Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

24 березня 2022, питання №59697

ОСББ долг, ультиматумы, шантаж в военное время

Скажите пожалуйста, ситуация такая, сейчас военное положение я живу в Киеве сейчас, моя мама во Львове квартира во Львове наша, но есть долги по ОСББ. Мама платит за электроэнергию Львовоблегерго, но глава ОСББ стал отключать в нашей квартире свет, счётчик находится снаружи, там навесной замок, дубликата ключей нету у нас нету. Договора с ОСББ мы не подписывали, счета за ОСББ приходят заоблачные и не пишут в квитанциях за что именно, долг около 50000-60000 тис.гривен за четыри года, мама просила предоставить выписки о том за что вообще она должна платить почему такая сумма большая в месяц выходит около 1000 грн. А иногда больше. Но глава выписок не предоставил. Глава ОСББ предлагает какие то авантюрные схемы с заселением беженцев в квартиру которые будут платить деньги и глава ОСББ спишет долг таким образом, предлагает выселить маму на время в одну комнату, он даже настаивает на этом, при этом не учитывая того что я тоже владелец квартиры и вообще то могу приехать во Львов, но учитывая войну я приеду во Львов только для того чтобы бежать дальше за границу. Глава ОСББ говорит иначе свет включен не будет. Мастер от ОСББ один раз пришел открыл считок за минуту сделал, работу и закрыл я так понимаю это была либо пробка, либо он до этого отключал квартиру. Она заплатила 300грн. И через неделю они снова свет отключили. Мама пожилая и не совсем адекватная она не может в таких стрессовых ситуациях принимать рациональное решение, боюсь что бы квартиру таким образом не отняли, не поставили на двери замок новый и ТД. Что делать в данной ситуации, писать заявление в полицию? Пробовать взламывать щиток самостоятельно? Разве имеют право в военное время оставлять без света,шантажировать, ставить ультиматумы, требовать решить проблему с долгами таким образом хотя за свет она платит? Помогите пожалуйста.

Відповіді юристів (1)

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

    Доброго дня, дії голови ОСББ протиправні, звертайтесь в письмову вигляді зі скаргою. Поліція в такому випадку вам не допоможе, це не їх профіль, а ще враховуючи те, що в країні війна то ви розумієте, що в них інші проблеми. Примусити розселяти в себе біженців також не мають права, так дійсно якщо власник приймає в себе біженців, йому відшкодовується здається 450 грн. комунальних послуг, але за вашим бажанням. Тому вам потрібно терміново втрутитись, і обов'язково в письмовому вигляді, крім того відключати від електропостачання має право тільки постачальник послуг в разі заборгованості, ні ЖЕК ні ОСББ не має права проводити такі відключення. Треба викликати енергопостачальну організацію, і фіксувати цей факт, і в судовому порядку вирішувати ці питання якщо будуть продовжуватися такі дії з боку голови ОСББ. Так, постановою Верховного Суду від 12.12.2018 по справі №766/2228/17 встановлено, що ОСББ не має права відключати електро, водо та теплопостачання навіть при наявності заборгованості за надання таких послуг.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України