Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Бухгалтерский учет, 06 января 2023, вопрос №78038 400₴

Учет больничных листов на предприятии и выплата больничных

Можно ли получить электронный больничный (4 мес), но не учитывать его на предприятии, а ходить на работу и учитывать трудодни как будто больничного нет. Проблема возникает из-за того, что сотрудник компании официально оформлен и получает полностью белую зарплату, при учете больничного сотрудник получит компенсацию по больничному через 3-4 мес. Можно как-то это обойти7

Ответы юристов (11)

    Винограденко Антон Анатолійович
    12.5%

    Доброго дня!

    Роботодавець теоретично може не знати про лікарняний та виплачувати працівникові зарплату. У такому разі нараховувати та виплачувати лікарняний за дні, коли працівник отримував зарплату заборонено. Якщо надалі працівник повідомить про е-лікарняний та попросить його сплатити, є кілька варіантів вирішення даної ситуації:

    1. Якщо працівник був відсутній кілька днів, але отримав за ці дні зарплату, потрібно провести перерахунок зарплати, і за дні відсутності нарахувати лікарняні (або відмовити у нарахуванні лікарняних, оскільки було отримано зарплату). У разі відмови від оплати лікарняного через те, що працівник працював, необхідно скласти відповідний протокол та повідомити працівника.
    2. Якщо працівник працював, коли мав сидіти вдома та отримав зарплату, можна вимагати у нього написати пояснювальну записку (для перестрахування), в якій буде сказано, що працівник не знав про відкриття е-лікарняного. Далі необхідно скласти протокол про відмову оплати лікарняного та повідомити працівника.
    Корнійчук Євген Іванович
    7.5%

    Доброго дня, якщо не буде питань від роботодавця до вас де ви були 4 місяця, вы можете його не подавати.

    Або якщо ви на період лікарняного ходили на роботу і отримували зарплатню, ви. Можете його теж не подавати.

    Якщо не подасте його, лікарняний не буде оплаченний.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Гуща Юрій Миколайович
    7.5%
    Гуща Юрій Миколайович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день.

    Коли роботодавець має право брати в роботу для оплати е-лікарняний

    Про відкриття е-лікарняного роботодавець отримує сповіщення в кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Щоб довідатися, чи закритий листок непрацездатності працівнику, він має стежити за ним у кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

    Підстава для призначення матеріального забезпечення за е-лікарняним у роботодавця виникає у разі закриття е-лікарняного, а у разі вагітності та пологів — у разі відкриття е-лікарняного.

    https://buh.ligazakon.net/aktualno/9892_oformlenny...

    Гуща Юрій Миколайович
    Гуща Юрій Миколайович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Общаться в чате

    На підприємствах в кадрових відділах, бухгалтерії,як правило, визначають особу,яка стежить за даними процесами.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15%

    Вітаю, Дмитро!

    Лікарняний оплачується лише в тому випадку, коли роботодавець подає відповідну інформацію про виплату допомоги до Фонду соціального страхування України (ФССУ). Тому якщо така інформація не подається, відповідно лікарняний не оплачується.

    Компетентні органи влади, зокрема Мінсоцполітики, передбачають, що одночасно не може бути виплати основної заробітної плати та лікарняних. Читайте за посиланням: https://www.victorija.ua/ofitsiyno/likarnyani-i-za...

    Зрозуміло, що за виплату заробітної плати і оплату лікарняного до роботодавця можуть бути застосовані штрафні санкції. Однак в законодавтсві немає чіткої заборони на працю та одночасне перебування на лікарняному ПРИ УМОВІ, ЩО ОПЛАЧУВАТИ БУДЕ ЩОСЬ ОДНЕ.

    Можно ли получить электронный больничный (4 мес), но не учитывать его на предприятии, а ходить на работу и учитывать трудодни как будто больничного нет.

    Тому відповідь на Ваше питання - ТАК. Але зрозуміло оплачуватись має тільки заробітна плата за виконану роботу. Допомога у зв'язку із тимчасовою непрацездатністю виплачуватись не має.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня Дмитре!

