Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, строительство, 31 августа 2022, вопрос №72240 150₴

Хочу придбати квартиру по переуступці

Я хочу купити по переуступці квартиру в жк шевченківський квартал за адресою вул. Українська 6, м.Київ
Можете будьласка проконсультувати, на що потрібно звернути увагу.
Є зразок основного договору і переуступку.
Які повинні надати документи забудовник і сторона яка продає квартиру.

Ответы юристов (9)

    Винограденко Антон Анатолійович
    13.3%

    Доброго дня! Я би не розглядав саме такий вариант купівлі нерухомості у цього забудовника. Я не впевнений, але цей забудовник, по відзивам в мережі інтернет, веде не дуже законне будівництво, тому можуть бути питання з підведенням комунікаціій, земельною ділянкою під будівництво та інші проблеми.

    • Ольга Клиент год назад

      Антон,доброго дня!

      В цьому ЖК вже ввели в експлуатацію першу секцію.

      В цього забудовника було багато судів і вони отримали дозвіл на будівництво і перекваліфікували будівництво

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Перш за все - що таке переуступка? Переуступка – це укладення договору, за яким здійснюється переуступка права вимоги на об’єкті будівництва. В даному випадку, це право на квартиру у будинку, який буде збудовано у майбутньому.

    Переуступка являє собою спосіб, за яким змінюється лише сторона Договору, умови ж договору змінити не можливо. Тобто, очевидно, що Ви купуючи квартиру за Договором переуступки, погоджується на ті ж умови договору, що погодився минулий покупець, набуває ті ж права і обов’язки, що набув минулий покупець. Це означає, що Ви згідні зі всіма умовами договору (в тч. ціна, термін здачі будинку в експлуатацію, специфікація квартири, можливість повернути кошти, розірвати договір і тд.). Тому, насамперед, рекомендую Вам ретельно перевірити умови договору, за яким було придбано право вимоги на квартиру.

    Зверніть увагу!«Практика показує, що більшість покупців за договором відступлення прав не приділяють належної уваги основному договору в якому якраз і зазначені обов’язки та права інвестора й забудовника. В результаті, підписуючи договір відступлення, вони можуть купити «кота в мішку». Ми завжди рекомендуєм покупцям вимагати від інвестора показати основний договір і повністю вичитати його. Тільки після цього можна підписувати документи на відступлення прав».

    Такий спосіб придбання нерухомості дає можливість купити квартиру на більш вигідних умовах – зазвичай, ціна виставлена будівельною компанією значно вища, ніж пропонує Вам інвестор. Звичайно, в даній схемі покупки первинної нерухомості присутні й додаткові ризики.

    Компанія YANKIV має величезний досвід в аналізі договорів купівлі-продажу нерухомості по переуступці. Тому, ми зможемо надати Вам кваліфіковану відповідь з приводу усіх наявних ризиків у здійсненні Вами такої покупки.

    Покупка квартири у новобудові за договором переуступки – види переуступки

    За загальним правилом, покупка квартири у новобудові за договором переуступки розрізняєтться за тим, який саме договір укладався між первісним покупцем та компанією забудовником. Якщо між сторонами укладався попередній договір купівлі-продажу, то Вам відступається право на покупку саме цієї квартиру у майбутньому. Якщо ж це був договір іншого виду, наприклад договір купівлі продажу майнових прав, цінних паперів чи інвестиційний, то Вам відступається право вимоги на квартиру у Забудовника.

    Зверніть увагу!

    Проаналізувавши договори купівлі-продажу нерухомості по переуступці, Ви точно будете впевнені з приводу наявності ризиків здійснення інвестування коштів у будівельну компанію. Та матимете можливість вирішити чи варто здійснювати покупку квартири по переуступці.

    Нотаріальна переуступка

    Відповідно до чинного законодавства України договір про відступлення прав та обов’язків за Попереднім договором купівлі продажу укладається у тій же формі, що і договір, права за яким передаються. Відповідно, якщо попередній договір купівлі-продажу був нотаріально завірений, то й договір про відступлення прав та обов’язків за попереднім договором теж необхідно завірити нотаріально. У іншому випадку, підписання договору відступлення прав та обов’язків відбуватиметься у простій письмовій формі без залучення нотаріуса.

