Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Банківська право, 20 квітня 2023, питання №84148 150₴

Стягнення кредиту якщо людина прописана в іншому місці

Ситуація наступна.
Людина за гроші приписалася у незнайомій їй людині, за цим купленим місцем прописки не з'являлась 10 років, зв'язку з ним не має, за попередніми даними він давно виїхав у Європу. Приходять постійно листи про кредити які ця людина взяла, один з банків подав до суду про стягнення.

Питання наступні:
Чи можуть у власника нерухомості забрати якесь майно у сплату за цей кредит, якщо людину яку він приписав він бачив один раз і вона десятиліття не з'являлась.

Питання до попереднього:
Чи може банк вимагати стягнення з родичів (батьків) цієї людини, якщо він в них не прописаний і також не бачили його більш як 10 років?

Узагальнюючи питання. Чи потрібно щось робити родичам і власнику нерухомості де він прописаний, чи має право банк, чи інша фінансова установа щось з них стягувати? Чи можливо власнику його виписати? Буду вдячний за рекомендацію й дії які нам варто зробити в цій ситуації.

Відповіді юристів (6)

    Богданов Микита
    Богданов Микита рік тому

    Юрист, м. Київ, 10 років досвіду

    Доброг дня. Людина відповідає за борги лише своїм майном. Те що він там зареєстрований не дає йому права власності на це майно. Також його родичі не відповідають за його борги. Листи надходять за його місцем реєстрації і на вас не впливають. Ви можете зняти його з місця реєстрації у ЦНАПІ, якщо вам заважають листи.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Олександре!

    Не бачу жодних підстав для хвилювання! Ви не маєте абсолютно ніякого відношення до кредитора, а значить і його борги за неповернутий кредит не мають до Вас ніякого відношення і не можуть бути повернуті на нерухомість, власником якої Ви є! Хіба що остання була б в заставі під той кредит. Але це ситуація без Вашої згоди абсолютно неможлива!

    ТЕПЕР ВІДПОВІДІ НА ВАШІ ПИТАННЯ:

    Чи можуть у власника нерухомості забрати якесь майно у сплату за цей кредит, якщо людину яку він приписав він бачив один раз і вона десятиліття не з'являлась.

    Ні, однозначно не можуть!

    Питання до попереднього:Чи може банк вимагати стягнення з родичів (батьків) цієї людини, якщо він в них не прописаний і також не бачили його більш як 10 років?

    Ні не можуть, якщо вони не були його поручителями при наданні кредиту.

    Узагальнюючи питання. Чи потрібно щось робити родичам і власнику нерухомості де він прописаний, чи має право банк, чи інша фінансова установа щось з них стягувати? Чи можливо власнику його виписати? Буду вдячний за рекомендацію й дії які нам варто зробити в цій ситуації.

    Якщо виходити з тої інформації, яку Ви надали у питанні, то банк таких прав немає. Але для більш предметної і повної відповіді я мусив би поставити Вам кілька питань для отримання детальної інформації по цій конкретній ситуації з банком і з кредитом, який останній надав. Виписати його зовсім нескладно, звернувшись до ЦНАП із відповідною заявою, оскільки він не проживає за цією адресою вже далеко більше року.

    Для більш детальної консультації зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото!

    Винограденко Антон Анатолійович
    33.3%
    Винограденко Антон Анатолійович рік тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня!

    Чи можуть у власника нерухомості забрати якесь майно у сплату за цей кредит, якщо людину яку він приписав він бачив один раз і вона десятиліття не з'являлась. - Ні, не можуть. "Прописка" в даному випадку не дає права прописаному розпоряджатися майно і, відповідно, не може бути стягненим.

    Чи може банк вимагати стягнення з родичів (батьків) цієї людини, якщо він в них не прописаний і також не бачили його більш як 10 років? - Ні, не може. Відповідальність - персоніфікована. Родичи можуть відповідати в вашому випадку, якщо, наприклад, боржник помер, а родичі вступилу у спадкування його майна.