    Це цілком можливо - де факто, звичайно! Бо з правової точки зору такі дії не зовсім коректні.

    Втім, Ви можете не подавати лікарняний до оплати, й отримувати лише заробітну платню. Тоді це буде цілком законно, як з правової, так і з моральної точки зору. В інший спосіб вирішити питання швидкої виплати зароблених Вами грошей навряд чи можливо.

    Виникнуть додаткові питання, натисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Мєньков Андрій Васильович
    10%

    Добрый день Дмитрий.

    Не совсем понял для чего сотруднику получать больничный если он не болеет и как он это сделает еще и на 4 мес? Если на работе конфликтная ситуация (грозит увольнение), то это ему не поможет, если он не предъявит его к оплате и будет продолжать работать.

    На предприятии ведется учет рабочего времени. Занимается этим кадровая служба. Если кадровик табелирует что сотрудник отработал 8 часов, то для бухгалтерии это основание для начисления заработной платы за этот период, а не выплат по больничному . Если сотрудник отсутствует на работе, в том числе, в связи с временной нетрудоспособностью, тогда кадровая служба выясняет причины отсутствия сотрудника и являются ли эти причины уважительными и соответственно отражает в табеле рабочего времени.

    Также могут возникнуть вопросы у фонда социального страхования если выясниться что выдан больничный который остался неоплаченным.

    Гончаренко Константин
    10%

    Доброго дня!

    1. " запровадження е-лікарняних, на електронні листки непрацездатності формуються в Електронному реєстрі листків непрацездатності (далі – Е-реєстр) на підставі медичних висновків про тимчасову непрацездатність, які вносить лікуючий лікар у Реєстр медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я (далі – Реєстр).

    Які лікарняні видаватимуть в електронній формі, а які — в паперовій

    Перехід із червня 2021 р. на е-лікарняні не означає, що усі листки непрацездатності одразу видаватиму в електронній формі. Тому і передбачили період, коли діятимуть паралельно електронні та паперові листки непрацездатності.

    Так, якщо у пацієнта вже відкритий листок непрацездатності за паперовою формою за одним випадком тимчасової непрацездатності, то такий листок непрацездатності продовжують до його закриття виключно в паперовій формі. При цьому не важливо, у якому медичному закладі продовжує лікування пацієнт, тобто навіть тоді, якщо медичний заклад уже перейшов на формування медичних висновків у Реєстрі.

    Окрім того до 1 вересня 2021 року відповідно до Наказу № 1066 виключно паперові листки непрацездатності видаватимуть у випадку тимчасової непрацездатність за категорією "Вагітності та пологів", а також тимчасової непрацездатності пацієнтів, яка виникла внаслідок захворювання на ВІЛ або внаслідок психічного розладу.

    Для того, щоб лікар мав змогу виписати висновок про непрацездатність, працівник повинен прийти на огляд до лікаря. Лікар створює електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність у Реєстрі та завіряє його кваліфікованим електронним підписом (далі – КЕП). Про такі дії лікаря пацієнт отримає відповідне повідомлення від E-health. Звідти за кілька секунд виписаний лікарем висновок потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду. Саме тут і формується електронний листок непрацездатності, тобто той документ, який слугує для нарахування соціальних виплат. Про формування такого документа працівник, якому виписано е-лікарняний, також отримаєте відповідне повідомлення на телефон, але уже від Пенсійного фонду України.

    При цьому дати відкриття та закриття листка непрацездатності будуть відповідати датам початку та закінчення періоду дії медичного висновку, на підставі якого він сформований.

    Сформований е-лікарняний у день створення (відкриття) стає доступним для перегляду в кабінеті страхувальника та застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг ПФУ. Однак до дати закінчення періоду дії (закриття) листка непрацездатності він не може передаватися до страхувальника як підстава для нарахування виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.

    Інформацію про сформований листок непрацездатності фізособа може перевірити в особистому кабінеті з використанням вебпорталу електронних послуг ПФУ. Для цього потрібно зайти у пункті меню "Мої листки непрацездатності". Там можна ознайомитися із таким переліком атрибутів щодо листків непрацездатності:

    - номер;

    - дата відкриття;

    - дата закриття;

    - причина непрацездатності.