    Нотаріальна переуступка значно надійніше. Ми рекомендуємо нашим клієнтам здійснювати переуступку з залученням нотаріуса. Це убезпечить Вас від махінацій з нерухомістю, подвійним продажом квартири та за потреби захистить Ваші інтереси у суді. Також, нотаріус зможе перевірити інформацію по квартирі, чи не має там різних обмежень чи заборон.

    Часто в договорі забувають вказати порядок розрахунку й суму, а це може призвести до визнання договору недійсним, про те, нотаріус не допустить до підписання такий договір.

    Крім цього, потрібно сплатити податки, передбаченні законодавством. До речі, податок стягується з первісного покупця і з усієї суми договору, а не з різниці сум переуступки та інвестиції, як зазвичай всі вважають.

    Нотаріальне посвідчення договору відступлення прав вимоги – це як додаткова гарантія Вам, що Ви дійсно здійснили таку покупку.

    Договір переуступки майнових прав на квартиру

    У випадку, якщо первісний покупець здійснював купівлю-продаж майнових прав на об’єкт нерухомості за договором, який нотаріально не завірявся, то й відповідно договір про відступлення прав теж завірятись нотаріально не буде. Дуже часто, до такого виду договорів підписують саме Додаткову угоду до Договору купівлі-продажу майнових прав про заміну сторони в зобов’язанні (відступлення прав), а не окремий Договір.

    Додаткова угода до Договору у такому випадку містить всі ті ж реквізити, що й договір переуступки майнових прав на квартиру. Загалом, договір переуступки є типовим тристороннім договором. На укладення такого Договору на квартиру Забудовник має надати свою згоду. Рекомендуємо, таку згоду оформити письмово.

    Ще краще, щоб в подальшому не виникали непорозуміння між сторонами, компанія забудовника повинна виступати стороною у такому договорі. Таким чином, сторонами договору виступатимуть: забудовник, первісний покупець та Ви, як новий покупець.

    Також, до укладення договору переуступки майнових прав на квартиру отримати підтвердження про те, що будівельна компанія немає жодних претензій до первісного покупця, та про те, що усі розрахунки з приводу даної квартири проведено. Насправді, на практиці покупці нехтують отриманням такого підтвердженням, але це важливо. Оскільки, як зазначено вище у статті Ви погоджуєтесь на усі умови попереднього договору та якщо у попереднього покупця були прострочення платежів, виникли штрафи чи пеня, то звісно, обов’язок виконати такі санкції покладатиметься на нового покупця, тобто на Вас.

    Переуступка прав по інвестиційному договорі

    Залучення коштів на будівництво по інвестиційному договорі на будівництво житла за звичайним інвестиційним договором заборонено з 2006 року, варто звернутись до юриста за компетентною відповіддю чи варто взагалі погоджуватись на переуступку прав по інвестиційному договорі.

    Але теж є винятки, як ось, наприклад, зараз за інвестиційними договорами можна оформляти переуступку прав на нежитлову нерухомість, тобто на комерційні та технічні об’єкти. На жаль, паркомісця та вбудовані в житловому будинку нежитлові приміщення так само, як і квартири, можна інвестувати тільки з урахуванням законодавчих обмежень, які обов’язково потрібно враховувати.

    Переуступка прав на нерухомість після здачі будинку в експлуатацію

    Переуступка прав на нерухомість після здачі будинку в експлуатацію можлива, лише там є теж деякі нюанси. Потрібно врахувати той момент, що переуступка прав у вже зданому в експлуатацію будинку можлива лише якщо первісний покупець не підписував з компанією забудовником Основного договору купівлі-продажу та не отримав право власності на об’єкт будівництва.

    Відповідно до ч. 3 ст. 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», права на нерухоме майно та їх обтяження, які підлягають держреєстрації, виникають із моменту такої реєстрації. Тому, погоджуючись здійснити купівлю квартири по переуступці у вже зданому будинку в експлуатацію дуже уважно перевірте документи, чи дійсно дана квартира ще не зареєстрована в установленому законодавством порядку. До поки не проведено державну реєстрацію права власності на нерухоме майно, Ви можете здійснити купівлю нерухомості за договором переуступки прав на нерухомість.

    До речі, ми вже писали про те, як здійснюється реєстрація права власності на квартиру у новобудові. Детальніше можете ознайомитись за посиланням.

