Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Защита прав потребителей, 24 декабря 2021, вопрос №53625

Как вернуть деньги за товар, который не могут заменить?

В интернет-магазине был куплен телевизор, не понравилось как он показывает, вернули продавцу, который был готов предоставить на замену другой телевизор с доплатой. Телевизор вернули 10.12.21, с тех пор продавец тянет время, аргументируя тем, что телевизор на замену "застрял в транзите", каждый день обещает что сегодня должна быть поставка, но ничего не меняется уже как две недели. Так же отказывается возвращать деньги т.к. телевизор, который вернули уже Б\У и продавец проплатил телевизор на замену. Как поступать в такой ситуации и возможно ли вернуть деньги?

Ответы юристов (1)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 года назад

    Юрист, г. Николаев, 5 лет опыта

    Вітаю!

    Відповідно до ч. 6 ст. 8 ЗУ "Про захист прав споживачів" за наявності товару вимога споживача про його заміну підлягає негайному задоволенню, а в разі виникнення потреби в перевірці якості - протягом чотирнадцяти днів або за домовленістю сторін. У разі відсутності товару вимога споживача про його заміну підлягає задоволенню у двомісячний строк з моменту подання відповідної заяви. Якщо задовольнити вимогу споживача про заміну товару в установлений строк неможливо, споживач вправі на свій вибір пред'явити продавцю, виробнику (підприємству, що виконує їх функції) інші вимоги, передбачені пунктами 1, 3, 4, 5 частини першої цієї статті.

    Розірвати договір та повернути кошти Ви, як споживач, маєте право лише за наявності істотного недоліку товару, тобто, недоліку, який робить неможливим чи недопустимим використання товару відповідно до його цільового призначення, виник з вини виробника (продавця, виконавця), після його усунення проявляється знову з незалежних від споживача причин і при цьому наділений хоча б однією з нижченаведених ознак:

    а) він взагалі не може бути усунутий;

    б) його усунення потребує понад чотирнадцять календарних днів;

    в) він робить товар суттєво іншим, ніж передбачено договором.

    Але, так як Ви повторно не привозили цей товар і повторно виявлених недоліки не було виявлено, то даний товар, фактично, не набув статусу "товару з істотним недоліком". В даному випадку продавець вирішив задовольнити Вашу вимогу про заміну за наявності лише просто недоліку.

    Справа в тому, що якщо споживач заявляє вимогу про безоплатне усунення недоліків товару неналежної якості, то, згідно частини 9 статті 8 вище вказаного Закону, недоліки після заявлення вимоги споживачем повинні бути усунуті протягом чотирнадцяти днів з дати його пред'явлення або за згодою сторін в інший строк. На письмову вимогу споживача на час ремонту йому надається (з доставкою) товар аналогічної марки (моделі, артикулу, модифікації) незалежно від моделі. Для цього продавець, виробник (підприємство, що задовольняє вимоги споживача, встановлені частиною першою цієї статті) зобов'язані створювати (мати) обмінний фонд товарів. Перелік таких товарів визначається Кабінетом Міністрів України.

    Таким чином, фактично, у продавця є двомісячний строк за умови відсутності у нього товару. Якщо Ви вважаєте, що представник продавця вводить Вас в оману, то можете звернутись до магазину з письмовою заявою та проханням надати інформацію щодо строків заміни товару та причин не здійснення заміни протягом чотирнадцяти днів.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України