    Окрім того, як повідомило МОЗ, із кінця червня 2021 року пацієнт також отримав можливість перевірки медичного висновку про тимчасову непрацездатність з використанням Порталу "Дія". Інформація про медичний висновок, що надається за запитом через Портал "Дія", містить такі дані:

    1) номер запису в Реєстрі;

    2) тип медичного висновку;

    3) категорія медичного висновку;

    5) дата та час формування медичного висновку;

    6) відомості про назву суб’єкта господарювання з Реєстру суб’єктів господарювання у сфері охорони здоров’я в електронній системі охорони здоров’я, посилання на запис про який зазначене в медичному висновку;

    7) період дії медичного висновку (дата початку періоду дії, дата завершення періоду дії).

    Чим відрізняється е-лікарняний від паперового

    Перш за все відмінність між даними видами листків непрацездатності полягає у тому, що перші складаються в електронній формі (хоча за бажанням роботодавця можуть бути роздрукованими), другі — виключно у паперовій формі. По-друге, під час відкриття е-лікарняного лікар повинен вносити до системи не лише найменування страхувальника, а й його податковий номер в ЄДР. Тож роботодавці мають проінформувати працівників про податковий номер свого підприємства.

    Серед принципових відмінностей варто виділити і те, що е-лікарняні не мають серії. Окрім того е-лікарняні видаються за нещодавно оновленими кодами причин тимчасової непрацездатності.

    Які дії працівника, який отримав е-лікарняний

    Працівникам більше не потрібно нести на роботу паперовий листок непрацездатності, щоб підтвердити період їх тимчасової непрацездатності. Адже роботодавці бачитимуть необхідну інформацію про е-лікарняні в особистому електронному кабінеті страхувальника (роботодавця) на вебпорталі Пенсійного фонду України.

    Однак це не означає, що працівник не повинен проінформувати свого роботодавця про причину своєї відсутності на роботі. Після оформлення лікуючим лікарем електронного медичного висновку (коли автоматично відбувається відкриття е-лікарняного), працівник має повідомити про це свого роботодавця будь-яким зручним обом способом, наприклад, телефоном, електронною поштою тощо. А вже після закриття е-лікарняного, він стає підставою для призначення матеріального забезпечення працівнику.

    Після отримання повідомлення від працівника про те, що співробітнику видано е-лікарняний роботодавець може власноруч пересвідчитися у цьому, побачивши відповідну інформацію про е-лікарняний такого працівника в особистому електронному кабінеті страхувальника (роботодавця) на вебпорталі Пенсійного фонду України.

    Роботодавці вже зараз можуть отримати інформацію по працівниках, які працюють за основним місцем роботи. Зокрема: номер лікарняного; дата відкриття; дата закриття; ІПН застрахованого; ПІБ застрахованого.

    Для працівників із Е-реєстру доступна наступна інформація:

    - реєстраційний номер листка непрацездатності;

    - дата відкриття та закриття листка непрацездатності;

    - причина непрацездатності.

    Роботодавці з Е-реєстру можуть отримати таку інформацію:

    - реєстраційний номер листка непрацездатності;

    - дата відкриття та закриття листка непрацездатності;

    - ПІБ застрахованої особи;

    - реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) застрахованої особи.

    Коли роботодавець має право брати в роботу для оплати е-лікарняний

    Про відкриття е-лікарняного роботодавець отримує сповіщення в кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Щоб довідатися, чи закритий листок непрацездатності працівнику, він має стежити за ним у кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

    1. Підстава для призначення матеріального забезпечення за е-лікарняним у роботодавця виникає у разі закриття е-лікарняного, а у разі вагітності та пологів — у разі відкриття е-лікарняного.

    Висновок:

    Якщо Ви працюєте офіційно та офіційно лікар відкриє лікарняний то роботодавець та бухгалтер ,отримають онлайн копію такого лікарняного і їм треба буде виплачувати Вам необхідні платежі.

    Якщо Ви бажаєте продовжувати працювати то на лвкарняний йти не треба.

