Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Податкове право, 25 серпня 2022, питання №71903

Фоп, найманий працівник та вихід у декретну відпустку.

Доброго дня. З 14.04.2021 року я - найманий працівник на підприємстві. З 01.09.2022 відкриваю фоп 3 групи. Але з листопада 2022 року маю уходити в декретну відпустку. Питання :
1. Виходжу у декретну відпустку я, як найманий працівник чи як ФОП?
2.Декретні виплати розраховуються за рік роботи на підприємстві чи лише за ФОП?
3. Які податки я маю сплачувати, якщо продовжую роботу ФОП, але в декреті на підприємтсві ?
4. При відкритті ФОП та оформленні виплат необхідно додавати довідку пересленця, яким я є?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    Ви повинні йти у декретно відпустку як найманий працівник, і всі розрахунки повинні бути зроблені на підприємстві, де Ви працюєте. Декретна відпустка не впливає на розмір та порядок сплати податків. Якщо у Вас є реєстрація, то не обов'язково подавати у податкову довідку про ВПО.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Із задоволенням Вам допоможу!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    1. Виходжу у декретну відпустку я, як найманий працівник чи як ФОП?

    Відпустку в зв'язку з вагітністю та пологами Ви отримуєте за основним місцем роботи.

    2.Декретні виплати розраховуються за рік роботи на підприємстві чи лише за ФОП?

    Порядок нарахування для найманого працівника в для ФОП різний, якщо працівнику сплачує виплати підприємство, то ФОП - ФСС, при умові сплати ФОП ЄСВ.

    3. Які податки я маю сплачувати, якщо продовжую роботу ФОП, але в декреті на підприємстві ?

    Як ФОП, що обрав 3 групу спрощеного оподаткування Ви сплачуєте податки виключно з доходу від підприємницької діяльності, за всі виплати що стосується вашої праці на підприємстві відповідає підприємство, як податковий агент. У випадку отримання доходу з двох джерел - від діяльності ФОП та як найманий працівник, ви повинні подати до 01.05. наступного року декларацію про доходи фізичної особи

    4. При відкритті ФОП та оформленні виплат необхідно додавати довідку переселенця, яким я є?

    Реєстрація ФОП можлива через додаток ДІЯ, без звернення до ЦНАП і подання документів. Якщо ж Ви таки звернитеся до ЦНАП, то подання довідки ВПО необхідне.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України