Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 01 декабря 2021, вопрос №52429

Які саме зміни будуть у Статті 119 кзоту?

Які будуть зміни виплат середнього заробітку військовослужбовцям які підписали контракт під час особливого періоду?

Ответы юристов (1)

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    до проекту Закону України «Про внесення зміни до статті 119 Кодексу законів про працю України щодо справедливого врегулювання питання виплати середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу»

    На даний час статтею 119 Кодексу законів про працю України передбачено, що за працівниками, призваним на військову службу, в тому числі прийнятими на військову службу за контрактами, зберігається середньомісячний заробіток за місцем роботи, який виплачується відповідно до вимог законодавства підприємством, установою організацією, фермерським господарством, сільськогосподарським виробничим кооперативом незалежно від підпорядкування та форм власності, а також фізичною особою – підприємцем за власний рахунок.

    Слід зазначити, що працівники, які проходять військову службу, в тому числі ті, які уклали контракти за власної ініціативи, отримують дохід з двох джерел – грошове забезпечення відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та збережений середній заробіток за рахунок коштів роботодавця відповідно до законодавства про працю.

    Ці норми викликають негативне ставлення до подібної практики у багатьох підприємств та фізичних осіб та потребує більш справедливого врегулювання питання виплат доходів громадян, які уклали контракти на службу добровільно. Зокрема, багато прикладів укладення контрактів про проходження служби у військових частинах, військових комісаріатах, закладах військової освіти на територіях, які не належать до зони проведення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях. Також непоодинокими є випадки застосування норм статті 119 Кодексу законів про працю України (далі – Кодекс) для уникнення відповідальності за порушення працівниками трудової дисципліни шляхом укладення ними контракту про проходження військової служби.

    Разом з цим запропоновані законопроектом зміни до статті 119 Кодексу Законів про працю залишає обов’язкову виплату середнього заробітку працівникам, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. При цьому роботодавцям зазначених працівників пропонується компенсувати виплату середнього заробітку за рахунок коштів Державного бюджету України.

    У разі прийняття змін особи , що підписали контракт не зможуть претендувати на середню зарплату на своєму підприємстві де вони працювали. Тільки призовники строкової служби та у зоні проведення ООС.

    НАРАЗІ проект опрацьовується комітетом ВР він не внесений в зал на голосування , подальша доля буде відображена тут:http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf35...

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України