Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 01 квітня 2023, питання №83244 150₴

Чи може працівник брати основну щорічну відпустку в будь який період року?

Працівників змушують забирати не використану відпустку за минулий рік без їх згоди. Натомість основну щорічну відпустку у повному обсязі 24 календарних днів не надають, тільки через пів року відпрацювання. Мотивуючи це тим що з початку нового року 1 січня, кожні наступні місяці працівник заробляє 2 дня відпустки/місяць, відповідно для того щоб отримати хоча б 14 календарних днів відпустки потрібно відпрацювати 7 місяців.

Відповіді юристів (11)

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович рік тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня!

    Згідно з ст. 6 Закону України "Про відпустки" щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору. Також цією статтею для окремих категорій працівників встановлено більшу тривалість щорічної основної відпустки.

    Щорічні відпустки надаються працівникові з таким розрахунком, щоб вони були використані, як правило, до закінчення робочого року.

    Право працівника на щорічні відпустки повної тривалості у перший рік роботи настає після закінчення 6 місяців безперервної роботи на даному підприємстві.

    У разі надання працівникові зазначених щорічних відпусток до закінчення 6-місячного терміну безперервної роботи їх тривалість визначається пропорційно до відпрацьованого часу, за винятком випадків, зазначених нижче.

    Відповідно до ст. 10 Закону України "Про відпустки" щорічні відпустки повної тривалості до настання 6-місячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на даному підприємстві за бажанням працівника надаються:

    • жінкам - перед відпусткою у зв'язку з вагітністю та пологами або після неї;
    • жінкам, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю;
    • особам з інвалідністю;
    • особам віком до вісімнадцяти років;
    • чоловікам, дружини яких перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами;
    • особам, звільненим після проходження строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу або альтернативної (невійськової) служби, якщо після звільнення із служби вони були прийняті на роботу протягом 3 місяців, не враховуючи часу переїзду до місця проживання;
    • сумісникам - одночасно з відпусткою за основним місцем роботи;
    • працівникам, які успішно навчаються в навчальних закладах та бажають приєднати відпустку до часу складання іспитів, заліків, написання дипломних, курсових, лабораторних та інших робіт, передбачених навчальною програмою;
    • працівникам, які не використали за попереднім місцем роботи повністю або частково щорічну основну відпустку і не одержали за неї грошової компенсації;
    • працівникам, які мають путівку (курсівку) для санаторно-курортного (амбулаторно-курортного) лікування;
    • батькам - вихователям дитячих будинків сімейного типу;
    • в інших випадках, передбачених законодавством, колективним або трудовим договором.

    Отже, зазначені категорії осіб вправі піти у щорічну відпустку повної тривалості навіть на наступний день після укладення трудового договору. Тож за бажанням таких працівників роботодавець зобов’язаний надати щорічну відпустку повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної праці в перший рік роботи.

    Працівникам, діти яких у віці до 18 років вступають до навчальних закладів, розташованих в іншій місцевості, за їхнім бажанням надається щорічна відпустка або її частина (не менш як 12 календарних днів) для супроводження дитини до місця розташування навчального закладу та у зворотному напрямі. За наявності 2 або більше дітей зазначеного віку така відпустка надається окремо для супроводження кожної дитини.

    Щорічні відпустки за другий та наступні роки роботи можуть бути надані працівникові в будь-який час відповідного робочого року.

    Щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці, а також додаткова відпустка за особливий характер праці надаються понад щорічну основну відпустку за однією підставою, обраною працівником.

    Щорічні додаткові відпустки за бажанням працівника можуть надаватись одночасно з щорічною основною відпусткою або окремо від неї.

    За бажанням працівника у разі його звільнення (крім звільнення за порушення трудової дисципліни) йому має бути надано невикористану відпустку з наступним звільненням. Датою звільнення в цьому разі є останній день відпустки.

    У разі звільнення працівника у зв'язку із закінченням строку трудового договору невикористана відпустка може за його бажанням надаватися й тоді, коли час відпустки повністю або частково перевищує строк трудового договору. У цьому випадку чинність трудового договору продовжується до закінчення відпустки.

    Черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників. При складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку (частина десята статті 10 Закону України "Про відпустки").

    Зважаючи на те, що форма графіка надання відпусток законодавчо не встановлена, він складається у довільній формі. У графіку надання відпусток, як правило, зазначається місяць початку використання відпустки, інколи – місяць початку відпустки і місяць її закінчення чи конкретна дата початку відпустки.

    Як правило, графік надання відпусток затверджують щороку на самому початку календарного року — не пізніше 5 січня поточного року, на дотримання п. 20 Типових правил внутрішнього трудового розпорядку для робочих і службовців підприємств, установ, організацій, затверджених постановою Державного комітету СРСР з питань праці та соціальних питань від 20 липня 1984 року № 213.

    Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за 2 тижні до встановленого графіком терміну.

    Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний вести облік відпусток, що надаються працівникам.

    Згідно з ст. 10 Закону України "Про відпустки" щорічні відпустки за бажанням працівника в зручний для нього час надаються:

    • особам віком до вісімнадцяти років;
    • особам з інвалідністю;
    • жінкам перед відпусткою у зв'язку з вагітністю та пологами або після неї;
    • жінкам, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю;
    • одинокій матері (батьку), які виховують дитину без батька (матері); опікунам, піклувальникам або іншим самотнім особам, які фактично виховують одного або більше дітей віком до 15 років за відсутності батьків;
    • дружинам (чоловікам) військовослужбовців;
    • ветеранам праці та особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;
    • ветеранам війни, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України;
    • батькам - вихователям дитячих будинків сімейного типу;
    • працівникам, які є членами пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної пожежної охорони не менше року;
    • в інших випадках, передбачених законодавством, колективним або трудовим договором.Керівним, педагогічним, науковим, науково-педагогічним працівникам, спеціалістам навчальних закладів щорічні відпустки повної тривалості у перший та наступні робочі роки надаються у період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу.
    • Керівним, педагогічним, науковим, науково-педагогічним працівникам, спеціалістам навчальних закладів щорічні відпустки повної тривалості у перший та наступні робочі роки надаються у період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу.

    Бажання вищезазначених категорій працівників щодо вибору часу відпустки повинні бути враховані працедавцем не лише під час складання графіка відпусток, а й після його затвердження. Тобто навіть якщо відпустка була запланована у графіку відпусток чітко відповідно до побажань таких працівників, вони мають право змінити своє рішення і піти у відпустку в інший час.

    Працівникам, які навчаються в навчальних закладах без відриву від виробництва, щорічні відпустки за їх бажанням приєднуються до часу проведення настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів, часу підготовки і захисту дипломного проекту та інших робіт, передбачених навчальною програмою.

    Працівникам, які навчаються в середніх загальноосвітніх вечірніх (змінних) школах, класах, групах з очною, заочною формами навчання при загальноосвітніх школах, щорічні відпустки за їх бажанням надаються з таким розрахунком, щоб вони могли бути використані до початку навчання в цих закладах.

    Працівникам художньо-постановочної частини і творчим працівникам театрів щорічні відпустки повної тривалості надаються в літній період у кінці театрального сезону незалежно від часу прийняття їх на роботу.

    Олександр Клієнт рік тому

    Тобто працівник, який працює 5-10 років на одному підприємстві має право брати відпустку у повному обсязі у будь який зручний для нього час, відповідно затвердженого графіку відпустоу

    • Винограденко Антон Анатолійович
      33.3%
      Винограденко Антон Анатолійович рік тому

      Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

      Так, також за домовленністю з керівництвом цей графік може змінюватись, але, підкреслю, що таке може відбуватися тільки за вашою домовленністю з керівництвом

      • Олександр Клієнт рік тому

        Останнє питання, якщо можна. Як вести себе працівнику в ситуації, якщо керівництво відмовляє йому у відпустці у повному обсязі? Мотивуючи своїм розрахунком 2 дня відпустки/місяць працівник заробляє, тобто тільки через 7 місяці можна взяти 14 дні

        • Крикун Сергій  Павлович
          Крикун Сергій Павлович рік тому

          Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

          КЗпП України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#n263):

          "Стаття 9. Недійсність умов трудових договорів, які погіршують становище працівників

          Умови трудових договорів, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством України про працю, є недійсними...".

          ---

          Доброго дня, пане Олександре! Цей "розрахунок" адміністрації "2 дня відпустки/місяць працівник заробляє" є не тільки недійсним, а незаконним, суперечить КЗпП та Закону про відпустки.

        • Юрій
          Юрій рік тому

          Юрист, м. Київ, 6 років досвіду

          В такому випадку, адміністрацію підприємства слід повідомити про порушення Ваших трудових прав, в результаті чого Ви змушені будете звернутися до територіального управління Держпраці.

          Крім цього, паралельно я рекомендую оскаржити відмову в наданні відпустки в судовому порядку, оскільки внаслідок ненадання відпустки у Вас виникне право на отримання грошової компенсації (не тієї компенсації, що виплачується працівнику за невикористані дні відпусток).

    Юрій
    33.3%
    Юрій рік тому

    Юрист, м. Київ, 6 років досвіду

    Працівник має право обрати або отримати відпустку, або компенсацію за невикористані дні відпустки, роботодавець не може нав'язувати працівнику яким-небудь чином спонукати працівника до реалізації права на відпустку в один із передбачених способів (надання відпустки або грошової компенсації).

