Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 03 августа 2022, вопрос №70617 150₴

Ризик вилучення майна в громадянина РФ (є посвідка на постійне проживання в Україні)

Доброго дня! Допоможіть, будь ласка, з питанням: в мене російське громадянство та постійна посвідка на проживання в Україні (з 2004 року). Народилася в Чернігові, також закінчила там школу, потім окінчила один з київських університетівю Скажіть, будь ласка, чи існують обмеження на виїзд російських громадян до Росії під час війни? Моє єдине житло в Україні та я турбуюся чи може моя поїздка до РФ якимось чином вплинути на його втрату. Дуже сподіваюся на Вашу допомогу з консультацією! Дякую! Марина

Ответы юристов (7)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    Общаться в чате Гіммельфарб Станіслав Олегович год назад

    Адвокат, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня.

    1. На цей час Україна не має офіційного та легітимного сполучення з РФ. Тому виїхати безпосередньо з території України Ви не можете.

    2. На цей час Україною не прийнято обмежень відносно існуючих майнових прав громадян РФ, окрім тих які віднесені до окремого переліку як особи що підтримують агресію.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Проведення примусового вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів здійснюється з мотивів суспільної необхідності (включаючи випадки, за яких це настійно вимагається військовою необхідністю) та ґрунтується на принципах законності, прозорості, об'єктивності, відповідності меті, стратегічної важливості та ефективності. Примусове вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів здійснюється без будь-якої компенсації (відшкодування) їх вартості, враховуючи повномасштабну агресивну війну, яку Російська Федерація розв'язала і веде проти України та Українського народу. Може бути вилучено будь-яке без виключення майно Російської Федерації або її резидентів на території України. Зокрема, грошові кошти, валютні цінності, вклади у банках, рухоме та нерухоме майно, майнові права, корпоративні права,цінні папери, криптовалюта.

    Підстави та порядок примусового вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів

    Рішення про примусове вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів приймається Радою національної безпеки і оборони України та вводиться в дію указом Президента України. Проект рішення про примусове вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів до Ради національної безпеки і оборони України вноситься Кабінетом Міністрів України. Проект рішення повинен містити:

    • Перелік об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів, що підлягають примусовому вилученню;
    • ідентифікацію (місцезнаходження, реєстрацію тощо) об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів;
    • найменування осіб, об'єкти права власності яких підлягають примусовому вилученню;
    • строки проведення примусового вилучення кожного об'єкта;

    Інші положення, визначені Законом України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів»

    Правовий режим примусово вилучених в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів

    Примусово вилучені об'єкти права власності Російської Федерації та її резидентів передаються у господарське відання на тимчасовій або постійній основі спеціалізованому державному підприємству, яке у разі необхідності створюється за рішенням Кабінету Міністрів України на базі вилучених об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів (цілісних майнових комплексів). Примусово вилучені земельні ділянки, що є об'єктами права власності Російської Федерації та її резидентів, передаються зазначеному спеціалізованому державному підприємству у постійне користування.

    Ви не є на сьогодня резидентом РФ, а Ваше житло, відповідно не відноситься законом до об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів. Отже Вам нема чого переживати, що у Вас конфіскують Вашу квартиру. Тим більше, що перетин кордону між Україною та РФ зараз закритий, тобто виїхати в Росію зараз Ви фізично не зможете!

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Буду радий Вам допомогти!

    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    3 березня 2022 року Верховна Рада ухвалила Закон "Про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності російської федерації та її резидентів" (законопроект № 7122). Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

    Відповідно до тексту законопроекту від 02.03.2022, примусове вилучення в Україні об'єктів права власності російської федерації та її резидентів здійснюється без будь-якої компенсації (відшкодування) їх вартості, враховуючи повномасштабну агресивну війну, яку російська федерація розв'язала і веде проти України та Українського народу.

    Зазначається, що рішення про примусове вилучення в Україні об'єктів права власності російської федерації та її резидентів, приймається Радою національної безпеки та оборони України та вводиться в дію указом Президента України.

    Проект рішення про примусове вилучення в Україні об'єктів права власності російської федерації та її резидентів до Ради національної безпеки та оборони України вноситься Кабінетом Міністрів України.

