Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

20 сентября 2022, вопрос №73231 150₴

Як зберегти грошове забезпечення пораненому військовому?

Військовий знаходиться в госпіталі на лікування після отриманої травми, відпустку на лікування давали вже 6 разів, щоб перелом зажив, кажуть що "спишуть" його на 6 міс (скоріш за все визначають тимчасово непридатним). Чи зберігаються при цьому грошове забезпечення? І якщо ні, чи можливо звільнитись з військової служби щоб отримати всі виплати які йому належать (контракт до 2024 р.)

Ответы юристов (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%

    Вітаю, Іване!

    Грошове забезпечення має зберігатись.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇН ИПОСТАНОВА

    від 28 лютого 2022 р. № 168 Київ

    Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/168-2022-%D0%B...

    1. Установити, що на період дії воєнного стану військовослужбовцям Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міністерства оборони, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту, військовим прокурорам Офісу Генерального прокурора, особам рядового і начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій, співробітникам Служби судової охорони, особам начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро та поліцейським, а також особам рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби, які несуть службу в органах і установах зазначеної Служби в межах територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), виплачується додаткова винагорода в розмірі до 3000 гривень пропорційно в розрахунку на місяць (крім осіб рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби, яким така винагорода виплачується пропорційно часу проходження служби в розрахунку на місяць), а тим з них, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах у період здійснення зазначених заходів (у тому числі військовослужбовцям строкової служби), - розмір цієї додаткової винагороди збільшується до 100 000 гривень в розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах.

    {Абзац перший пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 217 від 07.03.2022 - застосовується з 24 лютого 2022 року, № 350 від 22.03.2022 - застосовується з 24 лютого 2022 року, № 754 від 01.07.2022 - застосовується з 1 червня 2022 року, № 793 від 07.07.2022 - застосовується з 24 лютого 2022 року}

    Нарахування та сплата податків, зборів, внесків до відповідних бюджетів здійснюється у порядку, визначеному законодавством як для грошового забезпечення.

    {Пункт 1 доповнено новим абзацом згідно з Постановою КМ № 793 від 07.07.2022 - застосовується з 24 лютого 2022 року}

    Виплата такої додаткової винагороди здійснюється на підставі наказів командирів (начальників).

    Відповідно до наказів про виплату додаткової винагороди, збільшеної до 1000 гривень, включати осіб, зазначених у цьому пункті, у тому числі тих, які:

    {Пункт 1 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 400 від 01.04.2022 - застосовується з 24 лютого 2022 року}

    у зв’язку з пораненням (контузією, травмою, каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини, а для поліцейських та осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту - із участю у бойових діях або забезпеченні здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах у період здійснення зазначених заходів, перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я (у тому числі закордонних), включаючи час переміщення з одного лікарняного закладу охорони здоров’я до іншого, або перебувають у відпустці для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської (лікарсько-експертної, медичної) комісії;

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    26.7%

    Доброго дня.

    Виплата грошового забезпечення військовослужбовцям за час їхнього лікування здійснюється відповідно до розділу І Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ, затвердженого наказом Міністра оборони України від 07.06.2018 № 260.

    Виплата грошового забезпечення за останніми займаними посадами здійснюється за період звільнення від виконання службових обов’язків у зв’язку з хворобою та перебуванням на лікуванні в лікарняних закладах та у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою (відпустці за станом здоров’я), але не більше ніж чотири місяці з дня вибуття з військової частини (крім випадків, передбачених чинним законодавством України, більш тривалих строків перебування на лікуванні).

    Грошове забезпечення після чотирьох місяців безперервного перебування на лікуванні в лікарняних закладах виплачується на підставі висновку лікарняного закладу (військово-лікарської комісії) та рішення командира військової частини про продовження перебування в лікарняних закладах.

    Насамкінець про рішення Кабінету Міністрів України та Міністра оборони України, якими визначено, що в період дії воєнного стану, військовослужбовцям, які дістали поранення (контузії, травми, каліцтва), пов’язані із захистом Батьківщини, здійснюється виплата додаткової винагороди в розмірі 100 000 грн за весь час безперервного перебування на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я (зокрема, закордонних), за час переміщення з одного лікарняного закладу охорони здоров’я до іншого та перебування у відпустці у зв’язку з хворобою після тяжкого поранення за висновком військово-лікарської комісії (Постанова КМУ № 168, рішення Міністра оборони України від 25.03.2022 № 248/1298 та від 23.06.2022 №912/з/29 від 23.06.2022).

    Айвазян Юрий Климентьевич
    26.7%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Іване!

    Питання виплат пораненим військовослужбовцям регулює наказ міністра оборони №260, відповідні рішення міністра оборони, а також постанова №168, яка вийшла під час воєнного стану.