    Покупка квартири у новобудові за договором переуступки, коротко про те, що потрібно знати

    Договір відступлення прав та обов’язків є лише одним із переліку документів, які Ви повинні отримати. Зверніть увагу, що після підписання договору про відступлення прав та обов’язків Ви маєте отримати:

    • оригінал основного договору;
    • підтвердження розрахунків між первісним покупцем та забудовником;
    • згоду забудовника на відступлення (якщо він не є стороною договору переуступки);
    • розписку про сплату коштів первісному покупцю;
    • і обов’язково оформляєте акт прийому-передачі квартири в новобудові.

    Забудовник може брати певну грошову суму за дозвіл на укладання переуступки. Проте така ситуація не обов’язкова. Часто продавці, які купують у забудовника багато квартир мають з ним домовленість про відсутність доплат за переуступку. Другим мінусом є необхідність отримання самого дозволу у забудовника. Якщо ваш продавець не має домовленості з забудовником, то можуть виникнути труднощі, не тільки на етапі переуступки, а й на подальшому етапі отримання квартири у власність. Аби уникнути цього варто перевірити у забудовника під час підписання переуступки, чи не уклався договір переуступки вже з кимось іншим і чи наявні у забудовника усі необхідні документи на об’єкт нерухомості.

    Покупка квартири у новобудові за договором переуступки має обов’язковий етап, а саме перевірка сторони на благонадійність, чим більше інформації Ви перевірите про забудовника, тим безпечнішою буде Ваша покупка.

    Укладайте договір з безпечними схемами інвестування коштів, як ось, за завіреним нотаріально договором, або через Фонд фінансування будівництва, так як у даному випадку ймовірність подвійного продажу мінімальна – усі процедури контролюються державою.

    Зазвичай, замість самого забудовника на підписання договору переуступки приходить довірена особа. Така особа має право підписувати договір лише за умови наявності довіреності та паспорта, які вона зобов’язана Вам пред’явити.

    Укладаючи договір використовуйте наші поради, а у випадку сумніву зверніться за аналізом договору, ми надамо Вам максимально розширену консультацію з приводу такої покупки.

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Промський Євгеній Сергійович

    Добрий день!

    Перший покупець має вам віддати оригіали договору купівлі-продажу майнових прав на Об’єкт нерухомості, оскільки Він передає вам свої права і обов'язки саме за цим договором.

    В цілому суттєвих зауважень до Угоди по переуступці немає.

    Рекомендую проаналізувати Основний договір, зважаючи на наступне.

    Існують випадки, коли заміна кредитора не допускається, то кредитор у зобов'язанні не може бути замінений, якщо це встановлено договором або законом. Законні заборони встановлені, наприклад, у ст. 515 ЦКУ, відповідно до якої заміна кредитора не допускається у зобов'язаннях, нерозривно пов'язаних з особою кредитора, зокрема у зобов'язаннях про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю.

    Тому першим кроком кредитора на шляху до уступки права вимоги є аналіз умов відповідного договору, права за яким планується передавати, а також норми законодавства на предмет існування заборони такої заміни. Упевнившись, що заборон немає, кредитор повинен визначити, які права він може передати.

    Окрім того, у зв'язку із заміною кредитора в зобов'язанні саме зобов'язання зберігається цілком і повністю, змінюється лише його суб'єктний склад у частині кредитора.

    Тому вам потрібно з'ясувати, які обов'язки покладаються на вас основним договором.

    Також варто звернути увагу на те, що у разі існування зобов'язання забезпечувального характеру (неустойки, поруки, застави тощо) щодо головного зобов'язання, за яким відступається право вимоги, відповідні забезпечувальні права кредитора також передаються новому кредитору.

    При виникненні додаткових питань натискайте кнопку "Звернутися". Буду радий допомогти.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%
    Вітаю, Ольго!

    Відступлення права вимоги є правочином (договором), на підставі якого старий кредитор передає свої права новому кредитору, а новий кредитор приймає ці права і зобов'язується або не зобов'язується їх оплатити. Договір відступлення права вимоги також в практиці ділового обороту називається "договором цесії", а його суб'єкти відповідно "цедентом" (старий кредитор) та "цесіонарієм" (новий кредитор).

    Договір відступлення права вимоги може бути оплатним, якщо в ньому передбачений обов'язок нового кредитора надати старому кредитору якесь майнове надання замість отриманого права вимоги.

    ...

