дитинства" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2402-14#Text):

    "Стаття 17. Право дитини на майно...

    Батьки або особи, які їх замінюють, не мають права без дозволу органів опіки і піклування, наданого відповідно до закону, укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню та/або державній реєстрації, відмовлятися від належних дитині майнових прав, здійснювати поділ, обмін, відчуження житла, зобов’язуватися від імені дитини порукою, видавати письмові зобов’язання...".

    Во-первых, вопрос не дает представления о статусе, семейном положении ребенка - мой ответ исходит из того, что ребенок является ребенком наследодателя и невестки (вдовы). Также неясно, участвовала ли невестка в приватизации квартиры - исхожу из того, что участвовала. Также неясно, в отношении кого наследодатель является братом.

    Во-вторых, если ребенок является ребенком наследодателя, то он, проживая в квартире, являясь наследником первой очереди, автоматически принял в наследство одновременно с другими наследниками первой очереди (родителями, супругой-невесткой) долю наследодателя в приватизации квартиры. Если эта доля унаследована без участия ребенка, то такие действия, решения являются незаконными.

    В-третьих, отказа родителей от наследства в пользу невестки мало, недостаточно. Различается право на наследство и право собственности (распоряжение) на имущество. Для совершения дарственной как унаследованой доли наследства самостоятельно, так и полученной в порядке отказа, невестка обязана предварительно получить свидетельство о праве на наследство, в ходе которого нотариус внесет сведения в Реестр вещных прав на недвижимое имущество.

    В-четвертых, касательно обязанности невестки получить согласие органа опеки и попечительства на совершение дарственной в пользу родителей: во-первых, Закон об основах социальной защиты бездомных лиц и беспризорных детей применению не подлежит - ребенок не относится к категории беспризорных детей; применению подлежит Закон об охране детства; во-вторых, такая обязанность родителей ребенка обусловлена самим заключением договора об отчуждении жилья, безотносительно к вопросу регистрации места жительства ребенка; в-третьих, тем более, ребенок зарегистрирован местом жительства в квартире.

    В-пятых, непонятна цель отказа родителями от наследства в пользу невестки с последующим обратным дарением этого наследства родителям: во-первых, оформление отказа подлежит, подлежало оплате нотариусу; во-вторых, оформление свидетельства о праве на это наследство также подлежит оплате нотариусу (в еще большей сумме); в-третьих, обратное дарение, кроме оплаты нотариальных услуг, подлежит налогообложению, поскольку невестка и родители наследодателя не являются родственниками первой и второй степени.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    после смерти брата - наследниками есть - его родители (если живы )- жена и все дети

    так что если этот ребенок - брата - он тоже наследник и без предоставления другого жилья и согласия опеки - договор дарения - оформить невозможно

    а если это не ребенок брата - то оформить дарение возможно

    нужна детальная консультация - обращайтесь через сайт Или найдите мои контакты - проконсультирую С уважением Виктория Костромина

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Щоб передати нерухомість у власність дитини, можна скласти заповіт або скласти договір дарування. У той же час, за заповітом особа стане власником майна тільки після смерті заповідача. Тобто для того, щоб передати майно своїй дитині, батьки неповнолітніх повинні спочатку отримати схвальне рішення (дозвіл) від органу опіки та піклування.

    Будь-яке відчуження нерухомості дитини може бути здійснено лише з урахуванням гарантування збереження її права на житло. Гарантією може бути, наприклад, переоформлення на дитину права власності іншої еквівалентної по пропорційності нерухомості, або ж, як варіант, укладення попереднього договору про купівлю нерухомості на дитину, і надання цього документа в орган опіки та піклування, як доказ про збереження її прав.

    Але лише подача заяви для отримання дозволу не гарантує позитивного вирішення питання, оскільки органи опіки та піклування можуть відмовити у наданні дозволу на вчинення правочинів щодо нерухомого майна дитини з одночасним зверненням до нотаріуса щодо накладення заборони відчуження такого майна лише у випадках, якщо ними встановлено, що:

    1) мати та/або батько дитини, які (яка, який) звернулися за дозволом, позбавлені судом батьківських прав;

    2) судом, органом опіки та піклування або прокурором постановлено (прийнято) рішення про відібрання дитини від батьків (або того з них, який звернувся за дозволом) без позбавлення їх батьківських прав;

    3) до суду подано позов про позбавлення батьків дитини (або того з них, який звернувся за дозволом) батьківських прав;

    4) особа, яка звернулася за дозволом, повідомила про себе неправдиві відомості, що мають суттєве значення для вирішення питання про надання дозволу чи відмову в його наданні;

    5) між батьками дитини немає згоди стосовно вчинення правочину щодо нерухомого майна дитини;

    6) між батьками дитини або між одним з них та третіми особами існує судовий спір стосовно нерухомого майна, за дозволом на вчинення правочину щодо якого звернулися батьки дитини (або один з них);

    7) вчинення правочину призведе до звуження обсягу існуючих майнових прав дитини та/або порушення охоронюваних законом інтересів дитини.

    Після оформлення договору неповнолітня дитина стає власником подарованої квартири.

    Але до досягнення 18-річного віку дитина не може самостійно розпоряджатися нерухомістю, замість неї це роблять батьки або опікуни.

    Отже, Законодавством України встановлено, що особи, що не досягли 18 років, вважаються дітьми. Дітей можна поділити на малолітніх (до 14 років) та неповнолітніх (від 14 до 18 років). Цей поділ має практичне значення, оскільки окреслює коло їх прав.

    Договір дарування неповнолітній дитині не можна укласти без батьків та органів опіки та піклування.

    При даруванні нерухомості батьками дітям податок на доходи фізичних осіб та військовий збір платити не потрібно.

    Тому дії нотаріуса неправомірні, рекомендую звернутися до іншого нотаріуса ща місцезнаходженням майна.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України