Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, строительство, 22 февраля 2022, вопрос №56476 150₴

Оподаткування при купівлі житла

Купую житло із земельною ділянкою за грошову компенсацію для дітей позбавлених батьківського піклування. Стою на черзі на квартирному обліку.
Чи потрібно сплачувати податки у такому випадку і які?

Ответы юристов (5)

    Адвокат Евгений Александрович
    26.7%

    Добрий вечір, Катерина!

    З метою сприяння реалізації прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на виховання у сім’ї або умовах, наближених до сімейних, та на отримання житла Міністерством соціальної політики підготовлені рекомендації щодо реалізації Порядку та умов надання у 2019 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, затверджений постановою КМУ від 26.06.2019року №616.

    Окрім дітей-сиріт житлом забезпечуватимуться і діти, позбавлені батьківського піклування. Тобто під дію порядку підпадають: діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування та особи з їх числа. Надано право отримувати грошову компенсацію за належні для отримання житлові приміщення для дітей з метою придбання житла.

    Грошова компенсація може бути використана на придбання житлового приміщення в прийнятих в експлуатацію житлових будинках у будь-якій адміністративно-територіальній одиниці в межах області протягом одного року з дня зарахування коштів на спеціальний рахунок в уповноваженому банку. Житло придбавається шляхом укладення договору купівлі-продажу. Договором передбачається накладення заборони на відчуження такого житла протягом десяти років.

    Право на отримання житла за рахунок субвенції або грошової компенсації відповідно Порядку та умов за власним вибором мають діти в порядку черговості взяття на квартирний облік.

    Органи місцевого самоврядування самостійно визначають розпорядника коштів субвенції

    Додаткові витрати за купівлю, оформлення житла та сплату податків, зборів, платежів сплачуватиме орган місцевого самоврядування.

    Витрати, пов’язані з купівлею, оформленням права власності на житло та сплатою передбачених законодавством податків, зборів, платежів здійснюватимуться за рахунок коштів бюджету розпорядника нижчого рівня.

    Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%

    Добрый день!

    В действующем законодательстве Украины, а именно, в Декрете Кабинета Министров Украины под №7-93 сказано, что следующие категории лиц могут быть освобождены от уплаты государственной пошлины:

    • участники АТО и их семьи;
    • дети из числа сирот;
    • инвалиды войны;
    • жители общежитий;
    • многодетные семьи, в которых 5 и больше детей;
    • религиозные организации;
    • инвалиды войны;
    • жители зоны отчуждения либо обязательного отселения;
    • первая и вторая категория лиц, пострадавших на ЧАЭС.

    Отдельно остановимся на категории граждан, которые могут не оплачивать налог в Пенсионный фонд. Это лица, которые покупают недвижимость первый раз и те, кто числится на квартирном учете. С другой стороны, нотариусам сложно проверить, покупает человек недвижимость впервые или нет, поэтому они редко соглашаются оформлять сделки без квитанции об уплате налога в Пенсионный фонд. Если вы имеете право на данную льготу, уже после нотариального оформления сделки вы можете подать заявление в административный суд, чтобы вернуть сумму, которая была уплачена в Пенсионный фонд.

    В Вашем случае предоставьте нотариусу справку о том, что Вы стояли на квартирном учете как сирота и получили денежную компенсацию, с которой приобретаете недвижимость.

    Удачи!

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Катя!

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/conv#n3...):

    Стаття 657. Форма окремих видів договорів купівлі-продажу

    1. Договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню, крім договорів купівлі-продажу майна, що перебуває в податковій заставі.

    Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) нерухомості передбачений ст. 172 Податкового кодексу України. При здійсненні таких операція фізичні особи зобов'язані задекларувати свої доходи та сплатити податок.

    Так, при продажу нерухомості укладається договір купівлі-продажу, в такому випадку будуть утримуватися наступні податки:

    - податок з доходів фізичних осіб (ПДФО) - 5%;

    - військовий збір - 1,5%;

    Розрахунок податку при продажу нерухомості визначається від суми доходу, отриманого від продажу такої нерухомості. Дохід визначається виходячи з ціни, котра зазначена в договорі купівлі-продажу, тобто суми, яку покупець передає продавцеві за нерухоме майно, але не нижче оціночної вартості.