    Форма правочину щодо заміни кредитора у зобов'язанні

    Правочин щодо заміни кредитора у зобов'язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов'язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові.

    Правочин щодо заміни кредитора у зобов'язанні, яке виникло на підставі правочину, що підлягає державній реєстрації, має бути зареєстрований в порядку, встановленому для реєстрації цього правочину, якщо інше не встановлено законом (ст. 513 ЦКУ).

    До відома! Відповідно до ст. 207 ЦКУ правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах, у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони. Правочин також вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо воля сторін виражена за допомогою телетайпного, електронного або іншого технічного засобу зв´язку. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами).

    Статтею 209 ЦКУ встановлено, що нотаріальне посвідчення правочину здійснюється нотаріусом або іншою посадовою особою, яка відповідно до закону має право на вчинення такої нотаріальної дії, шляхом вчинення на документі, в якому викладено текст правочину, посвідчувального напису.

    Виходячи із змісту ст. 210 ЦКУ, при необхідності державної реєстрації цесії, вона буде вважатися чинною з моменту її державної реєстрації.

    Обсяг прав, що переходять до нового кредитора у зобов'язанні

    До нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.514 ЦКУ).

    Відповідно, до складу таких прав входять додатково існуючі до моменту передання субсидіарні права, які уособлюють певні окремі способи забезпечення зобов´язань (наприклад, право на стягнення неустойки, право притримання і т.д.).

    Обмеження щодо прав вимоги, які передаються цесюнарію: неможливо передати Іншому право, яке виникає у майбутньому, оскільки об´єм прав, що переходять до нового кредитора, встановлюється на момент переходу. З цього випливає, що неможливо передати право, яке ще не належить кредиторові.

    Порядок заміни кредитора у зобов'язанні

    Заміна кредитора у зобов'язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

    Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора у зобов'язанні, новий кредитор несе ризик настання несприятливих для нього наслідків. У цьому разі виконання боржником свого обов'язку первісному кредиторові є належним виконанням (ст. 516 ЦКУ).

    Відповідно до вимог ст. 527 ЦКУ одним з елементів належного виконання зобов´язання, яке виступає кінцевою ціллю будь-якого зобов´язання, є виконання його належному кредиторові належним боржником. Тому при заміні сторони у зобов´язанні інша сторона повинна певною мірою приймати у цьому участь.

    Таким чином, ризик виконання боржником зобов´язання старому кредитору, не дивлячись на поступку прав, несе первісний кредитор. Мається на увазі, що неповідомлення боржника про здійснену заміну кредитора, до того ж неодмінно у письмовій формі, позначає його право виконати зобов´язання первісному кредитору і таким чином припинити зобов´язання, тим самим породжуючи відповідальність цедента перед цесіонарієм. Крім того, ст. 516 ЦКУ позбавляє боржника необхідності вимагати доказів того, що виконання приймається належним кредитором, оскільки знімає з нього ризик виконання зобов´язання неналежній стороні, передбачений ст. 527 ЦКУ. Неповідомлення належним чином боржника про заміну кредитора також впливає на обсяг заперечень, які він може висувати проти вимог нового кредитора (ст. 518 ЦКУ).

    Діюче українське законодавства не встановлює вимог щодо змісту повідомлення, яке надсилається (передається) боржнику у випадку заміни кредитора у зобов´язанні. Тому воно може бути зроблено у довільній, бажано письмовій формі.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною. Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    Два головні ризики, пов’язаних з купівлею квартири з переуступки — те, що вона може бути розташована в «проблемному» ЖК — у забудовника виникли складності, що заважають йому завершити будівництво, а також продаж одночасно кільком покупцям.

    Рекомендую перевірити наступне:

    • наявність у забудовника необхідних документів на землю;
    • цільове призначення ділянки;
    • містобудівні умови та обмеження;
    • дозвіл на будівництво;
    • дотримання термінів будівництва об’єкта будівельною компанією;
    • то, що інвестор не порушує умови основного договору із забудовником;
    • чи не значиться квартира під заставою в банку;
    • історію компанії, її попередні об’єкти;
    • наявність судових розглядів.

    Переуступка квартири – це укладання договору, за яким переуступається право власності на об'єкт інвестування. Якщо говорити простіше, то це купівля квартири в інвестора, який вклався в будівництво нового будинку, причому будинок ще не введений в експлуатацію.

