Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Защита прав потребителей, 01 сентября 2022, вопрос №72352

по вине жэка затопило квартиру

Здравствуйте, по вине жэка затопило квартиру, дома никого небыло и сутки лилась горячая вода. Прорвало трубу в межэтажном перекрытии. Аварийку вызывал, заявление в полицию написал, реакции ноль, что делать? Квартира пришла в нежилое состояние - грибок, плесень и т. п. Я одинокий пенсионер...

Ответы юристов (3)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Відповідно до п. 2.3.6 Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, що затверджені Наказом Державного комітету з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 року № 76 "Про затвердження Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій" у разі залиття, аварії квартир складається відповідний акт, форма якого передбачена додатком № 4.

    Відповідний акт складається комісією балансоутримувача багатоквартирного будинку, в якому знаходиться квартира, яку було залито.

    Ст. 24 Житлового кодексу України передбачає, що експлуатацією державного і громадського житлового фонду, в якому проживають більшість громадян нашої країни, що займаються житлово-експлуатаційні організації. Також це може бути голова ОСББ/компанії-управителя і запросити фахівця для складання акта. Звернення-заявку варто подати письмово і зберігати другий примірник із відміткою про отримання.

    Згідно Додатку № 4 та роз'яснення Міністерства з питань житлово-комунального господарства України щодо ремонту квартири після залиття (лист від 29.12.2009 р. N 12/20-11-1975) в акті повинні бути відображені:

    дата складання акту (число, місяць, рік);

    прізвища, ініціали та займані посади членів комісії;

    прізвище, ім'я, по батькові власника (наймача, орендаря) квартири, що зазнала шкоди;

    адреса квартири, поверх, форма власності;

    прізвище, ім'я, по батькові власника (наймача, орендаря) квартири, з вини якого сталося залиття;

    адреса квартири, поверх, форма власності;

    характер залиття та його причини;

    завдана матеріальна шкода (обсяги необхідного ремонту приміщень квартири, перелік пошкоджених внаслідок залиття речей та їх орієнтовна вартість);

    висновок комісії щодо встановлення вини особи, що вчинила залиття.

    Якщо акт про залиття складено належним чином та в ньому відображено всю передбачену законодавством інформацію, то належним доказом розміру матеріальної шкоди може слугувати кошторис складений відповідною будівельною організацією, яка здійснила ремонтно-відновлювальні роботи у вашому помешканні.

    Проте, більш надійним доказом буде висновок експертного дослідження, проведений відповідною експертною установою або атестованим експертом.

    Згідно п. 1.3. розділу 1 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5 (далі – Інструкція) відповідно до чинного законодавства за дорученням, зокрема, осіб, які самостійно захищають свої інтереси, та їх представників, виконуються експертні дослідження, що потребують спеціальних знань та використання методів криміналістики і судової експертизи. Результати експертних досліджень викладаються в письмових висновках експертних досліджень згідно з чинним законодавством України.

    Відповідно до абз 2 п. 1.8. розділу 1 Інструкції підставою для проведення експертного дослідження є письмова заява (лист) замовника (юридичної або фізичної особи) з обов'язковим зазначенням його реквізитів, з переліком питань, які підлягають розв'язанню, а також об'єктів, що надаються.

    Підпунктом 5.1. п. 5 розділу 2 Інструкції передбачено, що до основних завдань будівельно-технічної експертизи відноситься визначення вартості будівельних робіт, пов’язаних з переобладнанням, усуненням наслідків залиття, пожежі, стихійного лиха, механічного впливу тощо.

    Підпунктом 5.1.1. п. 5 розділу 2 Інструкції встановлено орієнтовний перелік вирішуваних питань будівельно-технічною експертизою, зокрема:

    Які пошкодження об’єкта (будівлі, квартири, приміщення, оздоблення тощо) виникли внаслідок залиття, пожежі, стихійного лиха, механічного впливу, просідання ґрунту на підроблюваних територіях тощо?

    Яка технічна причина пошкоджень та руйнувань об’єкта нерухомого майна (елементів, конструкцій, інженерних мереж тощо)?

    Яка вартість ремонтно-будівельних робіт, проведення яких необхідне для усунення пошкоджень унаслідок залиття, пожежі, стихійного лиха, механічного впливу, просідання ґрунту тощо?