    Чи потрібно сплачувати податки у такому випадку і які? - ні, адже Ви виступаєте покупцем.А податки сплачує продавець (від суми доходу, отриманого від продажу житла із земельноюділянкою).

    Крім того, за операцією купівлі-продажу нерухомого/рухомого майна між фізичними особами нотаріус/юридична особа – посередник виконує функції податкового агента в частині надання інформації контролюючим органам про суму отриманого платником податку доходу і суму сплаченого до бюджету податку на доходи фізичних осіб, та у податковому розрахунку за ф. 1ДФ заповнює такі графи:

    графа 1 – порядковий номер кожного рядка, що заповнюється;

    графа 2 – податковий номер або серія та номер паспорта;

    графа 3а – сума доходу платника податку, отриманого від продажу нерухомого/рухомого майна;

    графа 4а – сума податку, що підлягає сплаті до бюджету;

    графа 4 – сума фактично перерахованого податку;

    графа 5 – код ознаки доходу («104» – у разі отримання доходів від операцій з продажу об’єктів нерухомого майна та «105» – у разі продажу рухомого майна).

    Крім цього, нотаріусам необхідно відображати у податковому розрахунку за ф. 1ДФ військовий збір щодо посвідчених ними договорів з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна між фізичними особами, а також виданих свідоцтв про право на спадщину та/або посвідчення договорів дарування. При цьому в рядку «Військовий збір» розд. 2 податкового розрахунку за ф. 1ДФ проставляються загальні суми доходу та фактично утриманого (перерахованого) військового збору.

    Порядок оподаткування операцій з продажу об’єктів нерухомого/рухомого майна регулюється ст.ст. 172 - 173 розд. IV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

    Відповідно до п. 172.4. ст. 172 та п. 173.4 ст. 173 ПКУ нотаріус щокварталу подає до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про посвідчені договори купівлі-продажу (міни) нерухомого майна (за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна (зареєстрованої відповідно до п. 172.3 ст. 173 ПКУ) та/або рухомого майна, про вартість кожного договору та про суму сплаченого податку на доходи фізичних осіб у порядку, встановленому розд. ІV ПКУ для податкового розрахунку.

    При цьому, фізичною особою – платником податку визначається сума податку на доходи фізичних осіб та самостійно сплачується до бюджету через банківські установи (п. 172.5 ст. 172 та п. 173.4 ст. 173 ПКУ).

    Форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (ф. 1ДФ) та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 №4.

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Гончаренко Константин
    33.3%

    Доброго дня!

    повідомляю наступне:

    Порядок оподаткування при операціях з нерухомістю

    При проведення операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомості між фізичними особами сторони повинні сплачувати податки відповідно до ст. 172 ПК України «Порядок оподаткування операцій з продажу об’єктів нерухомого майна» та військовий збір, який встановлений Підрозділом 10 Перехідних положень ПК України.

    Відповідно до ст. 172 ПК України Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об’єкт незавершеного будівництва таких об’єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

    Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

    Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається.

    Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об’єкт незавершеного будівництва таких об’єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків бази оподаткування.

    Дохід від продажу (обміну) об’єкта незавершеного будівництва оподатковується у порядку, визначеному статтею 172 ПК України для об’єктів нерухомого майна.

    Дохід від продажу об’єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта, розрахованої модулем електронного визначення оціночної вартості Єдиної бази даних звітів про оцінку, або не нижче ринкової вартості такого об’єкта, визначеної суб’єктом оціночної діяльності (оцінювачем) відповідно до законодавства та зазначеної у звіті про оцінку, зареєстрованому в Єдиній базі даних звітів про оцінку.

    За загальним правилом продаж нерухомості оподатковується:

    - податком на доходи фізичних осіб – 5%;

    - військовим збором 1,5%.

    Слід зазначити, що для нерезидентів розмір податку на доходи фізичних осіб при продажу нерухомості становить 18%.

    Пенсійний збір сплачується відповідно до ч. 10, ст.4 та ч. 8, ст. 2 ЗУ «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування"

    Пільги щодо сплати державного мита

    Відповідно до пункту 18, статті 4 Декрету КМУ «Про державне мито» від сплати державного мита при операціях з нерухомістю звільняються:

    - Громадяни віднесені до 1, 2, 3, 4 категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

    - Особи з інвалідністю Великої Вітчизняної війни та сім'ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняні до них у встановленому порядку особи.