    Інвестор, який придбав житло в новобудові, наприклад, на етапі котловану, має право продати свою квартиру, яка ще будується. Тобто переуступити право власності на майбутнє житло. Причин для цього може бути безліч: починаючи від нагальної потреби у грошах і закінчуючи появою в продажу житла з більш відповідними характеристиками.

    Якщо розглядати переуступку як договірний механізм, то це вторинний договір, за яким набуваються права. Інакше кажучи, людина фактично купує нове житло, але за вторинним договором. Відповідно, до загальних ризиків, притаманних для будь-якого придбання житла на первинному ринку, додаються ризики перевірки правомірності набуття та відчуження продавцем своїх прав. У зв'язку з цим під час купівлі житла за переуступкою прав необхідно бути вдвічі уважнішим, ретельно перевіряти всі можливі «підводні камені» та в жодному разі не квапитися з укладанням договору.

    Ретельний вибір інвестора та аналіз забудовника допоможуть укласти договір переуступки на максимально вигідних умовах. Укладання такого договору спричиняє певні ризики. Форма договору може бути різною, залежно від того, за якою схемою інвестування нерухомість була придбана першим покупцем.

    У будь-якому разі в договорі не повинно бути двозначностей, він повинен містити інформацію про можливі штрафні платежі і на ньому мають бути підписи всіх сторін угоди.

    Украй важливим моментом є вичитування та ретельна перевірка договору між інвестором і забудовником, у межах якого він інвестував у нерухомість. Багато покупців звертають увагу лише на договір переуступки квартири, абсолютно забуваючи про початковий договір між інвестором і забудовником. І це величезна помилка, адже в тому договорі можуть бути пункти, про які новий власник нерухомості неодмінно повинен знати.

    До варіанту укладання різних договорів із забудовником та інвестором краще не вдаватися. Юристи наполягають на тому, що оптимальним є один тристоронній договір. У купівлі квартири за договором переуступки рекомендується, щоб її спершу купували через Фонд фінансування будівництва. У цій ситуації покупець максимально убезпечить себе від ризиків.

    Перед купівлею квартири за переуступкою треба перевірити такі моменти:

    • наявність у забудовника дозвільної документації на землю та будівництво;
    • чи дотримуються термінів будівництва;
    • чи немає з боку інвестора порушень договору із забудовником (для цього необхідно проаналізувати цей договір);
    • девелопер має офіційно дозволити перепродаж недобудованого житла.

    Переуступка від забудовника – це процес із кількома важливими нюансами. Оптимально процедура оформлення переуступки має такий вигляд:

    1. Отримання дозволу на переуступку від забудовника. Такий дозвіл надається в тому випадку, якщо інвестор виплатив 100% вартості квартири. Якщо сума сплачена в повному обсязі, то залишок боргу погашає покупець.
    2. Перевірка дозвільної документації та термінів будівництва. Довіряти слід перевіреним компаніям, наприклад, Корпорації Нерухомості РІЕЛ, яка за час свого існування реалізувала понад 60 проєктів у Києві та Львові. Якщо ж у забудовника немає якихось обов'язкових документів або він помітно затягує терміни здачі об'єкта в експлуатацію, це повинно насторожити. І краще оминати таких забудовників.
    3. Перевірка забудовника на відсутність судових позовів. Необхідно перевірити за реєстрами, чи не є забудовник відповідачем і чи не запущено ним процедуру банкрутства.
    4. Перевірка інших об'єктів будівельної компанії. Це допоможе скласти повну картину про забудовника. Наприклад, якщо він за останній рік здав в експлуатацію кілька житлових комплексів і мешканці всім задоволені, то немає підстав не довіряти такій компанії.
    5. Перевірка інвестора. Насамперед необхідно зрозуміти мотиви інвестора для продажу квартири, а також постаратися з'ясувати його минуле. Наприклад, наявність судимостей за шахрайство – привід серйозно замислитися.
    6. Складення договору переуступки. Складення такого договору краще доручити досвідченим рієлторам та юристам, які врахують усі нюанси та зможуть максимально убезпечити покупця.
    7. Підписання договору та його засвідчення нотаріусом.

