Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 20 января 2022, вопрос №54808

Разрешение на выезд ребёнка заграницу.

Здравствуйте. Я 3 года назад развелась с мужем ,у нас есть общая дочь.С нынешним мужем ходим поехать отдыхать заграницу.Что нужно,для разрешения ребёнка на выезд?И есть ли разрешение не одноразовые,а на несколько лет.Чтоб один раз попросить у бывшего мужа,и больше с ним не встречаться?

Ответы юристов (1)

    Неверчак Євген Борисович

    Доброго дня.

    Статтею 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» передбачено, що неповнолітні громадяни України виїжджають з України за наявності паспорта громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичного паспорта чи службового паспорта.

    Виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків, здійснюється за нотаріально посвідченою згодою іншого з батьків.

    Як бути, коли один із батьків, з ким проживає дитина, вирішили тимчасово виїхати за кордон України на строк більше одного місяця з метою лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких, туристичних, дослідницьких, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинку дитини за кордоном, у тому числі у складі організованої групи дітей, а іншим із батьків, безпідставно не надається нотаріально посвідчена згода на виїзд і є заборгованісь по аліментах.

    Відповідно до п. 4 "Правил перетинання державного кордону громадянами України", затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.95 № 57, у такому випадку виїзд дитини, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків на підставі одного із таких документів:

    • рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;
    • рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;
    • рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;
    • рішення суду про надання дозволу на виїзд з Українигромадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;
    • довідки про наявність заборгованості із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, виданої органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем.

    Для того щоб перетнути кордон лише на підставі довідки про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, виданої органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем, необхідно рішенням суду або органу опіки та піклування про визначення чи підтвердження місця проживання дитини з одним із батьків, який має намір виїзду з дитиною.

    Як бути, коли один із батьків, з ким проживає дитина, вирішили тимчасово виїхати за кордон України з метою лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких, туристичних, дослідницьких, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинку дитини за кордоном, у тому числі у складі організованої групи дітей - на строк до одного місяця і одним із батьків, у якого не має заборгованості по аліментам, безпідставно не надається нотаріально посвідчена згода на виїзд.

    Відповідно до п. 4 "Правил перетинання державного кордону громадянами України", затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.95 № 57, виїзд громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб допускається без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків у разі тимчасового виїзду з України на строк до одного місяця під час пред’явлення рішення суду або органу опіки та піклування районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчого органу міської, районної у місті, у разі його утворення, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади або їх копій, засвідчених нотаріально чи органом, який їх видав, у якому визначено чи підтверджено місце проживання дитини з одним із батьків, який має намір виїзду з дитиною або який уповноважив на це нотаріально посвідченою згодою інших осіб.

    Тому, треба за допомогою рішення суду або органу опіки та піклування визначити чи підтвердити місце проживання дитини з одним із батьків, який має намір виїзду з дитиною, або уповноважив на це нотаріально посвідченою згодою інших осіб.

    Згідно п. 5 статті 157 Сімейного Кодексу України необхідно повідомити іншого з батьків, за відомим місцем проживання шляхом надсилання йому рекомендованого листа про тимчасовий виїзд дитини за межі України, зазначивши мету виїзду, державу прямування та відповідний часовий проміжок перебування у цій державі.

    Цією нормою передбачено, що вищезазначене буде не можливим, якщо до батьків, які самостійно вирішили повезти дитину за кордон, застосовувались заходи примусового виконання рішення про встановлення побачення з дитиною та заходи про усунення перешкод у побаченні з дитиною.

    Робимо висновок Вирішили їхати за кордон України з дитиною терміном до одного місяця. Визначте чи підтвердіть належним чином місце проживання дитини з вами. Не чиніть перешкоди у побаченні з дитиною. Повідомте належним чином іншого з батьків про від’їзд дитини за кордон.

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України