Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 29 сентября 2022, вопрос №73737 250₴

Оформлення генеральної довіреності

Добрий день. Я хотів би звернутися до Вас з наступним запитанням. Напишіть будь ласка яким чином можна оформити генеральну довіреність на продаж квартири у нотаріуса людині, яка є важко хворою та не може бути присутня особисто у нотаріуса для оформлення даного документу. Буду вдячний Вам за відповідь. З повагою, Тарас.

Ответы юристов (9)

    Тимченко Анастасия Александровна
    16%

    Доброго дня.

    За загальним правилом усі нотаріальні дії вчиняються нотаріусами в приміщенні державної нотаріальної контори, в державному нотаріальному архіві, у приміщенні, яке є робочим місцем приватного нотаріуса. Проте щодо окремих випадків, а саме, якщо особа не може з’явитися в зазначене приміщення, а також якщо того вимагають особливості вчинюваної нотаріальної дії, стаття 41 Закону України «Про нотаріат» передбачає, що нотаріальні дії можуть бути вчинені поза зазначеними приміщеннями.

    пунктом 3 глави 1 розділу І Порядку вчинення нотаріальних дій передбачено зазначати у посвідчувальному написі та в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій про місце вчинення нотаріальної дії (вдома, у лікарні, за місцезнаходженням юридичної особи тощо) — із зазначенням адреси, а також причин, з яких нотаріальна дія була вчинена поза вказаними приміщеннями.

    Тобто нотаріус може приїхати додому хворої людини

    Мєньков Андрій Васильович
    18%

    Доброго дня Тарасе.

    Порядок вчинення нотаріальних дій не забороняє їх вчинення поза приміщенням нотаріуса. Зокрема Порядок передбачає, що якщо нотаріальна дія вчинюється поза приміщенням державної нотаріальної контори, державного нотаріального архіву, приміщенням, яке є робочим місцем (конторою) приватного нотаріуса, у посвідчувальному написі та в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій зазначається місце вчинення нотаріальної дії (удома, у лікарні, за місцезнаходженням юридичної особи тощо) із зазначенням адреси, а також причин, з яких нотаріальна дія була вчинена поза вказаними приміщеннями.

    Запис про вчинення нотаріальної дії поза приміщенням державної нотаріальної контори, державного нотаріального архіву, приміщенням, яке є робочим місцем (конторою) приватного нотаріуса, заноситься до Журналу (книги) обліку викликів нотаріуса за межі державної нотаріальної контори, державного нотаріального архіву чи робочого місця (контори) приватного нотаріуса згідно з додатком 14 до Правил ведення нотаріального діловодства, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 22 грудня 2010 року N 3253/5, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 23 грудня 2010 року за N 1318/18613 (із змінами).

    Отже треба звернутися до нотаріуса який погодиться посвідчити довіреність на дому.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    18%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Тарасе!

    В таких випадках завжди є можливість викликати нотаріуса додому. Це передбачено статтею 41 ЗУ Про нотаріат. При тому нотаріус обов'язково вказує, що нотариально дія була проведена за домашньою адресою особи через конкретні причини.

    Вам також слід мати на увазі, що якщо нотаріус побачить, що особа яка надає довіренність на продаж нерухомості, поводить себе неадекватно і не знаходиться в стані, аби відповідати за свої дії, вона може відмовитись оформляти довіренність.

    Буду питання, натискайте кнопку №"звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Жодних проблем в цьому питанні немає. Нотаріус може посвідчити довіреність за межами свого офісу. Єдина умова - стан особи повинен бути такий, щоб особа усвідомлювала значення своїх дій.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Промський Євгеній Сергійович

    Добрий день!

    Якщо людина, яка хочу видати довіреність, у ясному розумі, усвідомлює свої дії та керує ними, то нотаріус може прибути за місцем проживання людини та оформити довіреність на дому. Вам треба проговорити можливість видачі довіреності з нотаріусом у Вашому місті, це може бути державний або приватний нотаріус.

    При виникненні додаткових питань натискайте кнопку "Звернутися".

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14%

    Вітаю, Тарасе.

    ВСЕ ДУЖЕ ПРОСТО.

    ПРОСТО ЗАМОВТЕ ВЧИНЕННЯ НОТАРІАЛЬНОЇ ДІЇ ЗА МІСЦЕМ ПРОЖИВАННЯ ЗАЯВНИКА. ГОЛОВНЕ - АБИ ВІН УСВІДОМЛЮВАВ ЗНАЧЕННЯ СВОЇХ ДІЙ ТА КЕРУВАВ НИМИ. ЯКЩО З ЦИМ ВСЕ БУДЕ В ПОРЯДКУ, НОТАРІУС ВИДАСТЬ ДОВІРЕНІСТЬ.