    Щодо надання відпустки після відпрацювання шестимісячного терміну на підприємстві, то це правило застосовується до працівників, у яких почав перебіг перший рік трудового стажу. У разі, якщо у працівника більше двох років трудового стажу, він може йти у відпустку в будь-який зручний для нього час (див. ст. 79 КЗпП).

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олександре!

    ПОЗИЦІЯ ВАШОГО РОБОТОДАВЦЯ Є НЕПРАВОМІРНОЮ. ЯКЩО ВИ ПРАЦЮЄТЕ ТАМ БІЛЬШЕ ОДНОГО РОКУ, МОЖЕТЕ БРАТИ ВІДПУСТКУ 24 ДНІ ХОЧ У ПЕРШИЙ ДЕНЬ РОБОЧОГО РОКУ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про відпустки

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1997, № 2, ст. 4)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/504/96-%D0%B2%...

    Стаття 10. Порядок надання щорічних відпусток

    ...

    Щорічні відпустки за другий та наступні роки роботи можуть бути надані працівникові в будь-який час відповідного робочого року.

    Черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників. При складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку.

    {Частина статті 10 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1096-IV від 10.07.2003}

    Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.

    ...

    ТАКИМ ЧИНОМ, ЯКЩО УМОВНО ВИ ПРИЙШЛИ НА РОБОТУ 01 КВІТНЯ 2022 РОКУ, ТО ВІДПУСТКУ 24 КАЛЕНДАРНИХ ДНІВ ЗА ПЕРІОД РОБОТИ З 01 КВІТНЯ 2023 РОКУ ПО 31 БЕРЕЗНЯ 2024 ВИ МАЄТЕ ПРАВО БРАТИ ВЖЕ 01 КВІТНЯ 2023 РОКУ, ТОБТО У ПЕРШИЙ ДЕНЬ РОБОЧОГО РОКУ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Олександреу!

    Роботодавець чинить проти Вас Ви маєте безперечне право на відпустку!

    Згідно статті 10 Закону України "Про відпустки":

    "Щорічні відпустки за другий та наступні роки роботи можуть бути надані працівникові в будь-який час відповідного робочого року.

    Черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників. При складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку".

    {Частина статті 10 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1096-IV від 10.07.2003}

    Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.

    Такі неправомірні дії Ви можете оскаржити до Держпраці або ж навіть до суду! Можу в тому Вам допомогти!

    Виникнуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Кожна особа, яка працює на підприємстві будь-якої форми власності або у фізичної особи, має право на щорічну відпустку. Відповідно до положень КЗпП та ЗУ Про відпустки в Україні

    Ненадання працівнику щорічних відпусток є порушенням законодавства про працю, за що передбачена:

    • фінансова відповідальність – накладається на роботодавця (підприємство або підприємця) у вигляді штрафу в розмірі 1 МЗП (у 2023 році МЗП становить 6700 грн.);
    • адміністративна відповідальність – накладається на посадових осіб підприємства або на роботодавця-підприємця у вигляді штрафу в розмірі від 30 до 100 НМДГ .(510 -1700 грн)

    Якщо на прохання працівника щорічну відпустку поділено на частини і він використав не всі з них, невикористану частину (невикористані частини) відпустки має бути надано працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

    Отже, законодавством передбачено, що кожного року працівник повинен відпочивати від роботи, тобто, йти у відпустку. Однак на практиці це правило не завжди виконується, в результаті чого в окремих працівників накопичуються відпустки за два, три або більше років.

    Щодо Невикористаних відпусток - днів:

    Законодавством не передбачено терміну давності, після якого працівник може втратити право на використання відпустки за минулі робочі роки. Немає також заборони надавати в майбутньому щорічну відпустку, невикористану в поточному році. Це означає, що відпустки, не використані в минулих роках, не «зникають». Тому, за наявності невикористаних відпусток, наприклад спочатку надають їх, а вже потім – дні відпустки за поточний робочий рік. Це правило нормативно не закріплене: воно склалося на практиці, але така рекомендація міститься і в листі Мінсоцполітики від 24.12.2013 р. № 152/13/82-13.

    Види відпусток, які накопичуються:

    Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР (далі – Закон №504) в разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі невикористані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину-особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А групи І. Це означає, що накопичувати, а потім використати або отримати компенсацію можна тільки за щорічні відпустки та додаткову соціальну відпустку на дітей.

    До таких належать наступні відпустки:

    • щорічна основна відпустка;
    • щорічна додаткова відпустка за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці;
    • щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці;
    • інші щорічні додаткові відпустки, передбачені законодавством;
    • додаткова соціальна відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину-особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А групи І.

    Для відпусток за минулі роки не застосовується обмеження їх тривалості

    Якщо працівник подає заяву про надання йому підряд декількох відпусток, невикористаних протягом минулих років, підстав не надавати йому одразу усі невикористані відпустки, немає. Роботодавець може обмежити їх тривалість лише у зв'язку з тим, що відсутність працівника протягом такого часу може негативно вплинути на виробничий процес.

