Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, строительство, 05 декабря 2021, вопрос №52681 350₴

Легалізація реконструкції квартири

Як узаконити вже здійснену без відповідного дозволу реконструкцію кімнати, шляхом демонтажу підвіконної частини несучої стіни кімнати для облаштування проходу на балкон (збільшено площу кімнати за рахунок балкону). Чи потрібно відновлювати до первісного стану несучу стіну кімнати для легалізації такої реконструкції?

Ответы юристов (8)

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Добрый вечер, Людмила!

    Изменения, внесенные в статью 100 ЖКУ, освободили владельцев недвижимости от согласования работ при перепланировке квартиры в тех случаях, когда они не затрагивают инженерные сети общего пользования и несущие конструкции. Согласно статье 152 ЖКУ, проведенные работы по изменению облика квартиры, не связанные с реконструкцией инженерных сетей общего пользования и не нарушившие целостность несущих стен конструкции, не нуждаются в получении разрешения, таким образом перепланировка квартиры осуществляется без бюрократических процедур.

    Определен перечень видов деятельности в сфере перепланировки жилых помещений, которые не требуют легализации:

    • увеличение размеров и площади комнаты за счет коридоров, шкафов и прихожих;
    • соединение кухни и комнаты в одно помещение;
    • совмещение санитарных узлов.

    Оформить перепланировку квартиры необходимо в том случае, когда планируются следующие виды реконструкций:

    • постройка балконов и лоджий, их дальнейшее утепление и расширение;
    • размещение санузлов над жилыми помещениями;
    • расширение имеющихся балконных проемов;
    • изменение формы оконных рам.

    Помимо вышеперечисленных видов работ, нежелательным является перенесение отопительных приборов на балкон или лоджию. Кроме того, запрещается производить самовольные пристройки в виде балконов к квартирам, расположенным на первом этаже жилого дома.

    Прежде, чем приступать к получению разрешительной документации для проведения строительно-ремонтных работ, необходимо понять какие работы разрешено законом проводить при перепланировке помещений.

    Разрешено:

    • объединять санитарные помещения в единый узел. Расширять их площадь за счет коридора;
    • соединять помещения с помощью проемов в перегородках и стенах;
    • увеличивать жилую площадь за счет уменьшения размера нежилых помещений;
    • убирать шкафы, антресоли, кладовки и подоконные части стены для устройства выхода на балкон.

    Запрещено:

    • расширять площадь ванной и туалета за счет жилых помещений;
    • разбирать внешние стены для объединения комнат с лоджиями и балконами;
    • переносить на балконы и лоджии приборы отопительных систем;
    • производить даже частичный демонтаж межэтажных перекрытий, систем вентиляционных каналов и коробов;
    • удалять звукоизоляцию пола;
    • прорывать погреба и сооружать пристройки к квартирам находящимся на первых этажах многоэтажек.

    У собственника квартиры, планирующего проведение работ по перепланировке, есть два варианта оформления соответствующих изменений:

    • осуществить перепланировку по закону, предварительно получив необходимое разрешение;
    • узаконить самовольную перепланировку после ее завершения.

    Стоит учитывать, что сделать перепланировку по закону гораздо легче, чем пытаться ее оформить после завершения ремонтных работ. Кроме того, владелец квартиры может получить отказ в оформлении произведенных изменений, и тогда ему придется приводить квартиру в первоначальный вид и восстанавливать прежние конструкции.

    Чтобы провести все необходимые согласования и получить соответствующее разрешение необходимо:

