Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 11 января 2022, вопрос №54305 150₴

Отсрочка при заочном обучении

Если я учусь в университете на заочной форме, какие есть варианты получить острочку ? Может быть есть возможность пройти военную кафедру ?

Ответы юристов (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.3%

    Здравствуйте!

    Поскольку учитесь Вы на заочной форме, получить отстрочку в связи с учебой не представляется возможным.

    Вам нужно смотреть на другие основаним для получения отстрочки. Ниже наведу их список.

    Военная кафедра может послужить на какое-то время отстрочкой, но нужно учитывыть что офицеров запаса могут призвать в любое время и после 27 лет.

    Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу

    2. Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надається призовникам, які мають:

    1) непрацездатних батька і матір чи одинокого непрацездатного батька (одиноку непрацездатну матір) або непрацездатних осіб, під опікою, піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або осіб, над якими призовник здійснює опіку чи піклування, якщо вони не мають інших працездатних осіб - громадян України, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати. Непрацездатність зазначених осіб визначається в порядку, встановленому законодавством;

    2) неповнолітніх рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер або непрацездатних рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер незалежно від їх віку, якщо вони не мають інших працездатних осіб, крім призовника, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати;

    3) одинокого батька або одиноку матір, у яких на утриманні перебувають двоє чи більше неповнолітніх дітей, до досягнення старшим із них повноліття за умови офіційного працевлаштування призовника;

    {Пункт 3 частини другої статті 17 із змінами, внесеними згідно із Законом № 116-VIII від 15.01.2015}

    4) дитину віком до трьох років або дитину старшу трьох років, яка виховується без матері у зв'язку з її смертю або за рішенням суду;

    {Пункт 4 частини другої статті 17 із змінами, внесеними згідно із Законом 589-VII від 19.09.2013}

    5) двох і більше дітей;

    6) дитину з інвалідністю;

    {Пункт 6 частини другої статті 17 в редакції Закону № 2581-VIII від 02.10.2018}

    7) дружину з інвалідністю;

    {Пункт 7 частини другої статті 17 в редакції Закону № 2581-VIII від 02.10.2018}

    8) вагітну дружину.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляємо наступне:

    Відповідно до ч.8 ст. 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (надалі - Закон про військову службу), відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти.

    відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    у школах та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;у ВНЗ з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти (магістерського)у середніх або вищих духовних навчальних закладах з денною формою навчання;в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва;в навчальних закладах інших держав в рамках міжнародних договорів України

    Вам необхідно до 1 жовтня подати комісаріату заяву, про продовження відстрочки з додаванням довідки з закладу освіти про проходження навчання встановленої форми(у ВНЗ знають яка це форма довідки).

    МОН України вже надало відповідні роз'яснення https://mon.gov.ua/ua/npa/shodo-deyakih-pitan-orga... Приймальним комісіям закладів фахової передвищої та вищої освіти щодо попередньої реєстрації вступників, які планують продовжити своє навчання, але підлягають призову. Попередня реєстрація дозволить таким вступникам отримати документальне підтвердження про свої наміри і на підставі довідки отримати відстрочку

    Вказаний лист - роз яснення є дійсним тому ознайомтесь та повідомте закладу ВНЗ НЕХАЙ НА ОСНОВІ ЛИСТА видадуть Вам довідку для військомату.

    Це лист -роз'яснення він носить інформаційний характер та діє постійно. Поки не буде прописано інші роз'снення.

    ---

    Пункт 10 ст. 17 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе" в редакции от 01.01.17 года предусматривала право на отсрочку только один раз. Законом № 2145-VIII от 05.09.2017г. эта норма была исключена из Закона.

    На сегодняшний день, Вы имеете право на отсрочку в связи с обучением на основании п. 8 ст. 17 Закона: Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються: у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти.

    Согласно ст. 17 Закона: Громадяни призовного віку, які перервали навчання у зв'язку з отриманням академічної відпустки, реалізують право на академічну мобільність, а також які поновлені у закладі вищої освіти, право на надану відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачають.

    Закон гарантирует гражданам призывного возраста отсрочку на весь период обучения для получения (предвышего) высшего образования, а также на период обучения в магистратуре, интернатуре, аспирантуре, и предусматривает такую гарантию в случае восстановления в учебном заведении.

    Для реализации права на отсрочку, Вам нужно предоставить в военкомат до 1 октября справку с ВУЗа и подать соответствующее заявление о предоставлении отсрочки.

