Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Защита прав потребителей, 24 ноября 2021, вопрос №52027

Как повлиять на собственника помещения, по вине которого остальные жильцы отрезаны от системы отопления в отопительный период?

В подвале жилого дома ведутся ремонтные работы с целью подготовки помещения под стоматологический салон. При этом сняты радиаторы отопления. Вследствие чего проживающие в подъезде жильцы дома оказались без отопления. Ситуация не решается один месяц. ЖЭК отказывается вмешиваться. Какими способами можно привлечь собственника подвала к ответственности за создавшуюся ситуацию и заставить установить батареи, чтобы подключить подъезд к системе отопления? Вызывать полицию? Что инкриминировать собственнику подвала? Какими нормативными актами руководствоваться? Спасибо.

Ответы юристов (1)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Общаться в чате Дубовенко Володимир Володимирович 2 года назад

    Юрист, г. Николаев, 4 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю, пані Ірино!

    Абзацом шостим частини першої ст. 1 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» визначено, що спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія. Абзацом 2 частини 1 вище вказаного закону визначено, що допоміжні приміщення багатоквартирного будинку це приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування його мешканців (колясочні, комори, сміттєкамери, горища, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші підсобні і технічні приміщення). Відповідно до ч.2 ст. 5 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» спільне майно багатоквартирного будинку не може бути поділено між співвласниками, і такі співвласники не мають права на виділення в натурі частки із спільного майна багатоквартирного будинку.

    Відповідно до пункту 2 ст. 10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» (далі - Закон про приватизацію) власники квартир багатоквартирних будинків та житлових приміщень у гуртожитку є співвласниками допоміжних приміщень у будинку чи гуртожитку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою і зобов'язані брати участь у загальних витратах, пов'язаних з утриманням будинку і прибудинкової території відповідно до своєї частки у майні будинку чи гуртожитках.Допоміжні приміщення (кладовки, сараї і т. ін.) передаються у власність квартиронаймачів безоплатно і окремо приватизації не підлягають.

    Вам або Ваши сусідам (співвласникам багатоквартирного будинку) має сенс дізнатися, на підставі яких документів (рішень, дозволів) здійснюються ремонтні роботи в підвальному приміщенні. Крім того, деякі ремонтні роботи (втручання в несучі конструкції, наприклад) проводяться лише на підставі дозволу уповноважених органів. Зокрема, в постанові ВС від 25.05.2021 року по справі №461/9578/15-ц вказано про те, що "щоб не порушувався принцип спільності здійснення права спільної сумісної власності, будь-яка дія стосовно переобладнання чи реконструкції допоміжних приміщень вимагає погодження всіх співвласників".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України