    1. Представить в районную администрацию следующий комплект документов:
      • заявление о перепланировке и (или) переустройстве, заполненное по определенной форме;
      • правоустанавливающий документ на квартиру;
      • подготовленный лицензированной организацией и оформленный в надлежащем порядке проект проведения перепланировки квартиры;
      • технический паспорт квартиры (при его отсутствии нужно предварительно обратиться в БТИ для его получения);
      • заключение территориального органа по охране памятников истории, архитектуры и культуры, если дом, в котором находится соответствующая квартира, является памятником истории, архитектуры или культуры.
    2. Получить разрешение на перепланировку квартиры. Соответствующие разрешение или отказ в согласовании выдается районной администрацией, по общему правилу, в течение 45 дней с момента подачи всех названных документов. После получения разрешения можно осуществлять согласованную перепланировку.
    3. Когда все работы по перепланировке будут завершены, необходимо обратиться в БТИ для проведения внеплановой инвентаризации квартиры. Сотрудники БТИ произведут все необходимые замеры и засвидетельствуют, что перепланировка выполнена верно. После подписания соответствующего акта через 10 дней можно будет получить новые документы.
    4. Получить в районной администрации распоряжение о сохранении квартиры в перепланированном виде.
    5. Занести все изменения в техническую документацию. Для этого нужно получить в БТИ технический план квартиры (обычно нужно 2 экземпляра плана и электронная версия).
    6. На основании всех проведенных изменений оформить в кадастровом органе новый кадастровый паспорт на квартиру, который обычно выдается в течение месяца.
    7. Со всеми правоустанавливающими документами на квартиру и новым кадастровым паспортом обратиться в Управление службы государственной регистрации, кадастра и картографии, чтобы осуществить регистрацию и получить новое свидетельство о праве собственности на жилое помещение. С этого момента перепланировка квартиры считается законной.

    Как видно, вся процедура получения разрешения на перепланировку занимает достаточно много времени. Тем не менее, узаконить самовольную перепланировку еще сложнее.

    Ниже приведено несколько причин, почему не стоит заниматься перепланировкой без предварительного согласования:

    • рано или поздно узаконивать данную перепланировку все равно придется, причем алгоритм согласования произведенных изменений будет еще сложнее. Собственник квартиры обязательно столкнется с ситуацией, когда нужно будет получать все разрешения;
    • за незаконную перепланировку уполномоченными органами может быть наложен штраф;
    • существуют перепланировки, которые невозможно узаконить. Например, если они ухудшают условия эксплуатации здания или снижают прочность несущих конструкций дома. В этом случае придется восстанавливать первоначальное состояние квартиры.

    Если все же перепланировка была совершена до того, как на нее было получено официальное разрешение, следует ее узаконить следующим способом:

    1. Обратиться в БТИ с паспортом и правоустанавливающим документом на жилое помещение. Сотрудник БТИ зафиксирует, что была сделана перепланировка.
    2. Заказать технический проект (в проектной организации или БТИ).
    3. С полным пакетом документом, необходимым для получения разрешения, обратиться в районную администрацию или суд с соответствующим заявлением.
    4. Получить разрешение и снова обратиться в БТИ. Дальше нужно совершить все те же действия, что и в случае с законной перепланировкой.

    Узаконивание перепланировки завершается получением нового свидетельства о регистрации права собственности на квартиру.

    Обращайтесь, если будет нужна помощь (через "Звернутися" возле фото)

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго вечора, Людмило!

    Якщо все зроблено, і дозволи ніякі не отримувались, то найпростіший спосіб зараз для Вас - оформити новий технічний паспорт на квартиру, і ніяких питань бути не повинно!

    Оформлюйте технічний паспорт і все.

    Успіхів!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий вечір, Людмила!

    "Як узаконити вже здійснену без відповідного дозволу реконструкцію кімнати, шляхом демонтажу підвіконної частини несучої стіни кімнати для облаштування проходу на балкон (збільшено площу кімнати за рахунок балкону)"?

    - Право на розпорядження власникам своєю нерухомістю дає стаття 150 ЖКУ.

    Порядок зміни якісних характеристик житла визначено статтею 100 того ж Кодексу. Узаконити перепланування квартири, зроблене в обхід існуючого порядку, доведеться робити не тільки для продажу квартири.

    Заборонено:

    розширювати площу ванної та туалету за рахунок житлових приміщень; розбирати зовнішні стіни для об’єднання кімнат з лоджіями та балконами; переносити на балкони і лоджії прилади опалювальних систем; проводити навіть частковий демонтаж міжповерхових перекриттів, систем вентиляційних каналів і коробів; видаляти звукоізоляцію підлоги; проривати льохи і споруджувати прибудови до квартир, що знаходяться на перших поверхах багатоповерхівок.