    Переуступка квартири в зданому будинку або в будинку, що лише зводиться, цікавить багатьох покупців. Основні переваги для покупця:

    • можна придбати квартиру в майже побудованому будинку на 10-20% дешевше за її ринкову вартість;
    • покупець може оцінити, чи виконує забудовник зобов'язання щодо термінів здачі об'єкта, завдяки чому мінімізуються ризики зв'язатися з довгобудом;
    • доведеться менше чекати, поки зведуть будинок, а отже, можна швидше в'їхати до свого нового житла;
    • можливість купити квартиру у вподобаній новобудові, навіть якщо всі квартири вже розпродані.

    Недоліки такої угоди також є. До основних мінусів належать:

    • необхідність сплатити всю суму одразу (крім випадків купівлі іпотечної квартири) без можливості отримання розстрочки від забудовника;
    • можливі доплати – часто забудовники дозволяють передавати права на житло лише за умови оплати комісії;
    • неможливість висунути претензії продавцю – гроші сплачуються первинному інвестору, а всі спірні моменти треба вирішувати із забудовником;
    • якщо квартира за переуступкою перебуває в іпотеці, то до нового покупця переходять усі зобов'язання за кредитним договором.
    Гончаренко Константин
    30%

    Добрый день !

    Вопрос очень обьемный постараюсь по сути:

    Продают такую квартиру после сдачи объекта или во время проведения строительных работ. Пока обьект не сдан в эксплуатацию фактически нет права на имущество , невозможно зарегистрировать право собственноти. Есть только право в будущем получить это имущество.

    Как оформить договор переуступки квартиры

    Процесс оформления:

    • форма соглашения идентична договору, который заключался с девелопером и покупателем; (Девелопер — тот, кто занимается созданием и реконструкцией объектов недвижимости, а также развитием земельных активов.)
    • после подписания обязанности и права переходят новому клиенту;
    • необходимо выполнить условия застройщика.

    Новый собственник может сэкономить на итоговой стоимости жилплощади.

    Переуступка права

    Переуступка – это заключение договора, при котором право требования недвижимости переходит от продавца покупателю. Последний берет на себя ответственность перед застройщиком выплатить рассрочку или кредит банку, если предмет инвестирования был приобретен не сразу. Получает права на подписание основного договора купли-продажи, принятие объекта.

    Преимущества договора переуступки

    Плюсы:

    • привлекательная цена. Квартира может «уйти с молотка» на 5-15 % дешевле, чем в построенном комплексе;
    • выбор средних этажей, удачных планировок;
    • дом практически введен в эксплуатацию, собственник может въехать, начать делать ремонт;
    • уменьшаются риски, связанные с долгостроем. Исключения – когда по объективным причинам дом не сдается в течение года и больше.

    Недостатки договора переуступки

    К минусам договора переуступки квартиры в Украине можно отнести:

    • инвестор потребует оплатить всю сумму;
    • когда объект куплен в рассрочку, кредит, то выплаты осуществляет новый собственник;
    • девелопер выставляет условия (например, комиссия от стоимости жилья);
    • вопросы решаются с застройщиком (к продавцу нельзя предъявить никаких претензий).

    ---

    Изучить репутацию, наличие документов у застройщика и инвестора. Сотрудничать с юристами, специализирующимися на подобных соглашениях. Выбирать схемы продажи, которые регулируются законодательно.

    Покупка квартиры по переуступке: оформление

    Перечень этапов:

    Одобрение застройщика на сделку.

    Проверка учредительных документов, разрешения на стройку, прав владения земельным участком, сроки реализации проекта, дата ввода в эксплуатацию.

    У девелопера не должно быть судебных исков.

    Проверка инвестора.

    Составление договора совместно с юристом. Должны учитываться штрафы, особые условия и другие нюансы.

    Подписание у нотариуса.

    ЗАВЕРЕНИЕ НОТАРИУСОМ ТАКИХ ДОГОВОРОВ НА НЕДВИЖИМОСТЬ ОБЯЗАТЕЛЬНО (ЛУЧШЕ ДЕЛАТЬ ЭТО В ПРИСУТСТВИИ НОТАРИУСА)

    документы выдаются во время покупки квартиры по переуступке

    получает покупатель после законного оформления:

    • договор переуступки при покупке квартиры в новостройке;(НОТАРИАЛЬНЫЙ)
    • форму, подтверждающую взаимный расчет между тремя сторонами – новым владельцем, застройщиком и инвестором;
    • если в договоре не указано согласие на сделку, нужно письменное разрешение строительной компании;
    • оригинальный договор инвестирования и его нотариально заверенную копию.