    Так як описано Вами неможливо бо це буде порушення трудового законодавства.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    12.5%

    Закон України " Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1105-14#n321):

    "Стаття 1. Визначення термінів

    1. У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:

    1) види загальнообов’язкового державного соціального страхування:

    у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності;...

    Стаття 23. Документи, необхідні для призначення страхових виплат за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

    1. Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є сформований на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність або документа, що засвідчує факт усиновлення дитини, встановлення опіки над дитиною, листок непрацездатності...

    Стаття 24. Строки розгляду документів, призначення та надання страхових виплат за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

    1. Документи для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності розглядаються не пізніше десяти робочих днів з дня їх надходження, а для призначення допомоги по вагітності та пологах - не пізніше трьох робочих днів з дня їх надходження.

    Повідомлення про відмову в призначенні допомоги із зазначенням причини відмови та порядку оскарження видається або надсилається заявникові не пізніше п’яти днів після прийняття відповідного рішення.

    2. Допомога по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах виплачується:

    1) застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), інших підставах, передбачених законом, - у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати;...

    4... Надміру виплачені суми страхової виплати за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності внаслідок зловживань з боку застрахованої особи або членів її сім’ї стягуються з таких осіб у судовому порядку.".

    Кримінальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#n2563):

    "Стаття 222. Шахрайство з фінансовими ресурсами

    1. Надання завідомо неправдивої інформації органам державної влади, органам влади Автономної Республіки Крим чи органам місцевого самоврядування, банкам або іншим кредиторам з метою одержання субсидій, субвенцій, дотацій, кредитів чи пільг щодо податків у разі відсутності ознак кримінального правопорушення проти власності -

    карається штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    Стаття 358. Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів

    1. Підроблення посвідчення або іншого офіційного документа, який видається чи посвідчується підприємством, установою, організацією, громадянином-підприємцем, нотаріусом, державним реєстратором, суб’єктом державної реєстрації прав, особою, яка уповноважена на виконання функцій держави щодо реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, державним виконавцем, приватним виконавцем, аудитором чи іншою особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права або звільняє від обов'язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою або збут такого документа, а також виготовлення підроблених печаток, штампів чи бланків підприємств, установ чи організацій незалежно від форми власності, інших офіційних печаток, штампів чи бланків з тією самою метою або їх збут -

    караються штрафом до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

    Стаття 365-2. Зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги

    1. Зловживання своїми повноваженнями аудитором, нотаріусом, оцінювачем, уповноваженою особою або службовою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, іншою особою, яка не є державним службовцем, посадовою особою місцевого самоврядування, але здійснює професійну діяльність, пов'язану з наданням публічних послуг, у тому числі послуг експерта, арбітражного керуючого, приватного виконавця, незалежного посередника, члена трудового арбітражу, третейського судді (під час виконання цих функцій), або державним реєстратором, суб’єктом державної реєстрації прав, державним виконавцем, приватним виконавцем з метою отримання неправомірної вигоди, якщо це завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам або інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам або інтересам юридичних осіб, -

    карається штрафом від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до десяти років.".

    ---

    Доброго дня, Дмитре! По-перше, строки виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності визначені Законом. По-друге, свідомо чи несвідомо співробітник компанії, працюючи за фактично відкритим листом непрацездатності, не повідомляючи про це лікаря, фактично підставляє та створює проблеми перш за все для лікаря, а також для себе.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Не оформляйте лікарняний або не пред'являйте роботодавцю для оплати, Як варіант беріть частину щорічної відпустки на період лікарняного.

    Щодо електронного лікарняного, то:

    В кабінеті застрахованої особи на вебпорталі ПФУ перевіряють наявність даних про трудові відносини - нараховану зарплату (пункт "Моя заробітна плата" - Заробітна плата/дохід (по страхувальниках)) або звертаються до роботодавця для перевірки в особистому кабінеті страхувальника на вебпорталі ПФУ даних про трудові відносини.