    Легалізувати перепланування квартири потрібно при даруванні, оформленні заповіту або застави.

    Для того щоб легалізувати перепланування квартири, доведеться пройти весь шлях з моменту розробки проекту до здачі об’єкту в експлуатацію та оформлення нового технічного паспорта приміщення. Для цього необхідно буде викликати на об’єкт інженера БТІ і оформити у нього замовлення на виготовлення технічної документації.

    Замовити проектну документацію можна в організаціях, що мають на здійснення такої діяльності спеціальну ліцензію. Документація розробляється на основі технічних умов (ТУ) або інших вимог, які необхідно буде взяти у різних експлуатаційних служб, що обслуговують інженерні системи, якщо перепланування торкнулася або стосується перенесення або заміни елементів цих комунікацій. Наприклад, не можна переносити газове обладнання або систему загальнобудинкової вентиляції без узгодження з технічними службами, які здійснюють контроль їх експлуатації.

    ТУ, отримані від цих організацій, є невід’ємною частиною майбутнього проекту, без яких узаконити перепланування квартири не вийде.

    Готовий проект разом із заповненою декларацією на отримання дозволу щодо проведення перепланування нерухомості, а також копіями документів, що підтверджують право власності, завірених у нотаріуса, паспортом та ІПН подається в Дозвільний центр, розташований за місцем знаходження приміщення, що перебудовується.

    Подавати декларацію і проект необхідно у двох екземплярах.

    В тому випадку, коли нерухомість перебуває у спільній частковій власності, необхідно буде додати до стандартного переліку в двох примірниках документи всіх співвласників.

    Обов’язковим для подачі є технічний паспорт приміщення, термін виготовлення якого не повинен бути раніше 1 року до моменту подачі декларації. Відповідальність за неправильне складання документів лежить на тому, хто їх подає.

    Виявлені в паперах неточності або відсутність будь-яких документів можуть стати причиною відмови у видачі дозволу.

    Не можна узаконити перепланування квартири без згоди відповідного органу культури, якщо вона знаходиться в будинку, що є пам’яткою історії та архітектури. Після реконструкції приміщення, виконані роботи повинна прийняти спеціальна держкомісія. Для цього необхідно звернутися в Дозвільний центр із заявою, з проханням провести приймання об’єкту перепланування. Воно повинно бути проведено протягом 7 днів з моменту звернення. За підсумками приймання об’єкту складається спеціальний акт і робиться запис у журналі прийому квартири в експлуатацію.

    По завершенню всіх цих процедур настає черга отримання технічного паспорту на перебудоване приміщення. Виготовляє його БТІ.

    У практиці зустрічаються випадки, коли узаконити перепланування квартири звичайним способом не вдається. Єдиним варіантом вирішення проблеми, в такому випадку, залишається звернення з позовною заявою до суду.

    Чинне законодавство України доволі суворе. Якщо не узаконити перепланування квартири, то можна зіткнутися з усією силою закону. Він передбачає кримінальну та адміністративну відповідальність за порушення порядку проведення робіт по якісним змінам житла, що належить власнику. Самовільне перепланування, що не пройшло будівельної експертизи, може пошкодити міцність конструкції і привести до руйнування всієї будівлі.

    Кримінальна відповідальність за проведення робіт без відповідного дозволу визначена статтею 275 КК України. Вона передбачає покарання винних осіб штрафом до 50 мінімумів доходів громадян, що діють на момент прийняття рішення про міру відповідальності судом. Передбачені цією статею і виправні роботи на строк до двох років, а також обмеження свободи при першому порушенні до трьох років і при другому до восьми років.

    Штрафні санкції за перепланування житлового приміщення з порушенням чинного законодавства в рамках адміністративної відповідальності передбачені статтями 96 і 97 КпАП. Величина штрафу в таких випадках може досягати розміру 600 мінімумів доходів громадян. Якщо не легалізувати перепланування квартири, то її не можна буде продати. При зміні власника потрібен технічний паспорт об’єкту, який видається БТІ. Ця організація входить в список установ, в які доводиться звертатися для того, щоб узаконити новий план квартири.

    " Чи потрібно відновлювати до первісного стану несучу стіну кімнати для легалізації такої реконструкції"?