    Військовослужбовець, який отримав поранення у зоні проведення бойових дій, має право на такі виплати:

    • грошове забезпечення, яке наразі складає мінімум 13 тисяч гривень
    • додаткову винагороду відповідно до постанови №168 (так звані «бойові») – з розрахунку 100 тисяч гривень на місяць
    • матеріальну допомогу для розв'язання соціально-побутових питань

    «Бойові» виплачуються за час того, як військовослужбовець отримав поранення по той час, коли він евакуюється з одного лікувального закладу до іншого, перебуває на лікуванні у шпиталі, а також після лікування, якщо йому надається військово-лікарською комісією відпустка за станом здоров'я.

    Матеріальну допомогу для розв'язання соціально-побутових питань виплачують тим, хто отримав поранення чи травми, пов'язані із захистом батьківщини, у районах ведення бойових дій. Вона дорівнює розміру мінімального забезпечення і становить 13 тисяч гривень. Її можна отримати тільки раз на рік. Він додає, що грошове забезпечення виплачується військовослужбовцям, термін лікування яких не перевищує 4 місяці безперервно. У разі, якщо термін лікування військовослужбовця перевищує 4 місяці, для продовження виплати йому забезпечення має бути висновок ВЛК, в якому зазначається термін, на який продовжено його лікування. Тобто, якщо боєць отримав поранення 25 березня, вже у липні має знову засідати ВЛК, яка зазначить, на який термін продовжити лікування. На цей час продовжується виплата грошового забезпечення і так званих «бойових».

    Будуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Згідно ст. 16 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" та Порядката умови призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), поранення (контузії, травми або каліцтва) чи інвалідності військовослужбовців, військовозобов'язаних і резервістів, призваних на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, та інвалідності звільнених з військової служби (зборів) осіб, затвердженого Постановою КМУ від 28 травня 2008 р. N 499,

    Одноразова грошова допомога виплачується:

    - військовослужбовцям строкової служби у разі поранення (контузії, травми або каліцтва) без встановлення групиінвалідності, заподіяного їм під час проходження військової служби, чи в разі настання інвалідності під час проходження військової служби та особам, звільненим із строкової військової служби, у разі настання інвалідності не пізніше ніж через три місяці після звільнення з такої служби внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період її проходження, залежно від ступеня втрати працездатності - у розмірі, що визначається у відсотках десятирічного грошового забезпечення.

    Грошове забезпечення визначається: для військовослужбовців строкової служби - за максимальним посадовим окладом за першим тарифним розрядом, передбаченим для військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, на день втрати працездатності, а звільнених із служби - на день звільнення; для військовозобов'язаних чи резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, проходять службу у військовому резерві, - за посадою виходячи з окладу за військовим званням у запасі та максимального окладу за посадою, до якої вони були приписані в запасі, на день втрати працездатності;

    3. Особи, яким виплачується одноразова грошова допомога у разі поранення (контузії, травми або каліцтва) чи в разі настання інвалідності, подають за місцем проходження служби (зборів) або до військомату (далі - уповноважений орган) такі документи: заяву про виплату одноразової грошової допомоги у зв'язку зпораненням (контузією, травмою або каліцтвом) чи настанням інвалідності; довідку медико-соціальної експертної комісії про встановлення відсотка втрати працездатності та рішення відповідної військово-медичної установи щодо визнання поранення (контузії, травми або каліцтва); копію документа, що свідчить про причини та обставини поранення (контузії, травми або каліцтва), зокрема про те, що воно не пов'язане з вчиненням особою злочину чи адміністративного правопорушення або не є наслідком вчинення нею дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп'яніння або навмисного заподіяння собі тілесного ушкодження; довідку медико-соціальної експертної комісії про встановлення групи інвалідності; копію сторінок паспорта з даними про прізвище, ім'я та по батькові і місце реєстрації; копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера.

    Щодо питання отримання довідки медико-соціальної експертної комісії (МСЕК).

    Згідно п. 17 Положення "Про медико-соціальну експертизу", затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317, Медико-соціальна експертиза проводиться після повного медичного обстеження, проведення необхідних досліджень, оцінювання соціальних потреб особи з інвалідністю, визначення клініко-функціонального діагнозу, професійного, трудового прогнозу, одержання результатів відповідного лікування, реабілітації за наявності даних, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлених захворюваннями, наслідками травм чи вродженими вадами, які спричиняють обмеження життєдіяльності.

    Згідно п. 15 Положення про МСЕК, Комісії проводять своєчасно огляд (повторний огляд) осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, за місцем їх проживання або лікування, у тому числі за місцем їх проживання або місцем перебування у закладах соціального захисту для бездомних осіб та центрах соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, за направленням відповідного лікувально-профілактичного закладу охорони здоров'я після пред'явлення паспорта чи іншого документа, що засвідчує особу.