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    Наказ Міністерства юстиції України 22.02.2012 № 296/5

    ПОРЯДОК вчинення нотаріальних дій нотаріусами України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0282-12#Text

    Глава 4. Визначення обсягу цивільної дієздатності фізичної особи, перевірка повноважень представника фізичної особи

    1. Дієздатність громадянина, що звернувся за вчиненням нотаріальної дії, перевіряється нотаріусом на підставі наданих документів, передбачених статтею 43 Закону, що підтверджують його вік, а також на підставі переконаності нотаріуса в результаті проведеної розмови та роз’яснення наслідків вчинення нотаріальної дії у здатності цієї особи усвідомлювати значення цієї нотаріальної дії, її наслідків та змісту роз’яснень нотаріуса, а також відповідності волі і волевиявлення особи щодо вчинення нотаріальної дії.

    {Пункт 2 глави 4 розділу I виключено на підставі Наказу Міністерства юстиції № 1951/5 від 26.12.2012}

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Карпенко Андрей Владимирович
    16%

    Вітаю!

    ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЬ ДО НОТАРІУСА ІЗ ЗАЯВОЮ ПРО ВЧИНЕННЯ НОТАРІАЛЬНИХ ДІЙ ПО ЗА ПРИМІЩЕННЯМ, ДЕ Є РОБОЧЕ МІСЦЕ НОТАРІУСА.

    За загальним правилом усі нотаріальні дії вчиняються нотаріусами в приміщенні державної нотаріальної контори, в державному нотаріальному архіві, у приміщенні, яке є робочим місцем приватного нотаріуса. Проте щодо окремих випадків, а саме, якщо особа не може з’явитися в зазначене приміщення, а також якщо того вимагають особливості вчинюваної нотаріальної дії, стаття 41 Закону України «Про нотаріат» передбачає, що нотаріальні дії можуть бути вчинені поза зазначеними приміщеннями.

    Відповідно до статті 13-1 Закону України «Про нотаріат», нотаріальний округ – територіальна одиниця, в межах якої нотаріус здійснює нотаріальну діяльність і в межах якого знаходиться державна нотаріальна контора, в якій працює державний нотаріус, або робоче місце (контора) приватного нотаріуса. Нотаріус не вправі здійснювати нотаріальну діяльність за межами свого нотаріального округу, за винятком заміщення інших нотаріусів у передбачених законом випадках.

    1px-matching-adpartner.gif?id=a69ecbb6-aec4-4048-ac5b-e981fa73fcd9uid=a69ecbb6-aec4-4048-ac5b-e981fa73fcd9a69ecbb6-aec4-4048-ac5b-e981fa73fcd9pix?e=24&exuid=a69ecbb6-aec4-4048-ac5b-e981fa73fcd9match?bidder_id=44025&callback_url=https%3A%2F%2Fa4p.adpartner.pro%2Fssp%2Fmatch%3Fdsp_id%3D47%26user_id%3D%24%7BUSER_ID%7Dmatch?bidder_id=44053&callback_url=https%3A%2F%2Fa4p.adpartner.pro%2Fssp%2Fmatch%3Fdsp_id%3D57%26user_id%3D%24%7BUSER_ID%7DЗапис про вчинення нотаріальної дії поза робочим місцем нотаріуса обов’язково заноситься до Журналу (книги) обліку викликів нотаріуса за межі державної нотаріальної контори, державного нотаріального архіву чи робочого місця (контори) приватного нотаріуса (згідно з додатком 14 до Правил ведення нотаріального діловодства, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 22 грудня 2010 року № 3253/5).

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    завжди є можливість викликати нотаріуса додому. Це передбачено статтею 41 ЗУ Про нотаріат. При тому нотаріус обов'язково вказує, що нотариально дія була проведена за домашньою адресою особи через конкретні причини.( згыдно медичних висновкыв).

    Витрати на транспортування нотаріуса треба узгодити з нотаріусом.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Ряба Світлана
    18%

    Добрий день. Згідно п. 1 та 2 ст. 41 ЗУ "Про нотаріат" посвідчують правочини (договори, заповіти, довіреності тощо) в приміщенні державної нотаріальної контори, в державному нотаріальному архіві, у приміщенні, яке є робочим місцем приватного нотаріуса, у приміщенні органу місцевого самоврядування, у приміщенні дипломатичного представництва або консульської установи. В окремих випадках, якщо особа не може з’явитися в зазначене приміщення, а також якщо того вимагають особливості вчинюваної нотаріальної дії, нотаріальні дії можуть бути вчинені поза зазначеними приміщеннями. А згідно до Правил ведення нотаріального діловодства, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 22 грудня 2010 року № 3253/5, вчинення нотаріальної дії поза робочим місцем нотаріуса обов’язково заноситься до Журналу (книги) обліку викликів нотаріуса за межі державної нотаріальної контори, державного нотаріального архіву чи робочого місця (контори) приватного нотаріуса. Тому Вам потрібно просто звернутися до нотаріуса з даним питанням


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України