    Якщо даних про трудові відносини немає або вони недостовірні:

    - страхувальнику треба надати об'єднаний звіт із даними щодо такої особи;

    - якщо особа тільки прийнята на роботу, то подають повідомлення про прийняття працівника на роботу;

    - у разі недостовірності даних страхувальнику необхідно подати уточнюючий звіт з достовірними даними.

    За результатами дій відповідно до кроку 2 перевірити в особистому кабінеті застрахованої особи та /або страхувальника на вебпорталі ПФУ коректність відображення даних про трудові відносини, поданих страхувальником.

    У разі коректного відображення даних про працевлаштування звернутись до лікаря з проханням повторно відправити медичний висновок про тимчасову непрацездатність до Електронного реєстру листів непрацездатності.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    15%

    Доброго дня!

    Лікарняні і декретні допомоги фінансуються Фондом соціального страхування України у хронологічному порядку – залежно від дати отримання заяви-розрахунку від роботодавця. Тож і для паперових, і для електронних лікарняних саме дата подання заяви визначає отримання матеріального забезпечення. Слідкувати за станом виплат можна у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund, а нижче наводимо основні правила оформлення заяв-розрахунків.

    Особливості оформлення заяви-розрахунку за е-лікарняними:

    ● Починати призначення працівнику матеріального забезпечення і оформлення заяви-розрахунку можна з дати видачі е-лікарняного. Датою видачі для електронних листків непрацездатності вважається восьмий день після дати закриття, яка зазначена в документі. А для е-лікарняних по вагітності та пологах – восьмий день після дати відкриття.

    Наприклад, е-лікарняний, створений 25 жовтня строком на 10 днів, має дату закриття 03.11.2021 та буде вважатись виданим (стане готовим до сплати) з 11.11.2021.

     Це визначено наказом МОЗ від 17.06.2021 № 1234 (в редакції наказу МОЗ від 28.09.2021 № 2086).

    ● Однак часто лікарняні по вагітності та пологах не змінюють свій статус на «готовий до сплати» попри настання дати видачі, а е-лікарняні по хворобі стають «готовими до сплати» зарано – у таких випадках потрібно орієнтуватись на дати, а допомогу по вагітності та пологах можна призначити по е-лікарняному зі статусом «закритий». Ці технічні неточності поступово врегулюють.

    ● Для оформлення і подання до Фонду заяви-розрахунку відведено не більше 5 робочих днів з дати прийняття комісією із соціального страхування підприємства рішення про призначення допомоги.

    ● Форма заяви-розрахунку, яку необхідно заповнити для отримання коштів від ФССУ, не змінилась і тотожна для паперових і електронних лікарняних.

     Вона визначена у Порядку фінансування страхувальників, затвердженому постановою правління ФССУ від 19.07.2018 № 12:

    http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/958546

    ● Однак у е-лікарняному відсутня серія та відрізняються причини непрацездатності, тож заповнення заяви-розрахунку за такими лікарняними має особливості. У зв’язку із цим не можна поєднувати листки непрацездатності різних видів – за паперовими і е-лікарняними мають бути подані дві окремі заяви-розрахунки.

    ● Зверніть увагу, хоча форми заяв-розрахунків однакові для всіх лікарняних, більшість клієнтських спеціалізованих програмних забезпечень для електронного документообігу пропонують окремі форми заяв для паперових і електронних листків непрацездатності.

    Формування заяви-розрахунку за е-лікарняним:

    ● перші шість колонок заповнюються без змін, а поле «Серія» необхідно залишити порожнім;

    ● у полі «Номер» вказується номер електронного лікарняного – він складається з 19 знаків і генерується у форматі ХХХ-ХХХ-Х (де ХХХ – номер випадку непрацездатності, ХХХ – порядковий номер листка непрацездатності, Х – номер версії);

    ● у наступному полі потрібно вказати, є е-лікарняний первинним або продовженням (1 або 2 відповідно). Визначити це допоможе унікальний номер випадку непрацездатності. Йому відповідають перші шість цифр номеру е-лікарняного – вони співпадатимуть для всіх лікарняних, сформованих у межах одного страхового випадку;