    Який розмір завданої матеріальної шкоди об’єкту (будівлі, квартирі, приміщенню, оздобленню тощо) унаслідок його залиття, пожежі, стихійного лиха, механічного впливу, просідання ґрунту тощо?

    Таким чином, для встановлення розміру матеріальної шкоди, завданої залиттям помешкання, а також причин такого залиття, необхідно звернутись до відповідної експертної установи або експерта з проханням провести будівельно-технічне експертне дослідження за результатами якої вирішити вищенаведені запитання.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Для того, щоб отримати компенсацію від наслідків потопу, потрібно зафіксувати факт затоплення та розмір майнової шкоди. Факт затоплення можна підтвердити в акті огляду квартири з такими очевидцями: балансоутримувач та інші свідки, які мають у документі поставити підпис.

    Інформація, яка має бути в акті огляду квартири:

    • дата і місце оформлення;
    • ПІБ членів комісії, які оформлювати акт;
    • адреса, де відбулося затоплення;
    • список пошкодженого майна з інформуванням про види та обсяги пошкодження;
    • причина затоплення.

    Не поспішайте з ремонтом, адже є ймовірність того, що потрібно буде провести експертизу для встановлення дійсних збитків. Вона здійснюється для фіксації шкоди, яка виникла внаслідок затоплення, розрахунку суми та обсягу остаточної майнової шкоди. Якщо потоп пошкодив тільки ремонт, потрібно здійснити будівельно-технічну (оціночно-будівельну) експертизу.

    Документи для здійснення такої експертизи:

    Якщо через наслідки затоплення постраждали меблі, техніка, то потрібно здійснити товарознавчу експертизу. У випадку, якщо потрібно терміново зробити ремонт, зберігайте всі чеки, квитанції, довідки, товарні накладні, які будуть документальними підтвердженням витрат на ремонтні роботи. А також не нехтуйте збереженням акту виконаних робіт організацією, яка займалася усуненням наслідків затоплення та квитанції за цю роботу. Якщо затоплення спричинило проблеми зі здоров’ям (трапляється з гарячим водопостачанням) зверніться до лікаря і не забудьте взяти у нього довідку про огляд. Основне, у лікарні потрібно зафіксувати, що саме затоплення квартири стало причиною погіршення стану здоров’я.

    Відповідно ч. 1 ст. 1166 Цивільного кодексу України майнова шкода, яка спричинена протизаконними діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також дії, які здійснили пошкодження майна відшкодовується повністю особою, яка їх зробила. У випадку затоплення оселі шкоду може нанести сусід або ОСББ (якщо сусід зможе довести, що потоп відбувся, наприклад, через пошкодження даху або несправний стояк).

    • Необхідно зробити експертизу для встановлення збитків.
      1. акт про затоплення;
      2. технічний паспорт на квартиру;
      3. правовстановлюючі документи на нерухомість.
    • Необхідно встановити винуватця потопу
    • Мирне врегулювання спору
    • Судове врегулювання конфлікту

    Згідно ст. 1166 діє презумпція вини. Тобто саме відповідач буде змушений доводити свою непричетність до завданої шкоди. Потерпіла сторона може вимагати моральну шкоду і компенсацію за судовий збір, послуги юриста й адвоката.

    Комаса Александр Владимирович
    Комаса Александр Владимирович год назад

    Адвокат, г. Чернигов, 11 лет опыта

    Добрый день. Первоначально нужно составить акт , который должен к сожалению в Вашем случае составить ЖЕК. Далее, обратится в экспертную организацию для подготовки заключение о размере нанесенного ущерба. Но важно помнить, что основанием для эксперта есть акт составлен ЖЕком, поскольку из практики , могу сказать, если в акте о затоплении и заключении эксперта будут разные данные о площади такого затоплении, могут быть проблемы с доказательствами в суде. Важно также после экспертизы, обратится с претензией на возмещение ущерба к виновной стороне, а уже после этого обращаться в суд, так как врядле Ваш вопрос решится добровольным путем.

    Если нужна более подробная консультация, обращайтесь лично. Буду рад помочь.

    С уважением Александр Комаса.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України