    Покупка переуступки с кредитом

    Если инвестор приобрел собственность по ипотеке, то в сделке фигурирует банк. Часть денег покупатель выплачивает инвестору, оставшийся кредитный долг – банковскому учреждению. Минус в том, что вы даете согласие на существующую кредитную программу.

    Риски переуступки прав на квартиру

    «Проблемная» недвижимость, купленная по сниженной цене, может иметь риски:

    • договор не вносится в реестры, поэтому важно выбрать схему продажи, где клиент будет максимально защищен;
    • долгострой, который не вводится в эксплуатацию;
    • инвестор обнаружил плохое качество строительства, хочет избавиться от некачественного жилья.

    исключить риски во время покупки квартиры по переуступке

    Лучше выбирать способ покупки жилплощади через Фонд финансирования строительства. Документ проходит обязательную регистрацию. Можно рассмотреть вариант, когда объект начал строиться ЖСК. Инвестор принимал долевое участие. Переуступка возможна, но следует учитывать множество факторов. Тщательно проверять стороны сделки. Вычитка соглашения между девелопером и перекупщиком, там не должно быть запрета на проведение нужной операции.

    правильно продать квартиру по переуступке прав

    Если инвестору потребовалось продать недвижимость, он должен узнать условия застройщика. Некоторые девелоперы выдвигают ряд требований. Например, уплата процента от сделки. Важно изучить моменты, а потом выставлять объект «на торги».

    Продажа квартиры по переуступке: основные моменты

    Чтобы узнать, как оформить договор переуступки квартиры, целесообразно обратиться к юристам. Продавец получает официальное согласие от застройщика на продажу. Берет справку об отсутствии долга перед строительной компанией. Получает выписку из банка, если жилье в ипотеке, а также согласие супруга/супруги (в случае приобретения апартаментов в браке). Обязан иметь при себе первичный договор инвестирования.

    Расторжение договора

    Договор признается недействительным, если были нарушены процессуальные этапы. Застройщик не дал согласия, квартира находится в залоге, нарушение прав одной из сторон. Чтобы избежать неблагоприятных последствий, потери времени и средств, рекомендуем внимательно готовиться к сделке.

    нотариус и адвокат региональные на месте подписания не будут лишними.

    договор відступлення права вимоги составляется индивидуально адвокатом или юристом , в интернете есть образци

    Договор переуступки – трехсторонний договор, который заключается между покупателем, продавцом и застройщиком выбранной квартиры или дома. Документ еще не свидетельствует о покупке именно квартиры, он свидетельствует право требовать передать квартиру вам в собственность.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Доброго дня, Ольга!

    Якщо, не зважаючи на весь судовий бекграунд забудовника, ви вирішили для себе купувати, то пропишіть (вимагайте від забудовника включення) положень, які б підстрахували саме вас та ваші гроші.

    Звертайтесь.

    Савченко Олександр
    30%
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ольго!

    Можете будьласка проконсультувати, на що потрібно звернути увагу. Є зразок основного договору і переуступку. - перед оформленням договору переуступки рекомендую перевірити наступне:

    • наявність у забудовника необхідних документів на землю;
    • цільове призначення ділянки;
    • містобудівні умови та обмеження;
    • дозвіл на будівництво;
    • дотримання термінів будівництва об’єкта будівельною компанією;
    • то, що інвестор не порушує умови основного договору із забудовником;
    • чи не значиться квартира під заставою в банку;
    • історію компанії, її попередні об’єкти;
    • наявність судових розглядів.

    Важлива умова угоди з переуступки — щоб забудовник дозволив цю операцію. Це може бути прописано в договорі або окремим документом. Якщо квартира не оплачена на 100%, за умовою договору обов’язок виплатити всю суму переходить на нового покупця.

    Щоб не потрапити в «недобудову», потрібно звернути увагу на причини переуступки — які мотиви, чому людина захотіла перепродати свою квартиру, чи пов’язано це з якістю та ліквідністю проєкту. Дуже важливо уважно подивитися на динаміку будівництва за останні 3-6 місяців на цій ділянці й інших будівництвах компанії.

    При укладанні угоди на руках у нового покупця повинен бути підписаний договір переуступки, нотаріально завірена копія основного договору, а також свідоцтво про всі фінансові розрахунки між сторонами.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України