    - Це потрібно робити лише у випадку відмови в легалізації перепланування.

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    У квітні 2015 року було прийнято Закон про дерегуляцію, який вніс зміни до статей ЖКУ №100 і №152. Тепер в законодавстві з’явилося зрозуміле визначення робіт і критерії, які розкривають ознаки того, коли потрібно узаконювати перепланування, а коли ні.

    Чітке визначення реконструкції дано в ДБН А.2.2-3-2004. Згідно з цим нормативним актом під нею розуміється серйозна перебудова об’єктів, що призвела до якісних і функціональних змін, а також зміни їх геометричних розмірів. Згідно зі статтею 10 Закону про містобудівну діяльність, реконструкція прирівнюється до нового будівництва.

    Для того щоб легалізувати перепланування квартири або її реконструкцію будуть потрібні, в залежності від ситуації, розроблений проект або дозвіл на внесення в нього змін. Розробкою такої документації мають право займатися організації, які мають на цей вид діяльності відповідні ліцензії. Готується проект на основі технічних умов (ТУ), які видають служби, що займаються експлуатацією та підведенням до об’єктів інженерних мереж, а також установи, що здійснюють нагляд за безпекою експлуатації об’єктів нерухомості.

    Оформлення дозволу на перепланування квартири проводиться на підставі документів, що підтверджують право власності на нерухомість і засвідчують особу її власника. Будь-які будівельні роботи можна проводити відповідно до дозволу, за отриманням якого необхідно звернутися в ДАБІ або центр адміністративних послуг.

    Оформлення дозволу на перепланування квартири або її реконструкцію проводиться після подання відповідної декларації. Вона має типову форму для кожного виду робіт. Заповнювати документ потрібно з особливою уважністю. Помилки в заповненні декларації можуть стати причиною відмови у видачі дозволу на проведення робіт. Термін дії такого дозволу обмежується закінченням робіт з перепланування або реконструкції. Після цього необхідно здати об’єкт нерухомості в експлуатацію.

    Наступним кроком стане отримання акту приймання робіт і замовлення технічного паспорту на об’єкт. Без цього легалізувати перепланування квартири або її реконструкцію не вийде. Виготовляються технічні паспорти в БТІ, як в приватних, так і комунальних, за місцем знаходження об’єкту. До їх оформлення залучаються сертифіковані фахівці. Після отримання документів в ДАБІ подається нова декларація про введення квартири в експлуатацію. Проводиться вона на підставі даних нового технічного паспорту.

    Узаконити реконструкцію квартири доведеться з двох основних причин. По-перше, для того щоб мати можливість проводити з нерухомістю всі види угод – продавати, дарувати, здавати в оренду, заповідати чи надавати в заставу. А по-друге, для того щоб не потрапити під кримінальну або адміністративну відповідальність.

    Всі будівельно-ремонтні роботи, пов’язані з реконструкцією або переплануванням нерухомості, що проводяться без відповідного дозволу є незаконними. Власник такої нерухомості, який не зумів узаконити нове планування житла в Києві і країні, може отримати не тільки штраф, але і реальний термін.

    Узаконити нове планування житла в Києві і країні можна і в судовому порядку. Вдаються до такого способу в тому випадку, коли легалізувати перепланування квартири або її реконструкції іншим способом не вдається. Це самий дорогий і тривалий шлях. Такий процес може тривати не один рік.

    Головне не вносити зміни в несучі конструкції та не розміщувати , житлову зону над вбиральнею та ванною кімнатою сусідів ,згідно ДБН

    Все інше у Вашій приватній власності можете робити ,як забажаєте.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Житловий кодекс України (ЖК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5464-10#n722):

    "Глава 2 КОРИСТУВАННЯ ЖИЛИМИ ПРИМІЩЕННЯМИ В БУДИНКАХ ДЕРЖАВНОГО І ГРОМАДСЬКОГО ЖИТЛОВОГО ФОНДУ...

    Стаття 100. Переобладнання і перепланування жилого будинку і жилого приміщення

    Виконання наймачем робіт з переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення, які не передбачають втручання в несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування, не потребують отримання документів, що дають право на їх виконання. Після завершення зазначених робіт введення об’єкта в експлуатацію не потребується.

