Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 30 апреля 2023, вопрос №84642 150₴

Продаж автомобіля та оподаткування

Ситуація! На початку 2023 року я продав авто яке було придбано мною по генеральному дорученню, тобто авто на облік на себе я не ставив. Автомобіль я продав по договору купле-продажу.
Місяць назад я купив авто і поставив його на облік на себе, сьогодні я це авто продав по договору купле продажу.
Питання: чи вважається це друга продажа від мене і чи нарахують податок.

Ответы юристов (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    26.7%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Генадію!

    У разі передачі права користування та розпорядження майном фізичною особою - власником майна (довірителем) на підставі нотаріально засвідченого доручення іншій особі, право власності на майно залишається незмінним, тобто не здійснюється відчуження майна, і право розпорядження власністю залишається за довірителем - власником. При цьому не виникає і обставин для оподаткування, тобто немає об'єкта оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

    Лише, у разі відчуження рухомого майна повіреною особою відбувається перехід права власності, а оподаткування доходу, отриманого довірителем від такого відчуження здійснюється у порядку, визначеному ст. 173 Податкового кодексу.

    Зокрема, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

    Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об'єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5 %.

    Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню за ставкою ПДФО 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

    Враховуючи те, що повірена особа не може здійснити відчуження рухомого майна без підтверджуючого документа про сплату податку на доходи фізичних осіб, вона повинна повідомити фізичну особу - довірителя про факт продажу рухомого майна, яка зобов'язана самостійно визначити і сплатити суму податку до здійснення операції з відчуження рухомого майна.

    Повірений може визначити і сплатити суму податку від імені та за рахунок довірителя до здійснення операції з відчуження рухомого майна у разі, якщо таке право передбачено договором доручення.

    Якщо схочете поспілкуватися зі мною більш детально з цього приводу, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович год назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    У ВАС ПЕРШИЙ ПРОДАЖ, ТОМУ ВІН НЕ ОПОДАТКОВУЄТЬСЯ.

    ПРОДАЖ ПО ДОРУЧЕННЮ, ЦЕ ПРОДАЖ НЕ ВАШ, А ТОГО ХТО НАДАВ ДОРУЧЕННЯ.

    В ПЕРШОМУ ВИПАДКУ ВЛАСНИКОМ АВТО ЮРИДИЧНО БУВ ДОВІРИТЕЛЬ, ТОМУ ПРОДАВ ФАКТИЧНО ЙОГО ВІН.

    Дерій Владислав Олегович
    26.7%

    Доброго дня, Геннадію!

    Питання: чи вважається це друга продажа від мене і чи нарахують податок.

    Ні, це вважається Вашим першим продажем, тому дохід від нього не підлягає оподаткуванню.

    Для формального переходу права власності на автомобіль необхідно оформити договір купівлі-продажу або будь-який інший, який передбачає перехід права власності на автомобіль, та провести перереєстрацію в сервісному центрі МВС. Тільки такі дії означають формальну зміну власника автомобіля.

    Видача довіреності не означає передачу власності на автомобіль. Це лише право користуватися та розпоряджатися автомобілем. Більше того, якщо повірений продає автомобіль, то відповідно до закону він зобов’язаний передати власникові отримані від цього кошти. А власник при певних умовах має сплачувати податки з такого доходу.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Богданов Микита
    26.7%
    Богданов Микита год назад

    Юрист, г. Киев, 10 лет опыта

    Доброго вечора. Ні, не вважається. Згідно з роз'ясненнями самої Державної податкової служби, у разі передачі права користування та розпорядження майном фізичною особою - власником майна (довірителем) на підставі нотаріально засвідченого доручення іншій особі, право власності на майно залишається незмінним, тобто не здійснюється відчуження майна, і право розпорядження власністю залишається за довірителем – власником. При цьому не виникає і обставин для оподаткування, тобто немає об’єкта оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

    Однак, у разі відчуження рухомого майна повіреною особою відбувається перехід права власності, а оподаткування доходу, отриманого довірителем від такого відчуження здійснюється у порядку, визначеному ст. 173 Податкового кодексу України.

    Зокрема, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

    Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об'єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 5 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотки.

    Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню за ставкою ПДФО 18 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотки.

    Враховуючи те, що повірена особа не може здійснити відчуження рухомого майна без підтверджуючого документа про сплату податку на доходи фізичних осіб, вона повинна повідомити фізичну особу – довірителя про факт продажу рухомого майна, яка зобов’язана самостійно визначити і сплатити суму податку до здійснення операції з відчуження рухомого майна.

