Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Защита прав потребителей, 20 января 2022, вопрос №54772 100₴

Платить ли за то,чего не получаю (не пользуюсь)?

Одна моя квартира в 9-ти этажном доме имеет двухконтурный котёл для АО и подогрева воды.Вношу абоненту за подогрев горячей воды (ПГВ) в доме+ АБОНЕНТСЬКЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ТЕ дома. Должна ли я платить за отопление мест общего пользования (МЗК)которые никогда никем не отапливались и за функционирование общих систем отопления? Спасибо.

Ответы юристов (7)

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Антонина Яковлевна!

    В соответствии со ст.10 Закона Украины «О коммерческом учёте тепловой энергии и водоснабжения», порядок определения объёмов потреблённой в здании тепловой энергии на отопление жилых и нежилых помещений, отопление мест общего пользования, обеспечение функционирования внутридомовых систем отопления, устанавливается в соответствии с «Методикой распределения между потребителями объёмов потреблённых в здании коммунальных услуг». Соответствующая Методика утверждена Приказом Министерства регионального развития, строительства и жилищно-коммунального хозяйства Украины №315 от 22.11.2018 года.

    Для зданий, где помещения всех потребителей оснащены узлами распределённого учёта, объём тепловой энергии, затраченной на отопление МОП и вспомогательных помещений здания, определяется как разница между объёмом тепловой энергии, опредёленной на основании показаний общедомового узла коммерческого учета и суммарным объёмом потребленной тепловой энергии по показаниям узлов распределённого учёта отдельных потребителей (жилых и нежилых помещений). Иными словами, из объёма всей использованной тепловой энергии вычитаются индивидуальные объёмы по показателям счётчиков в жилых и нежилых помещениях. Считается, что эта разница ушла на отопление МОП и вспомогательных помещений.

    Затем определённый таким образом объём тепловой энергии распределяется между потребителями пропорционально площади (объёму) квартиры (или другого помещения). Иными словами, вся разница в показателях счётчиков распределяется между квартирами и нежилыми помещениями в соответствии с их площадью.

    За разъяснения Вы такое имеете право обратиться официально с заявлением в Теплокомунерего.

    Всего доброго!

    Білогай Ігор Петрович

    Доброго дня! Так, Ви повинні сплачувати ці платежі, по суті, Ви їх і раніше сплачували, вони входили в загальну суму, проте, з прийняттям відповідних змін КМУ, тепер усі тарифи повинні відображатись окремо. Місцями загального користування визначаються, також, підвали, чердаки тощо. Тому, якщо у Вас немає батарей у під'їзді, оплата йтиме за інші місця загального користування, і наявність АО на це ніяк не впливає.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Антоніно!

    Правовідносини, що виникають між сторонами з приводу постачання теплової енергії, врегульовано законами України «Про теплопостачання», «Про житлово-комунальні послуги», Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630 (далі – Правила № 630), Методикою розрахунку кількості теплоти, спожитої на опалення місць загального користування багатоквартирних будинків та визначення плати за їх опалення, затвердженої наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 31 жовтня 2006 року № 359 (далі – Методика № 359), якою встановлено порядок визначення витрат теплової енергії на опалення місць загального користування у багатоквартирних житлових будинках для встановлення розміру плати за неї споживачами.

    Галузевими комунальними нормами України (ГКН 04.07.000-2005) надано визначення місць загального користування: «Приміщення загального користування (МЗК) житлового будинку – це сходові клітини, ліфтові шахти, вестибюлі, коридори, підвали тощо».

    Власники квартир багатоквартирних будинків є співвласниками усіх допоміжних приміщень будинку та його технічного обладнання і зобов’язані брати участь у загальних витратах, пов’язаних з утриманням будинку та прибудинкових територій відповідно до своєї частки у майні будинку. Внутрішньобудинкові мережі централізованого опалення і гарячого водопостачання (ЦО і ГВП) належать до інженерного (технічного обладнання) житлового будинку і є його невід’ємною частиною.

    Адже за рахунок тепловиділень від розподільчих трубопроводів, які розташовані в місцях загального користування будинку, створюються сприятливі умови для нормального функціонування мереж водопостачання, водовідведення та інших комунікацій.

    Таким чином, співвласники квартир повинні брати участь у витратах на утримання будинку пропорційно займаній площі житла. Відключення від мереж ЦО і ГВП не є підставою для звільнення мешканців від такої участі.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Гончаренко Константин

    Добрый день!