    СПРАВКУ ЛУЧШЕ ОФОРМИТЬ 30.09 , что бы не было вопросов от ТЦК та СП (територіальний центр комплектування та соціальної підтримки- новое название военкомата)

    справку можете отправить почтой с вручением главное дата должна быть -30.09 так как по закону до 1.10 , что бы не отказали как нарушение закона

    направьте справку почтой ценным письмом с вручением и продолжайте учебу, копию приказа ректора о зачислении если что направить приказ от 1 сентября.

    Обжалова́ть конечно можно и в вышестоящий орган и в суд. По повестке приходить не стоит , лучше почтой и не подписывать повестку.

    За нарушение правил учета возможен штраф 510 -810 грн по ст.210 Купап

    Если повестка подписана лично прийти нужно со справкой ВУЗа и приказом ректора о зачислении.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%

    Здравствуйте!

    Обучение на заочной форме не предоставляет отсрочку от призыва на срочную воинскую службу.

    Обучение на военной кафедре предоставит такую отсрочку от призыва на срочную воинскую службу.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "8... Відстрочка від призову на строкову військову службу також надається громадянам України, які проходять військову підготовку за програмою підготовки офіцерів запасу при вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти. Така відстрочка надається на весь період проведення військової підготовки та на строк, що триває від завершення такої підготовки до присвоєння громадянину України первинного військового звання офіцерського складу, але не довше ніж до кінця поточного року після завершення підготовки".

    При поступлении на военную кафедру, необходимо предоставить в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (новое название учреждения которое сменило военкомат) заявление и справку о том, что Вы проходите обучение на военной кафедре.

    При наличии вопросов "Обращайтесь".

    Всего доброго, удачи Вам!

    Гончаренко Константин

    Додатково повідомляю:

    Вам варто розглянути можливість вступу на ВІЙСЬКОВУ кафедру ,або інші сімейні обставини чи діяльність ,яка точно надасть право на відстрочку.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    ___

    Хххххххххххххххххххххххххххх

    Костромина Виктория
    33.3%

    при заочной форме обучения - отсрочка не дается

    а нужно поступить на военную кафедру или искать другие причины отсрочки

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу

    1. Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

    {Частина перша статті 17 із змінами, внесеними згідно із Законами № 1169-VII від 27.03.2014, № 116-VIII від 15.01.2015}

    2. Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надається призовникам, які мають:

    1) непрацездатних батька і матір чи одинокого непрацездатного батька (одиноку непрацездатну матір) або непрацездатних осіб, під опікою, піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або осіб, над якими призовник здійснює опіку чи піклування, якщо вони не мають інших працездатних осіб - громадян України, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати. Непрацездатність зазначених осіб визначається в порядку, встановленому законодавством;

    2) неповнолітніх рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер або непрацездатних рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер незалежно від їх віку, якщо вони не мають інших працездатних осіб, крім призовника, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати;

    3) одинокого батька або одиноку матір, у яких на утриманні перебувають двоє чи більше неповнолітніх дітей, до досягнення старшим із них повноліття за умови офіційного працевлаштування призовника;

    {Пункт 3 частини другої статті 17 із змінами, внесеними згідно із Законом № 116-VIII від 15.01.2015}

    4) дитину віком до трьох років або дитину старшу трьох років, яка виховується без матері у зв'язку з її смертю або за рішенням суду;

    {Пункт 4 частини другої статті 17 із змінами, внесеними згідно із Законом 589-VII від 19.09.2013}

    5) двох і більше дітей;

    6) дитину з інвалідністю;

    {Пункт 6 частини другої статті 17 в редакції Закону № 2581-VIII від 02.10.2018}

    7) дружину з інвалідністю;

    {Пункт 7 частини другої статті 17 в редакції Закону № 2581-VIII від 02.10.2018}

    8) вагітну дружину.

    3. Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за власним бажанням може надаватися призовнику, який є особою з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

    {Частина третя статті 17 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1634-VII від 12.08.2014}

    {Частину четверту статті 17 виключено на підставі Закону № 116-VIII від 15.01.2015}

    5. У разі якщо призову на строкову військову службу підлягають кілька синів одночасно, відстрочка може надаватися одному з них за їх бажанням з урахуванням пропозиції батьків на час проходження строкової військової служби братами, до звільнення в запас одного з них.

    {Частина п'ята статті 17 із змінами, внесеними згідно із Законом № 116-VIII від 15.01.2015 }

    6. Районна (міська) призовна комісія може прийняти рішення про надання призовнику відстрочки від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами, незважаючи на небажання призовника нею скористатися, виходячи при цьому з того, що його призов може суттєво погіршити матеріальне становище осіб, яких відповідно до законодавства він повинен утримувати.