    Кадрова служба має вести облік невикористаних відпусток

    Роботодавець зобов’язаний вести облік відпусток, які надаються працівникам. Під цим слід розуміти, що стосовно кожного працівника має бути відображена інформація про кількість належних йому днів щорічної відпустки (та інших відпусток) за певний робочий рік, а також про їх фактичне використання. Завдяки такому обліку, на будь-яку дату відомо, у кого з працівників є невикористані відпустки та за які робочі роки.

    Відпустки за минулі роки слід вносити до графіка відпусток

    Усі невикористані відпустки мають бути внесені до графіка відпусток на поточний рік. Тобто, у зазначеному графіку щодо кожного працівника має бути інформація про належні йому відпустки як за поточний рік, так і за минулі робочі роки.

    Відпустка за минулі роки оформлюється так само, як і відпустка за поточний рік

    Порядок надання відпустки за минулі роки такий самий, як і поточних відпусток. Нагадуємо, що для відпусток за минулі роки діє правило поділу на частини, встановлене ч. 1 ст. 12 Закону № 504 – основна безперервна частина щорічної відпустки за кожний робочий рік має становити не менше 14 календарних днів.

    Середня зарплата розраховується за останні 12 календарних місяців

    Середня заробітна плата для розрахунку відпускних визначається, виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців, які передують місяцю виходу у відпустку. Це правило розрахунку середньої зарплати діє і для розрахунку відпускних за минулі роки.

    Заміна грошовою компенсацією

    Законодавством передбачена за бажанням працівника заміна частини щорічної відпустки грошовою компенсацією (ч. 4 ст. 24 Закону № 504). Разом з цим, тривалість наданої працівнику щорічної та додаткових відпусток не має бути меншою ніж 24 календарних дні. Тому, компенсація можлива лише в межах робочого року та після його закінчення за умови, якщо працівник використав 24 календарних днів щорічної основної та додаткових відпусток за цей робочий рік. Якщо ж у працівника є невикористані щорічні основні відпустки тривалістю 24 календарні дні кожна, то компенсації він отримати не зможе. Також зверніть увагу, що окремій категорії працівників – особам віком до 18 років – заміна всіх видів відпусток грошовою компенсацією не допускається.

    У разі звільнення – виплачується грошова компенсація:

    Якщо працівник звільняється і має невикористані відпустки за минулі роки чи поточний рік, але не хоче їх брати, підприємство виплачує йому грошову компенсацію за всі дні цих відпусток. Сума компенсації розраховується аналогічно відпускним: для розрахунку середньої зарплати також враховуються виплати за останні 12 календарних місяців перед звільненням. Сума компенсації обчислюється як добуток середньоденного заробітку та кількості календарних днів невикористаних відпусток.

    Вам необхідно зібрати докази про власника компанії та подати скаргу до територіального органу Держпраці, органу ДФС , комісії з розгляду трудових спорів та поліції всім органам подати письмові заяви про порушення ваших прав та шахрайство з документами до поліції.

    У разі порушення права на працю, Ви можете звернутись до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, надіславши звернення на адресу 01008, м. Київ-08, вул. Інститутська, 21/8 або на електронну пошту hotline@ombudsman.gov.ua, чи звернувшись за телефоном 0800-50-17-20.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр 10 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Натомість основну щорічну відпустку у повному обсязі 24 календарних днів не надають, тільки через пів року відпрацювання. - це не відповідає нормам чинного законодавства. Щорічні відпустки за другий та наступні роки роботи можуть бути надані працівникові в будь-який час відповідного робочого року. Так, відповідно до статті 79 Кодексу законів про працю України щорічні основна та додаткові відпустки повної тривалості у перший рік роботи надаються працівникам після закінчення шести місяців безперервної роботи на даному підприємстві, в установі, організації.

    У разі надання зазначених відпусток до закінчення шестимісячного терміну безперервної роботи їх тривалість визначається пропорційно до відпрацьованого часу, крім визначених законом випадків, коли ці відпустки за бажанням працівника надаються повної тривалості.

    Відповідно до статті 10 Закону України "Про відпустки" право працівника на щорічні основну та додаткові відпустки повної тривалості у перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи на даному підприємстві.

    У разі надання працівникові зазначених щорічних відпусток до закінчення шестимісячного терміну безперервної роботи їх тривалість визначається пропорційно до відпрацьованого часу, за винятком випадків, передбачених частиною сьомою цієї статті.

    ОТЖЕ, у другий рік роботи працівник має право на відпустку повної тривалості. Оскільки 6 місяців безперервної роботи обліковується з моменту працевлаштування, а не кожного робочого року.

    Всього найкращого!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України