    - Особи з інвалідністю І та ІІ група.

    Друга сторона угоди з купівлі-продажу нерухомості від сплати держмита не звільняється, якщо тільки не відноситься до перерахованих вище категорій.

    Обов'язковий платіж 1% суми угоди до Пенсійного фонду не повинні платити:

    Особи, що купують квартиру або інше житло вперше

    Особи, що перебувають на квартирному обліку.;

    Однак фактично нотаріуси не погоджуються завірити договір без надання покупцем документів про сплату цього збору.

    Така ситуація обумовлена тим, що в Україні не існує єдиної інформаційної бази, що дозволяє перевірити факт першої покупки житла. Повернути вже сплачену до бюджету суму можна через звернення до адміністративного суду.

    Ставка ПДФО та військового збору

    ПДФО за ставкою 5% та військовий збір за ставкою 1,5% сплачуються у випадках коли:

    • об’єкт нерухомості перебуває у власності відчужувача менш ніж 3 роки;
    • протягом року особа відчужила більш ніж один об’єкт нерухомості;
    • відчужується об’єкт незавершеного будівництва;
    • відчужується земельна ділянка, яка перевищує норми безоплатної передачі, які визначені ст. 121 ЗК України.

    У Вашому випадку витрати за купівлю, оформлення житла та сплату податків, зборів, платежів сплачуватиме орган місцевого самоврядування.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Категорії громадян України, звільнені від сплати податку на нерухомість

    Кабінет Міністрів України Декретом № 7–93 у п. 18, ст. 4 визначив категорії громадян, звільнених від сплати державного мита під час купівлі квартири:

    діти-сироти;

    мешканці гуртожитків;

    релігійні організації;

    учасники АТО та їхні сім’ї;

    сім’ї, в яких 5 і більше дітей;

    діти-інваліди з одним батьком;

    інваліди німецько-радянської війни;

    постраждалі під час аварії на ЧАЕС (I і II категорії).

    Звільненими від сплати податку можуть бути жителі зони відчуження або обов’язкового відселення.

    Повністю звільнений від сплати податку

    - Багатодітні сім'ї (5 і більше дітей);

    -Діти сироти;

    - Діти-інваліди, які виховуються одинокими матерями;

    - Власники, які проживають у житлі, офіційно визнаному непридатним для проживання;

    - Власники житла в зонах відчуження і безумовного відселення;

    - Мешканці гуртожитків;

    - Дитячі будинки сімейного типу;

    - Дитсадки;

    - Школи;

    - Громадські організації інвалідів;

    - Релігійні організації;

    - Учасники АТО і їх сім'ї (за рішенням місцевої ради та виходячи з майнового стану та рівня доходів).

    Згідно зі ст. 166 ПКУ, громадяни України, які купують житло вперше або перебувають у черзі на квартиру, мають право на повернення податкової знижки за придбану нерухомість. Зробити це можна тільки після реєстрації за адресою купленого житла і після подачі декларації до фіскальної служби. Це також стосується житла, купленого в іпотеку, але з деякими особливостями:

    офіційне працевлаштування — мінімальний робочий стаж становить 1 рік, крім тих, хто працює за цивільно-правовим договором або займається підприємницькою діяльністю;

    реєстрація — іпотечне житло повинно бути зареєстрованим місцем проживання громадянина, який претендує на податкові відрахування;

    термін дії іпотеки — не повинен перевищувати 10 років.

    Постановою КМУ від 26.06.2019 №616 Уряд затвердив Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа.

    Відтепер окрім дітей-сиріт житлом забезпечуватимуться і діти, позбавлені батьківського піклування. Тобто під дію порядку підпадають: діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування та особи з їх числа.

    Орган соціального захисту населення надає дитині роз’яснення щодо її права на отримання житла за рахунок субвенції або грошової компенсації, ознайомлює з порядком та умовами отримання житла за рахунок субвенції чи грошової компенсації під розпис.

    Дитина протягом трьох робочих днів від дати ознайомлення з порядком та умовами отримання житла за рахунок субвенції або грошової компенсації визначає разом із законним представником або в разі його відсутності — з представником органу опіки та

    Проте зазначений вами статус і підтверджуючі документи необхідно надати нотаріусу при оформленні договору.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України