    7. Відстрочка від призову на строкову військову службу за станом здоров'я на строк до одного року надається призовникам, які визнані під час медичного огляду тимчасово непридатними до військової служби.

    8. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    у закладах загальної середньої освіти III ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;

    {Частину восьму статті 17 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 2745-VIII від 06.06.2019; в редакції Закону № 161-IX від 03.10.2019}

    у закладах фахової передвищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття початкового рівня (короткого циклу) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступеневої системи освіти;

    {Абзац третій частини восьмої статті 17 в редакції Закону № 161-IX від 03.10.2019}

    у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти;

    {Абзац четвертий частини восьмої статті 17 в редакції Закону № 161-IX від 03.10.2019}

    у закладах середньої або вищої духовної освіти з денною формою навчання;

    {Абзац п’ятий частини восьмої статті 17 в редакції Закону № 161-IX від 03.10.2019}

    в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

    Відстрочка від призову на строкову військову службу також надається громадянам України, які проходять військову підготовку за програмою підготовки офіцерів запасу при вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти. Така відстрочка надається на весь період проведення військової підготовки та на строк, що триває від завершення такої підготовки до присвоєння громадянину України первинного військового звання офіцерського складу, але не довше ніж до кінця поточного року після завершення підготовки.

    {Частину восьму статті 17 доповнено абзацом сьомим згідно із Законом № 161-IX від 03.10.2019}

    9. Право на відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти також мають громадяни України, які в рамках міжнародних договорів України навчаються у закладах освіти інших держав.

    {Частину десяту статті 17 виключено на підставі Закону № 2145-VIII від 05.09.2017}

    11. Громадяни призовного віку, які перервали навчання у зв'язку з отриманням академічної відпустки, реалізують право на академічну мобільність, а також які поновлені у закладі вищої освіти, право на надану відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачають.

    {Частина одинадцята статті 17 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2145-VIII від 05.09.2017}

    12. У разі переведення призовників, які навчаються у закладах вищої чи фахової передвищої освіти з денною формою навчання, для навчання в інший заклад вищої чи фахової передвищої освіти із зазначеною формою навчання право на відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачається.

    {Частина дванадцята статті 17 в редакції Законів № 116-VIII від 15.01.2015, № 2745-VIII від 06.06.2019}

    13. Відстрочка від призову на строкову військову службу для продовження професійної діяльності надається таким громадянам призовного віку:

    педагогічним працівникам, які здобули вищу освіту, основним місцем роботи яких є заклади загальної середньої освіти, за умови повного навантаження на займаній посаді, - на весь період їх роботи за спеціальністю;

    {Абзац другий частини тринадцятої статті 17 із змінами, внесеними згідно із Законом № 433-VIII від 14.05.2015; в редакції Закону № 161-IX від 03.10.2019}

    медичним працівникам, за умови повного навантаження на займаній посаді, - на весь період їх роботи за фахом у сільській місцевості;

    священнослужителям, які закінчили заклади вищої або середньої духовної освіти і займають посаду в релігійних організаціях, що діють на основі статуту (положення), зареєстрованого у встановленому порядку, - на час виконання обов’язків священнослужителя;

    {Абзац четвертий частини восьмої статті 17 в редакції Закону № 161-IX від 03.10.2019}

    сільським, селищним, міським головам - на строк виконання ними цих повноважень;

    особам, які мають ступінь доктора філософії (кандидата наук)/доктора мистецтв або доктора наук та працюють на посадах за спеціальністю відповідно до групи спеціальностей за галузями знань (науки)/мистецтв, за якими присуджено науковий/освітньо-творчий ступінь, - на весь період їх роботи за цією спеціальністю;

    {Абзац шостий частини восьмої статті 17 в редакції Закону № 161-IX від 03.10.2019}

    резервістам - на весь період служби у військовому резерві;

    поліцейським, особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та працівникам Державного бюро розслідувань - на весь період їх служби;

    {Абзац восьмий частини тринадцятої статті 17 із змінами, внесеними згідно із Законами № 580-VIII від 02.07.2015, № 989-IX від 05.11.2020; в редакції Закону № 1357-IX від 30.03.2021}

    співробітникам Служби судової охорони - на весь період їх служби.

    {Частину тринадцяту статті 17 доповнено абзацом дев'ятим згідно із Законом № 1417-IX від 27.04.2021}

    {Частина тринадцята статті 17 із змінами, внесеними згідно із Законами № 4352-VI від 07.02.2012, № 1242-VII від 06.05.2014; в редакції Закону № 116-VIII від 15.01.2015}

    14. Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам, яким повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення або стосовно яких кримінальна справа розглядається судом, - до прийняття відповідного рішення.