    Чи потрібно щось робити родичам і власнику нерухомості де він прописаний, чи має право банк, чи інша фінансова установа щось з них стягувати? Чи можливо власнику його виписати? Буду вдячний за рекомендацію й дії які нам варто зробити в цій ситуації. - Нічого можно не робити, банк нічого зробити з таким майном не зможе, однак виписати таку людину рекомендовано (https://mis.dp.ua/news-ua/vidteper-vlasnyk-zhytla-mozhe-vypysaty-lyudynu-bez-zvernennya-do-sudu/#:~:text=%D0%92%D1%96%D0%B4%D1%82%D0%B5%D0%BF%D0%B5%D1%80%20%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA%20%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%BB%D0%B0%20%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5%20%D0%B2%D0%B8%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B8%20%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%83%20%D0%B1%D0%B5%D0%B7%20%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F%20%D0%B4%D0%BE%20%D1%81%D1%83%D0%B4%D1%83,-23%20%D0%9B%D1%8E%D1%82%D0%BE%D0%B3%D0%BE%2C%202023&text=%D0%92%20%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%96%20%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B2%20%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%96%20%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD,%D0%B7%20%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F%20%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%97%20%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%97%20%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B8.)

    Карпенко Андрей Владимирович
    6.7%
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Відповідно до статті 1054 Цивільного кодексу України, за кредитним договором кредитодавець повинен надати грошові кошти (кредит) позичальникові на умовах та в розмірі, встановлених договором, а останній зобов'язується повернути дані кошти та сплатити проценти за договором.

    Сторонами у зобов'язанні є боржник і кредитор (стаття 510 Цивільного кодексу України). Боржником є Ваш мешканець, і саме він повинен виплачувати даний кредит.

    Так як Ви не є стороною даного зобов’язання, між Вами та фінансовою установою не виникає будь-яких правовідносин, тому сплачувати борг машканця Ви не зобов’язані.

    Оскільки Ви не є стороною зобов’язання між фінансовою установою та Вашим мешканцем, а саме стороною кредитного договору, Ви не зобов’язані відповідати перед кредитором Вашого мешканця та сплачувати за нього кошти.

    Також звертаю Вашу увагу, що Ви можете звернутися до правоохоронних органів з заявою про вимагання коштів. У такому разі вони будуть зобов’язані прийняти таку заяву та внести її у Єдиний державний реєстр досудових розслідувань.

    Крикун Сергій  Павлович
    26.7%
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1871-20#n33):

    " Стаття 1. Сфера дії Закону...

    3. Декларування місця проживання, реєстрація місця проживання (перебування) особи не є підставою для набуття такою особою права володіння, користування чи розпорядження житлом (у тому числі не є підставою для вселення чи визнання за особою права на проживання та/або права користування житлом), про проживання в якому особа повідомила...

    Стаття 18. Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування)

    1. Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) у разі звернення до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг за місцем задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється:...

    2) за заявою власника житла приватної форми власності, поданої у паперовій формі, стосовно повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстровано або задекларовано в житлі, що належить власнику на підставі права власності. У разі подання власником житла заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або інших законних представників дитини чи одного з них така дитина підлягає зняттю із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) разом із її батьками або іншими законними представниками чи одним із них...".

    ---

    Доброго вечора, пане Олександре! По-перше, реєстрація місця проживання цієї людини у житлі власника не має жодного відношення до права власності на це житло, яке не може бути об'єктом стягнення за рішенням суду щодо кредиту цієї людини чи вимог кредиторів-банків або їх колекторів. По-друге, власник житла має право і можливість звернутись до органу реєстрації місця проживання про зняття цієї людини з реєстрації у житлі, в якому він зареєстрований. По-третє, що ризику накладення стягнення на майно родичів людини, то таке можливо у разі права власності людини на майно або його частку майна родичів. Але при цьому, попередньо має бути виділена у судовому порядку частка людини у майні родичів у натурі.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Так, статтею 1054 Цивільного кодексу України (ЦК України) передбачено, що за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

    Отже, ст. 1054 ЦК України закріплено правовідносини за якими банк або мікрофінансова організація може надати позичальнику кредит і саме позичальник (персонально), а не будь яка інша особа, має повернути такий кредит кредитодавцю.

    У той же час, статтями 546, 553 ЦК України передбачено можливість, за якою між банком і будь-якою третьою особою може бути укладено договір поруки, згідно умов якого поручитель візьме на себе зобов’язання повернути банку кредит, якщо цього не зробить позичальник. В такій ситуації банк матиме законні підстави вимагати повернення коштів як від позичальника, так і від поручителя, у тому числі подавши до суду позов про солідарне стягнення боргу із позичальника та поручителя.

    Таким чином, якщо батьки не укладали із банком договору поруки, то вони не зобов’язані повертати банку борги за своїх дітей, а дзвінки банків чи колекторів до батьків є протиправними та направлені виключно на вчинення психологічного тиску на позичальника та його родину.

    Особу можна зняти з реєстраціі через суд, визнавши такою, що втратила право користування приміщенням.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України