Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

12 апреля 2022, вопрос №61732

Як виїхати з дитиною (15 років), яка не отримувала український паспорт?

Вітаю! Спробую ясно пояснити ситуацію.
Я (Вікторія) та мій чоловік (Владислав) - громадяни України. В Україні офіційно в шлюбі не перебуваємо.
Він з сім'єю (він, вітчим (тато молодшої сестри), молодша сестра та мати) в 2008 році переїхали з Маріуполя до Севастополя (через екологію). У 2013 році батьки розвелися. 20 грудня 2018 року мати померла від онкології. На той час в шлюбі ми ще не були. Влад почав оформлення опіки над сестрою. Він - моряк далекого плавання. Морякам не дають опіку, якщо вони планують продовжувати роботу. На час оформлення опіки він не працював за фахом. Потрібно було нам росписатись тут в Севастополі та робити мене опікуном, щоб він міг далі заробляти. Для цього я мала отримати паспорт РФ. Отримання опіки ним, потім я чекала на паспорт, потім шлюб і переоформлення опіки на мене зайняло час. Планували, що я беру опіку та можу дитину вивезти в Україну для отримання паспорту. Свідотство про народження вона має українське. Щодо її тата - встановлено факт відсутності піклування. Він - військовий РФ. Ми робили усе, щоб він не міг її забрати. У лютому 2022 я стаю законним представником дитини та плануємо виїхати в Україну їй робити паспорт. Сталася війна і ми не знаєм що робити з дитиною. В неї з документів - українське свидотство про народження та россійський паспорт, виданий у Севастополі в 2020 році.

Як мені нещодавно підказали юристи, зі свідотством опікуна, котре видано в Севастополі після 2014 року я все одно не вивезу дитину в Україну. Чи є якийсь вихід з ситуації?

Всі ми з Маріуполя.

Мета: виїхати з дитиною в Україну, потім в бік Европи, шукати їй освіту. 10-й клас закінчує зараз. Планували встигнути до випуску зі школи та вступити до одного з європецьких ВУЗів.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України