    {Частина чотирнадцята статті 17 із змінами, внесеними згідно із Законом № 4652-VI від 13.04.2012}

    15. У випадках, не передбачених цим Законом, відстрочка від призову на строкову військову службу може бути надана призовникам згідно з рішеннями призовної комісії Автономної Республіки Крим, обласних та Київської міської призовних комісій за поданням районних (міських) призовних комісій.

    16. Призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

    17. Призовники, які втратили підстави для надання відстрочки від призову на строкову військову службу, а також особи, які не мають права на відстрочку або підстав для звільнення від призову на строкову військову службу, передбачених статтями 17 та 18 цього Закону, і не призвані з різних причин на строкову військову службу у встановлені строки, повинні бути призвані під час здійснення чергового призову.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрий день!

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text):

    Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу

    8. Відстрочка від призову на строкову військову службу також надається громадянам України, які проходять військову підготовку за програмою підготовки офіцерів запасу при вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти.

    Стаття 18. Звільнення від призову на строкову військову службу

    1. Від призову на строкову військову службу в мирний час звільняються громадяни України:

    яким після закінчення закладів вищої освіти присвоєно військові (спеціальні) звання офіцерського (начальницького) складу.

    ПОРЯДОК проведення військової підготовки громадян України за програмою підготовки офіцерів запасу, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 1 лютого 2012 р. № 48 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/48-2012-%D0%BF...):

    2. Військову підготовку на добровільних засадах проходять громадяни України (далі - громадяни), які мають або здобувають ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, придатні до військової служби за станом здоров’я та морально-діловими якостями.

    3. Військова підготовка проводиться у військових навчальних підрозділах (у військових інститутах, на факультетах (кафедрах) військової підготовки, кафедрах медицини катастроф та військової медицини) закладів вищої освіти (далі - військові навчальні підрозділи) та у вищих військових навчальних закладах.

    Перелік закладів вищої освіти, на базі яких проводиться військова підготовка, наведений в додатку до цього Порядку.

    22. Громадянам, які пройшли повний курс військової підготовки та атестовані до офіцерського складу, присвоюється первинне військове звання молодшого лейтенанта запасу.

    ПЕРЕЛІК закладів вищої освіти, на базі яких проводиться військова підготовка (Додаток до Порядку):

    Сумський державний університет

    ІНСТРУКЦІЯ

    про організацію військової підготовки громадян України за програмою підготовки офіцерів запасу

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1678-15#Text

    I. Загальні положення

    2. Військову підготовку за програмою підготовки офіцерів запасу (далі - військова підготовка) на добровільних засадах проходять громадяни, які мають або здобувають ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, придатні до військової служби за станом здоров’я та морально-діловими якостями.

    3. Військова підготовка проводиться у військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти (далі - ВНП) або у вищих військових навчальних закладах (далі - ВВНЗ).

    II. Організація відбору громадян для проходження військової підготовки

    1. Зарахування громадян для проходження військової підготовки здійснюється за результатами конкурсного відбору та медичного огляду військово-лікарськими комісіями.

    2. Медичний огляд військово-лікарськими комісіями районних (міських) військових комісаріатів (далі - військові комісаріати) громадяни проходять за місцем перебування на військовому обліку (реєстрації).

    9. Придатність громадян до військової служби за станом здоров’я зазначається у графі 8 відомості проведення конкурсного відбору громадян України для проходження військової підготовки за військово-обліковою спеціальністю (далі - Відомість) (додаток 6).

    Оцінюючи стан здоров’я і фізичного розвитку громадян, військово-лікарські комісії керуються вимогами глави 18 розділу II Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402 (зі змінами), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17 листопада 2008 року за № 1109/15800.

    X. Особливості проходження військової служби за призовом осіб офіцерського складу

    10.1. Громадяни України віком до 43 років, які пройшли повний курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу, склали встановлені іспити, мають вищу освіту за освітнім ступенем не нижче бакалавра та яким присвоєно відповідне первинне військове звання офіцера запасу, відповідно до Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" у разі потреби наказом Міністра оборони України підлягають призову на військову службу за призовом осіб офіцерського складу.

    Строк військової служби для осіб офіцерського складу, які проходять військову службу за призовом, становить до 18 місяців.

