Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Защита прав потребителей, 24 мая 2022, вопрос №65074

Защита прав в военное время

Добрый день. Магазин Розетка выполняет гарантийный ремонт более 18 дней. Написал заявление о возврате средств. Прислали официальное письмо в котором ссылаются на Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні». Имеют ли они на это право? Спасибо за ответ.

Ответы юристов (2)

    Промський Євгеній Сергійович
    Общаться в чате Промський Євгеній Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день! По сути вам дали формальную отписку, которую сейчас используют по поводу и без. Они должны аргументировать, каким образом война в вашей ситуации помешала исполнить свои гарантийные обязательства.

    Рекомендую обратиться с официальным письмом и просьбой пояснить:

    - каким образом на ИМЕННО ВАШЕЙ ситуации отразился форс-мажор (всеукраинская сеть не может вернуть деньги за 1 ноутбук?);

    - які компанія вжила всі необхідні заходи для прискорення повернення товару з сервісного обслуговування?

    Как только возникнут вопросы или необходимость составить претензию - обращайтесь! Буду рад помочь!

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    Общаться в чате Киншов Дмитрий Сергеевич год назад

    Адвокат, г. Харьков, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня.

    Форс-мажор - звільняє особу, у даному випадку магазин Розетка, від відповідальності (наприклад, пеня, якщо це передбачено договором), але не звільняє від обов'язку виконати своє зобов'язання, тобто, зробити ремонт ноутбуку, це по-перше.

    По-друге, ви ж звернулися із заявою про повернення грошових коштів, а не з вимогою відремонтувати ноутбук. Тому, дана відповідь тут недоречна.

    Так, дійсно, Торгово-промисловою палатою України (ТПП) було оприлюднено лист № 2024/02.0-7.1 від 28.02.2022, яким повідомлено, що військова агресія Російської Федерації проти України є форс-мажорною обставиною (обставиною непереборної сили).

    Це означає, що введення воєнного стану на території України є форс-мажором та є підставою для звільнення від відповідальності за порушення договору, але тільки в тому випадку, якщо саме ця обставина стала підставою для невиконання договірних зобов’язань. Тобто, необхідно довести зв’язок між невиконанням зобов’язань та воєнними діями в Україні.

    На скільки я розумію, компьютер Ви передали на ремонт вже під час війни, тобто, коли вже існували форс-мажорні обставини.

    Пропоную направити на адресу магазину претензію, де вимагати або ж повернути кошти або здійснити ремонт ноутбука.

    Якщо потрібно допомога в написані претензії - звертайтеся!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України