    ● у десятій колонці вказується оновлений код причини непрацездатності – він відрізняється від визначених для паперових лікарняних. Так, в е-лікарняних причини непрацездатності бувають:

    «1 - Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві»

    «2 - Вагітність і пологи»

    «3 - Необхідність догляду за хворою дитиною»

    «4 - Необхідність догляду за хворим членом сім’ї»

    «5 - Необхідність догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за такою дитиною»

    «6 - Карантин, встановлений відповідно до законодавства»

    «7 - Протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства»

    «8 - Перебування у відділенні санаторно-курортного закладу»

    «9 - Тимчасове переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижчеоплачувану роботу» (може бути із позначкою про зв’язок випадку тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта)

    «10 - Перебування в самоізоляції, обсервації під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СoV-2».

    Також у разі наявності в медичному висновку відмітки про зв’язок випадку тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта, причина непрацездатності за кодом 1 після завершення відповідного розслідування може бути змінена Фондом на підставі актів розслідування нещасного випадку або професійного захворювання на причини:

    «11 - Тимчасова непрацездатність внаслідок професійного захворювання»

    «12 - Тимчасова непрацездатність внаслідок нещасного випадку на виробництві»;

    ● решта колонок заповнюються, як і раніше.

     Детальніше про загальні правила заповнення лицьового та зворотного боків заяви-розрахунку: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/960180

    Подання заяви-розрахунку

    ● Процедура подання заяв-розрахунків за паперовими і е-лікарняними не відрізняється.

    ● Документ можна подати онлайн за допомогою клієнтського спеціалізованого програмного забезпечення або на паперових носіях.

    ● Однак зверніть увагу, що заяву-розрахунок не можна подати через відповідний інтерфейс в електронному кабінеті страхувальника на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України – наразі він не має функціональної реалізації, а подані через нього заяви-розрахунки не передаються до органів Фонду соціального страхування України!

     Як подати заяву-розрахунок за е-лікарняними: https://www.facebook.com/SocialFundUA/posts/4117143828414132


    Завчасно перевірити персональні дані і слідкувати за інформацією на офіційних ресурсах - фахівці ФССУ відповіли на поширені запитання по е-лікарняним

    З початку впровадження е-лікарняних було створено вже 2,5 мільйона медичних висновків, а правила роботи з електронними листками непрацездатності унормували. Роз’яснення щодо більшості нюансів, які виникають при роботі з е-лікарняними, уже доступні на офіційних ресурсах Міністерства соціальної політики, Міністерства охорони здоров’я, Фонду соціального страхування України, Пенсійного фонду України та ін.:

    ● Що робити працівнику, якому відкрили е-лікарняний: https://www.facebook.com/SocialFundUA/posts/4227927584002422

    ● Які особливості призначення допомоги від ФССУ за е-лікарняними по вагітності та пологах: https://www.facebook.com/SocialFundUA/posts/4265318866929960

    ● Як роботодавцю оформити заяву-розрахунок за е-лікарняним: https://www.facebook.com/SocialFundUA/posts/4283713588423821

    А нововведення і додаткові роз’яснення публікуються на офіційних ресурсах: http://www.fssu.gov.ua, www.facebook.com/SocialFundUA і https://t.me/socialfund. Крім того, фахівці Фонду соціального страхування України проводять семінари, онлайн-зустрічі і надають консультації.

    Так, сьогодні, 26 жовтня, відбулась зустріч із членами Американської торгівельної палати з теми впровадження електронних лікарняних. Від ФССУ участь у заході взяли заступниця директора ВД ФССУ Владислава Хижняк, начальниця управління страхових виплат і матеріального забезпечення Світлана Зарубіна, заступниця начальника управління – начальниця відділу матеріального забезпечення Анна Харченко, а також заступниця начальника управління – начальниця відділу медичної експертизи Марина Біляєва.