    Повірений може визначити і сплатити суму податку від імені та за рахунок довірителя до здійснення операції з відчуження рухомого майна у разі, якщо таке право передбачено договором доручення.https://if.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/print-451...

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Геннадію!

    У даному випадку це тільки перший офіційний продаж за рік. Те авто, яке було фактично у Вашій власності по генеральній довіреності, не належало Вам на праві приватної власності і Ви не мали права і змоги його продати за договором купівлі-продажу, оскільки не були власником.

    А продаж Вами фактично другого авто за рік - ОФІЦІЙНО ЦЕ ПРОДАЖ ПЕРШОГО АВТО, І СТАВКА ПОДАТКУ У ДАНОМУ ВИПАДКУ НУЛЬОВА.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Геннадію!

    Питання: чи вважається це друга продажа від мене і чи нарахують податок. - звичайно бажано бачити генеральне доручення та договір купівлі-продажу першого автомобіля. Якщо згідно умов цього договору Ви виступали власником та продавцем авто, а не представником згідно генерального доручення (тобто, дохід від продажу отримали саме Ви), то у даному випадку це вже друга продажа за 2023 рік. При цьому, обов'язок щодо перевірки документів покладається на нотаріуса, який вчиняє відповідну нотаріальну дію.

    Дохід, отриманий від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року:

    - одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб;

    - другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.

    - третього та наступних об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу, оподатковується за ставкою 18%.

    Крім того, дохід від продажу протягом звітного (податкового) року другого та наступних продажів легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5%.

    Дохід від продажу легкового автомобіля (мотоцикла, мопеда) визначається:

    - виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу, але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу,

    - або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку).

    Успіхів!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович год назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Податковий кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#n3611):

    "РОЗДІЛ IV. ПОДАТОК НА ДОХОДИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ

    Стаття 162. Платники податку

    162.1. Платниками податку є:

    162.1.1. фізична особа - резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи;..."

    ---

    Доброго дня, пане Геннадію! Маю іншу, протилежну думку. По-перше, передача автомобіля в користування та управління іншій особі на підставі довіреності власника авто не спричиняє зміну власника цього авто - власником залишається довіритель за довіреністю. Те, що фактично під час передачі авто по довіреності сторонами здійснюється передача коштів за авто, є порушенням порядку купівлі-продажу, є вчинення недійсних (фіктивних) правочинів. Порушення законодавства не може бути підставою для застосування пільг, зокрема, щодо оподаткування доходів. По-друге, державна реєстрація авто і вчинення правочинів з авто є різні і самостійні речі. Знову ж таки, отримання авто на підставі довіреності, фактична передача грошей власнику авто, але без оформлення договору купівлі-продажу, є порушенням законодавства. У Вашому випадку продаж авто на підставі генеральної довіреності з оформленням договору купівлі-продажу фактично є отриманням доходу, є фактом продажу авто протягом року, тому другий продаж авто протягом року, підлягає, як я вважаю, до оподаткування.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Якщо ви продали автомобілі як фізична особа та це 2 -й автомобіль Вам необхідно подати декларацію про майновий стан та доходи , в якій вказати зазначений дохід та сплатити:

    ПДФО - 5%(За другий автомобіль), ВЗ -1,5%. Третій та більше авто: ПДФО 18% ВЗ -1,5% (За кожне наступне авто) за місцем реєстрації в податкову.

    Такі умови передбачено: з 23.05.2020 р .. Закону України від 16.01.2020 р .. № 466-IX, які змінили зміст ст. 172 і 173 ПКУ, а значить порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об'єктів рухомого і нерухомого майна. також.

    Якщо ж ви працюєте як ФОП з зазначеним вами кодом діяльності то ви вже проводите діяльність у правовому полі сплачуючи необхідні платежі про , що відомо органам ДФС

    Законно продати Ви його авто не зможете поки є інший власник , хіба що продати по довіреності , але питання перереєстрації новий власник все одно матиме вирішувати з первісним власником на якого оформлено авто.

    Щоб це мало , хоч якісь прояви законності треба дивитись варіанти:

    1. Зарегистрировать ООО и все авто оформлять на ООО. 2. Покупать авто по доверенности и по этой же доверенности оформлять авто на покупателей от имени владельца. 3. Покупать авто по техпаспорту. Но потом нужно искать владельца, что бы оформить авто на покупателя. 4. Оформить авто на себя и в дальнейшем продать покупателю.( на вас налоги все - не рекомендую )

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України