    ЗАТВЕРДЖЕНОНаказ Міністраоборони України10.04.2009 № 170

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України19 травня 2009 р.за № 438/16454

    ІНСТРУКЦІЯпро організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України

    Крикун Сергій  Павлович

    Закон Украины "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/conv#n...):

    "Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу...

    15. У випадках, не передбачених цим Законом, відстрочка від призову на строкову військову службу може бути надана призовникам згідно з рішеннями призовної комісії Автономної Республіки Крим, обласних та Київської міської призовних комісій за поданням районних (міських) призовних комісій.".

    Выход должен быть - если нет выхода, значит пропустил. Вы знаете свои семейные, рабочие, учебные обстоятельства. Подайте на имя военного комиссара районного ЦКСП (военкомат) заявление о предоставлении отсрочки в порядке приведенного положения с приведением уважительной причины. о направлении заявления в Киевскую городскую призывную. комиссию.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Відстрочка від призову Право на відстрочку від строкової військової служби можуть отримати такі категорії громадян (згідно статті 17 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу»):

    1. Якщо призовник має непрацездатних батьків або осіб, над якими здійснює опіку.

    2. Має вагітну дружину, 2 або більше дітей або дитину до 3-х років.

    3. Має дитину – інваліда чи дружину-інваліда.

    4. На відстрочку має право один з двох рідних братів призовного віку.

    5. За станом здоров’я .

    6.Якщо призовник є студентом денної форми навчання, аспірантом, інтерном до першого відрахування або переведення на заочну форму навчання.

    7. Призовник є сиротою або дитиною, позбавленою батьківського піклування.

    8. Відстрочка надається педагогічним працівникам загальноосвітніх навчальних закладів та медичним працівникам сільської місцевості при повному навантаженні.

    9. Священнослужителям,сільськім та селищним головам, резервістам, поліцейським.

    10. Призовникам, яким оголошено підозру у скоєнні кримінального злочину.

    Призовники, які отримали відстрочку, зобов’язані щорічно до 1 жовтня подавати у свої військкомати підтверджуючі документи. Ті ж, хто не має права на відстрочку від служби в армії, або втратив її – повинні будуть призвані на службу в найближчому призові.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    1. Если я учусь в университете на заочной форме, какие есть варианты получить острочку ? - статті 17-18 цього Закону містять весь перелік підстав для відстрочки і звільнення від призову на строкову військову службу (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text).

    На 2022 рік визначено такі строки проведення чергових призовів громадян України на строкову військову службу (https://www.president.gov.ua/documents/6872021-410...):

    1) квітень - червень;

    2) жовтень - грудень.

    2. Может быть есть возможность пройти военную кафедру ? - так, до вступних випробувань допускаються громадяни України, які мають або здобудуть освітній ступінь вищої освіти не нижче бакалавра всіх форм навчання, придатні до військової служби за станом здоров’я та морально-діловими якостями.

    Вам потрібно пройти медичний огляд та конкурсний відбір .

    Медичний огляд проводиться за направленням від КВП вашого університету.

    Проведення конкурсного відбору покладається на відбіркову комісію, яка призначається наказом ректора університету.

    ІНСТРУКЦІЯ про організацію військової підготовки громадян України за програмою підготовки офіцерів запасу (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1678-15#Text):

    II. Організація відбору громадян для проходження військової підготовки

    7. Здобувачі вищої освіти, які виявили бажання проходити військову підготовку, подають заяву на ім’я декана факультету ЗВО, у якому вони здобувають відповідний ступінь вищої освіти, копію посвідчення про приписку до призовної дільниці (для осіб чоловічої статі), довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків та копію першої сторінки паспорта громадянина України.

    Громадяни, які вже мають ступінь вищої освіти не нижче бакалавра та виявили бажання проходити військову підготовку, подають заяву на ім’я голови відбіркової комісії разом із копіями посвідчення про приписку до призовної дільниці (для осіб чоловічої статі), першої сторінки паспорта громадянина України, документа про вищу освіту та додатка до нього.

    Заява містить такі відомості:

    прізвище, ім’я, по батькові громадянина;

    номер навчальної групи, назва факультету та ЗВО, у якому громадянин здобуває вищу освіту, форма навчання - очна (денна, вечірня) або заочна (дистанційна);

    інформація про здобутий або той, що здобувається громадянином, ступінь вищої освіти, галузь знань, спеціальність та спеціалізацію;

    придатність до проходження військової служби за станом здоров’я;

    інформація про проходження військової служби;

    мотивація громадянина щодо проходження військової підготовки та його зобов’язання про виконання вимог, що ставляться до громадян під час проходження військової підготовки.

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України