    Виконання робіт, визначених частиною першою цієї статті, внаслідок яких змінюється площа, кількість чи склад приміщень у будинках державного чи громадського житлового фонду, допускається за письмовою згодою наймодавця (орендодавця), якщо інше не передбачено договором найму (оренди)...

    Глава 6 КОРИСТУВАННЯ ЖИЛИМИ ПРИМІЩЕННЯМИ В БУДИНКАХ (КВАРТИРАХ) ПРИВАТНОГО ЖИТЛОВОГО ФОНДУ...

    Стаття 152. Порядок проведення переобладнання і перепланування приміщень приватного житлового фонду

    Виконання власниками робіт з переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення приватного житлового фонду, які не передбачають втручання в несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування, не потребує отримання документів, що дають право на їх виконання. Після завершення зазначених робіт введення об’єкта в експлуатацію не потребується.".

    МІНІСТЕРСТВО РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ТА БУДІВНИЦТВА УКРАЇНИ

    Л И С Т (https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v3622738-10#Te...):

    "Міністерство регіонального розвитку та будівництва України розглянуло <...> звернення щодо тлумачення деяких термінів нормативних документів і з питань своєї компетенції повідомляє.

    1. Поняття "несучі, огороджувальні або сполучені (несуче-огороджувальні) конструкції" нормативно-правовими актами не визначено.

    Терміни "несучі конструкції", "огороджувальні конструкції" застосовуються у багатьох нормативних документах (ДБН 13.2.6-31:2006 "Теплова ізоляція будівель", ДБН В.2.6-33:2008 "Конструкції зовнішніх стін із фасадною теплоізоляцією. Вимоги до проектування, улаштування та експлуатації" тощо).

    Згідно з уставленою практикою, несучі конструкції - це будівельні конструкції, що становлять несучий остов (каркас) будинку або споруди, забезпечуючи їх надійність і довговічність. Несучі конструкції сприймають основні навантаження (власну масу, масу устаткування, людей, снігу, напір вітру, тиск ґрунту на підземні частини будинку або споруди тощо) і передають їх на основу...".

    По-перше, якщо Ваша квартира приватизована, то до застосування підлягає ст.152 ЖК, а його ст.100 - не підлягає, в тому числі, ч.друга цієї ст.100 про отримання дозволу наймодавця (власника будинку) на зміну площі, кількості, складу приміщень.

    По-друге, відповідно до визначення терміну "несучі конструкції", як остов (каркас) будинку, що сприймає основні навантаження підвіконна частина стіни не є каркасом, не несе навіть другорядного навантаження, тому не є несучою конструкцією, а отже для знесення цієї частини стіни дозволу, отримання документів на право переобладнання та перепланування не потрібно. Більш того, знесення цієї підвіконної частини стіни зменшує вагу будинку, тобто збільшує стікість, надійність каркасу, самої несучої конструкції.

    Кодолов Олександр Володимирович
    Кодолов Олександр Володимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 21 год опыта

    Людмила, добры день,

    объединение жилой комнаты с балконом/лоджией запрещено по строительным нормам.

    Если вы обратитесь в госорганы за оформлением, то скорее всего вам откажут в "узаконении" таких строительных работ и обяжут восстановить все как было.

    Поэтому нужно понимать - нужна ли вам вообще легализация? Ее кто-то требует от вас или вы просто сами так захотели?

    Если ее от вас на сегодня никто не требует, то тут важнее, чтобы вы сами были уверены, что вы сделали все правильно, соблюли все необходимые меры безопасности, укрепили то, что нужно было украпить, и такая реконструкция не повлечет перекосов стен, трещин и не повлечет других опасностей ни для вас, ни для соседей.

    Если все так, то с этим можно жить, на сегодня даже для продажи не требуется переделывать старый техпаспорт, главное, чтобы покупателя это устраивало, если будете продавать квартиру.

    Удачи вам!