    Представники Фонду соціального страхування України надали актуальні рекомендації по роботі з електронними лікарняними і відповіли на запитання учасників. Наводимо окремі з них:

    Щодо помилок при формуванні е-лікарняних

    Електронні листки непрацездатності формуються на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність для тих пацієнтів, яких було ідентифіковано як застрахованих осіб. Однак бувають випадки, коли е-лікарняний не створюється – найчастіше це пов’язано із помилками в персональних даних. Інформація щодо пацієнта вноситься у медичний висновок автоматично і співпадає з даними, зазначеними у декларації із сімейним лікарем. Якщо персональні дані пацієнта, зазначені у декларації, не співпадуть із даними у реєстрі застрахованих осіб – е-лікарняний не створиться.

    Часто такі помилки пов’язані із застарілою інформацію, яка не була вчасно оновлена застрахованими особами та їх роботодавцями (наприклад, при зміні прізвища), а також різними варіантами написання ПІБ (наприклад, Наталя і Наталія).

    Тож працівникам важливо слідкувати за актуальністю своїх персональних даних і завчасно перевіряти правильність внесеної інформації. Про всі зміни потрібно оперативно повідомляти лікаря і роботодавця.

    Щодо оплати е-лікарняних працівникам, які продовжували роботу

    Сьогодні у разі створення медичного висновку електронний лікарняний сформується за замовчуванням. Тож у окремих випадках працівники, для яких було створено е-лікарняний, можуть продовжувати роботу. Так відбувається, наприклад, коли працівник відвідав лікаря для консультації або проведення діагностики, однак фактично не втратив працездатність. За такими е-лікарняними допомога по тимчасовій втраті працездатності не призначається, адже працівник продовжував роботу і не втрачав заробіток за цей період.

    Щодо перетинання періодів тимчасової непрацездатності в різних е-лікарняних

    Період непрацездатності працівника визначається в медичному висновку та відображається в е-лікарняному. Однак, якщо до електронної системи охорони здоров’я надходить інший медичний висновок, і періоди непрацездатності перетинаються, тривалість е-лікарняних може бути скорочена.

    Є три найчастіші причини скорочення:

    1) коли новий медвисновок створено в межах одного випадку непрацездатності;

    2) коли новий медвисновок не пов’язаний із попереднім, але засвідчує непрацездатність в межах тієї ж категорії;

    3) і коли новий медичний висновок засвідчує початок іншого страхового випадку з іншої категорії причин непрацездатності.

    Детальніше про правила скорочення і їх принципи: https://www.facebook.com/SocialFundUA/posts/4231322850329562

    Щодо функціонування паперових лікарняних

    З першого жовтня усі заклади охорони здоров’я перейшли на створення медичних висновків замість видачі паперових лікарняних. Однак існують чотири виключення, у разі яких пацієнту видадуть паперовий листок непрацездатності:

    ● це продовження лікарняних, які було видано на папері до 01.10.2021;

    ● технічні помилки, які призвели до неможливості формування е-лікарняного, та які не було усунуто упродовж 7 днів;

    ● помилки при створенні медичного висновку та спливу строку (7 днів), протягом якого лікар мав можливість внести зміни;

    ● а також у разі всиновлення новонародженої дитини.

    Щодо затримок в оплаті е-лікарняних

    У зв’язку із зростанням кількості лікарняних листків (як паперових, так і електронних), які передаються до Фонду на оплату, а також через системне зменшення упродовж декількох років відсотку частки ЄСВ, яка направляється до бюджету ФССУ (загалом майже на 5%, що у грошовому еквіваленті розрахунково дорівнює близько 16 млрд грн недоотриманих коштів), сьогодні наявні затримки у фінансуванні матеріального забезпечення.

    Потреба у видатках перевищує доходи від частки ЄСВ упродовж усього 2021 року та корелює із зростанням сум допомог за лікарняними листками, виданими, у тому числі в разі лікування від COVID-19. Наприклад, за підсумками вересня перевищення потреби у видатках на виплати і медико-соціальні послуги над фактичними доходами від частки ЄСВ, з якої складається бюджет Фонду, склало 2,2 мільярда гривень.

    Дата фінансування допомог за лікарняними листками залежить від дати подання роботодавцем заяви-розрахунку. Слідкувати за станом фінансування можна у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund

    Детальніше: https://www.facebook.com/SocialFundUA/posts/4246113815517132


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України