    Згідно п. 4 Порядка Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності № 1317, Лікарсько-консультативна комісія лікувального профілактичного закладу охорони здоров'я направляє осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, на огляд комісії за формою, затвердженою МОЗ.

    Комісія приймає документи осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, за наявності у них стійкого чи необоротного характеру захворювання, а також у разі безперервної тимчасової непрацездатності не пізніше ніж через чотири місяці з дня її настання чи у зв'язку з одним і тим самим захворюванням протягом п'яти місяців з перервою за останніх 12 місяців, а у разі захворювання на туберкульоз - протягом 10 місяців з дня настання непрацездатності.

    Таким чином, для отримання грошової компенсації, Вам необхідно звернутися до лікаря за місцем Вашого проживання або за місцем лікування, який Вам має надати направлення на МСЕК згідно ф.№088/о яка затверджена Наказом Міністерства охорони здоров’я України 14.02.2012 № 110.

    Лікар зобов'язаний Вам надати вказане направлення НЕ пізніше ніж через чотири місяці з дня настаннятимчасової непрацездатності, а НЕ після 1 року реабілтації.

    Тобто, Ваш лікар зобов'язаний зараз надати Вам направлення на МСЕК.

    Згідно до Положення про МСЕК, відповідальність за якість медичного обстеження, своєчасність та обґрунтованість направлення громадян на медико-соціальну експертизу покладається на керівника лікувально-профілактичного закладу охорони здоров'я.

    У разі, якщо керівництво лікувально-профілактичного закладу охорони здоров'я відмовляється надати Вам направлення до МСЕК, Ви маєте право звернутися до Міністерства охорони здоров'я України з відповідною скаргою.

    Компенсаційна виплата має індивідуальний характер, залежить від висновків медиків щодо здоров'я військового.

    ---

    Звільнення за станом здоров’я здійснюється на підставі висновку (постанови) ВЛК про непридатність до військової служби в мирний час або обмежену придатність у воєнний час, за винятком випадків, визначених положеннями про проходження громадянами України військової служби.

    У разі коли особи визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку і в період оформлення звільнення з військової служби не можуть за станом здоров’я виконувати службові обов’язки, ВЛК одночасно з постановою про непридатність приймає постанову про звільнення від виконання службових обов’язків до 30 діб.

    Військовослужбовці, які визнані непридатними до військової служби за станом здоров’я, підлягають звільненню з військової служби за станом здоров’я, крім військовослужбовців, визнаних ВЛК непридатними до військової служби за станом здоров’я за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час виконання обов’язків військової служби, що призвело до встановлення їм інвалідності, часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності. (ПРОТЕ: за винятком розумових, сенсорних, психологічних вад та інших захворювань, визначених МОУ), які виявили бажання проходити військову службу та стосовно яких прийнято рішення про залишення на військовій службі за контрактом. (Пункт 6.18 Положення про ВЛК)

    Військовослужбовці, які були визнані ВЛК непридатними до військової служби за станом здоров’я за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час виконання обов’язків військової служби, що призвело до встановлення їм інвалідності, часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності, та яким згідно з прийнятими рішеннями дозволено проходити військову службу за контрактом на визначених посадах, можуть бути звільнені з військової служби до закінчення строку контракту.

    Після отримання військовою частиною відповідного висновку (постанови) ВЛК про непридатність військовослужбовця до військової служби за станом здоров’я документи про його звільнення з військової служби оформлюються та надсилаються посадовій особі, яка видає наказ про звільнення негайно.

    Під час звільнення з контрактної служби за станом здоров’я особа має право на одноразову грошову допомогу. (Р. 32 Наказу МОУ № 260 від 07.06.2018 «Про затвердження Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ та деяким іншим особам»)

    Військовослужбовцям, які звільняються зі служби за станом здоров’я, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 50% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби.

    Після звільнення з військової служби під час дії особливого періоду таких осіб в обов’язковому порядку направляють на проходження служби у військовому резерві.

    На осіб, які є непридатними за станом здоров’я до служби у військовому резерві, цей обов’язок не поширюється.(ст. 26-2 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу»)

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    Грошові виплати для військових складаються з двох частин після вторгнення РФ: щомісячне грошове забезпечення (зарплата) та додаткова грошова винагорода.

    Додаткова грошова винагорода залежить від того, чи беруть військові участь у бойових діях, тому для тих, хто безпосередньо не залучений до ведення бойових дій вона складає 30 тисяч грн на місяць, а для тих, хто бере участь у боях - 100 тисяч грн на місяць.