    Согласно Закону Украины "Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг №1060 в платежках за отопление появились новые строчки из-за определенных нововведений.

    1. Функционирование системы отопления теперь выделено из общего объема потребленного тепла домом.

    2. Также отдельной строкой теперь будет функционирование системы горячего водоснабжения. Это тепловая энергия для обеспечения внутридомовой системы горячего водоснабжения (если она есть в доме).

    3. Абонплата – включает расходы по обслуживанию и замене домовых счетчиков тепла и горячей воды.

    «Размер абонплаты неизменен, не зависит от площади отдельного помещения»,

    Ранее за обслуживание и замену домовых счетчиков тепла и горячей воды жильцы платили в виде взносов.

    Теперь это включено в плату за абонентское обслуживание.

    Абонплата – это не коммунальная услуга, поэтому государство устанавливает только предельный уровень – 33,74 грн (с 01.07.2021 г.).Вы и ранее оплачивали эти услуги в составе тарифа, теперь приняты изминения в ЗУ Про ЖКП и с этого времени каждая услуга должна быть выписана отдельной строкой.

    Автономное отопление єто ваша личная система установлена в квартире , места общего пользования - это все что находится в подьезде и подвал , чердак , комора.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    100%

    Гражданский кодекс Украины: (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 901. Договір про надання послуг

    1. За договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

    2. Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов'язання...

    Стаття 1166. Загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду...

    2. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини...".

    Закон Украины "Про житлово-комунальні послуги" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19):

    "Стаття 7. Права і обов’язки споживачів

    1. Споживач має право:...

    5) на зменшення у встановленому законодавством порядку розміру плати за житлово-комунальні послуги у разі їх ненадання, надання не в повному обсязі або зниження їхньої якості;...

    Стаття 21. Послуга з постачання теплової енергії...

    2. Виконавець послуги з постачання теплової енергії повинен забезпечити постачання теплоносія безперервно, з гарантованим рівнем безпеки, обсягу, температури та величини тиску.

    Параметри якості теплової енергії повинні відповідати нормативним документам у сфері стандартизації...

    Стаття 27. Порядок оформлення претензій споживачів

    1. У разі ненадання, надання не в повному обсязі або неналежної якості комунальних послуг споживач має право викликати виконавця комунальних послуг (його представника) для перевірки кількості та/або якості наданих послуг...

    4. За результатами перевірки якості надання комунальних послуг або якості послуг з управління багатоквартирним будинком складається акт-претензія, який підписується споживачем та виконавцем комунальної послуги ...

    5. Виконавець комунальної послуги або управитель (щодо послуги з управління багатоквартирним будинком) зобов’язаний прибути на виклик споживача у строки, визначені в договорі про надання послуги, але не пізніше ніж протягом однієї доби з моменту отримання повідомлення споживача.

    6. У разі неприбуття виконавця комунальної послуги або управителя (щодо послуги з управління багатоквартирним будинком) в установлений строк або необґрунтованої відмови підписати акт-претензію такий акт підписується споживачем, а також не менш як двома споживачами відповідної послуги, які проживають (розташовані) в сусідніх будівлях (у приміщеннях - якщо послуга надається у багатоквартирному будинку), і надсилається виконавцю комунальної послуги або управителю (щодо послуги з управління багатоквартирним будинком) рекомендованим листом..."

    Конституция Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством...".

    Во-первых, оплате подлежит предоставленная услуга; нет услуги - нет оплаты.

    Во-вторых, если в местах общего пользования отсутствуют элементы отопления (трубы таковыми не являются) или холодными (ненадлежащей температуры) - услуга по теплоснабжению также не подлежит оплате (полной оплате).

    В-третьих. в обоснование неоплаты (частичной оплаты) услуги следует вызвать представителя исполнителя услуги для составления акта-претензии или составить его потребителями в количестве не менее 3 с отправкой экземпляра акта-претензии исполнителю.

    • Антонина Яковлевна Клиент 2 года назад

      Спасибо Вам. Самый лучший ответ и ,естественно, дает хоть немного оптимизма для борьбы за свои права. Удачи Вам в работе.

    Крикун Сергій  Павлович

    Спасибо, Антонина Яковлевна - был не против стоимостной оценки своего ответа (в части объявленной стоимости вопроса).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України