    Будаков Валерій Миколайович
    100%
    Будаков Валерій Миколайович 2 года назад

    Адвокат, г. Сумы, 11 лет опыта

    Добрий день, Людмила. Стосовно Вашого питання щодо легалізації (узаконення) вже проведеного переобладнання квартири шляхом з'єднання кімнати з балконом хочу зазначити наступне. Відповідно до ч. 1 ст. 100 Житлового кодексу України виконання наймачем робіт з переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення, які не передбачають втручання в несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування, не потребують отримання документів, що дають право на їх виконання. Після завершення зазначених робіт введення об’єкта в експлуатацію не потребується. У разі, якщо передбачається втручання у несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування, то в такому випадку буде здійснюватися реконструкція.

    Згідно з пунктом 3.21 Державних будівельних норм України А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво», реконструкція – це перебудова введеного в експлуатацію в установленому порядку об’єкта будівництва, що передбачає зміну його геометричних розмірів та/або функціонального призначення, внаслідок чого відбувається зміна основних техніко-економічних показників (кількість продукції, потужність тощо), забезпечується вдосконалення виробництва, підвищення його техніко-економічного рівня та якості продукції, що виготовляється, поліпшення умов експлуатації та якості послуг.

    Реконструкція передбачає повне або часткове збереження елементів несучих і огороджувальних конструкцій та призупинення на час виконання робіт експлуатації об’єкта в цілому або його частини (за умови їх автономності). Тобто, реконструкція передбачає проведення будівельних робіт з метою зміни існуючих техніко-економічних показників об'єкта і підвищення ефективності його використання, що передбачають: реорганізацію об’єкта, зміна габаритів і технічних показників, капітальне будівництво, прибудови, надбудови, розбирання і посилення несучих конструкцій, будівництво та реконструкція інженерних систем і комунікацій. До реконструкції житлових і нежитлових приміщень в багатоквартирних житлових будинках панельного типу відносяться і демонтаж підвіконної частини стіни кімнати для пристрою проходу на балкон.

    Отже, у Вашому випадку перед проведенням демонтажу підвіконної частини несучої стіни кімнати для облаштування проходу на балкон, Вам потрібно було в обов'язковому порядку отримати дозвільні документи на проведення такого переобладнання.

    На даний час, для вирішення питання щодо легалізації реконструкції квартири, Вам необхідно привести до початкового стану несучу стіну шляхом відновлення підвіконня та встановлення балконного блоку. Після цього, все ж таким отримати дозвільні документи на реконструкцію кімнати, а саме: - отримати містобудівні умови та обмеження (якщо необхідно); - отримати технічні умови; - розробити проектну документацію та за необхідності провести її експертизу; - подати повідомлення про початок виконання будівельних робіт (до відповідного органу державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК); - провести технічну інвентаризацію об’єкта; - прийняти об'єкт в експлуатацію, подавши до органу ДАБК декларацію про готовність об'єкта до експлуатації.

    У відповідності до п. 1.4.5 Правил утримання жилих та прибудинкових територій, затверджених наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 №76, для отримання дозволу на переобладнання або перепланування жилих будинків, жилих і нежилих у жилих будинках приміщень їх власник або уповноважена ним особа, наймач (орендар) приміщення за згодою його власника подають до органу місцевого самоврядування заяву про надання дозволу на переобладнання або перепланування та, у разі необхідності, можуть подаватися такі документи:

    • копія свідоцтва на право власності або договору найму (оренди) приміщення;
    • копія поповерхових планів, завірених в установленому порядку;
    • проект переобладнання або перепланування жилих будинків, жилих і нежилих у жилих будинках приміщень, погоджений в установленому порядку;
    • згода власників, співвласників (наймачів) або уповноважених ними осіб на переобладнання та перепланування приміщень, що перебувають у їх спільній власності.

    Заява направляється до відповідного органу архітектури та містобудування при органі місцевого самоврядування. І вже після отримання рішення від органу місцевого самоврядування про надання дозволу на перепланування/переобладнання Ви зможе розпочинати здійснення повного спектру будівельних робіт із перепланування згідно із проектом.

    Бажаю Вам успіху, з повагою адвокат Валерій Будаков.

