Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Защита прав потребителей, 25 мая 2022, вопрос №65211

Магазин отказывается менять мобильный телефон с браком

Здравствуйте. Я вчера купил смартфон. В магазине вставили сим карту, проверили на звонки, на звук, динамик, микрофон.
Дома при установке програм и приложений оказалось, что у телефона, скорее всего проблема с системой. Он не скачивает программы с Play Market.
Постоянно крутиться колесо загрузки, а загрузка не происходит.
На другой день я вернулся в магазин, объяснил ситуацию. Работник магазина пытался сам устранить неполадку, но ничего не вышло. Я сказал, что хочу вернуть телефон обратно, так как он новый и не истекло 14 дней со дня покупки.
На что продавец мне ответил " в телефон уже ставилась сим карта, значит он уже считается б/у, а б/у товары возврату не подлежат. Телефон по гарантии будет отправлен в сервисный центр. Ждите результата".
Так вот у меня вопрос, МОГУ ли сдать телефон назад в магазин?

Ответы юристов (5)

    Промський Євгеній Сергійович

    Добрий день!

    Рекомендую такий алгоритм:

    1. Подати письмову претензію з однією з вимог, передбачених Законом вище. У претензії зазначити, що у випадку незадоволення ваших вимог будете скаржитись до Держпродспоживслуби та до суду.

    2. Скарга до Держпродспоживслуби.

    3. Позов до суду.

    Для більш детальної консультації натискайте кнопку "Звернутися"

    Марусяк Андрій Романович

    Доброго вечора! дійсно, телефон був у використанні тому ви його обміняти не можете. Тепер треба проводити гарантійний ремонт. Якщо буде порушено строки ремонту, які визначені в Законі, лише тоді ви можете обміняти телефон.

    Дійсно, ви вже користувались телефоном, а обміняти можна товар, який не був у використанні.

    • Роман Скрипка Клиент год назад

      Так а яким іншим способом можно провірити функції телефону не вставляючи в нього сім карту?

      • Промський Євгеній Сергійович

        Слід готувати претензію, щоб магазин розумів серйозність намірів. Інакше телефон буде ремонтуватись не зрозуміло скільки.

      • Марусяк Андрій Романович

        Стаття 9. Права споживача при придбанні товару належної якості

        1. Споживач має право обміняти непродовольчий товар належної якості на аналогічний у продавця, в якого він був придбаний, якщо товар не задовольнив його за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути ним використаний за призначенням.

        Споживач має право на обмін товару належної якості протягом чотирнадцяти днів, не рахуючи дня купівлі, якщо триваліший строк не оголошений продавцем.

        {Абзац другий частини першої статті 9 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2741-VI від 02.12.2010}

        Обмін товару належної якості провадиться, якщо він не використовувався і якщо збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики, а також розрахунковий документ, виданий споживачеві разом з проданим товаром, або відтворений на дисплеї програмного реєстратора розрахункових операцій (дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний реєстратор розрахункових операцій) QR-код, що дає змогу споживачеві здійснювати його зчитування та ідентифікацію з розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому містяться, або надісланий електронний розрахунковий документ на наданий споживачем абонентський номер чи адресу електронної пошти.

        Відповідь на ваше питання: ніяк, однак продавець правий, товар був у використанні, а отже застосовується статт 7 закону Про захист прав споживачів - Гарантійний ремонт


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України