    Проект рішення повинен містити:

    • перелік об'єктів права власності російської федерації та її резидентів, що підлягають примусовому вилученню;
    • ідентифікацію (місцезнаходження, реєстрацію тощо) об'єктів права власності російської федерації та її резидентів;
    • найменування осіб, об'єкти права власності яких підлягають примусовому вилученню;
    • строки проведення примусового вилучення кожного об'єкта;
    • інші положення, визначені цим Законом.

    Документ визначає, що примусово вилучені у порядку цього закону об'єкти права власності російської федерації та її резидентів передаються у господарське відання на тимчасовій або постійній основі спеціалізованому державному підприємству, яке у разі необхідності створюється за рішенням Кабінету Міністрів України на базі вилучених об'єктів права власності російської федерації та її резидентів (цілісних майнових комплексів).

    http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf35... Законвступив у дію.

    Ваша квартира є особистою приватною власністю на території України та прямо не належить структурам РФ , ПРЯМО ПІД ДІЮ закону ви скоріше за все не потрапите, адже напевно набули майно законним шляхом.

    З повагою, Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю!

    Не вважаються особами, пов’язаними з державою-агресором:

    • громадяни російської федерації, які проживають на території України на законних підставах;
    • українські юридичні особи, кінцевим бенефіціарним власником або учасником (акціонером) яких є громадяни російської федерації, які проживають на території України на законних підставах.

    ЯКЩО ВИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ ВИЇДИТЕ ДО рф, ТО ВАМ МОЖЕ БУТИ ЗАБОРОНЕНО ЗВОРОТНІЙ В'ЇЗД ТА ВАС ЛИШАТЬ ПРАВА НА ПОСТІЙНЕ ПРОЖИВАННЯ.

    Мєньков Андрій Васильович
    Общаться в чате Мєньков Андрій Васильович год назад

    Юрист, 18 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня Марина.

    Закон України "Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2116-20/ed2022... не передбачає вилучення майна у громадян РФ. Зокрема в законі вказано, що резидентами є - юридичні особи (їх філії, представництва), що здійснюють свою діяльність відповідно до законодавства України на території України, засновником (учасником, акціонером) або бенефіціаром яких прямо або опосередковано є Російська Федерація та/або у яких Російська Федерація прямо або опосередковано чи юридичні особи, засновником (учасником, акціонером) або бенефіціаром яких є Російська Федерація та/або у яких Російська Федерація прямо або опосередковано має частку у статутному (складеному) капіталі, акції, паї, інше членство (участь у будь-якій формі) у юридичній особі.

    Тобто майно вилучається тільки у держави-агресора або її резидентів - юридичних осіб.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Марино!

    КОРОТКО І ПО ПУНКТАМ НАЙВАЖЛИВІШЕ:

    1. Виїхати до рф із території України Ви змоги не маєте. Тобто спочатку потрібно виїздити до, наприклад, Польщі, а потім до рф.

    2. Вилучити або якимось іншим чином відібрати у вас нерухомість ніхто не має права, адже:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 3 березня 2022 р. № 187 Київ

    Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/187-2022-%D0%B...

    1. Для забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави України у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації установити до прийняття та набрання чинності Законом України щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором, мораторій (заборону) на:

    1) виконання, у тому числі в примусовому порядку, грошових та інших зобов’язань, кредиторами (стягувачами) за якими є Російська Федерація або такі особи (далі - особи, пов’язані з державою-агресором):

    громадяни Російської Федерації, крім тих, що проживають на території України на законних підставах;

    {Абзац другий підпункту 1 пункту 1 в редакції Постанови КМ № 480 від 19.04.2022}

    3. Однак якщо Ви побудете в рф, потім Вас можуть не пропустити до України та скасувати посвідку на проживання.

    4. Краще не відвідувати рф, якщо Ви не хочете мати проблем у подальшому.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Общаться в чате Рибінцев Сергій Сергійович год назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    На майно це не вплине, якщо ви маєте посвідку на постійне місце проживання.

    Але сам факт відсутності та саме поїздки до країни агресора може породити питання та можливі наслідки.

    У випадку питань, звертайтесь.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України