    Будаков Валерій Миколайович
    Будаков Валерій Миколайович 2 года назад

    Адвокат, г. Сумы, 11 лет опыта

    Добрий день, Людмила.

    Стосовно Вашого питання щодо легалізації (узаконення) вже проведеного переобладнання квартири шляхом з'єднання кімнати з балконом хочу зазначити наступне. Відповідно до ч. 1 ст. 100 Житлового кодексу України виконання наймачем робіт з переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення, які не передбачають втручання в несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування, не потребують отримання документів, що дають право на їх виконання. Після завершення зазначених робіт введення об’єкта в експлуатацію не потребується. У разі, якщо передбачається втручання у несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування, то в такому випадку буде здійснюватися реконструкція.

    Згідно з пунктом 3.21 Державних будівельних норм України А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво», реконструкція – це перебудова введеного в експлуатацію в установленому порядку об’єкта будівництва, що передбачає зміну його геометричних розмірів та/або функціонального призначення, внаслідок чого відбувається зміна основних техніко-економічних показників (кількість продукції, потужність тощо), забезпечується вдосконалення виробництва, підвищення його техніко-економічного рівня та якості продукції, що виготовляється, поліпшення умов експлуатації та якості послуг.

    Реконструкція передбачає повне або часткове збереження елементів несучих і огороджувальних конструкцій та призупинення на час виконання робіт експлуатації об’єкта в цілому або його частини (за умови їх автономності). Тобто, реконструкція передбачає проведення будівельних робіт з метою зміни існуючих техніко-економічних показників об'єкта і підвищення ефективності його використання, що передбачають: реорганізацію об’єкта, зміна габаритів і технічних показників, капітальне будівництво, прибудови, надбудови, розбирання і посилення несучих конструкцій, будівництво та реконструкція інженерних систем і комунікацій. До реконструкції житлових і нежитлових приміщень в багатоквартирних житлових будинках панельного типу відносяться і демонтаж підвіконної частини стіни кімнати для пристрою проходу на балкон.

    Отже, у Вашому випадку перед проведенням демонтажу підвіконної частини несучої стіни кімнати для облаштування проходу на балкон, Вам потрібно було в обов'язковому порядку отримати дозвільні документи на проведення такого переобладнання.

    На даний час, для вирішення питання щодо легалізації реконструкції квартири, Вам необхідно привести до початкового стану несучу стіну шляхом відновлення підвіконня та встановлення балконного блоку. Після цього, все ж таким отримати дозвільні документи на реконструкцію кімнати, а саме: - отримати містобудівні умови та обмеження (якщо необхідно); - отримати технічні умови; - розробити проектну документацію та за необхідності провести її експертизу; - подати повідомлення про початок виконання будівельних робіт (до відповідного органу державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК); - провести технічну інвентаризацію об’єкта; - прийняти об'єкт в експлуатацію, подавши до органу ДАБК декларацію про готовність об'єкта до експлуатації.

    У відповідності до п. 1.4.5 Правил утримання жилих та прибудинкових територій, затверджених наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 №76, для отримання дозволу на переобладнання або перепланування жилих будинків, жилих і нежилих у жилих будинках приміщень їх власник або уповноважена ним особа, наймач (орендар) приміщення за згодою його власника подають до органу місцевого самоврядування заяву про надання дозволу на переобладнання або перепланування та, у разі необхідності, можуть подаватися такі документи:

    • копія свідоцтва на право власності або договору найму (оренди) приміщення;
    • копія поповерхових планів, завірених в установленому порядку;
    • проект переобладнання або перепланування жилих будинків, жилих і нежилих у жилих будинках приміщень, погоджений в установленому порядку;
    • згода власників, співвласників (наймачів) або уповноважених ними осіб на переобладнання та перепланування приміщень, що перебувають у їх спільній власності.

    Заява направляється до відповідного органу архітектури та містобудування при органі місцевого самоврядування. І вже після отримання рішення від органу місцевого самоврядування про надання дозволу на перепланування/переобладнання Ви зможе розпочинати здійснення повного спектру будівельних робіт із перепланування згідно із проектом.

    Бажаю Вам успіху, з повагою адвокат Валерій Будаков.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України