    Хто може отримати додаткові виплати

    Кошти можуть отримати ті, хто служить у наступних структурах:

    • Збройних сил України(зокрема і ті, хто підписав контракт із Силами територіальної оборони — ТрО);
    • Служби безпеки України;
    • Служби зовнішньої розвідки;
    • Головного управління розвідки Міністерства оборони;
    • Національної гвардії України;
    • Державної прикордонної служби України;
    • Управління державної охорони;
    • Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації;
    • Державної спеціальної служби транспорту:
    • військові прокурори Офісу Генерального прокурора;
    • особи рядового і начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій;
    • співробітники Служби судової охорони;
    • особи начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро;
    • поліцейські.

    Зазначається, що сили ТрО є частиною ЗСУ, тому виплати вони теж можуть отримати.

    Водночас додаткову винагороду не виплачують строковикам, оскільки навіть весняний призов на строкову військову службу в Україні скасували. Разом з цим військовослужбовці строкової служби не можуть бути звільнені в запас допоки терміни демобілізації не встановлені.

    виплати обраховують на практиці

    Додаткова грошова винагорода вираховується по днях, тому розміри виплати за підсумками місяця будуть різниться залежно від бойових завдань, виконаних військовим.

    приклад рядового стрільця: "Півмісяця обороняв кордон з Угорщиною, а інші півмісяця брав безпосередню участь у боях на Харківщині чи Донеччині". Такому військовому сумарно за місяць буде нараховано:

    • близько 13−14 тис. грн. щомісячного грошового забезпечення у розмірі відповідно до посади та звання;
    • близько 15 тисяч грн додаткової винагороди за несення служби під час воєнного стану(в тилу);
    • близько 50 тис. гривень за безпосередню участь у бойових діях.(на фронті)

    Тобто в загальному такий військовослужбовець отримає 78-79 тисяч грн без врахування відрахувань.

    Коли виплачують гроші військовим

    Кошти виплачують в поточному місяці за попередній та ділять їх на дві частини:

    • у першій декаді місяця - щомісячне грошове забезпечення відповідно до посади, звання та інших параметрів;
    • у другій декаді - нарахування додаткової грошової винагороди.

    Важливо зауважити, що гроші можна отримати на рахунок, відкритий в будь-якому українському банку. Реквізити рахунку військовослужбовець повинен надати до фінансової служби своєї частини.

    Скільки виплатять сім'я загиблих

    Члені родини військовослужбовця, який мав право на виплату винагороди та загинув при виконанні бойового завдання, можуть отримати одноразову грошовоу допомогу в розмірі 15 млн грн.

    Суму розділяють рівними частинами на всіх отримувачів. Згідно із законом "Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та їх сімей" родичами є законні чоловік/дружина загиблого чи загиблою, діти, батьки чи утриманці.

    Які пільги та гарантії для сімей тероборонців та добровольців

    Кабмін у травні ухвалив рішення, яке розширює пільги та гарантії для сімей тероборони та добровольців. Урядовці внесли зміни до постанови про соцзахист членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України.

    У результаті змін добровольці Сил територіальної оборони ЗСУ, члени добровольчих формувань територіальних громад матимуть можливість отримати грошові виплати, які дають у разі поранення та інвалідності через військову агресію РФ проти України, а в разі загибелі - члени їхніх родин отримають одноразову грошову допомогу.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня.

    Щодо Вашого питання

    Порядк виплати грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ, затверджений наказом Міністра оборони України від 07.06.2018 № 260.

    Виплата грошового забезпечення за останніми займаними посадами здійснюється за період звільнення від виконання службових обов’язків у зв’язку з хворобою та перебуванням на лікуванні в лікарняних закладах та у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою (відпустці за станом здоров’я), але не більше ніж чотири місяці з дня вибуття з військової частини (крім випадків, передбачених чинним законодавством України, більш тривалих строків перебування на лікуванні).

    Грошове забезпечення після чотирьох місяців безперервного перебування на лікуванні в лікарняних закладах виплачується на підставі висновку лікарняного закладу (військово-лікарської комісії) та рішення командира військової частини про продовження перебування в лікарняних закладах.

    Рішення Кабінету Міністрів України та Міністра оборони України, якими визначено, що в період дії воєнного стану, військовослужбовцям, які дістали поранення (контузії, травми, каліцтва), пов’язані із захистом Батьківщини, здійснюється виплата додаткової винагороди в розмірі 100 000 грн за весь час безперервного перебування на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я (зокрема, закордонних), за час переміщення з одного лікарняного закладу охорони здоров’я до іншого та перебування у відпустці у зв’язку з хворобою після тяжкого поранення за висновком військово-лікарської комісії (Постанова КМУ № 168, рішення Міністра оборони України від 25.03.2022 № 248/1298 та від 23.06.2022 №912/з/29 від 23.06.2022).

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України